• Zašto je senf žute boje?

    Zašto je senf žute boje?

    Mnogi misle da je kupovni senf kojeg možemo naći u mnogim supermarketima, upečatljive žute boje zbog semenke senfa (u narodu poznate i kao gorušica). No, to zapravo nije tako. Semenka senfa je sivkasto - braon boje. Prepoznatljiva žuta nijansa zapravo dolazi od biljke zvane kurkuma.

    Kurkuma, poreklom iz kišnih šuma Južne Azije, već vekovima služi kao prirodna boja za hranu. Koren kurkume se skuva, osuši, i samelje. Dobijeni prah se potom pomeša sa gorušicom, sirćem, vodom i solju - i eto senfa.

    Ovakav senf se prvi put proizveo 1904. godine. Naime, braća Robert i Džordž Frenč su u Njujorku bili vlasnici male fabrike za proizvodnju brašna (R.T. French Company). Nakon Robertove smrti, treći brat Frensis dolazi kako bi spasio porodični biznis. Tada počinje da eksperimentiše sa senfom i iz znatiženje jednom prilikom dodaje i kurkumu. Krajnji proizvod biva predstavljen na jednom sajmu 1904. godine kao dodatak kobasici i ostalo je istorija. Milioni i milioni ljudi širom sveta i dan danas ne mogu da zamisle ukusne kobasice ili viršle bez ovog žućkastog priloga.

     2674
  • Saveti za uzgajanje bilja u saksijama

    Saveti za uzgajanje bilja u saksijama

    1. Dobar izbor saksije – Nezavisno od vrste materijala od koje su napravljene, za uzgajanje posebno začinskog bilja od velikog značaja su drenažne rupice. Male saksije pogodne su za uzgajanje pojedinačnog bilja, dok je u većim moguće uzgajati i grupu određenog začinskog bilja.

    2. Kvalitet zemljišta – Neke biljke iziskuju dodatak peska, dok druge jednako dobro uspevaju i u baštenskoj zemlji. Za neke je od izuzetnog značaja pH vrednost i količina vlage, dok druge jednako dobro uspevaju i u umereno vlažnom zemljištu.

    3. Redovno orezivanje – Za većinu biljki je od izuzetne važnosti redovono orezivanje koje pospešuje rast i razvoj biljke.

    4. Redovno zalivanje – Varira u zavisnosti od vrste bilja. Nekim biljkama je prioritet dobro dreninrano zemljište, a druge više vole više vlažnosti.

    5. Prihranjivanje po potrebi – Uvek se opredelite za organsko đubrivo koje je pojedinim biljkama neophodno.

     759
  • Zašto je lubenica zdrava za krvni pritisak?

    Zašto je lubenica zdrava za krvni pritisak?

    Lubnica sadrži brojne hranljive sastojke, uključujući vitamine C i A, antioksidans likopen i citrulin aminokiselinu. Dobar je izvor kalijuma, vitamina B-6 i vlakana. Tokom letnje sezone, može biti pravo osveženje jer sadrži 92 odsto vode i 8 odsto šećera.

    Brojne studije bavile su se proučavanjem uticaja aminokiselina citrulin i arganin na krvni pritisak. Studija jednog američkog časopisa ukazuje na to da lubenica može biti efikasno oružje protiv hipertenzije. Osim toga, lubenica poboljšava funkciju arterija. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdio dugoročni uticaj svih nutrijenata na zdravlje.

     1214
  • Zašto sportisti treba da vole cveklu?

    Zašto sportisti treba da vole cveklu?

    Obaranje rekorda, poboljšanje rezultata i želja za pobeđivanjem protivnika zajedničke su svim sportistima, bili oni profesionalci ili amateri. Poneki od njih u svojoj želji za nadmetanjem posežu i za ilegalnim i ekstremno nezdravim supstancama, dok postoje i oni koji shvataju da se slični rezultati mogu postići i na prirodan način.

    Na primer, cvekla je odličan saveznik u poboljšanju sportskih rezultata. Ona je prirodan izvor nitrata, koji regulišu brži protok krvi kroz organizam. Krv koja brže cirkuliše brže doprema kiseonik do mišića, što za uzvrat sportistima daje izdržljivost i kraće vreme oporavka.

