• Alexander Smalls

    Alexander Smalls

    Aleksandar Smals je kuvar, ugostitelj, pisac i operski pevač. Kao glavni šef, suvlasnik i kreator restorana "Minton’s Supper Club", Smalsov cilj je, kako sam kaže, da zabavi svet. Poslednjih dvadeset i pet godina proveo je putujući svetom i proučavajući tehnike kuvanja, sa posebnim akcentom na afričku kulturu i kulinarstvo. Autor je poznatog memoara i kuvara "Grace the Table". Povezan je sa mnoštvom neprofitnih organizacija, poput "Harlem Jazz Enterprises". Njegov stil i meni se u potpunosti jedinstveni, a sumirao ih je u nekoliko reči: seksi, intimno, romantično i lepo. "Zašto je kuvanje pre svega uzbudljivo? Zato što i u kuvanju imate moć da zamislite i oživite nešto kroz nekoliko sati predanog rada i truda. Kuvanje je kreativnost."

    Izdvajamo jedan od njegovih autorskih recepata za kokos tortu.

    SASTOJCI:

    1,5 šolja putera

    3 šolje brašna

    1 kašika praška za pecivo

    1 kašikica soli

    2 šolje kokosa

    2,5 šolje šećera

    3/4 šolje belanca

    1 kašika ekstrakta vanile

    1, 1/4 šolje mleka

    PRIPREMA

    Pomešati puter, brašno, prašak za pecivo, so i kokos. Kada dobijete homogenu smesu, dodajte i ostale sastojke. Dobro promešajte. Izlijte u pleh na papir za pečenje. Pecite na 180 stepeni, 25 do 30 minuta. Pecite sve dok dezert ne poprimi zlatno braon boju. Po završetku, izvadite iz rerna i obmotajte papirnim ubrusima. Kada se ohladi, služite sa voćnim prelivom po izboru. Uživajte!

     1551
  • Hranom protiv zadaha

    Hranom protiv zadaha

    Način ishrane i loša oralna higijena su dva glavna uzroka zadaha. Kada razmislite, to i nije neobično, uzevši u obzir da se u ustima nalazi više od 600 vrsta bakterija, a da mnoge od njih proizvode gasove dok razlažu čestice hrane koja je zaostala na jeziku ili zubima.

    Žvake, vodice za ispiranje usta ili bombone za osvežavanje daha zapravo samo maskiraju loš zadah, ali ga ne eliminišu, tako da je najbolje da svom telu pomognete tako što ćete konzumirati sledeće:

    • Čaj - nazaslađeni crni ili zeleni čaj sadrži antioksidanse koji zaustavaljaju rast bakterija koje izazivaju zadah. Zeleni čaj sadrži više ove supstance, tako da ako postanete ljubitelj čaja iz ovog razloga, odlučite se za njega
    • Jogurt - studije pokazuju da se konzumiranjem oko 170 grama jogurta dnevno smanjuje broj bakterija koje proizvode sulfide u ustima. Razlog tome je što probiotske kulture koje se nalaze u jogurtu "ubijaju" bakterije. Jogurt takođe sprečava i naslage zubnog plaka i nastanak bolesti desni
    • Voda - većina "smrdljivih" bakterija je anaerobno, tako da ih voda onemogućava da deluju. Osim toga, voda pospešuje proizvodnju pljuvačke, koja se ponaša kao sredstvo za čišćenje usta
    • Bosiljak - ova biljka najbolje deluje ako je uzrok zadaha beli ili crni luk. Beli ili crni luk sadrže preko 30 sastojaka na bazi sumpora, sve one neprijatno mirišu, a bosiljak svojim polifenolima utiče na njihovu razgradnju
    • Jabuke i spanać - i ove dve biljke sadrže polifenole koji razgrađuju bakterije neprijatnog mirisa.
     1906
  • Danas međunarodni dan crne čokolade!

    Danas međunarodni dan crne čokolade!

    Crna čokolada je puna hranljivih materija koje mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje! Jedan je od najboljih izvora antioksidanata na planeti. Studije pokazuju da crna čokolada može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Bogata je magnezijumom, bakrom, gvožđem i manganom. Kofein i teobromin u crnoj čokoladi stimulišu rad centralnog nervnog sistema i regulišu pospanost i zamor. Opušta određene glatke mišiće, kao što su oni u grlu i plućima, pomažući iskašljavanje.

     831
  • Prednosti sirovog meda

    Prednosti sirovog meda

    Za razliku od prerađenog meda, sirov med nije filtriran i sadrži više hranljivih materija. Sirov med takođe sadrži malu količinu biljne smole koja se nalazi u sastavu propolisa. Pčele koriste ove supstance za zaptivanje košnica i štite je od bakterija. Jedna od najčešćih izaziva botulizam, odnosno trovanje koje se razvija usled nedostatka kiseonika. Centri za prevenciju bolesti i brojni nacionalni instituti, ne preporučuju davanje meda deci mlađoj od 12 meseci.

    Sirov med kao lek koristio se još u drevnom Egiptu i Grčkoj. Moderna medicina ponovno otkriva njegova lekovita svojstva. Istraživač Adam Vojlend veruje da med ima sposobnost uništavanja mikroba. Glavni uticaj vrši kiselost u medu koja može biti od velike terapeutske moći u zarastanju rana.

    happy honey

    Sirov med je izvor ugljenih hidrata, kao i fruktoze i glukoze koje telo pretvara u neophodnu energiju. Jedna kašika meda sadrži 17 grama prirodnih šećera. Glukoza priža instant energiju, dok fruktoza koja se sporije apsorbuje obezbeđuje rezerve energije. Sirov med je povrh svega bogat kalcijumom, gvožđem, kalijumom i vitaminom B.

    Konzumirajte sirov med u umerenim količinama. Svaka kašika sadrži 64 kalorije, a ponekad je zdraviji zaslađivač za napitke, voćne salate ili pojedina jela od bilo kojih drugih zaslađivača.

    Posetite Happy Honey i saznajte više o sirovom medu.

     5500
  • Osnovne karakteristike tradicionalne kamerunske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne kamerunske kuhinje

    Glavna nacionalna jela varijaju u zavisnosti od regiona i onoga što se gaji na lokalnom nivou. Glavna karakteristika je konzumacija velike količine skroba, kao i začinjeni sosevi. Meso na ražnju, pržena i pečena riba, kari i pirinčane supe su uobičajena jela. Na severu se najviše konzumira kukuruz, proso i kikiriki. Svežeg voća ima u izobilju, a najpopularniji je mango. Gaje se i pomorandže, papaje, banane, ananas, kokos, grejpfrut i limeta. Kamerunci jedu iz zajedničkih činija. Uobičajeno je da muškarci prvi jedu, dok žene i deca strpljivo čekaju i jedu ono što je ostalo. Jaja i kuvana kasava su takođe popularni za doručak, dok ručak i večera sadrže jela bogata skrobom i uglavnom su servirana uz supu ili paprikaš. Priprema obroka je dugotrajna, ponekad traje i po nekoliko dana.

     1850
Alva pravljena na starinski način onako kako je moja majka spremala.
18002
Rafaelo koji svi vole. Jedna kuglica u jednom zalogaju.
3696
Veoma ukusan kolač sa kuuruznim brašnom.
13419
Ukusna i zdrava čorbica.
14258
Ukusno i hrskavo predjelo, može da posluži i kao glavni obrok.
3512
Brzo se spremaju i veoma su ukusne.
13065