• Kiseli krastavčići - imaju čak i svoju Internacionalnu nedelju!

    Kiseli krastavčići - imaju čak i svoju Internacionalnu nedelju!

    Ako niste znali, svake godine se u maju u Americi obeležava "Internacionalna nedelja kiselih krastavaca" tokom koje se održavaju razne zgodbe posvećene ovom ukiseljenom povrću. U to ime, pročitajte ovaj zanimljiv istorijat kiselih krastavčića!

    2400. godina p.n.e - stavljanje hrane u turšiju je jedan od najstarijih metoda konzerviranja hrane. Kako tvrde u Muzeju ishrane u Njujorku, otprilike 2400. godine pre nove ere su krastavčići prvi put ukiseljeni, i to u drevnoj Mesopotamiji. Nekoliko vekova kasnije, ova praksa se prenela i u Indiju.

    50. godina p.n.e - te godine je egipatska kraljica Kleopatra po prvi put uvela kisele krastavce u svoju ishranu i time naglo digla popularnost ove namirnice u Egiptu. Smatrala je da će je učiniti još lepšom, a legenda kaže kako je nagovorila čak i svog ljubavnika Cezara da redovno hrani svoje vojnike kiselim krastavcima, jer je verovala da pored lepote, pospešuje i snagu.

    900. godina - u ovo vreme je u Zapadnoj Evropi mirođija postala jedan od omiljenih začina koji se dodaju u kisele krastavce.

    1492. godina - petnaesti vek se smatra "vekom istraživanja" tokom kojeg su mnogi istraživači i mornari patili od bolesti izazvane nedostatkom vitamina C. Tako je Kristofer Kolumbo u jednom svom dnevniku zabeležio kako je redovno davao kisele krastavce svojim mornarima, kako bi se osećali bolje.

    1809. godina - Napoleon Bonaparte je ove godine ponudio čak 12.000 franaka osobi koja će pronaći najbolje rešenje konzerviranje hrane za njegove vojnike. Francuski kuvar Nikolas Apert se dosetio metode konzerviranja kiselih krastavaca i osvojio prestižnu nagradu.

    1940. godina - u ovo vreme se čak 40% proizvedenih tegli kiselih krastavaca slalo američkim trupama, a osam godina kasnije (ubrzo po završetku rata) se i ustanovila „Internacionalna nedelja kiselih krastavaca“.

     1594
  • Folije za hranu od pčelinjeg voska

    Folije za hranu od pčelinjeg voska

    Kada se zadesi da nam ostane nešto hrane, na primer, delimično iskorišćeno povrće, često se oslanjamo na plastičnu ambalažu kako bismo ga sačuvali. Možete koristiti i prirodnu alternative – foliju od pčelinjeg voska. Koristi se i za oblaganje posuda ili pakovanje pripremljene hrane. Mogu se koristiti i po nekoliko puta, a nakon upotrebe potrebno ih je samo oprati mlakom vodom. Trajaće oko godinu dana, u zavisnosti od toga kako se brinete o njima. Pojedini setovi se na internet sajtovima prodaju u tri različite veličine. Sačuvajmo planetu od plastike!

     403
  • Voće sa niskim sadržajem šećera

    Voće sa niskim sadržajem šećera

    Jagode – bogate vlaknima, a samo osam grama šećera nalazi se u osam srednjih jagoda.

    Breskve – jedna breskva srednje veličine sadrži samo oko 13 g šećera.

    Kupine – kao I jagode, na sto grama sadrže oko 4 do 5 grama šećera.

    Limun I limeta – srednja veličina ovog citrusnog voća sadrži oko 2 grama šećera.

    Grejpfrut – pola srednje veličine grejpfruta sadrži oko 11 grama šećera.

     1733
  • Pet zdravstvenih koristi čaja od jasmina

    Pet zdravstvenih koristi čaja od jasmina

    Pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola čime štiti od bolesti srca. Hipolipidemska I hipoglikemična svojstva čaja od jasmina mogu biti korisna za one koji pate od poremećaja šećera u krvi.

    Antioksidativna svojstva čaja pomažu u lečenju oboljenja jetre. Neutrališe slobodne radikale prisutne u tkivima i ćelijama tela.

    Bogat je vitaminom C koji je esencijalan jer podstiče aktivnost imunog sistema. Koristi se za tretiranje neugodnosti praćenih groznicom zbog efekta hlađenja.

    Poboljšava varenje I zbog svojih diuretičkih svojstava koristi se za lečenje konstipacije.

    Studija sprovedena na tajvanskom univerzitetu potvrđuje da jasmin usporava rast kancerogenih ćelija.

     845
  • Banane i cimet pomoći će vam da lakše zaspite

    Banane i cimet pomoći će vam da lakše zaspite

    Verovatno ste primetili da teniseri jedu banane tokom utakmice. Glavni razlog su magnezijum i kalijum. Ovi minerali sprečavaju malaksalost i pružaju energiju. Osim toga, regulišu krvni pritisak i eliminišu štetne materije nagomilane u vašem telu. Olakšavaju probavu, podstiču proizvodnju melatonina i serotonina... Zapamtite, lekari preporučuju konzumaciju cimeta pri lečenju dijabetesa kao i vaskularnih problema. Ukoliko imate problema sa nesanicom, evo recepta koji vam može pomoći.

    Sastojci:

    banana

    1/2 kašike cimeta

    1/2 šolje vode

    Priprema:

    Ostavite koru na banani, samo odsecite njene vrhove. Bananu ubacite u ključalu vodu i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Dodajte cimet. Napravljen čaj popijte sat vremena pred odlazak na spavanje.

     987
Predivna poslastica koja se lako priprema a još lakše pojede uz kafu ili čaj …
17816
Zatvorite oči i pokušajte da zamislite miris i ukus toplog domaćeg hleba... ili još bolje spremite ga sami i zaista uživajte u njemu.
46890
Predivan način da započnete dan, provedete popodne uz porodicu ili veče uz prijatelje… slane, slatke, mirišljave, u svakom slučaju šta god da odaberete nećete pogrešiti jer su jednostavno neodoljive.
24512
Pomalo zaboravljena nedeljna porodična poslastica. Vratite se u detinjstvo kada je bakina kuća bila ispunjena slatkim mirisom rogača…
51446
Strana 1397 od 1397