• Energetske i hranljive vrednosti: crni biber

    Energetske i hranljive vrednosti: crni biber

    Biber je poreklom iz Indije, a najveći svetski proizvođač je Vijetnam. U srednjem veku bio je poznat i po nazivu "kralj začina", služio je kao sredstvo plaćanja. U to vreme, bio je jednako vredan koliko i zlato. U ishrani se upotrebljava preko 4000 godina. Preporučuje se u lečenju upale uha, zubobolje, a od davnina je korišćen protiv problema sa vidom. Ublažava simptome prehlade, sprečava zadržavanje vode u organizmu i ubrzava metabolizam. Naročito je cenjen u indijskoj medicini.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 255 kcal

    Ugljeni hidrati: 64,81 g

    Proteini: 10,95 g

    Masti: 3,26 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 26,5 g

    Niacin: 1,14 mg

    Vitamin A: 299 IU

    Vitamin C: 21 mg

    Vitamin E: 4,56 mg

    Natrijum: 44 mg

    Kalijum: 1259 mg

    Kalcijum: 437 mg

    Gvožđe: 28,86 mg

    Magnezijum: 194 mg

    Cink: 1,42 mg

     734
  • Saveti za upotrebu i održavanje mašina za pranje suđa

    Saveti za upotrebu i održavanje mašina za pranje suđa

    Mašina za pranje sudova može biti najkorisnije kuhinjsko pomagalo samo ukoliko znate da je održavate.

    Morate ih očistiti s vremena na vreme

    U mašinama za pranje posuđa mogu se skupiti ostaci hrane, sapuna, bakterija... Limuntus u kombinaciji sa vrućom vodom je dovoljno jak kako bi uklonio svu prljavštinu brzo i lako! Pokušajte!

    Osim kuhinjskog posuđa možete prati i druge sitnice, a da niste ni znali!

    Pored tanjira, pribora za jelo i kuvanje, možete prati i sunđere, plastične igračke, sve predmete od silikona...

    Ne morate ispirati posuđe

    Nema razloga da ispirate prljavo posuđe, pre nego što ih stavite u mašinu. Takođe – ne uključujte mašinu ukoliko je poluprazna.

    Noževe ne perite u mašini za pranje posuđa

    Razlog su toplota i vlažnost koji mogu oštetiti noževe.

    Tablete za mašinsko pranje posuđa su najbolji izbor

    Ne sadrže fosfat već biljne sastojke koji su biorazgradivi.

     419
  • Nega kože voćem

    Nega kože voćem

    Sigurno ste bili u potrazi makar za odgovarajućom kremom za vaš tip kože. Možda ste čak posezali za određenim vitaminima ili ste brojnu hranu izbacili iz vaše redovne ishrane. Da li ste razmišljali o redovnoj konzumaciji određenog voća kako bi hidrirali i pružili svu neophodnu negu vašoj koži?

    Citrusi

    Citrusi sadrže visok nivo vitamina C koji je odgovoran za formiranje kolagena. Kolagen, ukoliko je koža negovana, čini da vaše lice bude meko, nežno i bez bora. Da biste dodali više vitamina C u svoju ishranu, preporučuje se da pre doručka popijete čašu vode u koju prethodno dodate limete ili limuna i tako započnete svoj dan.

    Avokado

    Plod prepun vitamina, antioksidanata i zdravih masti. Pola šolje na kockice iseckanog avokada sadrži nezasićene masti, vitamin C, E i B, kao i više kalijuma u odnosu na banane. Dodajte avokado u malim količinama makar u svoju omiljenu salatu jer sadrži skup svih hranljivih sastojaka važnih za negu kože lica.

    Bobičasto voće

    Bobičasto voće uglavnom sadrži najviše vitamina C i A koji deluju kao antioksidansi - štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala koji doprinose starenju kože. Za zdrav doručak - činija ovsenih pahiljica, jogurt i bobičasto voće po izboru.

     663
  • Energetske i hranljive vrednosti: limun

    Energetske i hranljive vrednosti: limun

    Poreklo limuna je navodno nepoznato, mada se smatra da potiče sa severoistoka Indije. U Evropu je stigao u prvom veku nove ere zahvaljujući arapskim trgovcima, a u Ameriku zahvaljujući Kolumbu nakon drugog putovanja u Novi Svet. Limun je takozvano supervoće, a njegova upotreba je višestruka. Odličan je saveznik kada su u pitanju brojne alergije, problemi sa respiratornim organima, grčevi. problemi sa venama, oganima za varenje, sa jetrom ili krvnim pritiskom. Koristi se za negu kose, kao i za “ubijanje” bakterija koje prouzrokuju neprijatan miris u predelu pazuha na garderobi...

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 29 kcal

    Ugljeni hidrati: 9,32 g

    Proteini: 1,1 g

    Masti: 0,3 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,8 g

    Niacin: 0,1 mg

    Vitamin A: 22 IU

    Vitamin C: 53 mg

    Natrijum: 2 mg

    Kalijum: 138 mg

    Kalcijum: 26 mg

    Gvožđe: 0,6 mg

    Magnezijum: 8 mg

    Cink: 0,06 mg

     602
  • Hrana za čišćenje debelog creva

    Hrana za čišćenje debelog creva

    Sve više i više ljudi pati od problema sa debelim crevom. Kroz njega prolazi "otpad" pre nego što će biti izbačen iz vašeg tela. Ponekad su problemi uzrokovani navikama u ishrani, kao i način života. Ponekad se toksini i otpad zadržavaju na njegovim zidovima što uzrokuje zatvor, poteškoće u varenju, bolove, pa čak i glavobolje. Hronični slučajevi mogu rezultiratu ozbiljnijim problemima sa bubrezima i jetrom. Prvo i najvažnije za regulisanje rada debelog creva - hrana mora biti bogata vlaknima. Unosite dosta tečnosti - između 6 do 8 čaša vode u toku dana. Počnite dan sa čašom mleka i nekoliko kapi limunovog soka, tako ćete ubrzati metabolizam. Jabuke su savršene za uklanjanje toksina. Tokom dana trebalo bi da jedete laku hranu: supe od povrća, prirodne sokove i biljne čajeve. Ne jedite krompir, meso i izbegavajte hranu na bazi brašna, takođe smanjite unos šećera. Šačica orašastih plodova dnevno je takođe zdrava zbog količine vlakana koji su od najveće važnosti pri čišćenju debelog creva.

     962
Izuzetno ukusni i hrskavi kolačići sa čokoladom i ovsenim pahuljicama. Brzo se i lako spremaju ali uz dosta ručnog mešanja :)
32603
Ovako pripremljena piletina je vema ukusna, spolja ima divnu krckavu koricu dok je samo meso mekano i sočno.
7505
Pre neki dan imala sam priliku da probam jedan veoma interesantan kolač. Kada su me poslužili pomislila sam da me neko zeza pa to je običan koh preliven karamelom. Ali…
146666
Za ljubitelje maka, brzo i lako se priprema a dzem od kajsija mu daje poseban šmek!
24126
Kiseli krastavčići su neizbežan deo svake trpeze tokom zimskih dana. Evo i jednog recepta za one koji vole ljutkasto.
15256
Moja baka pravi slatko od svega i svačega ali najlepše mi je od belih trešanja. Uplašena da će taj njen specijalitet jednoga dana nestati zajedno sa njom, počela sam svake…
Strana 1214 od 1238