• Problemi izazvani nedovoljnim unosom vode

    Problemi izazvani nedovoljnim unosom vode

    Tokom čitavog života su vas sigurno podsećali da pijete vodu kako biste ostali hidrirani i sprečili brojne bolesti. Ipak, neki ljudi i dalje nisu svesni koliko je važno piti vodu, niti su svesni uloge koju ona ima u telesnim funkcijama. Rezultat loše hidratacije je pre svega umor. Kada je telo dehidrirano, enzimska aktivnost se smanjuje i nastupa umor. Kada konzumirate dovoljno vode, pomažete vašem telu da se izbori protiv slobodnih radikala koji uzrokuju prevremeno starenje kože i unutrašnjih organa.

    Voda pomaže telu da ukloni toksice iz krvotoka i olakšava cirkulaciju. Dehidracija dovodi do toga da unutrašnjost vaših ćelija gubi vodu, a telo počinje da je nadoknađuje stvaranjem holesterola. Da bi se hrana pravilno procesuirala i da bi se „otpaci“ eliminisali iz tela, potrebna je tečnost za obradu i hidrataciju creva. Dehidriranost smanjuje proizvodnju digestivnih sokova što može izazvati ozbiljne probleme poput čireva, gastritisa... Voda je ključna komponenta zdravog imunog sistema i prevencija respiratornih oboljenja. Da biste održali ravnotežu pH-a u vašem krvotoku, takođe morate piti dovoljno vode. Funkcija vašeg bubrežnog sistema se oslanja na dovoljan unos vode svakoga dana. Kada dehidrirate i ovom sistemu oduzmete tečnost koja mu je potrebna, rizikujete da izazovete različite vrte infekcija urinarnog sistema. Lako je ustanoviti jer će vaš urin biti tamne boje i imati jak miris.

     956
  • Riblje ulje kao zamena za ribu

    Riblje ulje kao zamena za ribu

    Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, trebalo bi da jedemo jednu do dve porcije ribe nedeljno. Razlog za to je što omega 3 masne kiseline koje riba sadrži provoljno utiču na naše zdravlje i štite nas od mnogih bolesti. Ipak, ukoliko ne unosite preporučeni broj porcija ribe nedeljno, suplementi ribljeg ulja mogu da pomognu da unesete dovoljno omega 3, a u daljem tekstu ćete pronaći nekoliko razloga za to.

    Riblje ulje pomaže u ublažavanju hronične upale

    Ulja dobijena iz masnih riba kao što su skuša, sardine i inćuni sadrže dve vrste omega 3 masnih kiselina, eikozapentaensku kiselinu ili EPA i dokozaheksaensku ili DHA, koje dokazano pomažu kod ublažavanja upala i uopšte olakšavaju upalna stanja u organizmu.

    Riblje ulje štiti srce

    Ustanovljeno je i da riblje ulje utiče na povećanje dobrog holesterola, smanjenje krvnog pritiska, smanjenje triglicerida, sprečavanje otvrdnjavanja arterija i stvaranja plakova u arterijama. Zbog svega navedenog, lekari veruju da riblje ulje može da poboljša zdravlje vašeg srca, a prema nekim analizama iz 2019. može da smanji rizik od srčanog udara.

    Pomaže u povećanju gustine kostiju

    U svakodnevnoj ishrani uglavnom konzumiramo mnogo više omega 6 masnih kiselina, koje se mogu naći u kukuruznom i suncokretovom ulju, nego omega 3 masnih kiselina, naročito DHA i EPA. Takva neravnoteža može se smatrati krivcem za nisku gustine kostiju i kod muškaraca i kod žena. Ipak, postoji i dobra vest, a to je da starije osobe većim unosom omega 3 masnih kiselina mogu da održe veću gustinu kostiju.

    Pomoć kod stanja očiju

    Prema nekim istraživanjima, pokazalo se da riblje ulje može da pomogne u smanjenju rizika od makularne degeneracije, koja se povezuje sa starenjem. Ovaj vid degeneracije, inače sve češći sa godinama, može dovesti do gubitka vida ili do poremećaja centralnog vidnog polja.

    Smanjenje rizika od astme kod dece

    Lekari sugerišu da se unosom ribljeg ulja u trudnoći može uticati na smanjenje rizika od pojave astme kod deteta, kao i na mogućnost pojave alergije kod beba. Svakako je najvažnije da, ako ste trudni, riblje ulje ne bi trebalo da uzimate na svoju ruku, već da prvo razgovarate sa svojim lekarom o tome da li je ono odgovarajući suplement, i ako jeste, koja je primerena doza i oblik za vas.

