• Voćni deserti koje ćete obožavati ovog leta

    Voćni deserti koje ćete obožavati ovog leta

    Leto je vreme za upijanje sunca i uživanje na otvorenom.

    Najbolji način da se upotpuni uživanje u letnjoj sezoni je uz neke od mnogobrojnih voćnih poslastica. Od osvežavajućih sorbea do kremastih kolača, postoje beskrajne mogućnosti da zadovoljite sladokusce obiljem plodova koje leto donosi!

    Bez obzira da li priređujete roštilj, idete u goste ili jednostavno uživate u lenjim popodnevnim satima kod kuće, ovi recepti za voćne deserte će sigurno biti hit. Lako se prave, pune ukusa i savršene su za svaku priliku i nateraće vaša nepca da zaigraju od radosti!

    Sočni voćni biskvit s bobičastim voćem

    Bobičasto voće mnogima je omiljen dodatak desertima koji pravi značajnu razliku u ukusu. Ukoliko tražite recept za sočan voćni kolač obogaćen ukusnim bobičastim voćem isprobajte ovaj i nećete se pokajati!

    Sastojci:

    • 180 g višenamenskog brašna
    • 100 g šećera
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice soli
    • 113 g neslanog putera, hladnog i iseckanog na kockice
    • 120 ml mlaćenice
    • 1 jaje
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 150 g mešanog svežeg bobičastog voća (kao što su jagode, borovnice i maline)

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
    • U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
    • Dodajte puter narezan na kockice u činiju i koristite sekač za pecivo ili prste da umešate puter u suve sastojke dok ne bude sličan krupnom pesku.
    • U posebnoj posudi umutite mlaćenicu, jaje i ekstrakt vanile.
    • Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne mešate previše.
    • Lagano ubacite pomešane bobice.
    • Koristite mericu za kolače ili kašiku da stavite testo na pripremljeni lim za pečenje.
    • Pecite 18-20 minuta, ili dok keksi ne postanu zlatno braon boje i dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
    • Poslužite toplo sa kašičicom šlaga ili kuglicom sladoleda od vanile.

    sastojci za tortu jagode brasno jaja

    Lagana voćna torta idealna za toplo vreme

    Za ljubitelje torti koji su u potrazi za kremastom i laganom letnjom poslasticom izdvojili smo ovaj recept. Torte sa voćem jednostavno se spremaju, a idealna su letnja poslastica kada želite da rashladite članove porodice ili prijatelje u poseti nečim slatkim i ukusnim!

    Sastojci:

    • 225 g neslanog putera, na sobnoj temperaturi
    • 300 g šećera
    • 4 jaja
    • 2 kašičice ekstrakta vanile
    • 250 g višenamenskog brašna
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice soli
    • 120 ml mleka
    • 225 g mešanog svežeg bobičastog voća (kao što su kupine, maline i borovnice)

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 180°C i namastite kalup za tortu prečnika 23 cm.
    • velikoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti.
    • Umutite jedno po jedno jaje, a zatim umešajte ekstrakt vanile.
    • U posebnoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so.
    • Postepeno dodajte suve sastojke u mešavinu putera, naizmenično sa mlekom, dok testo ne postane glatko.
    • Lagano ubacite pomešane bobice.
    • Sipajte testo u pripremljeni kalup za tortu i poravnajte vrh špatulom.
    • Pecite 45-50 minuta, ili dok čačkalica ubačena u centar ne izađe čista.
    • Ostavite tortu da se ohladi u kalupu 10 minuta pre nego što je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
    • Pospite šećer u prahu po površini i dodajte sveže bobice na vrh.

    Kolač od jagoda koji će svako obožavati

    Jagode su idealna prolećna poslastica za sam početak toplog vremena, ali mogu se pripremati i tokom celog leta ukoliko ih zamrznete. Takođe postoji i opcija da napravite isti desert sa zamenskim voćem čija je sezona aktuelna u tom trenutku, na primer malinama!

    Sastojci:

    • 250 g višenamenskog brašna
    • 50 g šećera
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice sode bikarbone
    • 1/2 kašičice soli
    • 113 g neslanog putera, hladnog i iseckanog na kockice
    • 120 ml mlaćenice
    • 1 jaje
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 450 g svežih jagoda, isečenih na kockice
    • 240 ml guste pavlake
    • 2 kašike šećera u prahu

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
    • U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
    • Dodajte puter narezan na kockice u činiju i koristite sekač za pecivo ili prstima da unesete puter u suve sastojke dok ne bude sličan krupnom pesku.
    • U posebnoj posudi umutite mlaćenicu, jaje i ekstrakt vanile.
    • Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne mešate previše.
    • Koristite mericu za kolače ili kašiku da stavite testo na pripremljeni lim za pečenje.
    • Pecite 15-18 minuta, ili dok kolačići ne postanu zlatno braon boje i dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
    • Dok se kolači peku, pripremite jagode tako što ćete ih iseckati i posipati sa 1 kašikom šećera u prahu.
    • U velikoj činiji umutite gustu pavlaku i preostalu 1 kašiku šećera u prahu dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
    • Da biste sastavili kolače, prepolovite ih horizontalno, a na donju polovinu stavite komadić šlaga i narezane jagode.
    • Na vrh stavite drugu polovinu kolača i još jednu kašičicu šlaga i jagode.
    • Poslužite odmah i uživajte!

