• Emeril Lagasse

    Emeril Lagasse

    Poznat je kao domaćin uspešne kulinarske emisije "Emeril Live", kao vlasnik desetina luksuznih restorana, ali i po sjajnom smislu za humor, zahvaljujući kojem gledaoci sa nestrpljenjem očekuju nove epizode njegove emisije.

    Emeril je rođen 15. oktobra 1959. godine u Masačusetsu. Talenat za kuvanje nasledio je od majke Hilde koja je radila u lokalnoj pekari, a nakon završene škole gastronomije, neko vreme radi kao glavni kuvar u čuvenom restoranu Commander's Palace. 1990. konačno otvara svoj prvi restoran u Nju Orleansu - Emeril's, a zanimljivo je to da je toliko bio posvećen ovim restoranima da je čak njegova prva supruga Elizabeta zatražila razvod braka, jer je kuvao i po 18 sati dnevno.

    S obzirom na to da je Emeril portugalsko - francuskog porekla, ni ne čudi to što meni ovog njegovog restorana čini spoj fransuske, španske, karipske, azijske i portugalske kuhinje. Poveden uspehom Emeril's - a (proglašen je najboljim novim restoranom od strane časopisa Esquire), već 1992. godine otvara novi restoran NOLA, a godinu dana kasnije objavljuje i svoj prvi kuvar, Emeril's New New Orleans Cooking. Ovaj kuvar je bitan po tome jer u njemu prvi put na vrlo kreativan način razotkriva čari kreolske kuhinje. (Za one koji ne znaju, kreolska kuhinja podrazumeva spoj evropske, afričke, karipske i indijske kuhinje).

    Emeril je poznat i po tome što ima i svoju liniju pasta soseva, marinada, salata, začina, kuhinjskih noževa, tiganja, električnih uređaja....veliki je filantrop i njegova humanitarna organizacija je do sada prikupila preko šest miliona dolara pomoći za siromašnu decu širom sveta.

    Danas se za njegove restorane se može reći da su tematski - u nekima se može naći pretežno italijanska hrana, u nekima azijska ili portugalska, a u nekima se služi isključivo meso spremljeno na razne načine. No, jedno je sigurno - ni jedan njegov recept ne ostavlja ravnodušnim! Ako i Vi želite da isprobate neki specijalitet koji je Emeril osmislio, posetite njegov zvanični sajt emerils.com na kojem ćete naći pregršt sjajnih ideja za pripremu sledeće gozbe.

     705
  • Simptomi nedostatka vitamina E

    Simptomi nedostatka vitamina E

    Nizak nivo vitamina E može izazvati mišićnu slabost. Od suštinskog je značaja za centralni nervni sistem. Njegov nedostatak rezultira oksidativnim stresom koji utiče na otežano hodanje i koordinaciju. Takođe može doći do oštećenja određenih neurona što dalje prouzrokuje otežanu sposobnost prenosa signala. Prouzrokuje i pogoršanje vida i oslabljenost imunog sistema.

     280
  • Kako se rešiti „zujanja" u ušima?

    Kako se rešiti „zujanja" u ušima?

    Tinitus ili zujanje u ušima u većini slučajeva traje samo nekoliko minuta. Zvuci koje čujete u nekim slučajevima mogu biti hronični, zbog čega utiču na koncentraciju i spavanje. Najčešći uzrok za ovakvo stanje je nedostatak vitamina B12. Ponekad je uzrokovano i infekcijama, nagomilanim voskom, blokadama u ušnom kanalu ili povredama. Univerzitet u Merilendu navodi razlog može biti povezan sa konzumiranjem antibiotika, alkohola ili kofeina. Ponekad su u pitanju visok krvni pritisak ili anemija. Vašem telu je neophodan vitamin B12 čiji nedostatak utiče i na nivo crvenih krvnih zrnaca. Meso i mlečni proizvodi su najveći izvor ovog vitamina.

