• Energetske i hranljive vrednosti: paradajz

    Energetske i hranljive vrednosti: paradajz

    Paradajz spada u voće i poreklom je iz Srednje Amerike, a uzgajan je vekovima pre nego što su ga španski istraživači "upoznali" sa ostatkom sveta. Postoji nekoliko stotina sorti, a većina proizvodi crvene plodove, mada su neke žute, ljubičaste, zelene ili pak bele boje. Uspešan je u borbi protiv raznih vrsta alergija, pa i anemije, artritisa, kao i bolesti srca i krvnih sudova. Jača imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlada.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 18 kcal

    Ugljeni hidrati: 3,9 g

    Proteini: 0,9 g

    Masti: 0,2 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 1,2 g

    Niacin: 0,59 mg

    Vitamin A: 833 IU

    Vitamin C: 13,7 mg

    Vitamin E: 0,54 mg

    Vitamin B1: 0,037 mg

    Vitamin B2: 0,019 mg

    Vitamin B3: 0,594 mg

    Vitamin B4: 6,7 mg

    Vitamin B5: 0,089 mg

    Vitamin B6: 0,08 mg

    Natrijum: 5 mg

    Kalijum: 237 mg

    Kalcijum: 10 mg

    Gvožđe: 0,3 mg

    Magnezijum: 11 mg

    Mangan: 0,15 mg

    Fosfor: 24 mg

    Cink: 0,17 mg

     985
  • Promocija vinarije Rnjak u kući vina RAB - Vršac

    Promocija vinarije Rnjak u kući vina RAB - Vršac

    Posetili smo kuću vina RAB koja je organizovala promociju proizvoda vinarije Rnjak i proizvoda La Fantane. U prijatnoj atmosferi uz vođstvo somelijera i pozadinskom muzikom tamburica krenuli smo na neverovatno putovanje koje je vodilo put Ružice Rnjak preko salate “Romana” pa do Chardonnay vina. Usledili su Sauvignon Blanc uz Saltim Boca. Pred kraj večeri trijumfalno je otkriven dragulj Cabernet Sauvignon uz teletinu ispod sača i desert u obliku tufahija.

    Na stolu tokom cele večeri bilo je prisutno grožđe uz domaći hleb iz kuhinje kuće vina RAB.

    Vinarija Rnjak se nalazi u tradicionalnom vinskom kraju u selu Gudurici (Južni Banat), na podnožju Vršačkih planina. Osvojili su značajne nagrade pa da nabrojimo neke:

    SAUVIGNON BLANC (2015.)

    • BeoWinefair 2016. - zlatna medalja
    • Vinofest Vršac 2016. - srebrna medalja

    CHARDONNAY (2015.)

    • BeoWinefair 2016. - bronzana medalja
    • Vinofest Vrsac 2016. - zlatna medalja
    • The Balkans International Wine Competition 2016., Sofija - bronzana medalja

    ROSE (2015.)

    • Vinofest Vršac 2016. - srebrna medalja

    CABERNET SAUVIGNON (2014.)

    • Vinofest Vršac 2016. - srebrna medalja

    Aktivnosti vinarije Rnjak možete pratiti putem facebook stranice na adresi: facebook.com/vinarijarnjak/. Detaljnije o kući vina Rab iz Vršca pogledajte na internet stranici: www.rab.rs

     2223
  • Piment

    Piment

    Piment (Pimenta dioica) je neobičan začin gorkastog ukusa, poreklom sa Jamajke, koji neodoljivo podseća na biber. Otuda i drugi naziv za piment - jamajkanski biber, dok su ustaljeni nazivi za ovaj začin i pimento, najgvirc, karanfilićev biber. Kao začin je veoma rasprostranjen širom sveta, koristi se u raznim tradicionalnim kuhinjama, mada možemo reći da je najpopularniji u Meksiku i na Karibima odakle i potiče.
    Njegova aroma neodoljivo podseća na biber, klinčić, muškatni oraščić i cimet pa je s pravom dobio epitet "začina za sve". Piment se u kulinarstvu najviše koristi kao dodatak sosevima, marinadama, odlično se slaže uz svinjsko i teleće meso, upotpunjuje ukus raznim varivima i ribljoj čorbi, dok se u mlevenom obliku najviše koristi kao dodatak kompotu od šljiva. Posebno zanimljivo je to što je domorocima Amerike služio i kao začin za čokoladu. Piment se, osim za ishranu, može koristiti i za čuvanje namirnica. Naime, piment ubija mikrobe u hrani koji izazivaju razne bolesti, kao što su bakterija salmonela, ešerihija koli i listerija. Osim toga, zbog svoje glavne komponente, eugenola, piment leči probleme sa probavom, umiruje gasove i grčeve u stomaku, a posebno se preporučuje dijabetičarima koji bi trebalo da ga koriste umesto bibera.

     2013
  • Energetske i hranljive vrednosti: crni biber

    Energetske i hranljive vrednosti: crni biber

    Biber je poreklom iz Indije, a najveći svetski proizvođač je Vijetnam. U srednjem veku bio je poznat i po nazivu "kralj začina", služio je kao sredstvo plaćanja. U to vreme, bio je jednako vredan koliko i zlato. U ishrani se upotrebljava preko 4000 godina. Preporučuje se u lečenju upale uha, zubobolje, a od davnina je korišćen protiv problema sa vidom. Ublažava simptome prehlade, sprečava zadržavanje vode u organizmu i ubrzava metabolizam. Naročito je cenjen u indijskoj medicini.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 255 kcal

    Ugljeni hidrati: 64,81 g

    Proteini: 10,95 g

    Masti: 3,26 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 26,5 g

    Niacin: 1,14 mg

    Vitamin A: 299 IU

    Vitamin C: 21 mg

    Vitamin E: 4,56 mg

    Natrijum: 44 mg

    Kalijum: 1259 mg

    Kalcijum: 437 mg

    Gvožđe: 28,86 mg

    Magnezijum: 194 mg

    Cink: 1,42 mg

     2066
  • Zanimljive činjenice o smokvama

    Zanimljive činjenice o smokvama

    Smokva je poznata i pod imenom "voće bogova", a u staroj Grčkoj je označavala prosperitet.

    Pronađeni su fosilni ostaci koji pokazuju da smokva postoji već više od 9000 godina.

    Tri velike sveže smokve sadrže svega 140 kalorija i 5.5 grama vlakana, što je više nego cela šolja ovsenih pahuljica.

    Oko 100 grama smokava sadrži oko 150 mg kalcijuma, odnosno oko 16% dnevno preporučenog unosa.

    Pire od smokava može da se koristi kao zamena za puter ili ulje u pečenim kolačima, poput biskvita. Pola šolje pirea menja celu šolju ulja ili putera.

    Smokve su najslađe od sveg voća, jer sadrže 55% udela prirodnog šećera.

    Smokve ne cvetaju na grani, već se njihov cvet nalazi unutar ploda.

     2633
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
11476
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
10170
Interestantna, lagana i osvežavajuća torta za sve ukuse.
17542
Poznat još kao italijanski slatki hleb. Služi se na božićno jutro. Miris i ukus koji se pamti do sledećeg Božića.
26615
Brza, laka i veoma ukusna pita sa pečurkama. Priprema se sa šampinjonima ali možete iskoristiti i neku drugu vrstu.
29614
Obično se priprema za Božićne praznike ali može se služiti i u bilo kojoj drugoj prilici.
23324