• Super Size Me

    Super Size Me

    "Super Size Me" je američki dokumentarac iz 2004. Režiran od strane Morgana Spurloka, ovaj film prati tridesetodnevni period tokom 2003. Za to vreme je Morgan jeo isključivo u McDonalds restoranima, radi istraživanja o gojaznosti u SAD koja je poprimila odlike epidemije. Sem filma, izdat je i strip koji se sastoji od više priča o problemima sa brzom hranom.

    Tokom snimanja je postojalo nekoliko pravila koje je sam sebi zadao kako bi eksperiment bio što efektivniji. Morao je jesti sva tri obroka, probati svako jelo koje je bilo u ponudi barem jednom i hodati mnogo manje nego inače. Tehnički je preuzeo ulogu prosečnog građanina SAD-a koji nezdravo živi.

    Tokom ovih mesec dana, tridesetdvogodišnji Spurlock se ugojio drastičnh 11 kilograma (što je otprilike čak 13% mase), holesterol mu se znatno povećao, imao je problema sa raspoloženjem, stanje sa jetrom mu se pogoršalo...Posle ovog eksperimenta mu je trebalo čak 14 meseci kako bi povratio svoju staru težinu, a to dovoljno govori o štetnosti svakodnevne ishrane u lancima brze hrane. Film je kvalitetan baš zbog toga - na jednostavan, svima razumljiv način to pokazuje i prosvetljuje.

    Film je takođe bio inspiracija za BBC seriju "The Supersizers..." koja je proučava i kvalitet obroka kroz istoriju.

     419
  • Gde se krije gluten, a da niste ni znali?

    Gde se krije gluten, a da niste ni znali?

    Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. On daje testu elastičnost. Ne može se pravilno "razgraditi" kod ljudi sa alergijom i osetljivošću.

    Pomfrit kupljen u prodavnici je posut brašnom, kao i brojna riba.

    Prašak za pecivo sadrži sredstvo koje je na bazi pšenice.

    Soja sos takođe može da sadrži tragove pšenice.

     467
  • Karanfilić

    Karanfilić

    Karanfilić je sušeni, neotvoreni pupoljak. Latinski naziv je Syzygium aromaticum, sin. Eugenia aromaticum ili Eugenia caryophyllata. Kod nas se naziva i klinčić. Poznat je po svom veoma intenzivnom mirisu. Pospešuje varenje i apetit, deluje kao antiseptik i jača cirkulaciju. Preporučuje se kod lošeg zadaha i slabih desni. U hladnim zimskim danima slobodno ubacite komad-dva u kuvanom vinu. Poboljšaće njegov ukus i miris i pomoćiće vam da se brže ugrejete i umirite. Takođe dodajte ga kada pripremate kompote, medenjake, kolačiće sa jabukama...

     8566
  • Trikovi i tajne organizacije malog kuhinjskog prostora

    Trikovi i tajne organizacije malog kuhinjskog prostora

    Zapamtite: pult je dragocen iz prostog razloga – pored svoje dekorativne uloge, povećava vašu radnu površinu. Ukoliko nemate tehničkih mogućnosti ni za pult, predlažemo da nabavite ploču koja odgovara veličini vaše sudopere kako biste na još jednostavniji način sebi obezbedili više prostora za rad.

    Razmišljaj vertikalno! Koristite i zidni prostor za odlaganje kuhinjskog pribora i pomoćnih alata koje biste prema potrebama rasporedili na police ili zidne ručke. Ujedno će vam biti i nadohvat ruke!

    Ugradni kuhinjski elementi mogu biti velika ušteda u prostoru, ukoliko imate mogućnosti za tako nešto.

    Koristite čak i one delove kuhinje koji su vam teško dosupni. Pretvorite ih u niz polica na kojima možete držati kuvare, pribor, aparate koje ne koristite često ili začine koji se moraju čuvati van toplote ili svetlosti.

    Zaista vam nisu potrebni setovi od 12 najrazličitijih tanjira. Birajte kvalitet u odnosu na kvantitet. Preporuka je liveno gvožđe koje čini hranu ukusnijom ali je i praktično neuništivo.

    Uglovi u kuhinji su idelani za odlaganje vokova ili tiganja, pa čak i začina.

    Razmislite i o ugradnoj pisaćoj tabli koju možete postaviti na određeni kuhinjski element. Tabla je zgodna za zapisivanje namirnica koje nedostaju, kako biste imali podsetnih pre svake kupovine. Na njoj možete čak beležiti nedeljni meni ili pojedine recepte.

     393
  • Crni luk

    Crni luk

    Iako se mnogima pri samu pomisao seckanja ovog povrća zavrti u glavi zbog suza koje obavezno proteku, crni luk (lat. Allium cepa) je u mnogim krajevima širom sveta nezaobilazni deo gulaša, variva i drugih čorbi, dok je kod nas obavezan deo roštilja.

    U narodu poznat i kao crvenac, ljutika, kapula i mrki luk, odavnina je dobar saveznik ljudskog zdravlja pa su ga koristili još pre pet hiljada godina. U Egiptu su faraone sahranjivali sa glavicom crnog luka, dok su ga u Indiji, Staroj Grčkoj i RImu koristili za lečenje mnogih bolesti. Danas su najveći uzgajivači ovog povrća zemlje Dalekog Istoka, Rusija i SAD.

    No, ono zbog čega je luk najzdraviji jeste činjenica da, isto kao i beli luk, sadrži redak element sumpor (zbog kojeg i ima jak, ljutkast ukus), koji je dragocen po zdravlje, a jako malo biljaka ga sadrži u sebi. Mnogi ne znaju da redovna upotreba luka smanjuje nivo glukoze u krvi, pa je ovo povrće odlično za ishranu dijabetičara. Takođe, sok od luka je odličan za lečenje mnogih kožnih bolesti kao što su akne, bradavice, opekotine i osip.

    Što se tiče ishrane, crni luk zaista spada među najomiljenije sastojke koji se koriste u kuhinjama širom sveta. Koristi se u raznim varivima, u paprikašu, čorbama, ili sirov kao deo mnogih letnjih salata. Zajedno sa avokadom, paprikom i paradajzom, čini ukusni i svetski poznat umak Gvakamole.

    Jedan od načina da ublažite ljutinu i peckanje očiju prilikom seckanja jeste to da luk prvo posolite i ostavite da odstoji.

     635
Ovo je recept koji sam dobila od moje tetke koja živi na Novom Zelandu. Tamo je veoma popularan kao i u Engleskoj ali to ne treba da čudi jer je…
Fantastična voćna torta sa jagodama. Ukoliko želite možete je preliti čokoladnom glazurom.
4485
Kad god ne znam šta ću za ručak, tu je paprikaš. Kada nemam svinjsko meso, često ga zamenim piletinom.
Bez nje se ne može zamisliti nijedna slava. Brzo, lako i ukusno! Vole je svi…
8902
Još jedan slatkiš koji se lako priprema a svi ga vole. Karamelizovane banane možete servirati sa šlagom i prelivom od čokolade ili sladoledom od vanile.
Teletinu u vinu možete služiti uz pirinač, krompir pire, bareni krompir, njoke, bilo koju vrstu povrća!
11248
Strana 1210 od 1242