• Sajam vina 2014 Beograd  27.02.2014. - 02.03.2014.

    Sajam vina 2014 Beograd 27.02.2014. - 02.03.2014.

    Jedna od najekspanzivnijih industrijskih grana u Srbiji – proizvodnja i distribucija vina, predstavlja se od 2010. godine na Beogradskom sajmu. Pored domaćih vinara na Sajmu učestvuju i regionalni i svetski poznati proizvođači vina, a BeoWine intenzivno promoviše i vinski turizam. Održavanje ove manifestacije istovremeno sa Sajmom turizma, najatraktivnijim i jednim od najposećenijih sajmova, jasno govori o značaju ovog događaja i u turističkoj privredi.
    Na jednom mestu predstavljaju se najugledniji domaći i regionalni proizvođači vina, vinski podrumi, kuće vina i kompanije koje distribuiraju ovo „piće bogova". U ponudi je i kompletna oprema za vinogradarstvo i vinarstvo.
    Organizatori Sajma vina nastoje da neka dešavanja postanu zaštitni znak ove manifestacije. Svake godine održava se nekoliko takmičenja - za najbolje domaće vino, za najbolje vino Sajma i takmičenje somelijera. Aukcijska prodaja vina jedan je od nezaobilaznih segmenata ove smotre, a na štandovima izlagača svakodnevno se organizuju i brojne degustacije.

     Izvor: sajam.co.rs

     4369
  • Važnost vitamina C

    Važnost vitamina C

    Većina nas je čula priču o mornarima u srednjem veku, koji su dobijali skorbut, jer nisu jeli dovoljno voća. Voće je u to vreme bilo retkost na tako dugim putovanjima, a avitaminoza koja je proistekla iz nedostatka voća (odnosno nedostatka vitamina C) veoma je škodila mornarima. Oni su imali zdravstvene posledice poput krvarenja desni, rana koje nisu zarastale, ispadanje zuba, a u ekstremnim slučajevima dolazilo je i do smrtnog ishoda. Iz svega navedenog, evidentno je da je vitamin C apsolutno neizostavan kada govorimo o zdravlju.

    I mada skorbut danas više nije česta pojava, blag nedostatak vitamina C nije retkost kod velikog broja ljudi, a dugoročni efekti veoma utiču na kvalitet života. Vitamin C je antioksidant, što znači da "čisti" slobodne radikale iz tela, a osim toga igra značajnu ulogu u sintetisanju masnih kiselina. Ukoliko vam nedostaje vitamina C, osećaćete se depresivno, umorno i nemotivisano.


    Imajući u vidu kolika je važnost ovog vitamina, treba da se postarate da unosite dovoljne količine ove supstance. Dobar izvor je sok od pomorandže, ali treba piti sveže ceđen, jer vitamin C reaguje sa vazduhom i gubi svoja svojstva ako je izložen kiseoniku. Postoji još mnogo izvora ovog vitamina, poput jagoda, crvene paprike, ribizle, agruma, kivija, ili brokolija, a ako ih budete koristili, možete uživati u benefitima poput popravljenog raspoloženja, manje umora i koži koja blista.

     934
  • Forks Over Knives

    Forks Over Knives

    „Forks Over Knives" je američki dokumentarni film koji se bavi tematikom poboljšanja ljudske ishrane i "glavna preporuka" je sistem koji se bazira na uzimanju neprocesovane hrane biljnog porekla (dakle, preporučuje se veganska ishrana). Smatra se da bi ovaj režim smanjio šanse dobijanja dijabetesa,srčanih bolesti i udara, a da bi čak mogao uticati i na smanjivanje karcinoma (čiji uzroci mogu biti aditivi pronađeni u hrani).

    Ideja ovog filma, snimljenog 2011. je da sve ove bolesti itekako mogu biti kontrolisane ako izbacimo hranu životinjskog porekla kao i hranu punu štetnih aditiva. Spominje se i dvadesetogodišnji projekat China-Cornell-Oxford koji je doveo do gore navedenih zaključaka o povezanosti određenih bolesti sa režimom ishrane u zapadnjačkoj kulturi.

    Film nije doživeo naročitu popularnost. Iako neki smatraju da sadrži mnoge korisne ideje, velikom brojem ljudi je smetala repetativnost i suvoparnost ovog filma. Kako god, stoji činjenica da je zbog zanimljivog koncepta korisno pogledati "Forks Over Knives".

     560
  • Timijan

    Timijan

    Timijan ili majčina dušica samoniklo raste uz Sredozemno more i u Maloj Aziji, ali obzirom da dobro reaguje na niske temperature može da se gaji i kod nas.

    Ima jak i karakterističan miris i gorko ljutkast ukus. Izuzetno je jak začin i zato se koristi u malim količinama. Dodaje se pečenjima, marinadama, kao aroma za sirće.




     8441
  • Stres utiče na ukus hrane?

    Stres utiče na ukus hrane?

    Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Neuroscience Letters pomaže nam da razumemo zašto posežemo za određenim vrstama hrane kada smo pod stresom. Naučnici su na jeziku pronašli receptore za hormone koji se aktiviraju stresom. Ti receptori se nalaze kod ćelija koje nam omogućavaju da osetimo sladak i gorak ukus.

    Ovo znači da, kada smo pod stresom, ti hormoni mogu delovati direktno na našu percepciju ukusa.

    Hormoni posebno deluju na receptore za slatko, tako da je ona neobjašnjiva želja za slatkišima kada smo pod stresom logična. Potrebno je još istraživanja na ovu temu, kako bi se utvrdilo kako tačno ovi hormoni deluju na celo telo, posebno na metabolizam i apetit.

    U međuvremenu, kako biste izbegli konzumaciju slatkiša, kada ste pod stresom držite voće blizu sebe i pokušajte da izdvojite neko vreme za vežbu, jer ona smanjuje nivo stresa.

     1339
Divan kolač za zimske dane. Služite s čajem, kafom, svojim gostima, ukućanima u posebnim prilikama, ili onda kada samo želite da ugodite drugima.
6199
Krenule su posne slave, pa evo jednog recepta za posnu tortu. Ako volite možete dodati i suvog grožđa.
7117
Vanilin biskviti se veoma lako spremaju a imaju specifičnu aromu i ukus. Možete ih služiti uz kafu, kakao, mleko, čaj...
8425
Musaku obično pripremam po maminom klasičnom receptu, ali sam kod prijateljice probala ovu varijantu sa kačkavaljem i bešamel sosom i oduševila se. Probajte nećete se pokajati!
24061
Obožavam kompot od dunja, a kako nemam vremena da ga pravim, a ni prostora da ga skladištim koristim ovu brzu varijantu u sezoni dunja.
103942
Jednostavno neodoljivo! Slatko, mirišljavo, aromatično. Prava poslastica za praznike. Prilika da se dobro zabavite sa najbližima dok ih pravite i zajednički uživate u njihovim čarima!
18284
Strana 1218 od 1254