    Sorbet od manga - za ljubitelje egzotičnih ukusa

    Ukoliko leto koristite da isprobavate egzotičnije ukuse i nove stvari ovaj sorbet je idealan za vas!

    Sastojci:

    • 3 zrela manga, oguljena i iseckana na kockice
    • 120 ml vode
    • 100 g šećera
    • 1 kašika svežeg soka od limete

    Uputstva:

    • U srednjem tiganju pomešajte mango narezan na kockice, vodu, šećer i sok od limete.
    • Stavite smešu da provri, a zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka 10-15 minuta, ili dok mango ne omekša i tečnost se malo zgusne.
    • Pustite da se smeša ohladi na sobnu temperaturu.
    • Kada se ohladi, prebacite smesu u blender i blendajte dok ne postane glatka.
    • Procedite smešu kroz sitno sito u činiju.
    • Pokrijte posudu i stavite smešu u frižider dok se ne ohladi.
    • Kada se ohladi, prebacite smešu u aparat za sladoledi mešati prema uputstvima proizvođača.
    • Prebacite sorbet u posudu i zamrznite najmanje 2 sata pre serviranja.
    • Poslužite u činijama ili kornetima i uživajte u osvežavajućem ukusu manga!

    Ovi recepti za voćne deserte su samo deo ukusnih poslastica koje možete napraviti sa svežim letnjim voćem. Bilo da više volite pečene ili smrznute poslastice, svako ima u čemu da uživa! Dakle, iskoristite prednosti sezone i pripremite neke od ovih ukusnih deserta!

     

     431
  • Prednosti korišćenja himalajske soli

    Prednosti korišćenja himalajske soli

    Zdravlje sinusa – Himalajska ružičasta so ubija bakerije i materije koje usled zagađenog vazduha mogu biti zaglavljene u vašim nosnim šupljinama. Koristite je kao sredstvo za inhalaciju kako biste očistili svoj respiratorni sistem.

    Reguliše hidrataciju – Obezbeđuje telo elektrolitima koji regulišu hidrataciju.

    Snižava krvni pritisak – Zbog visokog sadržaja natrijuma, himalajska so ima sposobnost snižavanja krvnog pritiska.

    Smanjuje kiselinski refluks – Neuravnoteženi pH je problem mnogih ljudi koji dovodi do mnogobrojnih vrtsta zdravstvenih problema. Promešajte jednu kašičicu himalajske soli u čaši vode sobne temperature i pijte jednom dnevno kako biste neutralisali višak želudačne kiseline.

     891
  • Restoran "Sneki"

    Restoran "Sneki"

    Riblji restoran "Sneki", Beli breg selo Kajtasovo, smešten je na obali staroga Karaša, okružen je šumarcima koji izranjaju iz peščanih duna Deliblatske Peščare na pola puta od Kovina do Bele Crkve. Udaljen na svega nekoliko kilometara od obala Dunava i kanala Dunav-Tisa-Dunav u svako doba godine obiluje svežom, rečnom, ribom izvanrednog kvaliteta.

    Riblji restoran "Sneki" okružen je velikim pojasom uredno podšišanog travnjaka sa puno primera starih, banatskih, poljoprivrednih oruđa koji doprinose celokupnoj atmosferi i vraćaju posetioca u prošla vremena. Tu su i skuplture srna i jelena kojih u šumarcima oko restorana ima u izobilju a na velikom travnjaku nalazi se dečije igralište i teren za košarku na kojima će mališani, sasvim sigurno, uživati pre i posle ribljih specijaliteta.

    Na meniju ribljeg restorana "Sneki" uvek ćete naći izvrsnu riblju čorbu ali i sjajan riblji paprikaš, začinjen tako da se lako može osetiti iskustvo i tradicija u spremljanju ribljih specijaliteta.

    Svaki gost biće uslužen fenomenalnom ribljom paštetom dok se na ribljem meniju nalaze šaran, som, kečiga i smuđ. Kažu da su posebno poznati po dimljenom šaranu pa nas tako ne iznenađuje veliko prisustvo gostiju iz svih obližnjih gradova (Bele Crvke, Kovina, Smederava, Pančeva, Beograda itd.) pa nije loše da pre posete tokom vikenda pozovete radi rezervacije.

    Ako ste u blizini nemojte propustiti priliku da obiđete riblji restoran "Sneki" i uživate u ribljim specijalitetima a svim puticima koji putuju na relaciji KOVIN - VRŠAC toplo preporučujemo da se zaustave makar na kafici i uživaju u predivnom ambijentu i pejsažu Deliblatske peščare.

    Radno vreme restorana je svakoga dana od 12h do 22h osim ponedeljka!