    Omega 3 su prijatelj vašeg mozga

    Prilikom više eksperimenata je ustanovljeno da riblje ulje poboljšava kognitivne performanse kod zdravih osoba starosti između 51 i 72 godine za samo pet nedelja, ako se uporede sa ispitanicima koji su primali placebo. Takođe je ustanovljena i veza između višeg nivoa omega 3 u krvi i manjeg rizika od anksioznosti i depresije. Osim toga, ako se upotrebljava kao dopuna standardnoj terapiji antidepresivima, riblje ulje je veoma korisno u lečenju depresije.

    Kako da ostanete u formi

    Redovim unosom ribljeg ulja se usporava opadanje mišićne mase i gubitka funkcije kod muškaraca i žena starosti od 60 do 85 godina. Zahvaljujući dobrim mastima iz ribljeg ulja, dolazi do stimulisanja rasta mišićnih proteina i poboljšavanja mišićne mase, a takođe može indirektno uticati na kontrolu telesne težine, jer stimuliše područja u mozgu zadužena za unos hrane.

     371
  • Pet činjenica o mocareli

    Pet činjenica o mocareli

    Ovaj sir se počeo proizvoditi u južnoj Italiji, od bivoljeg mleka.

    Ime mocarela potiče od italijanske reči "mozzare" što znači "seći".

    Mocarela se proizvodi tako što se masa slična surutki seče i oblikuje u loptice.

    Standardna veličina loptice je nešto manje od 100 grama.

    Hranljiva vrednost ovog sira je veoma dobra - jedna porcija ima oko 30 grama, 60-80 kalorija, oko 3 grama zasićenih masti. Količina natrijuma je veoma mala, a porcija sadrži oko 10% dnevne količine kalcijuma.

     2202
  • Slatko rešenje problema

    Slatko rešenje problema

    Afte, neugodna pojava u ustima, obično se tretira lekovima na bazi kortikosteroida, ali možda postoji slađi i prirodniji način za rešenje ovog problema.

    U studiji objavljenoj u žurnalu Quintessence International, istraživači su podelili 94 ispitanika u tri grupe - jedni su dobili med kao terapiju, a ostale dve grupe dobile su lekove. Svi učesnici su terapiju sprovodili na isti način, a trebalo je i da prijave nivo bola ili neku drugu reakciju, kao i veličinu i stanje upale tokom studije.

    Ljudi koji su koristili med imali su bolove kraće od ljudi sa kortikosteroidima, afte su se brže povlačile, a upalni procesi završavali za manje vremena nego u slučaju druge dve grupe.

    Od ranije je poznato da med ima antiupalna i analgetska dejstva, zbog čega je i izvedena studija. Dakle, kada sledeći put budete imali pojave ove vrste, probajte ovo slatko rešenje velikog problema.

     1453
  • Greške koje pravite pri spremanju kajgane

    Greške koje pravite pri spremanju kajgane

    Kajgana je često omiljeni doručak mnogih koji ne mogu da zamisle početak dana bez jaja pripremljenih na ovaj način. Ipak, često se desi da nešto krene naopako, pa pogledajte da niste napravili jednu od ovih čestih grešaka pri spremanju ukusne kajgane:

    1. Koristite stara jaja - pri spremanju dobre kajgane najbitnije je da su jaja sveža

    2. Koristite nekvalitetan tiganj - kod dotrajalog tiganja često se dešava da se jaja slepe ili zagore

    3. Ne dodajete putera - dodatak samo malo margarina ili bilo kojeg drugog putera vidno će poboljšati ukus kajgane

    4. Ne mešate dovoljno - kajganu je potrebno konstantno mešati tokom prženja

    5. Ne dodajete začine kako treba - so i drugi začine trebate dodati odmah na početku pripreme kajgane, a ne kada je već servirate

    6. Dodajete mleko - dodavanje mleka u kajganu stvoriće isuviše vodenu smesu, ili će u drugom slučaju jaja brže zagoreti pri dnu

     4303
Veoma izdašna, ukusna i lepa na pogled pita. Možete je pripremati za večeru, doručak ili kao toplo predjelo. Uživajte!
18411
Kremasti, sočni rolat sa ukusom karamela, čokolade i likera od višnje. Uživajte!
2458
Ako ste navikli da puslice budu slatke, ovaj recept će biti pravo izneđenje za vas, ali prijatno!
7465
Ovaj kolač se zove orahov san. Pravi se sa mlevenim orasima, čokoladom i pudingom od vanile. Uživajte!
5527
Divna kombinacija-čokolada i plazma keks, uz dodatak eurokrema, oraha, i bele čokolade...uf ko bi tome odoleo?!
6373
Interesantni kolačići sa kakaom i kokosovim brašnom.
7099