• Borovnica

    Borovnica

    Borovnica ( Vaccinium myrtillus L.) je jedna od nekoliko primarno evroazijskih vrsta nisko-rastućih žbunastih biljaka iz porodice Ericaceae koja rađa jestive, gotovo crne bobice. U Evropi ovo voće se naziva blueberry, dok se u Americi pod ovim nazivom zavodi slična vrsta iz iste porodice. Ovo voće raste u vrlo kiseloj, siromašnoj zemlji širom umerenih i podarktičkih regiona u svetu. Plod je vrlo taman, gotovo crn, sa crvenim ili ljubičastim sokom koji ostaje na prstima, usnama i jeziku. Ima jak ukus, i generalno raste sam ili u paru, a ne u grozdu kao ostali pripadnici ove porodice. Ekstrakt ploda se često koristi za pečatiranje mesa. Voće je vrlo teško gajiti i ima mali plod, stoga se retko gaji. Plod se većinski prikuplja sa divljih biljki koje rastu na pristupačnim mestima širom severne i centralne Evrope. Petina površine Švedske je prekrivena ovim žbunjem, a u Austriji, Finskoj, Norveškoj, Estoniji, Latviji, Švedskoj i Švajcarskoj svako može da skuplja borovnice, bez obzira na vlasništvo zemljišta, osim ukoliko je zemljište privatna bašta ili prirodni rezervat. Pošto je voće vrlo meko, uglavnom se prikuplja ručno, te je stoga vrlo skupo i dostiže i do 11 evra po kilogramu. Mogu se jesti sveže ili se od njih može napraviti šitok spektar pekmeza, džema i gotovih jela. Jedno od poznatijih je pita od borovnica, odnosno mustikkapiirakka na Finskom. Popularna aktivnost na Islandu je da tokom avgusta, kada je vrhunac sazrevanja, ljudi šetaju kroz prirodu i skupljaju plodove zarad kasnije konzumacije sa skyr-om, specijalnom vrstom islandskog jogurta. U Irskoj, voće je poznato pod nazivom fraughan, i tradicionalno se sakuplja poslednje nedelje u julu odnosno tokom Fraugham Sunday, kako Irci nazivaju ovu tradiciju. Često se dobar rod borovnica vezuje kao predznak o kvalitetu žetve kasnije tokom godine. U Francuskoj i Italiji se često koriste kao baza za likere i popularni su dodatak sorbetima i ostalim dezertima. U Rumuniji se nazivaju afină i koriste se za pripremu likera afinată. Ovo voće se često povezuje sa vidom i priča tokom drugog svetskog rata govori da su piloti britanskog RAF-a jeli veće količine ovog voća da bi poboljšali svoje ciljanje tokom noćnih misija. Borovnica je bogata kalijumom, folatom, vitaminom C i B6 i često se povezuje sa zdravljem srca i kardiovaskularnim sistemom zbog smanjenja holesterola u krvi i snižavanju rizika srčanog udara.

     650
  • Čaj od đumbira za zdrave bubrege

    Čaj od đumbira za zdrave bubrege

    Đumbir se obično koristi kao začin i kao lek protiv različitih bolesti koji je poznat u narodnoj medicini.

    Alkohol šteti bubrezima jer smanjuje dostupnost brojnih enzima i vitalnih elemenata kao što je askorbinska kiselina. Istraživanja su pokazala da do 100mg đumbira po kilogramu telesne težine dnevno obnavlja funkciju bubrega. Đumbir poseduje antioksidantna jedinjenja korisna za pravilan rad bubrega.

    Brojni lekovi koji se koriste u borbi protiv određenih vrsta raka dovode do oštećenja bubrega. Istraživači su dokazali da 200mg đumbira po kilogramu telesne težine utiče na aktivnost antioksidativnih enzima važnih za funkciju bubrega.

     705
  • Saveti za uspešno kuvanje

    Saveti za uspešno kuvanje

    1. Odgovarajuća oprema je pola posla

    Opremite svoju kuhinju adekvatnim priborom I posuđem. Od tiganja, tepsija, činija za salate, najmanje dve daske za sečenje do odgovarajućih noževa, varjača, špatula, ručnih mutilica itd.

    2. Dobro osvetljen I pregledan prostor za pripremu jela I kuvanje

    Vodite računa da vam pribor za pripremu jela bude dobro I pregledno organizovan. Na radnom stolu morate imati dovoljno prostora za minimum dve daske za sečenje I nekoliko činija. Noževi neka vam budu pri ruci, kao I korpa za otpatke.

    3. Nedeljni plan kuvanja

    Pred početak nove radne nedelje, napravite plan kuvanja kako bi obezbedili sve neophodne namirnice.

    4. Začini su od suštinskog značaja

    Začini doprinose aromi, čuvajte ih na mračnom mestu ali tako da vam uvek budu pri ruci. Što više raznovrsnih začina – to bolje.