     15156
  • Kako vrućina utiče na ishranu?

    Kako vrućina utiče na ishranu?

    Vrelo vreme tera telo da više radi i sagoreva više kalorija, srce kuca brže, kako bi distribuiralo više krvi, jetra i bubrezi rade prekovremeno, a gubimo vodu znojenjem mnogo brže nego u toku zimskih meseci.
    Svi ovi faktori utiču na zdravlje i leti nisu retke nesvestice, mučnina ili srčani problemi kao posledica ekstremnih uslova kojima je telo izloženo. Ovo se češće dešava starijim ljudima, ali ni mladi nisu pošteđeni. Najrizičnija kategorija su naravno deca, jer ona nemaju dobro razvijen termoregulacioni sistem, tako da im je i mnogo kraće izlaganje visokim temperaturama problem.

    Kada je telo izloženo ovakvim uslovima, ono postavlja prioritete među svojim funkcijama. Rashlađivanje i zaštita vitalnih organa preuzimaju primat, dok je varenje sekundarno, što treba imati na umu kada birate šta ćete jesti tokom vrelih leta.

    Namirnice bogate vodom (lubenica, dinja, borovnica, krastavac i sl.) su takođe odličan izbor leti, jer se obično lako vare, ne sadrže puno kalorija, tako da olakšavaju funkcionisanje čitavog organizma, koji ne mora da troši mnogo energije kako bi preradio hranljive materije koje ste uneli.
    Voda postaje posebno važna, ali treba imati na umu da nikako nije dobro piti više od litar i po na sat vremena, jer voda "spira" elektrolite koji su nezamenljivi u funkcionisanju organizma, tako da je dobra ideja konzumirati i sportske napitke sa dodatkom elektrolita.

    Čak iako se aktivno bavite sportom, nemojte podceniti opasnosti kojima se izlažete leti. Pravilna ishrana, hidratacija i obazrivost ključni su pojmovi u preživljavanju letnjih meseci.

     1817
  • Molekularni gastronomski recepti i molekularna miksologija

    Molekularni gastronomski recepti i molekularna miksologija

    U nastavku idemo kroz 5 dinamičnih molekularnih gastronomskih jela: 

    Prelivanje jela od piletine i povrća sa karijem od molekularne gastronomske pene

    • Penasti kari - Sa agar agarom možete da napravite penasti kari koji ćete staviti u sifon, koji se može sipati na bilo koje jelo, poput piletine ili povrća.

    • Dimljeno pivo i kokteli - Napunite pištolj za dimljenje aromatiziranim drvetom ili začinskim biljem kako biste poslužili piće za dimljenje i stvorili aromatično iskustvo
    • Špageti od rukole - Napravite dugačke pramenove rukole uz pomoć agar agara, i poslužite tople ili hladne.

    • Providni ravioli koji nestaju – Koristite okrugle, tanke jestive filmovane diskove koji se sastoje od krompirovog skroba i sojinog lecitina da biste napravili providne „raviole“. Napunite bilo kojim sastojkom koji ima nizak sadržaj vode, poput pržene ribe i mesa ili slatkih punjenja poput suvog voća i meda.

    • Nutela u prahu – Pripremite prah lešnika sa maltodekstrinom koji se topi na jeziku. Vrhunski deserti, sladoled ili voće.

    Smokingdrink

     

    Šta je molakularna miksologija?


    Praktikovanje molekularne miksologije bila je široko rasprostranjeno krajem 2000-ih i početkom 2010-ih. Bilo je to tokom procvata moderne koktel scene kada barmeni ne samo da su oživljavali mnoge zaboravljene klasične koktele već i ponovo osmišljavali omiljena pića. U to vreme, fokus je bio na spektakularnim efektima u svetu koktela, a molekularna miksologija se uklopila.

    Popularne tehnike molekularne miksologije uključuju upotrebu pene, tečnog azota, gelova, magle, toplote, tečnosti za očvršćavanje i još mnogo toga. Mnogi barmeni i ustanove širom sveta su predstavljali ili specijalizovani za molekularnu miksologiju, baš kao i restorani specijalizovani za molekularnu gastronomiju.

    Često kao reklamni trik, mogao bi, uz odsustvo diskrecije, biti neodoljiv za neke osobe koje piju. Od ranih 2010-ih, uglavnom je pao u nemilost. Barmeni i ljudi koji piju ostavili su spektakl iza sebe u potrazi za prefinjenim ukusom i jednostavnijim pićima sa sofisticiranim balansom ukusa. Neki se i dalje bave time, iako se na to uglavnom gleda kao na modu koja bi jednog dana mogla ponovo doživeti renesansu.

     

    U nastavku više o tehnikama u molekularnoj gastronomiji

     621
Bezglutenski!
2859
Veoma ukusna i sočna sa pitama.
5637
Ukusan kolač sa keksom, sirom i limunom.
6861
Idealan spoj mesa, kupusa i krompira!
5719
Jednostavan i ukusan ručak!
6720