• Alexander Smalls

    Alexander Smalls

    Aleksandar Smals je kuvar, ugostitelj, pisac i operski pevač. Kao glavni šef, suvlasnik i kreator restorana "Minton’s Supper Club", Smalsov cilj je, kako sam kaže, da zabavi svet. Poslednjih dvadeset i pet godina proveo je putujući svetom i proučavajući tehnike kuvanja, sa posebnim akcentom na afričku kulturu i kulinarstvo. Autor je poznatog memoara i kuvara "Grace the Table". Povezan je sa mnoštvom neprofitnih organizacija, poput "Harlem Jazz Enterprises". Njegov stil i meni se u potpunosti jedinstveni, a sumirao ih je u nekoliko reči: seksi, intimno, romantično i lepo. "Zašto je kuvanje pre svega uzbudljivo? Zato što i u kuvanju imate moć da zamislite i oživite nešto kroz nekoliko sati predanog rada i truda. Kuvanje je kreativnost."

    Izdvajamo jedan od njegovih autorskih recepata za kokos tortu.

    SASTOJCI:

    1,5 šolja putera

    3 šolje brašna

    1 kašika praška za pecivo

    1 kašikica soli

    2 šolje kokosa

    2,5 šolje šećera

    3/4 šolje belanca

    1 kašika ekstrakta vanile

    1, 1/4 šolje mleka

    PRIPREMA

    Pomešati puter, brašno, prašak za pecivo, so i kokos. Kada dobijete homogenu smesu, dodajte i ostale sastojke. Dobro promešajte. Izlijte u pleh na papir za pečenje. Pecite na 180 stepeni, 25 do 30 minuta. Pecite sve dok dezert ne poprimi zlatno braon boju. Po završetku, izvadite iz rerna i obmotajte papirnim ubrusima. Kada se ohladi, služite sa voćnim prelivom po izboru. Uživajte!

     1551
  • Saveti za radnike treće smene

    Saveti za radnike treće smene

    Ljudi koji rade noću češće pate od zamora, čireva, čak i izvesnih vrsta raka, a često dobijaju na težini i dešavaju im se nezgode na poslu. Jasno da takav ritam nije idealan, ali mnogi nemaju drugog izbora, do da se naviknu na situaciju, tako da slede saveti kako da sprečite svoj posao da vam sabotira zdravlje.

    Jedite više proteina, a manje ugljenih hidrata u toku smene - ljudi koji rade noćnu smenu češće imaju problema sa raspoloženjem i posežu za slatkišima. Međutim, proteini iz izvora kao što su tuna, jaja, sir, kikiriki, ćuretina i tofu mogu pomoći kada vam se spava, tako što će vas razbuditi. Ugljeni hidrati poput hleba, krompira i žitarica će vas uspavati.

    Izbegavajte šećer - jasno, previše šećera nije dobro ni za koga, ali za vas je još gore, jer telo lošije prerađuje šećer noću.

    Smanjite kofein - kafein ima mnoštvo pozitivnih svojstava i često je potreban da biste bili aktivni u doba kada je organizmu prirodno da miruje. Jedna do dve šolje kafe je u redu, ali neka to bude početkom smene, nemojte piti kafu celu noć.

    Nemojte jesti iz dosade, jer ćete uneti samo prazne kalorije. Grickalice nisu efikasan način da se podigne nivo energije, iako nam se to isprva čini tako. Šećer u krvi naglo skoči, ali se veoma brzo spusti, pa smo još umorniji nego ranije. Bolje prošetajte malo, uradite neku vežbicu istezanja ili malo izađite na vazduh na minut ili dva. Ako ste gladni, uzmite nešto poput šargarepe da ubijete glad.

    Ponesite hranu sa sobom na posao, nemojte je kupovati iz automata - automati mahom imaju nezdrave grickalice, a da biste to izbegli, uvek planirajte unapred šta ćete tog dana jesti i to ponesite sa sobom.

     16794
  • Karambola

    Karambola

    Karambola (Averrhoa carambola) je tropsko voće poreklom iz Jugoistočne Azije, tačnije iz Šri Lanke, ali se u poslednje vreme zbog svog specifičnog izgleda i ukusa sve više uzgaja i u Latinskoj Americi, na Karibima u SAD, Australiji... Karambolu krasi žućkasti plod neobičnog izgleda, u obliku petokrake zvezde, pa se osim u ishrani, često koristi i kao dekoracija voćnih kupova i koktela. Upravo zbog svog zvezdolikog izgleda, karambola je u svetu poznata i kao Star Fruit, što na engleskom znači "Zvezdano voće", a ustaljeni nazivi su još i kineska zvezda, ujnak i spu. Osim izgleda, može se reći da karambola ima i veoma karakterističan kiselo - slatkasti ukus koji podseća na kombinaciju limuna, jabuke, kruške, a neki kažu i jagode, procenite sami. U ishrani se najviše koristi za pravljenje raznih voćnih salata, sirupa, sokova, neki je čak i stavljaju u turšiju, a malo ko zna da se od karambole može praviti i izuzetno ukusno vino. Pored svega ovoga, ovo sve popularnije tropsko voće je bogato antioksidansima i vitaminom C pa izuzetno dobro utiče na celokupno zdravlje i izgled organizma.

     2572
  • Prenatrpavanje tiganja hranom - uobičajena greška

    Prenatrpavanje tiganja hranom - uobičajena greška

    Možda će vam biti potrebno više strpljenja, ali kada su u pitanju veće količine hrane - uvek pržite u serijama. Prenatrpavanje tiganja dovodi do stvaranja pare, ali će i hrana biti neravnomerno pržena jer se toplota neravnomerno raspoređuje.

     539
  • Cvekla - prirodni multivitamin

    Cvekla - prirodni multivitamin

    Najstariji pokazatelj kultivacije cvekle datira još pre oko 4.000 godina u regionu Mediterana. Odatle je verovatno transportovana u Vavilon, a do 9. veka naše ere dospela je i do kineske kulture i kuhinje. Korišćena je kao afrodizijak hiljadama godina.

    Ako imamo u vidu njenu hranljivu vrednost, neosporna je činjenica da je cvekla izvor vitamina, minerala i brojnih organskih jedinjenja, vlakana... Sadrži vrlo malo kalorija, ne sadrži holesterol, ali ima najviše šećera od sveg povrća.

    Koristi se i kao jedan od sastojaka za salate, supe, turšije i kao prirodno sredstvo za bojenje. Iako je dostupna tokom cele godine i dalje se smatra sezonskim povrćem.

    Sprečava simptome astme i raka pluća. Stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca što je glavna linija odbrane organizma od stranih tela, poput virusa bakterija, gljivica...

    Utiče na zdravlje srca zbog prisustva kalijuma u velikoj meri. Opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak u celom telu. Sprečava formiranje krvnih ugrušaka koji dovode do srčanih udara.

    Pomaže telu da se očisti od štetnih hemikalija.

    Potvrđena je i njena lekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba. Prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja.

    Sok od cvekle ima posebnu vrednost, jer je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam. Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan.

     1482
Divan domaći puding sa karamelom.
8950
Prava vojvođanska štrudla.
15689
Ukusno, brzo, okrepjujuće.
32099
Mmmm... ukusno!
5035
Piletina sa paprikama i pirinčem.
1773
Ukusni sitni kolačići.
1834