• Najveće greške koje rade kuvari amateri

    Najveće greške koje rade kuvari amateri

    Možda mislite da dobro kuvate jer znate kako da koristite biljke i začine. Ipak, veća je verovatnost da ste napravili jednu od ovih uobičajenih grešaka kuvara amatera.

    Vlasnik restorana u kineskom Sečuanu Johnathan Law na Quori je upozorio na najčešće greške.

    Previše začina

    Puno amatera to radi. I ja sam nekad. Kad sam dobio svoj prvi stalak sa začinima, stavljao sam desetak začina u sve. Tako sam samo zbunjivao nepce. Kasnije sam shvatio da dobra tehnika i sastojci ukusu pridonose puno više nego sami začini. Dobar obrok treba imati najviše tri ili četiri različita osnovna ukusa, zajedno s nekim aromama.

    Nedovoljno vruća tava

    Ako pečete ili pržite, tava mora biti jako vruća. Za prosečan wok treba pet do sedam minuta da se celi pravilno zagreje.

    Mešanje hrane tokom prženja

    Većina ljudi prženje doživljava kao jednostavno kuvanje nečega na visokoj temperaturi. Ali to nije tako. Ideja je da ispržite hranu, ne da je parite, a to znači konstantno prevrtanje hrane 'bacanjem', a ne mešanje varjčom.

    Ne koristite termometar

    To uglavnom rade svi amateri. Kad god me pitaju zašto pečenje nije ispalo onako kako je trebalo, pitam ih jesu li koristili termometar. U 99 posto slučajeva kažu da nisu.

    Previše tečnosti tokom dinstanja

    Vidio sam da ljudi tokom dinstanja dodaju toliko vode ili vina da meso potpuno pliva. Ne, nemojte to raditi! Postoji razlika između dinstanja i kuvanja!

    Dodavanje sastojaka u pečenje na osnovi okusa, a ne hemijskog sastava

    Nikad ništa nemojte dodavati u pečenje osim ako niste potpuno upoznati ne samo s ukusom, nego i hemijskim svojstvima. Super je eksperimentirati, ali na edukovan način.

    Dodajete previše gustina kako biste zgusnuli sos

    I ovo radi puno ljudi, pretpostavljam zbog nestrpljivosti. Za gušći sos trebate najviše dve, tri kašike gustina po šoljici tečnosti, i to samo ako tečnost već ne sadrži proteine ili neku emulgirajuću stvar. Treba vremena da skrob učini svoju čaroliju. Ako dodate previše skroba, dobi ćete bljutav, zrnasti i neukusan sos.

    Izvor: magazin.net.hr

     9367
  • Kafa koja izgleda kao voda

    Kafa koja izgleda kao voda

    Kada god naručite ili skuvate kafu, znate šta da očekujete: u zavsnosti od ukusa, može biti slatka, srednja, gorka... i gotovo uvek bež ili braonkaste nijanse. No, kompanija Clear Coffee je odlučila da je došlo vreme da se neke stvari promene i proizvela kafu koja je prozračne boje, to jest neodoljivo podseća na običnu vodu.

    Tvorci ove bezbojne kafe pod nazivom CLR CFF, David i Andy Nagy, u šali tvrde kako ona nije nastala nekakvim veštičarenjem ili vradžbinom, već kombinacijom prvoklasne Arabica caffe, vode i najnovije tehnologije koju čuvaju u strogoj tajnosti. Takođe, ponosno ističu kako u procesu nisu korišćeni nikakvi aditivi, konzervansi niti veštački ukusi.

    Mnogi se pitaju otkud potreba da se proizvede ovakav napitak, a tvorac David je dao odgovor koji je čak i logičan i razumljiv: nikako nije mogao da se otarasi žutih mrlja od tamne kafe na zubima.

     500
  • Sir i divertikulitis

    Sir i divertikulitis

    Divertikulitis je oboljenje koje se javlja usled upale debelog creva, odnosno kesastih izbočenja koja predstavljaju proširenja sluznice. Simptomi su grčevi, mučnina i groznica. Kako bi ublažili ili sprečili nuspojave, lekar vam može preporučiti određenu dijetu. Preporučena hrana može uključiti sir, koji sadrži malo vlakana i ne izaziva iritaciju, a obezbeđuje hranljive materije poput masti i proteina. Hranu bogatu vlaknima bi trebalo izbegavati jer može pogoršati simptome.

    Ukoliko su simptomi postali toliko ozbiljni da su izazvali oštećenja debelog creva, lekar vam može preporučiti operaciju. U tom slučaju, važno je strogo kontrolisati ishranu i konzumirati one namirnice koje ne sadrže vlakna.

     362
  • Primena sirćeta

    Primena sirćeta

    Evo nekoliko saveta kako da iskoristite sirće!

     7905
  • Antioksidanti smanjuju rizik od raka bubrega

    Antioksidanti smanjuju rizik od raka bubrega

    Prednosti antioksidanata dobro su poznate. Istraživanje je pokazalo da su od ključnog značaja kao "podrška" imunog sistema i sprečavaju bolesti kao što je rak. Najviše ih ima u voću i povrću. Naravno, sadržaj vlakana pojačava lekovita svojstva. Antioksidanti mogu se naći u organskoj kafi, čaju, sirovoj čokoladi, orahu... Smanjuju upale koje mogu dovesti do bolesti srca ili do dijabetesa.

    Rak bubrega je među prvih deset najčešćih vrsta raka. Postoje dve vrste: jedan napada centralni deo, a drugi utiče na sluzokožu. Trenutna istraživanja su jednako i podstrek za unos antioksidanasa kao efikasno sredstvo za zdravlje ćelija bubrega. Konzumirajte brokoli, jabuke, banane u što većim količinama. Istraživači veruju da karotenoidi u ovim namirnicama sprečavaju oksidativna oštećenja DNK. Razlog više da jedete što više, pre svega sirovog, voća i povrća svaki dan.

     729
Torta sa ananasom i jogurtom je veoma osvežavajuća poslastica idealna za letnje dane.
9664
Bečki specijalitet, samo za obožavaoce čokolade!
15982
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
10245
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
7737
Interestantna, lagana i osvežavajuća torta za sve ukuse.
16294
Poznat još kao italijanski slatki hleb. Služi se na božićno jutro. Miris i ukus koji se pamti do sledećeg Božića.
22593
Strana 1214 od 1217