• Ishrana prema krvnim grupama: Krvna grupa A

    Ishrana prema krvnim grupama: Krvna grupa A

    Veruje se da su ljudi koji pripadaju ovoj krvnoj grupi naklonjeniji prirodi i životu u zajednici. Karakteriše ih smirenost i odgovornost.

    Osobine:

    Veliki broj osoba koji pripada ovoj krvnoj grupi je intolerantan na laktozu.

    Najbolje apsorbuju ugljikohidrate.

    Savetuje se da konzumiraju koštunavo voće i više povrća. Od najvećeg je značaja ishrana bogata gvožđem, vitaminom B12, A, E,C i kalcijumom. Mnogi stručnjaci sugerišu da bi ljudi koji pripadaju krvnoj grupi A trebalo da izbegavaju meso, a da se okrenu vegetarijanskoj ishrani.

     169
  • Izbegnite najčešće greške kod pravljenja pirea od krompira

    Izbegnite najčešće greške kod pravljenja pirea od krompira

    Ovo jelo deluje veoma jednostavno, svi smo ga jeli više puta nego što možemo da se setimo, mnogi od nas su ga i pravili dosta puta, ali znate i sami da se greške često dešavaju. Te je previše redak, previše gust, pa nije dovoljno gladak, pa ima gromuljice... Znate već šta sve može poći naopako.

    U ovom tekstu saznaćete koje su najčešće greške u spravljanju pirea.

    Birate pogrešnu vrstu krompira - crveni krompir nikako nije dobar za pire, previše je tvrd, ne kuva se ravnomerno i vaš pire će biti pun grudvica. Zato, kad planirate da pravite krompir pire, koristite samo beli krompir.

    Ne sečete krompir na jednake komade - ako krompir pre kuvanja nije sečen na približno jednake komade, neće se ravnomerno skuvati, što će opet rezultovati grudvičastim pireom.

    Koristite blender ili mikser za pravljenje pirea - skrob ne voli da se njime previše rukuje, jer će onda postati gust i lepljiv i poprilično neprijatan za jelo. Zato treba koristiti ručnu presu za krompir.

    Koristite hladan puter i mleko - ako ove sastojke držite na sobnoj temperaturi pred pripremu jela, bolje će se sjediniti i vaš pire će biti kremastiji i ukusniji.

    Dodajete previše tečnosti - svako ima svoj recept za spravljanje pirea, ali nemojte preterivati sa mlekom.

    Štedite na puteru - dok sa mlekom ne treba preterivati, malo više putera daće vašem pireu kremastu teksturu u kojoj ćete uživati.

    Pravite pire unapred - pire može da se napravi pola sata pred služenje, ali sve preko toga znači da će se ohladiti, zgusnuti i biti neprijatan za jelo. Pire od krompira je najbolje jesti svež, odmah po završetku pravljenja!

     

     9821
  • Hrana za bolji san

    Hrana za bolji san

    Ne možete da zaspite? Pojedite bananu! Bogate su magnezijumom koji opušta mišiće i nerve, poboljšava cirkulaciju i probavu.

    Sladak krompir je bogat kalijumom koji takođe opušta mišiće, ali i ugljenim hidratima.

    Bademi održavaju novo šećera u krvi dok spavate, zato ga grickajte pred odlazak na spavanje.

    Jaja su bogata proteinima i ugljenim hidratima koji udruženi umiruju napete mišiće i takođe održavaju nivo šećera u krvi.

    Mleko ima direktnu ulogu u proizvodnji melatonina koji pomaže u nesanici.

     431
  • Najveće greške koje rade kuvari amateri

    Najveće greške koje rade kuvari amateri

    Možda mislite da dobro kuvate jer znate kako da koristite biljke i začine. Ipak, veća je verovatnost da ste napravili jednu od ovih uobičajenih grešaka kuvara amatera.

    Vlasnik restorana u kineskom Sečuanu Johnathan Law na Quori je upozorio na najčešće greške.

    Previše začina

    Puno amatera to radi. I ja sam nekad. Kad sam dobio svoj prvi stalak sa začinima, stavljao sam desetak začina u sve. Tako sam samo zbunjivao nepce. Kasnije sam shvatio da dobra tehnika i sastojci ukusu pridonose puno više nego sami začini. Dobar obrok treba imati najviše tri ili četiri različita osnovna ukusa, zajedno s nekim aromama.

    Nedovoljno vruća tava

    Ako pečete ili pržite, tava mora biti jako vruća. Za prosečan wok treba pet do sedam minuta da se celi pravilno zagreje.

    Mešanje hrane tokom prženja

    Većina ljudi prženje doživljava kao jednostavno kuvanje nečega na visokoj temperaturi. Ali to nije tako. Ideja je da ispržite hranu, ne da je parite, a to znači konstantno prevrtanje hrane 'bacanjem', a ne mešanje varjčom.

    Ne koristite termometar

    To uglavnom rade svi amateri. Kad god me pitaju zašto pečenje nije ispalo onako kako je trebalo, pitam ih jesu li koristili termometar. U 99 posto slučajeva kažu da nisu.

    Previše tečnosti tokom dinstanja

    Vidio sam da ljudi tokom dinstanja dodaju toliko vode ili vina da meso potpuno pliva. Ne, nemojte to raditi! Postoji razlika između dinstanja i kuvanja!

    Dodavanje sastojaka u pečenje na osnovi okusa, a ne hemijskog sastava

    Nikad ništa nemojte dodavati u pečenje osim ako niste potpuno upoznati ne samo s ukusom, nego i hemijskim svojstvima. Super je eksperimentirati, ali na edukovan način.

    Dodajete previše gustina kako biste zgusnuli sos

    I ovo radi puno ljudi, pretpostavljam zbog nestrpljivosti. Za gušći sos trebate najviše dve, tri kašike gustina po šoljici tečnosti, i to samo ako tečnost već ne sadrži proteine ili neku emulgirajuću stvar. Treba vremena da skrob učini svoju čaroliju. Ako dodate previše skroba, dobi ćete bljutav, zrnasti i neukusan sos.

    Izvor: magazin.net.hr

     9367
  • Adrenalni umor i kako ga lečiti

    Adrenalni umor i kako ga lečiti

    Adrenalni umor – nastaje usled preopterećenosti nadbubrežnih žlezda. Simptomi bolesti su hronični umor, loše raspoloženje, česte prehlade i nesanica. Pojavljuje se kada nadbubrežne žlezde nisu u stanju da proizvedu dovoljne količine hormona. Neki od najčešćih znakova i simptoma uključuju i bolove u celom telu, anksioznost, depresija, stres, podložnost infekcijama i problemi sa digestivnim traktom.

    Borač je jedna od najpopularnijih biljaka u lečenju adrenalnog umora. Semena i lišće sadrže važne minerale i esencijalne masne kiseline koje su potrebne i za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

    Adrenalni umor uzrokuju: loša ishrana, stres i iscrpljenost. Uz pomoć razne vrste bilja moguće je izlečenje ali je važno biti pod oprezom pri upotrebi i savetuje se konsultovanje sa lekarom.

     812
Torta sa ananasom i jogurtom je veoma osvežavajuća poslastica idealna za letnje dane.
9657
Bečki specijalitet, samo za obožavaoce čokolade!
15981
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
10245
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
7736
Interestantna, lagana i osvežavajuća torta za sve ukuse.
16293
Poznat još kao italijanski slatki hleb. Služi se na božićno jutro. Miris i ukus koji se pamti do sledećeg Božića.
22589
Strana 1214 od 1217