Super Size Me

copyright
Copyright: vortexcultural.com.br
Pročitano: 1490 puta
Kategorija: Filmovi
Ocenite tekst:
(3 glasova)

"Super Size Me" je američki dokumentarac iz 2004. Režiran od strane Morgana Spurloka, ovaj film prati tridesetodnevni period tokom 2003. Za to vreme je Morgan jeo isključivo u McDonalds restoranima, radi istraživanja o gojaznosti u SAD koja je poprimila odlike epidemije. Sem filma, izdat je i strip koji se sastoji od više priča o problemima sa brzom hranom.

Tokom snimanja je postojalo nekoliko pravila koje je sam sebi zadao kako bi eksperiment bio što efektivniji. Morao je jesti sva tri obroka, probati svako jelo koje je bilo u ponudi barem jednom i hodati mnogo manje nego inače. Tehnički je preuzeo ulogu prosečnog građanina SAD-a koji nezdravo živi.

Tokom ovih mesec dana, tridesetdvogodišnji Spurlock se ugojio drastičnh 11 kilograma (što je otprilike čak 13% mase), holesterol mu se znatno povećao, imao je problema sa raspoloženjem, stanje sa jetrom mu se pogoršalo...Posle ovog eksperimenta mu je trebalo čak 14 meseci kako bi povratio svoju staru težinu, a to dovoljno govori o štetnosti svakodnevne ishrane u lancima brze hrane. Film je kvalitetan baš zbog toga - na jednostavan, svima razumljiv način to pokazuje i prosvetljuje.

Film je takođe bio inspiracija za BBC seriju "The Supersizers..." koja je proučava i kvalitet obroka kroz istoriju.

Napisao: 

Detalji

  • Režija: Morgan Spurlok
  • Trajanje: 98 minuta
  • IMDB ocena: 7,3

Video

Sledeći film
Fresh
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava