• Zabavna strana hrane

    Zabavna strana hrane

    Hrana je bitan činilac u životu, o njoj razmišljamo svaki dan, a u ovom tekstu saznaćete neke od zabavnih činjenica koje verovatno niste čuli ranije.

    • Ako zapušite nos, ne možete da odredite jedete li luk, jabuke, ili krompir
    • Kupus sadrži 91% vode
    • Šargarepa je bila ljubičasta sve do XVII veka
    • Med je jedina nekvarljiva namirnica, a u egipatskim grobnicama pronađene su posude sa medom koji je i dalje jestiv
    • Limun sadrži više šećera od jagoda
    • Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita
    • Firma Baskin Robins proizvela je sladoled sa ukusom kečapa
    • Jabuke efikasnije rešavaju problem pospanosti nego kafa
    • Originalna koka kola je bila zelene boje
    • Muskatni oraščić je izuzetno otrovan ako se unese intravenozno.
     1261
  • Pržena hrana opasna po zdravlje?

    Pržena hrana opasna po zdravlje?

    Da li ste ljubitelj pržene hrane? Mnogi zdravstveni stručnjaci oglasili su se povodom akrilamida koji je u tesnoj vezi sa nastankom raka. Samo jedinjenje otkriveno je 2002. godine, a nastaje reakcijom tokom prženja. Odnosno, nastaje usled interakcije ugljenih hidrata i proteina na hemijskom nivou usled zagrevanja. Hrana sa većim nivoom akrilamida je čips, posebno onaj slatkog ukusa. Akrilamidi povećavaju rizik od raka i kod ljudi i kod glodara - otkriveno je zahvaljujući brojnim studijama. Najveći rizik predstavljaju namirnice bogate skrobom, pržene na visokoj temperaturi duži vremenski period. Mnoga prerađena hrana sadrži visok nivo akrilamida - suve žitarice i pakovana peciva. Ovo jedinjenje teže se formira u kuvanom mesu, ribi, mlečnim proizvodima, voću ili povrću. Ograničite izloženost ovom opasnom jedinjenju, smanjite unos pržene hrane i obrađenih namirnica.

     1599
  • Deset činjenica koje niste znali o jagodama

    Deset činjenica koje niste znali o jagodama

    Jagode, vesnik proleća među voćem, omiljena su poslastica većini dece, a ni odrasli nisu imuni na njihov primamljivi ukus. Međutim, koliki god da ste ljubitelj ove prirodne poslastice, evo nekoliko stvari koje verovatno  niste znali o jagodama:

    • Svaka jagoda ima oko 200 semenki i one su jedino voće čije se semenke nalaze na spoljnoj strani ploda.
    • Pripadaju porodici ruža.
    • U Belgiji postoji muzej posvećen jagodama.
    • Stari Rimljani su verovali da jagode imaju lekovita svojstva.
    • Jagode su niskokalorične namirnice, a bogate su vitaminima C, K i B6, kao i kalijumom, folnom kiselinom, amino kiselinama i vlaknima. Veruje se da pomažu u smanjivanju rizika od srčanih oboljenja i nekih vrsta raka.
    • Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju jagode pre treninga sagorevaju više kalorija i izdržljivije su, u poređenju sa onima koji to ne čine.
    • Sok od jagode pomešan sa medom može da ublaži opekotine od sunca.
    • Francuzi veruju da su jagode afrodizijak, a mladenci ih tradicionalno konzumiraju za doručak, u obliku kremaste, slatke supe.
    • Jagode se mogu i kiseliti, ako se uberu zelene.
    • Kada bi se sve jagode proizvodene u Kaliforniji tokom jedne godine poređale plod uz plod, obišle bi svet 15 puta.
     2967
  • Spanać - izvor gvožđa i minerala

    Spanać - izvor gvožđa i minerala

    Spanać je jednogodišnja biljka koja potiče iz Persije, a masovno je uzgajan u Kini gde je dospeo još u 7. veku, dok je u Evropu stigao u 11. veku.

    Spanać je dostupan tokom cele godine, ali ga prvenstveno treba jesti od marta do maja, a potom i u prvim jesenjim mesecima - u septembru i oktobru.

    Oko 100 grama spanača sadrži približno 1.400 mg mineralnih sastojaka zbog čega se nijedna namirnica ne može porediti sa ovom biljkom po bogatstvu magnezijumom.

    Sadrži malo belančevina, ugljenih hidrata i masti i idealan je sastojak dijetama.

    Zbog obilja vlakana odličan je za regulisanje probave, a zahvaljujući visokom procentu gvožda, dobar je za popravljanje krvne slike, prevenciju anemije i snižavanje holesterola u krvi.

    Izvanredan je izvor luteina, karotenoida kojem su brojne studije, potvrdile ulogu u zaštiti od bolesti očiju poput katarakte.

    Prirodan je izvor vitamina C i beta-karotena, koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

    Već skuvani spanać nije dobro ostavljati duže vreme, ni u frižideru, niti u zamrzivaču.

    Sadrži oksalnu kiselinu i nitrate, zbog čega se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima.

     769
  • Uticaj holesterola na mozak

    Uticaj holesterola na mozak

    Veruje se da je glavni razlog za nastanak ateroskleroze ishrana bogata zasićenim i trans mastima. Oni predstavljaju osnovni faktor rizika za bolesti srca, ali visok holesterol može uticati i na moždanu funkciju. Istraživanja pokazuju da je lečenje visokog holesterola kompleksan zdravstveni problem.

    Holesterol je i dobar i loš za organizam. S jedne strane, telo koristi holesterol za proizvodnju hormona i za održavanje ćelijskih membrana. Visok nivo holesterola može imati ozbiljne posledice po zdravlje, u smislu sužavanja krvnih sudova što stvara pritisak i onemogućava uravnotežen protok krvi. Sve navedeno povećava rizik od stvaranja smrtonosnih ugrušaka koji mogu izazvati moždani udar ili infarkt.

    Iako holesterol može imati štetne posledice, takođe je važan za zdravo funkcionisanje mozga. Mozak sadrži oko 25 odsto holesterola i koristi ga za sintezu neurotransmitera. Mozak ne može izvući holesterol iz krvi, pa zato mora da obezbedi sopstvene zalihe.

     764
Osvežavajući sok u kom ćete uživati u toku cele godine.
45706
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam,  lako se…
39995
Ovo je recept moje bake. I dan danas se sećam trenutaka kada smo kao deca čekali nestrpljivo da ajvar bude gotov i da probamo pre nego što se stavi u…
35892
Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični…
Džem od jagoda, mažemo na hleb, koristimo za kolače, jedemo iz tegle ...
29942
Predivna kombinacija boja. Čorbica se lako i brzo priprema i ukoliko se odlučite da dodate testenine može zameniti kompletan obrok.
14956