• Slatki krompir

    Slatki krompir

    Slatki krompir ili batat nema nikave morfološke sličnosti sa krompirom osim što mu nalikuje i što se priprema na isti način. Slatkastog je ukusa i zbog toga i svog izgleda dobio je svoje ime. Možete ga naći u žuto beloj, narandžastoj pa i crvenoj boji. Veoma je bogat beta-karotenom koji pomaže u sprečavanju nekih vrsta karcinoma (pankreas, želudac...). Takođe je bogat kalijumom, vitaminom B6, vitaminom C. Poreklom je iz Južne Amerike ali najveći proizvođać sa oko 80% učešća je Kina.

     15241
  • Drevni predak današnje pice

    Drevni predak današnje pice

    Ako picu definišemo kao filovanu podlogu od testa, postoje dokazi da je persijska vojska koristila svoje štitove da peče testo još u V i VI veku. Vojnici bi potom na to testo stavljali sir i smokve i tako dobijali brz i ukusan obrok.

    Arheolozi su takođe otkrili da je testo sa dodatkom sira i povrća činilo okosnicu ishrane stanovnika Pompeje. Iz tog perioda (I vek n.e.) datira i kuvar Marka Gaja Apikusa, u kojem je pronađen recept za picu koji je sadržao piletinu, beli luk, sir, papriku i ulje, na postolju od testa. Taj recept se od moderne pice razlikuje samo u jednom sastojku – paradajzu, koji se u to vreme mogao naći samo u Americi (stigao je na Stari kontinent tek u XV veku).

     1098
  • Our Daily Bread

    Our Daily Bread

    Our Daily Bread (Unser täglich Brot) je nemački dokumentarac iz 2005. režiran i produciran od strane Nikolausa Geyhaltera. Film prikazuje kako moderna industrija hrane koroisti tehnologiju da uveća efikasnost, sigurnost tržišta i profit. Prikazuje stvarne radne uslove bez naracije i intervjua kojima režiser pokušava da dopusti gledaocima da sami formiraju mišljenje o datoj temi. Režiserov cilj je da pruži realističnu sliku o internom radu mnogih evropskih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane u našem modernom društvu.

    Film prikazuje različite procese u agrokulturi i preradi hrane u izmešanim scenama bez određenog reda. Neki od tih procesa su veštačka oplodnja svinja, prerada svinjskog mesa, industrijsko gajenje i prerada namirnica kao što su krastavci, jabuke, masline i paprike.

    Our Daily Bread je dobio ugledne nagrade među kojima su Grand Prix internacionalnog festivala u Parizu, nagradu Najbolji Film Ekokinematografije festivala u Atini, Specijalnu nagradu žirija festivala dokumentaraca u Amsterdamu, kao i mnoge druge.

    Mnogi smatraju da je najbolji evropski film koji se bavi tematikom ljudske ishrane.

     666
  • Zašto su „tamnije“ banane zdravije?

    Zašto su „tamnije“ banane zdravije?

    Da biste održali svoj nivo krvnog pritiska, važan je nivo kalijuma u krvi koga u dovoljnim količinama možete pronaći upravo u tamnijim bananama. Imaju nizak nivo natrijuma, sadrže i triptofan - aminokiselinu koju vaše telo koristi u proizvodnji serotonina.

    Dobro je poznata činjenica da vam banane mogu pomoći da se oslobodite zatvora. Sledeći put, ukoliko budete imali problema sa varenjem - pojedite bananu.

    Banane imaju visoku kalorijsku vrednost, što ih čini odličnim izvorom instant energije. Dakle, sledeći put tokom napornog treninga, u pauzi - nagradite svoje telo bananom. Kalijum u bananama sprečava grčeve u mišićima i pomaže dugotrajnu fizičku izdržljivost.

    Bogate gvožđem, smanjiće mogućnost od pojave anemije, a vitamin B6 smanjiće šanse za nadutost i zadržavanje vode u organizmu.

     335
  • 4 moćne hranljive materije u borbi sa migrenom

    4 moćne hranljive materije u borbi sa migrenom

    Najčesti okidač migrene je hrana međutim, određene namirnice bezbedne su za one koji pate od migrene, u tolikoj meri da čak mogu pomoći u zaustavnljanju migrene.

