• Da li su jaja zaista zdrava?

    Da li su jaja zaista zdrava?

    Skoro 40 godina istraživači pokušavaju da utvrde da li su kuvana jaja, omlet i kajgana zapravo zdravi. Argument protiv odnosi se na dva jednostavna faktora: jaja imaju visoku koncentraciju masti i holesterola.

    Jedno jaje sadrži oko 70 kalorija, oko 6 grama proteina i 5 grama masti. Proteini u jajima utiču na oslobađanje hormona glukagona, koji podstiče telo da koristi sačuvane ugljene hidrate i masti. Istraživači sa Harvarda su pratili navike u ishrani više od 100.000 ljudi i zaključili da jaja ne povećavaju rizik od bolesti srca. Studija sa Univerziteta u Konektikatu dokazala je da tri jaja dnevno poboljšava „dobar“ holesterol, bez ikakvih negativnoh uticaja po zdravlje. Sa druge strane, sirova jaja sadrže jedinjenje koje se zove avidin, a koje sprečava apsorpciju suštinskog nutritijenta biotina. Kuvanje jaja deaktivira avidin, čineći ga biohemijski beskorisnim. I dok samo 1 u 10.000 jaja sadrži salamonelu, pravilnim kuvanjem „ubijaju“ se ove bakterije i smanjuje se rizik od bilo koje bolesti prouzrokovane ishranom.

     788
  • Ulje semena korijandera jače od antibiotika

    Ulje semena korijandera jače od antibiotika

    Ulje semena korijandera koristi se u ishrani i industriji kozmetike. Korišćeno je još u doba faraona, a Egipćani su verovali da seme korijandera daje besmrtnost. Danas se uglavnom koristi za regulisanje rada creva, a omogućava i pravilno lučenje žuči. Preporučuje se i za ublažavanje tegoba kod dijabetesa tipa 1 i 2. Efikasan je u brobi protiv prehlada I gripa. Smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava njihovo taloženje u venama I arterijama. Sadrži gentamicin koji je do dva puta jači od antibiotika. Čaj od korijandera koristi se za iskašljavanje i regulisanje problema sa upalom bešike.

     1329
  • Važnost vitamina C

    Važnost vitamina C

    Većina nas je čula priču o mornarima u srednjem veku, koji su dobijali skorbut, jer nisu jeli dovoljno voća. Voće je u to vreme bilo retkost na tako dugim putovanjima, a avitaminoza koja je proistekla iz nedostatka voća (odnosno nedostatka vitamina C) veoma je škodila mornarima. Oni su imali zdravstvene posledice poput krvarenja desni, rana koje nisu zarastale, ispadanje zuba, a u ekstremnim slučajevima dolazilo je i do smrtnog ishoda. Iz svega navedenog, evidentno je da je vitamin C apsolutno neizostavan kada govorimo o zdravlju.

    I mada skorbut danas više nije česta pojava, blag nedostatak vitamina C nije retkost kod velikog broja ljudi, a dugoročni efekti veoma utiču na kvalitet života. Vitamin C je antioksidant, što znači da "čisti" slobodne radikale iz tela, a osim toga igra značajnu ulogu u sintetisanju masnih kiselina. Ukoliko vam nedostaje vitamina C, osećaćete se depresivno, umorno i nemotivisano.


    Imajući u vidu kolika je važnost ovog vitamina, treba da se postarate da unosite dovoljne količine ove supstance. Dobar izvor je sok od pomorandže, ali treba piti sveže ceđen, jer vitamin C reaguje sa vazduhom i gubi svoja svojstva ako je izložen kiseoniku. Postoji još mnogo izvora ovog vitamina, poput jagoda, crvene paprike, ribizle, agruma, kivija, ili brokolija, a ako ih budete koristili, možete uživati u benefitima poput popravljenog raspoloženja, manje umora i koži koja blista.