     942
  • Pića i namirnice vas ustvari dehidriraju

    Pića i namirnice vas ustvari dehidriraju

    Tokom letnjih dana, samo par minuta na vrelom suncu može izazvati dehidrataciju ili možda čak i sunčanicu. U želji da se što pre rashladimo i ubijemo žeđ, često posežemo za pogrešnim pićima i namirnicama koje nas dodatno dehidriraju. Ovo su napici i hrana koje definitivno treba izbegavati kad sunce zapeče:

    1. Bilo koji alkohol - iako se krigla hladnog piva ili neki koktel čine kao primamljivo rešenje, alkohol u ovim trenucima može učiniti više štete nego koristi. Alkohol je diuretik, što znači da izaziva češće mokrenje čime troši prirodne zalihe vode u organizmu. Pored toga, može izazvati i neuravnoteženost elektrolita.

    2. Gazirana i energetska pića - puna su šećera i sadrže visok procenat natrijuma koji čini organizam žednim, i zbog toga često posežemo za još jednom čašom (na primer koka kole) koja samo na trenutak ugasi žeđ, ali zato nakon par momenata dodatno dehidrira organizam i tako u krug.

    3. Kafa - ovo ne znači da nužno treba da se odreknete svog omiljenog jutarnjeg pića, ali ipak smanjite unos kofeina tokom letnjih dana. Konzumiranje više od 300mg kofeina (oko 3 šoljice) dnevno može da itekako dehidrira organizam, jer je ovaj sastojak, baš kao i alkohol, jak diuretik.

    4. Crni i zeleni čaj - ove dve vrste čaja, baš kao i kafa, sadrže dosta kafeina (oko 70mg po šoljici), a u prethodnom primeru smo već naveli da ovaj sastojak treba izbegavati jer je diuretik.

    5. Soja sos - ovaj prilog koji se često koristi u azijskoj kuhinji je takoreći tečna so. Samo kašika ovog sosa u sebi sadrži tri puta više od preporučene dnevne količine soli!

    6. Špargla i peršun - ovo su izuzetno zdrave namirnice koje treba koristiti u ishrani, ali su ipak jaki diuretici, pa ih je bolje izbegavati tokom letnjih dana. Naravno, pokoji zalogaj neće škoditi, ali ih ipak izbegavajte ako planirate da se izlažete suncu.

    Za kraj, ovo su namirnice i pića koja će vas održati hidriranim tokom leta: voda, citrusno voće, jagode, lubenica, jagode, celer...

     684
  • Timijan

    Timijan

    Timijan ili majčina dušica samoniklo raste uz Sredozemno more i u Maloj Aziji, ali obzirom da dobro reaguje na niske temperature može da se gaji i kod nas.

    Ima jak i karakterističan miris i gorko ljutkast ukus. Izuzetno je jak začin i zato se koristi u malim količinama. Dodaje se pečenjima, marinadama, kao aroma za sirće.




     8356
Ja sam na dijeti koju sam u zadnjih mesec dana prekršio mali milion puta. Naravno da je takvo ponašanje ostavilo traga. Vaga opasno naginje na skoro 90kg a o trigliceridima…
11975
Jesen stiže dunjo moja... a gde su dunje tu je i slatko od dunja. Ovo je recept koji godinama koristim.
157720
Od ribljih konzervi jedino volim da konzumiram tunjevinu. I obožavam da je koristim kad god stignem i gde god stignem :) Evo jednog odličnog recepta za pljeskavice od tune.
22535
Vojvotkin krompir je veoma dobra ideja za zabave i prilike kada se služi švedski sto. Jednostavno jelo a preukusno.
8068
Kada je moja mama prvi put napravila tortu od šargarepe nisam baš bila ubeđena da će mi se dopasti. Ali sam pogrešila. Šargarepa u kombinaciji sa cimetom je pravi pogodak.
28135
Evo ukusne ideje za ručak. Sočivo se je veoma ukusno ako se doda malo više belog luka tako da nemojte da se brinete zbog količine.
26575
Strana 1210 od 1250