• Kupina

    Kupina

    Kupine su grmolike, trnovite biljke koje pripadaju rodu Rubus Genus i porodici Rosaceae. Njihov tamnoljubicasti plod ima opor, slatko - kiselkast ukus i koristi se u ishrani ili u sirovom obliku, ili za pravljenje raznih, kolača, torti, džemova ili sladoleda. Najviše rastu u Skandinaviji i drugim severnim oblastima i beru se u periodu od maja do septembra. Zanimljivo je da ovo jagodičasto voće, koje raste uglavnom na obodima šuma, ima izrazito gusto i oštro trnje koje je vremenom samo razvilo da bi se odbranilo od divljih životinja. Osim što imaju specifičan ukus koji odlično dolazi do izražaja u raznim poslasticama, kupine su pre svega vrlo moćan antioksidans i zbog toga štite telo od raznih bolesti i jačaju kognitivne mogućnosti, a neka istraživanja pokazuju da su jedan od deset najmoćnijih saveznika u borbi protiv raka. Pored ovih moćnih antioksidanasa, pre svega antocijanida, kupine sadrže i zavidan nivo izuzetno retkog vitamina K i gvožđa pa su pored grožđa, najbolji saveznik u borbi protiv anemije. Zbog nerastvorljivih vlakna koje sadrže u sebi, regulišu probavu i podstiču rad creva. Posebno interesantan je podatak da se u Staroj Grčkoj kupina koristila za lečenje gihta i otrovnih ujeda. Posebno je zdravo kupinovo vino jer ne sadrži u sebi puno alkohola, pa se može davati i deci. Štiti srce i krvne sudove, smanjuje holesterol, popravlja cirkulaciju i povećava apetit. Možete ga i sami napraviti tako što ćete pomešati 5kg kupina i jedan kilogram šećera i ostaviti na suncu minimum dva meseca dana. Dovoljne je da popijete pola šaše ovog vina dnevno da bi se izvanredni rezultati po vaše zdravlje primetili već nakon mesec dana.

     1788
  • Zdravlje u čaši kozjeg mleka

    Zdravlje u čaši kozjeg mleka

    Španski naučnici su svojom studijom potvrdili da je kozje mleko izuzetno zdravo, a da posebno dobar efekat ima na ljude koji pate od osteoporoze, malokrvnosti i visokog holesterola.

    U nastavku sledi pet razloga zašto treba konzumirati kozje mleko ili sir

    • Kozje mleko ima 13% više kalcijuma od kravljeg
    • Ono sadrži probiotike, koji deluju na probavni sistem
    • Mogu ga piti i ljudi alergični na kravlje mleko
    • Pozitivno utiče na proizvodnju i regeneraciju hemoglobina, pomažući tako osobama sa anemijom
    • Snižava nivo LDL holesterola i tako pozitivno deluje na prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema.
     1738
  • Tri tipa šećera

    Tri tipa šećera

    Šećer je najjednostavnija vrsta ugljenih hidrata, izvor energije kao i deo kompleksnijih molekula. Pošto telo veoma brzo razgrađuje šećer, on je stvar za kojom posežemo ukoliko smo umorni i brzo nam treba više energije.
    Postoje tri tipa šećera:

    • Monosaharidi - najjednostavnija vrsta, koja se sastoji od do 7 atoma ugljenika, u linearnoj ili prstenastoj strukturi. Ovom tipu pripadaju glukoza i fruktoza. Glukoza je najvažniji monosaharid u prirodi, glavni izvor energije za ćelije i može se naći u većini vrsta voća. Fruktoza je najslađi monosaharid, čiji su izvor voće i med.
    • Disaharidi - to su spojena dva prosta šećera, u duplom prstenu. Telo mora da razgradi disaharid, kao i bilo koji drugi ugljeni hidrat izuzev monosaharida, da bi iz njega crpeo energiju. Maltoza je disaharid, a sastoji se od dva molekula glukoze.
    • Polisaharidi - veliki lanci jednostavnih šećera, koji se sastoje od mnoštva monosaharida. Ovoj vrsti pripadaju skrob i glikogen. Polisaharidi imaju dve glavne funkcije - skladištenje energije kako bi je telo koristilo kada nema dovoljno hrane i strukturna podrška i zaštita.

    Monosaharidi i disaharidi su jednostavni ugljeni hidrati, dok su polisaharidi složeni. Jednostavni ugljeni hidrati najčešće se nalaze u voću i mleku, kao i u slatkišima. Složeni ugljeni hidrati se mogu naći u mahunarkama, žitaricama i skrobnom povrću poput krompira, graška i kukuruza. Preporuka je da treba jesti više složenih ugljenih hidrata, posebno žitarica, dok slatkiše, koji nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost, treba ograničiti na minimum.

     1906
  • Aditivi u hrani koje bi trebalo da izbegavate

    Aditivi u hrani koje bi trebalo da izbegavate

    Opšte je poznato da su aditivi koji se koriste u industrijski obrađenoj hrani štetni po organizam, nemaju nikakve nutritivne vrednosti a opet, uzrokuju gojaznost i dijabetes. No, neki od aditiva mogu dovesti do mnogo ozbiljnijih bolesti kao što su rak, astma, depresija, demencija, itd... prema procenama Svetske zdravstvene organizacije čak 90% hrane koja se konzumira u svetu sadrži u sebi neku od ovih opasnih supstanci! Ovo su samo neki od aditiva koji se najčešće koriste za pravljenje namirnica koje se mogu naći i u našim prodavnicama, pa sledeći put kad krenete u kupovinu, obratite pažnju da li se nešto od ovoga nalazi utisnuto na pakovanju hrane koju ste kupili:


    1. Veštački zaslađivači
    Veštački zaslađivač aspartam (E951) se najčešće nalazi u takozvanim "dijetalnim" procesuiranim namirnicama. Veruje se da je jako kancerogen i često izaziva razne alergijske reakcije. Takođe, po studijama mnogih naučnika širom sveta, negativno utiče na inteligenciju, memoriju, može prouzrokovati dijabetes, multipla sklerozu, Parkinsonovu i Alcjahmerovu bolest, kao i depresiju, glavobolju, vrtoglavicu i migrenu. Acesulfam - K je još jedan veštački zaslađivač koji treba izbegavati, a povezuju ga sa raznim bolestima bubrega.
    Ovi veštački zaslađivači se uglavnom nalaze u dijetalnim napicima, koka - koli, raznim bombonama, pudinzima, ledenom čaju....


    2. Fruktozni (kukuruzni) sirup
    To je takođe vrsta veštačkog zaslađivača. Trenutno drži status glavnog uzroka prekomerne gojaznosti u SAD, ali se i kod nas može naći u raznoj industrijski prerađenoj hrani. Fruktozni sirup dokazano povećava nivo lošeg holesterola u krvi (LDL), a uglavnom se stavlja u razne vrste hleba, u voćne jogurte, dresinge za salate i konzervirano povrće.


    3. Monosodium Glutamat (MSG/E621)
    MSG je aminokiselina koja se koristi kao pojačivač ukusa u raznim gotovim supama, kineskoj gotovoj hrani, čipsu i drugim grickalicama, kao i u dresinzima za salatu. Studije pokazuju da glavna supstanca MSG - a, excitotoxin može uzrokovati depresiju, probleme sa očima, gojaznost i glavobolju.


    4. Trans masne kiseline
    Ove masnoće su jedna od najnezdravijih stvari koje možete uneti u svoj organizam. Služe za produženje trajanja hrane, najčešće se nalazi u margarinu, čipsevima i krekerima, ali i u gotovo svoj brzoj hrani. Trans masne kiseline povećavaju šansu za dobijanjem srčanog udara i šloga, a polako ali sigurno povećavaju i "loš" LDL holesterol, dok smanjuju "dobar" HDL holesterol. Zanimljivo je to što je u Danskoj zakonom zabranjena proizvodnja i uvoz hrane koja sadrži više od 2% trans masti.


    5. Sodium sulfit
    Koristi se u proizvodnji vina ali se tu i tamo može naći i u industrijski sušenom voću. Po nekim istraživanjima, jedna od 100 osoba je alergična na sulfite. Oni se često povezuju sa raznim respiratornim bolestima kao što je otežano disanje ili astma.


    6. Sodium nitrat
    Služi za bojenje i pojačavanje ukusa raznih mesnih prerađevina, pre svega gotove slanine, hot - doga, dimljene ribe, šunke...ovaj sastojak je dokazano jako kancerogen i jednom kad uđe u organizam, preko krvotoka napada želudac i pankreas. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je više puta pokušala da zabrani upotrebu sodium nitrata, ali lobi svetskih kompanija koje ga koriste je uvek nadjačao težnju SZO pod izgovorom da "nemaju alternativu". Šta čini sodium nitrat mesu? Prosto i jednostavno, odstajalom mesu daje jarku ružičastu nijansu, svež izgled i zanosan miris.


    7. Potasium Bromat
    Opasan aditiv koji se dodaje belom brašnu pri proizvodnji hleba i raznog drugog peciva. Zna se da ovaj sastojak izaziva rak kod raznih životinja, pa ipak, trpaju ga u ljudsku hranu.


    8. Razne boje za hranu
    Studije pokazuju da veštačko bojenje hrane koje se najčešće koristi pri proizvodnji sokova, voćnih koktela, slatkiša, bombona i sladoleda može prouzrokovati rak, ometen razvoj memorije kod dece, bolesti bubrega... Boje za hranu koje se uglavnom koriste a koje treba najviše da izbegavate su E133 (plava), E124 (crvena) i E110 (žuta).

     3952
  • Ne možete da zaspite? Pokušajte sa nekom od sledećih namirnica!

    Ne možete da zaspite? Pokušajte sa nekom od sledećih namirnica!

    Banane - bogate su kalijumom i magnezijumom koji opuštaju mišića i nerve, utiču na cirkulaciju i probavu.

    Kelj - sadrži velike količine kalijuma i kalcijuma. Ubacite ga u salatu kao deo večernjeg obroka.

    Slatki krompir - opušta mišiće i nerve, a pored kalijuma dobar je izvor ugljenih hidrata.

    Bademi - sadrže magnezijum i doprinose "čvrstom snu". Bogati su proteinima, održavaju nivo šećera u krvi i odlična su užina pred spavanje.

    Mleko - zbog kalcijuma koji ima direktnu ulogu u proizvodnji melatonina.

     1443
Turski recept za ukusnu čorbu!
13265
Ukusni kolači sa kesten pireom, rumom i mlevenim orasima.
4825
Pasta sa crnim lukom i krompirom je idealna za laganiju večeru - nemojte se prejesti, u tom slučaju nije više lagana večera :)
4510
Starinski paprikaš sa pilećim batacima i knedlama.
14369
Ukusna pileća krilca sa malo karija i crvene paprike. Mmmm..
11881