     955
  • Ulje sandalovine i njegova višenamenska upotreba

    Ulje sandalovine i njegova višenamenska upotreba

    Ulje sandalovine poznato je po svom slatkastom mirisu i često se koristi kao osnovni sastojak parfema i kozmetičkih preparata. Tradicionalno, ulje sandalovine je deo verske tradicije u Indiji i drugim zemljama istočne Evrope. Drvo sandalovine smatra se svetim. Koristi se u raznim verskim obredima uključujući venčanje i rođenje. Jedno je od najskupljih eteričnih ulja koja su danas dostupna na tržištu. Da bi se dobilo najviše koristi od ovog eteričnog ulja, drvo sandalovine mora da raste najmanje 40-80 godina pre nego što se koreni mogu sakupiti. Starije, zrelije drvo sandalovine obično proizvodi eterično ulje sa jačim mirisom. Istraživači su otkrili da je glavno jedinjenje sandalovine – alfa-santalol odgovorno za uticaj na pažnju i raspoloženje. Smanjuje i upale i blage iritacije kože poput površinskih rana, bubuljica, bradavica ili čireva. Korišćenje ulja od sandalovine u proizvodima za negu kože je uobičajeno. Možete ga koristiti i kao dodatak balzamu za kosu. Dodavanjem samo par kapi sprečićete perutanje kože glave.

     67
  • Bolesti desni - lečenje biljem

    Bolesti desni - lečenje biljem

    Bolest desni, takođe poznata kao parodontopatija, predstavlja ozbiljnu hroničnu infekciju tkiva desni koja ih može uništiti. Rani znaci bolesti desni ne mogu se lako prepoznati, ili, ukoliko ste primetili neke od simptoma, nemoguća je ozbiljnija stomatološka zaštita osim oralne nege koja podrazumeva pravilnu oralnu higijenu kada je reč o početnoj fazi.

    Prva faza je upala desni tkiva ili gingivitis. Ovaj proces počinje lada bakterije počinju da iritiraju desni. Ovo je ujedno i najblaža vrsta bolesti desni. Simptomi mogu biti crvene, otečene i upaljene desni koje lako krvare tokom pranja. U ovom periodu, pranje zuba uz upotrebu konca i druga preporučena nega je neophodna kako bolest ne bi uznapredovala.

    Blaga parodontopatija razlikuje se od gingivitisa, što je proces koji napada kosti i desni počinju da se odvajaju od zuba.

    Rezultat treće faze je skoro potpuno propadanje strukture kostiju. Sposobnost žvakanja je oslabljena, zubi se pomeraju i labave. Stomatološki tretman u ovoj fazi podrazumeva hiruršku intervenciju.

    Maslinovo ulje - Korisno je i temeljno ispiranje usta maslinovim uljem, koje na kraju treba ispljunuti i oprati zube na klasičan način, da bi se sve pokrenute bakterije odstranile iz usne šupljine.

    Šargarepa - Izbacite uobičajene grickalice koje doprinose nagomilavanju plaka na zubima pa tokom dana grickajte koren šargarepe. Ona čisti zube a pri tom i uništava bakterije u ustima.

    Zelena salata - Polako je žvaćite, jer povoljno utiče na zdravlje usta i zuba.

    Propolis - U 1 dl vode nakapajte 15 kapi propolisa. Ovim detaljno isperite usta nekoliko puta u toku dana i obavezno pre odlaska na spavanje.

     1055
Pre neki dan sam u radnji kupila kore od heljdinom brašna pa rekoh ajde da isprobam i to. Pošto me je mrzelo da tražim recept iskoristila sam svoj za gibanicu.…
50670
Ćuftice od spanaća se pripremaju u kombinaciji sa krompirom. Možete praviti klasične ćuftice ili ako više volite možete oblikvati i šnicle.
13250
Punjeni krompir sam prvi put probala u Temišvaru u tržnom centru, bila sam skeptična ali već za par dana pokušala sam da ponovim isprobano, i evo recepta.
12162
Pohovani kačkavalj se jednstavnno priprema, nemate potrebe da se plašite kako će se sir rastopiti. A i da se razlije nema veze, još je ukusnije :)
33809
Punjena jaja sa sardinama možete pripremiti na više načina. Od mene evo dve vrste fila.
7247
Liker od kumkvata je poznati specijalitet sa Grčkog ostrva Krf. Ako želite da preko godine osetite miris mora u vašem domu trk u neki bolje snabdeveni market da kupite kumkvat…
17924
Strana 1206 od 1256