• Možete li dehidrirati tokom spavanja?

    Možete li dehidrirati tokom spavanja?

    Kako ne biste dehidrirali, potrebno je da redovno pijete vodu tokom čitavog dana. Institut za medicinu preporučuje muškarcima 13 šolja tečnosti dnevno (do 3 litre), a žene do devet šoljica (nešto više od dve litre). Ali šta se dešava tokom sedam do osam sati dnevno koje provodimo spavajući, kada naše telo ne dobija tečnosti? Članak objavljen u časopisu "Sleep medicine" ističe da ukoliko dehidrirate tokom sna, to može uticati na vaše kognitivne performanse. Druga studija pokazuje da ljudi koji dišu kroz usta tokom spavanja izgube do 42 odsto više telesnih tečnosti u odnosu na one koji dišu kroz nos. Vodite računa o hidriranosti vašeg tela jer nedovoljno vode u organizmu može uticati na pamćenje, stres, pažnju, fizičke sposobnosti i raspoloženje. Ukoliko zaboravljate tokom dana da pijete vodu, držite flašu vode pred sobom i pijte na svakih nekoliko sati.

     1487
  • Uticaj morske vode i soli na zdravlje

    Uticaj morske vode i soli na zdravlje

    Bez obzira na to da li morsku vodu koristite za regulisanje digestivnog trakta ili se kupate u njoj, ona može imati veliki bro prednosti. Kupanje u morskoj soli je bila uobičajena praksa kroz istoriju. Nerafinirana morska so sadrži vitamine, minerale i brojne mikroorganizme koji mogu da oslobađaju korisne bakterije i tako utiču na hormonalnu ravnotežu. Brojni istraživači pokušali da dokažu da kupanje u morskoj soli utiče na mir, nivo energije i celokupno psihičko zdravlje pospešujući samokontrolu i bolji san.

    Zbog mikroorganizama koji se često nalaze u nerafiniranoj morskoj soli, kupanje može poboljšati cirkulaciju i povećati protok hranljivih materija u koži. Morsku so možete koristiti i kao piling, nanoseći je pre upotrebe mleka za telo. Na taj način, opustićete bolne mišiće.

    Morsku so možete koristiti i kao laksativ, uz pomoć nje možete regulisati probleme sa disanjem, ukloniti toksine iz tela... U čašu mlake vode dodajte kašičicu morske soli i popijte na prazan stomak kako bi stimulisali bolji rad creva. Možete dodati limun kako bi ublažili oštar ukus.

     1240
  • Piletina

    Piletina

    Čuva zdravlje i novčanik.

    Proteini su ključan deo ljudske ishrane, jer ih organizam koristi za stvaranje novih ćelija i održavanje i obnovu starih. Belančevine takođe imaju ulogu u proizvodnji enzima koji utiču na varenje, metabolizam i skladištenje sala.

    Piletina sadrži visokokvalitetne proteine, koji sadrže sve neophodne aminokiseline, uz nizak postotak masti. Uz to, mast iz piletine je uglavnom nezasićena, tako da je veoma korisna za organizam, što kao rezultat ima činjenicu da je piletina meso koju lekari najčešće preporučuju kao alternativu crvenom mesu. Pileće belo meso je jedno od najzdravijih mesa kojim možete da obradujete svoje telo.

    Jedna šnicla (100 gr) pilećeg belog mesa bez kosti i kože sadrži svega jedan gram zasićene masti, uz manje od 4 grama ukupne masti.

    Ista količina mesa ima 31 gram proteina, što je više od polovine preporučenog dnevnog unosa za odraslu ženu.

    Piletina prirodno sadrži nizak procenat natrijuma, svega 74 mg u 100 grama mesa.

    Piletina je odličan izvor niacina (vitamin B3), vitamina B6 i B12. Sadrži i gvožđe.

    Odrastao čovek dnevno ne bi trebao da konzumira više od 20 grama zasićenih masti dnevno, a kako piletina ima izuzetno mali procenat zasićenih masti, ovo meso je odličan izvor proteina, bez bojazni od preteranog postotka zasićenih masti.

    Dok je belo meso najpopularniji deo pileta, ni bataci i druga tamna mesa nisu loš izbor za vašu kuhinju. Iako ona sadrže nešto više masti i vezivnog tkiva nego belo meso, ono se bolje pokazuje na roštilju, jer zbog nešto većeg postotka masti i kolagena ostaje sočno čak i na visokim temperaturama.

    Najmasniji deo piletine je koža, sa 41 grama masti u porciji od 100 grama. Međutim, pošto se retko koje jelo služi sa tolikom količinom kože, ovo nije problem.

    Ovo meso je odlično u kuhinji jer se može spremati na milion načina, lako upija arome iz začinskog bilja, može se jesti topla ili hladna, u salati ili kao glavno jelo, a cena ovog mesa je mnogo manja nego cena svinjetine, junetine ili nekog drugog mesa.

     4176
  • Koliko vitamina B12 nam je potrebno?

    Koliko vitamina B12 nam je potrebno?

    Izvori hrane vitamina B12 uključuju jaja, crveno meso, morske plodove, mleko, jogurt, žitarice... Dok se megadoze do 2.000 mikrograma smatraju bezbednim u lečenju nedostatka vitamina B12, uvek je najbolje izbeći prekomerne količine nekog vitamina. Iako visoke doze ovog vitamina neće izazvati štetu kod većine ljudi, ipak bi trebalo izbegavati prekomeran unos. Sposobnost vašeg tela da apsorbuje vitamin zavisi od toga koliko mu je zaista potreban.

     1411
  • Koji materijali najduže čuvaju kockice leda od topljenja?

    Koji materijali najduže čuvaju kockice leda od topljenja?

    Kada zamrzivač nije opcija, određeni materijali mogu se koristiti za izolaciju leda čuvajući ga od topljenja.

    Filc

    Idealan izbor za izolaciju. Čuva led od topljenja jer deluje kao prirodni izolator. Umotavanjem kockica leda u filc, omogućavate im najduže vreme "preživljavanja" izvan zamrzivača.

    Novine

    Još jedan dobar izbor. Iako nisu efikasne kao filc, deluju na sličan način. Umotajte kockice leda u što više slojeva kako biste omogućili što bolju izolaciju.

    Vuna

    Zbog svoje debljine i neprobojnosti, vuna je jednako dobar izolator koliko I filc. Sve što sprečava prodor vazduha, pružiće veću šansu ledu da "preživi".

     1026
Ukusan kolač sa višnjama.
2706
Ukusan čokoladni kolač.
2577
Ukusne palačinke sa spanaćem i tikvicama. Uživajte!
6615
Slatki mali ukusni kolačići.
3772
Interesantna kombinacija, za ljubitelje plazme i napolitanki.
3422