    Dok spisak potencijalnih okidača za migrenu je zastrašujuć, evo nekih dobrih vesti. Postoje određene namirnice i napici koje treba uzimati češće. Do sada nijedna hrana nije potvrđena kao lek za migrenu, ali je poznato da određene namirnice sprečavaju simptome koji dovode do iste (kao što su upale i dehidratacije) i to je dobar početak za put ka zdravom životu bez bola.

    Voda
    Voda je zapravo hranljivija materija, od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje vašeg tela, a dehidratacija je uobičajeni okidač migrene. Osobe koje pate od migrena treba da obrate pažnju na količinu tečnosti koje konzumiraju. Preporučuje se najmanje devet šoljica tečnosti dnevno za žene i trinaest šoljica dnevno za muškarce. Zapamtite da jeftina i bez kalorija, voda, je jedan od najboljih načina da ostanete hidrirani - ali biljni čaj, kafa bez kofeina i bez mlečnih masti su takođe dobar izbor. Klonite se gaziranih, slatkih, voćnih napitaka, zaslađenog čaja ili kafe ili sokova zbog kalorija i šećera (a i u nekim slučajevima su oni čak i okidači migrene).

    Zdrave masti
    Dodavanje nekih zdravih masti u ishrani može pomoći da se smanji upala, koja se smatra da pogoršava bol migrene. Omega-3 masne kiseline, koje su najviše koncentrisae u masnim ribama. I mononezasićene masti koje se nalaze u maslinovom ulju su se pokazale da smanjuju učestalost, trajanje i težinu glavobolje. Preporučujemo konzumiranje lososa najmanje dva puta nedeljno i dodavanje drugih namirnica bogatih omega-3 kiselinama (primer: jaja) kao redovan deo vaše ishrane. Pokušajte da koristite maslinovo ulje ili ulje repice umesto putera kad god je to moguće.

    Riboflavin
    Riboflavin odnosno vitamin B2 - je neophodan kako bi telo proizvodilo energiju na nivou ćelija. Neka istraživanja pokazuju da ljudi sa migrenama mogu imati genetski defekt koji otežava ćelijama da održavaju energetske rezerve, a ovaj nedostatak osnovne energije može da izazove migrene. Iako je teško dobiti dovoljno riboflavina iz hrane kako bi se sprečila migrena, preporučuje se dodavanje nekih namirnica bogatih riboflavinom. Dobri izvori vitamina B2 su nemasna govedina, žitarice sa celim zrnom, mleko sa manjom količinom masti, pečurke, brokoli, spanać.

    Magnezijum
    Ishrana bogata magnezijumom može pomoći da se spreče sve vrste migrena, ali ovaj mineral je posebno dragocen za žene koje pate od menstrualnih migrena. Namirnice koje sarže najviše magnezijuma su spanać, slatki krompir, beli krompir, blitva, kinoa, semenke suncokreta, braon pirinač i cele žitarice.

     486
Ovaj sos može biti više namenski. Prvenstveno se koristi kao sos za već pečeni roštilj (BBQ skraćenica od Barbecue - roštilj eng.), ali može poslužiti i kao marinada za svinjska…
34148
Ostali ste bez hleba za večeru? Bez brige, evo jednog divnog recepta za brzu ukusnu pogaču pored koja će vam biti sasvim dovoljna za kompletnu večeru.
24585
Evo mog recepta za snikers tortu. Klinci je obožavaju, a i ja sa njima :)
57393
Kremasti sos pogodan za špagete, taljatele ili kao odličan preliv za meso sa roštilja. Malo belog luka, parmezana, pavlake i sveži miris bosiljka svakome će fino zagolicati čulo mirisa.
8823
Inspirisan jučerašnjim ručkom u Iulius Mall-u (Temišvar) u kojem sam probao kinesku kuhinju rešio sam da pokušam da i ja probam nešto slično. U kući sam imao nešto zeleniša i…
10774
Juče sam bio u Rumuniji gde sam imao prilike da obiđem njihov supermarket Carrefour (francuski je zapravo, ali nema veze) i oduševim se svom hranom koju jednostvno ne možete pronaći…
12285
Strana 1218 od 1247