• Zašto je senf žut?

    Zašto je senf žut?

    Česta je zabluda da je karakteristična boja senfa rezultat mlevenja semena slačice. Primamljiva i intenzivna boja senfa zapravo potiče od druge biljke – kurkume (turmerika).

    Kada se mleveni rizom kurkume prokuva, osuši i samelje, tom prahu se dodaje mleveno seme slačice, sirće, voda, so i eto – stvoren je tradicionalni žuti senf.

    Senf se prvi put koristio još u Starom Rimu. Oni su seme slačice mešali sa nefermentisanim sokom od grožđa, kako bi dobili njihovu verziju ovog dodatka jelima. Kasnije su i druge regije eksperimetisale i dobile svoje verzije – najpoznatija je ona iz francuskog gradića Dižona.

    Žuti senf, međutim, nije postojao sve do samog početka XX veka. Braća Frenč (Robert, Džordž i Frensis) eksperimentisali su i dodali kurkumu originalnom receptu, a proizvod je prvi put predstavljen u Svetskom sajmu u St. Luisu, 1904. Ostalo je istorija.

     1068
  • Jamie Oliver

    Jamie Oliver

    Džejmi Oliver (rođen 27. maja 1975 ), poznatiji kao Goli kuvar, je engleski kuvar, ugostitelj i medijska ličnost, poznat po svom pozitivnom i harizmatičnom nastupu, svojoj hrani i televizijskim emisijama, kuvarima, nedavno je poznat i po  kampanji protiv korišćenja prerađene hrane u nacionalnim školama u Engleskoj i Americi. Džejmi je izdao mnoštvo knjiga i snimio dosta emisija pa je zato izuzetno teško odabrati samo par njegovih recepata, ali ostatak uvek možete pronaći na njegovom zvaničnom sajtu www.jamieoliver.com

     

    Pileće grudi u alu vreći … sa pečurkama, puterom, belim vinom i timijanom

    Sastojci za dve porcije:

    2x200 grama pilećih grudi

    1 šaka sušenih vrganja

    255 grama mešanih pečuraka, nasečenih

    1 velika čaša belog vina

    3 pune kašike putera

    1 šaka svežeg timijana

    2 čena belog luka, očišćenog i naseckanog

    Priprema:

    Pošto je u pitanju obrok za dvoje, treba vam velika vreća u koju će stati svi sastojci. Uzmite široku foliju i napravite vreću tako što ćete staviti dva sloja jedan preko drugog (dužine otprilike kao dve kutije za cipele) i onda saviti ivice sa tri strane pravougaonika. Četvrtu stranu ostavite otvorenu.
    Zagrejte rerenu na 220 stepeni. U činiji pomešajte sve sastojke sa piletinom osim vina. Smestite ih u vreću, zalijte vinom i pazite da ne probušite foliju. Onda previjte i zatvorite i četvrtu stranu i proverite da li je vreća dobro zatvorena sa svih strana. Nežno je položite u plitku posudu za pečenje.Pecite oko 25 minuta.
    Izvadite iz rerne, stavite vreću na veliki tanjir, iznesite na sto i otovorite foliju.

     

    Čokoladni biskviti sa mekim čokoladnim punjenjem

    Sastojci:

    140 grama putera

    140 grama šećera

    2 žumanca

    255 grama brašna

    prašak za peciva

    30 grama kakao praha

    oko 30 kocki čokolade (ne bitno da li je mlečna, za kuvanje, crna ili bela)

     

    Priprema:

    Na pleh stavite papir za pečenje. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Mešajte puter i šećer dok ne postanu  penasti. Umutite žumanca, a onda dodajte vrašno i kakoi u prahu da doijete testo. Izmesite ga, pa stavite u frižider.  Na blago pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte otprilike jednu trećinu testa i manjim kaupom izvadite 30 komada.  Posložite ih na papir za pečenje i na sredini svakog kruga stavite kocku čokolade.  Zatim razvijte i ostatak testa (dodajte rezance koji su vam ostali od prve ture) i većim kalupom izvadite još 30 komada.  Pokrijte komadiće čokolade, nežno pritiskajući ivice da ih spojite, tako da čokolada ne iscuri. Pecite u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Možete ih poslužiti tople ili hladne.

     27956
  • Vanila

    Vanila

    Kada se pomisli na sladoled, velikoj većini ljudi širom planete prvo padne na pamet aromatičan i bogat ukus vanile, u narodu poznate i kao vanilija. Ovaj začin poreklom iz tropskih šuma Srednje Amerike važi za drugi najskuplji u svetu - odmah iza šafrana, mada se danas koriste mnoge jeftinije veštačke arome vanile. Pripada porodici orhideja, a aromatični štapići vanile se najviše koriste za zaslađivanje raznih kolača, francuskih kroasana, kremova, kompota, pudinga i naravno nezaobilaznog sladoleda. Odlično se kombinuje sa svim slatkim proizvodima od mleka. Postoji čak 150 vrsti ovog začina, a danas se najviše koriste dve vrste - Bourbon i Tahitian vanila. Nije ni čudo što je prava vanila danas ovako cenjen i dragocen začin, jer glavni sastojak u mahuni vanile, vanilin, sadrži velike količine vitamina B, ali i minerale kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, mangan... Neki naučnici tvrde da oslobađa od stresa i napetosti, kao i da je jak afrodizijak, tako da sledeći put kada želite očarati voljenu osobu, izvedite je na porciju sladoleda ili pudinga od ovog aromatičnog začina.