    5. Kvalitetni noževi su najbolja investicija

    U svojoj kuhinji imajte nekoliko različitih vrsta noževa, za različite namene. Vodite računa o tome gde ih odlažete I kako ih čuvate.

     531
  • Ravnoteža u ishrani

    Ravnoteža u ishrani

    Brojne namirnice snabdevaju vaš organizam hranljivim materijama u većoj količini, u odnosu na neke druge. Ne postoji hrana koju ni u kom slučaju ne bi trebalo jesti. Međutim, neka hrana sadrži veću količinu kalorija i usled preteranog konzumiranja može dovesti do gojenja.

    Pojedinci koji jedu ono što vole i kada vole, često postižu mnogo bolju ravnotežu u ishrani u odnosu na one koji sa namerom izbegavaju pojedine namirnice. Obratite pažnju na vaš apetit i izbegavajte prejedanje. Zapitajte se šta vam se zaista jede kada ste gladni i usopstavite samokontrolu. Prestanite da pravite podelu na "dobre" i "loše" namirnice. Umesto toga, odlučite koje od njih ćete jesti redovnije a koje povremeno. Ne zaboravite da je osnova zdrave ishrane kvalitet u odnosu na kvantitet. Ukoliko žudite za slatkišima, zadovoljite svoje potrebe ali imajte i adekvatnu užinu kako biste uspostavili balans. Zapitajte se šta najčešće jedete i u kojoj meri.

     453
  • Ako ne pijete mleko, ovo su alternativni izvori kalcijuma

    Ako ne pijete mleko, ovo su alternativni izvori kalcijuma

    Kalcijum je jedan od najbitnijih minerala, neophodan je za pravilan razvitak kostiju i održava pravilan rad srca, nerava i mišića. Mleko jeste jedan od najčešćih izvora kalcijuma, no u današnje vreme sve veći broj ljudi odbija da pije mleko, kako zbog ukusa, tako zbog veganskog ili presnog načina ishrane. Ako i vi spadate u ovu grupu ljudi, ovo su namirnice koje će obezbediti potrebnu količinu kalcijuma u vašem organizmu.

    Tamnozeleno lisnato povrće - kelj, brokoli i španać su puni ovog esencijalnog minerala. Telo može da apsorbuje između 40 - 60% kalcijuma koji se nalazi u ovom povrću, a ostatak se apsorbuje ako ga kombinujemo sa hranom koja je bogata magnezijumom - tada koristimo pun potencijal oba minerala.

    Bademi - samo 100 grama badema zadovoljava čak četvrtinu dnevne potrebe za ovim mineralom, a zna se da su bademi i puni proteina, vitamina E i magnezijuma pa su zdrava alternativa ne samo mlku, već i svim drugim nezdravim grickalicama.

    Tofu sir - u sto grama tofu sira se nalazi čak 350 miligrama kalcijuma. Tofu je odličan za vegane i vegetarijance jer pored kalcijuma, sadrži i dosta proteina. Kada kupujete tofu sir, pogledajte na pakovanju da li sadrži "Calcium Sulphate" jer ovaj sastojak pruža telu dodatan izvor kalcijuma.

    Edamame zelena soja - verovatno niste ni čuli za nju, ali se može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Najpopularnija je u kineskoj i japanskoj kuhinji i odličan je izvor kalcijuma. Edamame zelenu soju možete naći i smrznutu u većim supermarketima, potrebno je samo da je podgrejete i začinite - i zdrav ručak bogat kalcijumom je spreman.

    Pirinčano mleko - jeste da je skuplje od običnog mleka, ali samo čaša pirinčanog mleka sadrži čak 40% dnevne količine kalcijuma koja je potrebna za pravilan razvitak kostiju i rad nervnog sistema. Pirinčano mleko je bogato i vitaminom D, a možete ga stavljati i u kafu, jesti uz musli...

     588
Čatni se najlešće koristi u indijskoj kuhinji. Obično ima istovremno i sladak i ljut ukus. Jede se u malom količinama na početku obroka kako bi podstakao varenje. Može da se…
19172
Pripremite deci domaće krekere, neka vam pomognu dok ih pravite i svi uživajte u njima.
12513
Raita je vrsta salata koja nam dolazi sa istoka. Najčešće se pravi od jednog ili dva povrća koji se preliju sa jogurtom. Služe se uz glavno jelo koje ne treba…
15284
Krem čorba od karfiola se jednostavno priprema a podjednako je ukusna i topla i hladna.
48534
Pesto sos se često koristi u italijanskoj kuhinji, veoma je osvežavajući i lako se priprema. Možete ga koristiti kao preliv za špagete, krompir, dodatak jelima...
32148
Nikad nisam volela boraniju, i naverovatnije je i dalje neći voleti, ali moram da priznam da mi je ova salata prijala.
6618
Strana 1206 od 1218