Lubenica

Pročitano: 9007 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(9 glasova)

Lubenica ili bostan je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice bundeva, poreklom iz tropskih oblasti Afrike. Prema agronomskoj podeli spada u povrće ali zbog toga što je slatka veoma često je ubrajaju u voće. Najpoznaije države u kojima se uzgajaju lubenice u Evropi su Makedonija i Grčka

Lubenica sadrži minerale i elemente kao što su natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe koji imaju blagotvorno dejstvo na nervni sistem i funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Lekari preporučuju oprez osobama sa gastrointestinalnim problemima jer može izazvati ubrzanje creva, gorušica ili nadutost, zbog toga što sadrži vlakna.

Lubenice su pouzdani saveznici u procesu mršavljenje jer sadrže celulozu i kontrolišu glad. Lekari ipak kažu da se ne preteruje i preporučuju maksimalno pet kriški se svakodnevno.

100 g lubenice sadrži 20 mg magnezijuma. Zbog ovog magnezijuma, lubenice su dobre u borbi protiv stresa, anksioznosti i nervoze. Nedostatak magnezijuma u ​​ishrani je razlog za konfuznost, nesanicu, probleme sa koncentracijom, kao i depresije.

Lubenica je prirodni diuretik koji pomaže da se očisti telo. Ljudi sa visokim krvnim pritiskom, gihtom ili bubrežnim problemima ili bolesti jetre bi trebalo da smanje količinu lubenice koju unose dnevno.

100 g lubenice sadrži:

Voda: 93% -95%
RSD * 6,5 g ugljeni hidrata
Vlakna: 0,3 g
Natrijum: 14 mg
Kalijum: 73 mg
Magnezijum: 11 mg
Fosfor: 8 mg
Kalcijum: 10 mg
Gvožđe: 0,2 mg
Vitamin C: 7 mg

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava