• Da li su ljute papričice zdrave?

    Da li su ljute papričice zdrave?

    Kada jedete ljute papričice, kapsaicin u njuma stimuliše nerve tako da dolazi do povećanog protoka krvi. Ovaj efekat je testiran na pacovima u studiji objavljenoj 1993. godine u Americi koja je pokazala da ljute papričice povećavaju cirkulaciju i mogu koristiti ljudima sa visokim krvnim pritiskom. Studija iz 2013. godine je pokazala da takođe utiču i na nivo holesterola u krvi, odnosno eleminišu višak iz organizma.

    U tradicionalnoj medicini ljuti začini korišćeni su kao digestivni stimulansi za lečenje brojnih bolesti. Funkcija svih antioksidantnih enzima je poboljšano varenje i pružanje zaštite crevima. Brojna istraživanja pokazala su i da kapsaicin ometa rast tumora.

     1374
  • Saveti za pravilno čišćenje oklagije

    Saveti za pravilno čišćenje oklagije

    Prva stvar koju bi trebalo napomenuti: nikada ne odlažite drvenu oklagiju u vodu, niti je izlažite visokim temperaturama. Ovakve stvari mogu dovesti do promene oblika ili pucanja drveta što će oklagiju brzo učiniti beskorisnim kuhinjskim priborom. Za najbolje rezultate, evo šta bi trebalo uraditi odmah nakon upotrebe:

    Obrišite nataložene testo ili brašno suvom krpom ili papirnim ubrusom.

    Sa polumokrom krpom skinite nagomilane ostatke.

    Isperite pod mlakom vodom, obrišite I ostavite da se osuši zasebno, ne mešajući je sa ostalim posuđem.

    I gotovi ste! Ova tri koraka dovoljna su za svu neophodnu brigu o oklagiji.

     1455
  • Prednosti konzumiranja jedne banane pred spavanje

    Prednosti konzumiranja jedne banane pred spavanje

    Banana (oko 126 grama) sadrži:

    Kalorije: 110 kcal

    Ugljeni hidrati: 30 g

    Proteini: 1 g

    Vitamin B6: 0,5 mg

    Kalijum: 450 mg

    Vlakna: 3 g

    Magnezijum: 34 mg

    Riboflavin: 0,1 mg

    Niacin: 0,8 mg

    Vitamin A: 81 IU

    Gvožđe: 0,3 mg

    Banane sadrže triptofan i amino kiseline koje podstiču proizvodnju melatonina i sprečavaju nesanicu. Osim toga što banane utiču na kvalitet sna, čine telo opuštenim i utiču na probavni sistem zbog vlakana koji povoljno utiču i na metabolizam. Zbog visoke koncentracije gvožđa, banane su idealne za sprečavanje pojave grčeva u mišićima. Mogu delovati i kao elektroliti zbog viskog sadržaja minerala. Uz pomoć banana, može se nadoknaditi unos kalijuma ili se ispuniti dnevna doza unosa magnezijuma kao esencijalnog nutrijenta za telo.

     1207
  • Ishrana u skladu sa godinama: šezdesete

    Ishrana u skladu sa godinama: šezdesete

    Nažalost, što ste stariji, veća je verovatnoća da ćete patiti od nekih hroničnih oboljenja. Kardiovaskularne bolesti, visok krvni pritisak, dijabetes, artritis su uobičajena oboljenja u ovoj starosnoj grupi.

    Gubitak pamćenja i depresija postaje sve veći problem kako straimo, stoga bi trebalo unositi hranu bogatu omega 3 i 6 masnim kiselinama jer smanjuju rizik od brojnih oboljenja.

    Više nego ikad neophodno je zaštititi zdravlje creva uz pomoć biljnih vlakana.

    Povećan unos mlečnih proizvoda važan je za zdravlje kostiju.

    Idealna hrana za vas:

    Borovnice: Prepune su antioksidanata i zato odlične za cirkulaciju kao i funkciju mozga.

    Riba: Omega 3 masne kiseline doprinose smanjenju rizika od bolesti srca, kao i depresije.

    Spanać: Jedan od najvećih izvora luteina, antioksidansa koji sprečava oštećenje vida.

    Izbegavajte začinjenu hranu, previše soli može povećati krvni pritisak. Redovno unosite tečnost koja je važna za brojne funkcije vašeg organizma. Izbegavajte hranu bogatu zasićenim i trans mastima koje mogu loše uticati na cirkulaciju.

     1459
  • Zašto je povrće važno u ishrani?

    Zašto je povrće važno u ishrani?

    Većini receptora je potrebna zdrava sredina da bi normalno funkcionisali, a samim tim i celokupnom organizmu. Povrće mu upravo to omogućava.

    Ishrana bogata antioksidansima i luteinom je od velike važnosti za očuvanje vida.

    Povrće utiče na zdravlje kože, ali i sam ten. Prisutnost karotena, koga najviše ima u povrću, igra glavnu ulogu.

    Pruža važan kompleks materija koje organizam ne može da obezbedi iz drugih prehrambenih namirnica.

    Niska energetska vrednost povrća ogleda se u izuzetno malim količinama masti i značajnim količinama ugljenih hidrata i belančevina.

    Povećana količina povrća u ishrani smanjuje mogućnost od razvoja dijabetesa, posebno kod dece.

     1222
Ukusna piletina sa senfom i šampinjonima!
9283
Ukusne slane palačinke sa šunkom i kačkavaljem.
27823
Umesto krema možete staviti kocku čokolade!
2883
Jednostavno, a fino!
2853
Idealno uz pečenje, roštilj, kobasice...
43340
Džem od breskve za palačinke i razne poslastice.
15961