• Kada ti život da limun, napravi Quatarmizat

    Kada ti život da limun, napravi Quatarmizat

    Teško da postoji piće koje tokom vrelih letnjih dana bolje rashlađuje od limunade - i to su vrlo dobro znali čak i naši preci, još pre par stotina godina.

    Naime, limun, koji je poreklom iz Azije (India, Burma i Kina) je tokom 12. veka našao svoj put do Mediteranske obale i Egipta. Iako mnogi smatraju da se limunada pravila i ranije, prve beleške o ovom napitku je upravo tada napisao persijski pesnik Nasir - I - Khusraw, dok u nekim dokumentima stoji da su Egipćani u tom periodu prodavali ceđeni limun pomešan sa šećerom, i da su to piće nazivali - Quatarmizat.

    U mnogim arapskim knjigama iz 13. veka se sirup od limuna spominje kao odličan dodatak kolačima, dok su Mongoli voleli da piju ovo piće od limuna i šećera, ali sa dodatkom alkohola.
    Do 17. veka, recept limunade se proširio po gotovo celoj Evropi, pa su tako, na primer, u Francuskoj obožavali da je piju sa dodatkom meda, a u 18. veku, limunada je imigrirala u Severnu i Južnu Ameriku zajedno sa hiljadama drugih Evropljana a potom i u Australiju, pa je samim tim Quatarmizat postao jedno od najomiljenijih pića na svim kontinentima!

     1536
  • Food Stamped

    Food Stamped

    "Food Stamped" je humoristički a opet informativni dokumentarni film koji prati bračni par iz Amerike koji pokušava da jede zdravu, nutricionistički bogatu hranu koja se bazira na "Food Stamped" programu.

    Taj program, donet od strane američkog zavoda za agrokulturu, obezbeđuje oskudna sredstva za hranu porodicama sa niskim primanjima, kao i nezaposlenima. Zbog mnogih kritika da se za par dolara dnevno prosto ne može obezbediti zdrava i kvalitetna ishrana, profesor nutricionizma Šira Potiš, koja predaje u osnovnoj školi koju pohađaju siromašni đaci koji se i sami hrane po "Food Stamped" sistemu, odlučuje da oseti kako je biti u njihovoj koži. Zajedno sa svojim suprugom i filmskim producentom Joav Potišem započinje izazov u kojem sme da potroši samo jedan dolar po obroku, a da taj obrok bude zdrav i da čini sitim.

    Tokom ovog izazova, Šira se konsultuje sa raznim aktivistima za ljudska prava, nutricionistima, političarima ali i običnim građanima koji se hrane po ovom sistemu, kako bi dala dublji pogled na poteškoće siromašnih ljudi i njihovu borbu da svojoj deci obezbede tri kvalitetna obroka dnevno. Takođe, kroz film se na ciničan način kritikuje i ceo globalni sistem u kojem je više od milijardu ljudi na planeti primorano da se na neki drugačiji način hrani po sličnom sistemu.

    Ovaj film je dobitnik prve nagrade na prestižnom festivalu nezavisnih filmova u San Francisku.

     676
  • Možete li se ugojiti od "dijetalnih" sokova?

    Možete li se ugojiti od "dijetalnih" sokova?

    Kada jedemo, telo odmah signalizira endokrinom sistemu da je hrana na putu. Šta se dešava u slučajevima kada osetimo ukus, ali telo ne dobije šećer ili ugljene hidrate koje očekuje?

    Postoje tvrdnje da će telo "tražiti" ono što misli da smo uneli. Apetit će vam porasti, i velike su šanse da ćete pojesti nešto kalorično. Tako da, čak i ako ste rešili da pripazite na zdravlje i unos šećera tako što ćete piti "dijetalniju" opciju gaziranih pića, time nećete pomoći svom telu, ili ćete to učiniti u maloj meri.
    Ljudi koji piju ova pića pate od većine zdravstvenih tegoba kao ljudi koji piju obična gazirana pića. Istraživanja sprovedena na životinjama pokazala su da su laboratorijski pacovi dobijali veću masu kada su konzumirali veštačke zaslađivače od šećera.