    Da bi se osetile blagodeti cvekle, sportisti treba da konzumiraju dve šolje soka od cvekle dva do tri sata pre treninga. Čak i ako niste profesionalni sportista, ovo povrće svakako treba ubaciti u ishranu, jer je krcato antioksidantima, gvožđem, vitaminom C i vlakinma. Dodajte je u salatu i očas posla ćete se osećati poletnije i bolje.

     2428
  • Neobični festivali hrane

    Neobični festivali hrane

    Gozba majmuna, rvanje u krompiru, skijanje na lubenici, jurnjava za sirom i gađanje paradajzom su samo neke od neobičnih stvari kojih se organizatori sete kako bi privukli što veći broj ljubitelja hrane. Ovih sedam svetski poznatih festivala pokazuju da hrana često ne služi samo da zasiti stomak, već i da dobro zabavi.

    1. "Monkey Buffet" ili "Švedski sto za majmune" je neobičan festival na Tajlandu koji odaje počast upravo - majmunima. Naime, 25.septembra svake godine se u tajlandskoj provinciji Lopburi majmuni časte neograničenom količinom hrane u čuvenom hramu Pra Prang Sam Yot, a cilj festivala je da provuče što više turista.

    2. "Barnesville Potato Days" - ovaj festival avgusta svake godine slavi i veliča krompir. Održava se u američkom gradu Barnesvilu koji je poznat po proizvodnji ovog povrća i tu gosti mogu da isprobaju različite recepte i specijalitete od krompira i uživaju u uobičajenim festivalskim aktivnostima. Ono što privlači pažnju je centralni događaj festivala gde se posetioci rvaju u kuvanom krompiru.

    3. "Testy fest" - ulaz na festival je dozvoljen samo punoletnima, što ni ne čudi ako uzmemo u obzir da je ceo festival u znaku bikovih testisa. Održava se tokom jula u mestašcetu Rock Creek Lodge u Montani.

    4. "Melon fest" - ovaj festival lubenica se održava krajem februara u australijskom gradu Chinchilla i poznat je po tome što učesnici, osim što mogu da degustiraju razne vrste ovog voća, takođe mogu i da se skijaju na lubenicama ili prosto gađaju sa njima po ulici.

    5. "RoadKill Grill" je pomalo bizaran festival na kojem posetioci mogu isprobati jela od životinja pronađenih na lokalnim cestama. Održava se svakog 28. septembra u Zapadnoj Virdžiniji i često je predmet kritike raznih udruženja vegetarijanaca.

    6. "Cooper's Hill Cheese Rolling" je jedan od najpoznatijih svetskih festivala. Održava se svake godine u Britaniji i tokom festivala posetioci imaju zadatak da na vrhu brda otkotrljaju kolut sira koji je težak minimum četiri kilograma i da ga potom jure i uhvate na podnožju. Ne treba da napominjemo da su povrede poprilično česte.

    7. "La tomatina" ili festival paradajza možda i jeste ubedljivo najpoznatiji festival hrane. Održava se poslednje srede u avgustu u španskom gradu Bunol i psoetioci imaju tu slobodu da se gađaju na ulici ovim povrćm. Svake godine se potroši minimum 100 tona paradajza.

     1607
Perece kao iz pekare! Predivne, preukusne. Ako ih volite krckave onda ih napravite tanje!
7516
Danima sam razmišljala koju tortu da napravim za svoj rođendan i obzirom da kao i svaka vaga nisam mogla da se odlučim napravila sam kombinaciju par recepta sa naravno mojim…
19356
Divan karamel kolač. Lepo izgleda a uz to se lako priprema i ukusno je!
2725
Ko voli jafa keks oduševiće se ovom kombinacijom - džem od šljiva sa pomorandžom i čokoladom.
31862
Čupavci su prava poslastica za ljubitelje čokolade i kokosa. Prijatno!
22394
Jede vam se pica, ali na malo drugačiji način? Evo odlične ideje! Prijatno!
24200