     2468
  • Restoran Vega 8 International

    Restoran Vega 8 International

    Restoran Vega 8 International je otpočeo sa radom 2008. godine. Od tada gosti u izuzetno prijatnom ambijentu mogu probati italijansku kuhinju u kombinaciji sa tradicionalnim srpskim jelima.

    Restoran ima 9 zaposlenih. Osoblje je veoma mlado, raspoloženo i uvek spremno da ponudi osmeh i specijalitete kuće.

    Enterijer restorana predstavlja harmoniju starinskog i modernog dizajna dok kontrast koji iz toga proizilazi restoranu daje jedinstvenu atmosferu i veoma prijatan ambijent u kojem se gosti rado opuštaju i borave.

    Na izuzetno bogatom meniju gosti mogu pronaći tradicionalna srpska jela ali i veliki broj italijanskih specijaliteta kao što su paste, pene i razne vrste rižota, dok su posebni specijaliteti restorana Vega 8 International - bifteci. Bifteke možete dobiti na više desetine načina - gorgonzola sos, crni biber, zeleni biber i mnogi drugi načini a kao poseban kuriozitet je svakako biftek u sosu od semena bundeve - specijalitet koji se svakako mora probati.

    Restoran se nalazi na međunarodnom putu Beograd - Temišvar i kao takav turisti ga rado posećuju obzirom da su cene pristupačne a meni bogat i veoma raznovrstan. Naravno ovu ponudu upotpunjava izuzetno bogata karta pića u kojoj se pored raznih domaćih vina mogu pronaći i veoma poznata i tražena italijanska vina.

    Intalijansko-srpski restoran i picerija Vega 8 International je rado posećeno mesto u kojem mladi mogu uživati picama, pastama, tagliatelama, vitaminskim salatama, a porodice u posebnim paketima - porodičnim ručkovima. Naravno, ni poslovni ljudi nisu zaboravljeni, pa za njih postoje posebne pogodnosti koje redovnim gostima omogućavaju razna iznenađenja i popuste.

    Dobrodošli!

     5309
  • Crveni ili zeleni kupus - šta je zdravije i zašto?

    Crveni ili zeleni kupus - šta je zdravije i zašto?

    Crveni i zeleni kupus pripadaju različitim sortama koje imaju sličan ukus, iako crveni kupus ima tendenciju da bude ljutkastiji od zelenog. Obe sorte su pravi izvor zdravlja.

    Vitamin A

    Ako dodate šolju seckanog zelenog kupusa u ishranu, dobićete tri odsto više dnevne vrednosti vitamina A. Ukoliko se odlučite za šolju seckanog crvenog kupusa, dodaćete 19 odsto više dnevne vrednosti vitamina A.

    Vitamin C

    I kada je vitamin C u pitanju, crveni kupus prednjači. Sa šoljom seckanog zelenog kupusa unećete 47 odsto više dnevne vrednosti vitamina, a sa šoljom crvenog - 84 odsto više dnevne vrednosti.

    Gvožđe

    Šolja seckanog zelenog kupusa povećaće dnevnu vrednost za 2 odsto, a crvenog za 3 odsto.

    Antocijanini

    Crveni kupus ima dodatnih hranljivih materija koje se ne nalaze u zelenom kupusu. Antocijanini su antioksidanti koji daju crvenom kupusu prirodnu boju. Utiču na poboljšanje memorije, pomažu telo da oslobodi hormone...

     1775
Kada je moja mama prvi put napravila tortu od šargarepe nisam baš bila ubeđena da će mi se dopasti. Ali sam pogrešila. Šargarepa u kombinaciji sa cimetom je pravi pogodak.
28223
Evo ukusne ideje za ručak. Sočivo se je veoma ukusno ako se doda malo više belog luka tako da nemojte da se brinete zbog količine.
26763
Moju prvu savijaču sam napravila po ovom receptu. Obzirom da je ispala dobra zašto kvariti i pokušavati sa drugim receptima.
14297
Polako kreće sezona slava i postova. Nikada nisam postila ali mi je oduvek predstavljalo problem da smislim šta da spremim gostima koji možda poste. I evo jedne odlične ideje.
18897
Kolačići sa suvim grožđem se brzo i lako pripremaju a veoma su ukusni. Možete ih služiti uz kafu, čaj, pa čak i sladoled :)
19057
Ako volite špagete, ovako pripremljene biće vam još ukusnije.
9470
Strana 1214 od 1253