    Ova hipoteza još uvek nije bez sumnje potvrđena, ali poprilično je očito da bi se i gaziranim pićima koja se reklamiraju kao dijetalna trebalo prilaziti kao slatkišima i da bi ih trebalo konzumirati umereno, ako već ne možete bez njih.

     947
  • Peršun - biljka koja umiruje

    Peršun - biljka koja umiruje

    Peršun se od davnina koristi kao začinska biljka ali je malo poznato i to da se ubraja u lekovito bilje.

    Peršun je dvogodišnja biljka prijatnog mirisa čiji je koren tanak, beo i repast. Listovi su sitni, zeleni i raznih oblika.

    Nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica.

    Pošto nije zahtevna biljka, može da se gaji i u zimskim uslovima na zatvorenoj terasi, pa čak i u sobi.

    Pogodan je za otklanjanje lošeg zadaha iz usta, a naročito se preporučuje grickanje listova kako bi se uklonio miris belog i crnog luka.

    Uspešan je lek kod tegoba sa varenjem jer otklanja nadutost i gasove u stomaku

    Preporučuje se ženama prilikom neredovnih menstruacija i predmenstrualnog sindroma.

    Pomaže prilikom kašlja, astme, pada imuniteta, gripa i povišene temperature.

    List peršuna uvek je bio poznat po svojim izbeljujućim i regenerativnim svojstvima. On odličnootklanja crvenilo kože, iritaciju i otok, izbeljuje kožu, osvežava i tonizira.

     605
  • Alexander Smalls

    Alexander Smalls

    Aleksandar Smals je kuvar, ugostitelj, pisac i operski pevač. Kao glavni šef, suvlasnik i kreator restorana "Minton’s Supper Club", Smalsov cilj je, kako sam kaže, da zabavi svet. Poslednjih dvadeset i pet godina proveo je putujući svetom i proučavajući tehnike kuvanja, sa posebnim akcentom na afričku kulturu i kulinarstvo. Autor je poznatog memoara i kuvara "Grace the Table". Povezan je sa mnoštvom neprofitnih organizacija, poput "Harlem Jazz Enterprises". Njegov stil i meni se u potpunosti jedinstveni, a sumirao ih je u nekoliko reči: seksi, intimno, romantično i lepo. "Zašto je kuvanje pre svega uzbudljivo? Zato što i u kuvanju imate moć da zamislite i oživite nešto kroz nekoliko sati predanog rada i truda. Kuvanje je kreativnost."

    Izdvajamo jedan od njegovih autorskih recepata za kokos tortu.

    SASTOJCI:

    1,5 šolja putera

    3 šolje brašna

    1 kašika praška za pecivo

    1 kašikica soli

    2 šolje kokosa

    2,5 šolje šećera

    3/4 šolje belanca

    1 kašika ekstrakta vanile

    1, 1/4 šolje mleka

    PRIPREMA

    Pomešati puter, brašno, prašak za pecivo, so i kokos. Kada dobijete homogenu smesu, dodajte i ostale sastojke. Dobro promešajte. Izlijte u pleh na papir za pečenje. Pecite na 180 stepeni, 25 do 30 minuta. Pecite sve dok dezert ne poprimi zlatno braon boju. Po završetku, izvadite iz rerna i obmotajte papirnim ubrusima. Kada se ohladi, služite sa voćnim prelivom po izboru. Uživajte!

     604
Danas nisam znala šta da skuvam za ručak i dok sam se tako smišljala svi smo ogladneli pa sam morala brzo da smislim nešto sa namirnicama koje imam u frižideru…
19218
Zimu obožavam zbog pečenih kestena koji se prodaju na ulici. Ali tu je i kesten pire koji obično ne dočeka da od njega napravim neki kolač.
13641
Predivne kuglice od ruma, morate ih probati. Ukrasite ih po žeji, igrajte se sa ukusima i bojama.
14551
Špageti ne moraju uvek biti pripremljeni na klasični način na koji smo navikli, probajte da ih zapečete, iznenadićete se od prijatnog ukusa.
20864
Karamel kocke sa kikirikijem i čokoladom, mmmm domaći snikers :)
Salata od piletine sa raznim povrćem je veoma osvežavajuća, ukusna i zdrava! Možete je pripremiti uveče, staviti u plastičnu kutiju, ujutru samo dodati začine i poneti na posao za ručak.
24659