• Koliko dugo možete zamrzavati voće?

    Koliko dugo možete zamrzavati voće?

    Zamrzavanje voća sprečava rast mikroorganizama koji mogu izazvati trovanje hranom. Na taj način ćete voću produžiti rok trajanja ali će ukus i tekstura biti drastično drugačiji nakon nekoliko meseci. Bobičasto voće može se čuvati u zamrzivaču i do 12 meseci. Tvrđe plodove uvek možete naseći na kriške, zatim posuti malo šećera i onda zalediti. Prilikom industrijskog zamrzavanja, hrana se zamrzne vrlo brzo i stvaraju se sitniji kristali leda koji ne oštećuju plod za razliku od kućnih zamrzivača kod kojih proces teče sporije i hrana gubi neke nutritivne vrednosti.

     263
  • Kako regulisati smanjen apetit?

    Kako regulisati smanjen apetit?

    Ukoliko zbog bolesti ili stresa nemate osećaj gladi ili potrebu za hranom, postoji niz strategija koje vam mogu vratiti apetit. Poremećaj apetita može da traje isuviše dugo zbog čega dolazi do naglog gubitka težine. Uzrok tome je nedovoljno unešenih hranljivih materija i kalorija, zbog čega osećate umor, slabost i iscrpljenost.

    Razlozi zbog kojih dolazi do gubitka apetita su brojni. Ponekad čak određeni lekovi ili terapije mogu dovesto do sporijeg varenja, tako da osećaj sitosti traje duže. Ipak, ne prestajte sa uzimanjem lekova bez konsultacije sa svojim lekarom.

    Studija iz 2011. godine sugeriše na unošenje cinka kao stimulaciju apetita. Ne morate jesti isključivo tri puta dnevno. Jedite u manjim količinama pet ili šest puta. Unosite što više vlakana jer povoljno utiču na digestivni trakt. Masna, pržena hrana opterećuje želudac i obezbeđuje više kalorija po zalogaju od većine drugih namirnica. Pijte tečnost najmanje 30 minuta pred obrok, ali izbegavajte gazirana pića jer stvaraju osećaj nadutosti i smanjuju želju za jelom. Ipak, gazirana pića su pogodna ukoliko imate problem sa mučninom, pa ih pijte između obroka. Vežbanje takođe stimuliše apetit. Samo nekoliko minuta hoda pre jela može povećati želju za hranom. Maslinovo ulje, sirće, beli luk i sveže začinsko bilje kao dodaci ishrani mogu osvežiti vaše obroke. Ne bi trebalo zaboraviti i da cigarete utiču na čulo ukusa tako što ga ublažavaju.

     509
  • Ubrzajte metabolizam

    Ubrzajte metabolizam

    Da li ste se ikada zapitali zašto osoba pored vas može jesti čokoladu ceo dan, a da ne dobije na težini? To je sve do metabolizma. Svi smo čuli za navedenu izreku milion puta, ali šta zapravo znači? Kako možemo biti sigurni u pravilan rad i funkcionisanje našeg metabolizma?

    Jednostavno rečeno, naš metabolizam vodi naše telo na način na koji motor pokreće automobil. Metabolizam se svodi na niz hemijskih i fizioloških procesa koje telo pokreće kako bi apsorbovalo hranljive materije. Reguliše količinu kalorija koje telo sagoreva. Što je brži metabolizam, više torte možete pojesti.

    Bazalni metabolizam se odnosi na količinu energije koju telo treba da održi. Ovo čini 50 do 80 odsto našeg ukupnog korišćenja energije. Potrošnja energije je kontinuirana, ali stopa varira tokom dana. Najniža stopa je obično u ranim jutarnjim satima, zbog čega počnite dan sa samo 10 minuta vežbanja kako biste ubrzali svoj metabolizam.

     629
  • Malina

    Malina

    Malina
    Malina je naziv za višegodišnju biljku sa jestivim istoimenim voćem u koju spadaju više vrsta genusa Rubus iz familije Rosaceae. U zavisnosti od vrste, voće može biti zlatno, plavo, ljubičasto ili gotovo crno. Nisu opore i kisele kao kupine, već imaju slađi, suptilniji ukus. Vrlo su važna komercijalna vrsta i gaje se u svim umerenim regionima sveta za tržište svežeg voća, preradu u zaleđeno voće, sok ili suve za korišćenje u širokom spektru proizvoda. Tradicionalno su bile letnje voće, međutim, sa novom tehnologijom, kultivacijom i transportacijom mogu da se kupe tokom cele godine. Potrebno im je dosta sunca i vode za uspeh. Plod se sastoji od oko 100 bobica, od kojih se svaka sastoji od sočne pulpe i semena. Plod je vrlo bogat vlaknima, zapravo celih 6 procenata svoje mase. Vrlo su dobar izvor vitamina C, mangana, Vitamina K i spadaju u indeks nisko-glicemične hrane sa samo 4 procenata šećera. Takođe sadže antocijaninske pigmente, elagičku kiselinu, kuerketin, cijanidine i kemperol. Koriste za pripremu džema, pekmeza, kao i pita i kolača u svojoj svežoj formi. Od njih se mogu praviti sosovi koji idu vrlo lepo uz piletinu, u voćne salate, a od ekstrakta se pravi sladoled, energetska i alkoholna pića.

     876
  • Metode detoksikacije organizma

    Metode detoksikacije organizma

    - Redovno pijte vodu.

    - Izbalansirana ishrana bogata voćem i povrćem.

    - Jedite što više namirnica koje sadrže antioksidanse: cvekla, brokoli, blitva, kelj, breskve, peršun, šargarepa, kajsije, dinje...

    - Redovno konzumirajte žitarice.

    - Ishrani dodajte mahunarke zbog rastvorljivih vlakana.

    - Povećajte unos proteina putem soje, jaja i orašastih plodova.

    - Ne zaboravite na probiotike koji promovišu zdravlje creva i celokupnog probavnog sistema.

     752
Kada sam prvi put čula za gulaš sa pivom prvo mi je prošlo kroz glavu da je to nešto penasto i gorko...nikako ukusno, ali kada sam ga probala momentalno sam…
23760
Francuskog krompira se uvek setimo nakon Uskrsa kada nam ostane velika količina kuvanih jaja i ne znamo šta ćemo sa njima. Ali to ne mora biti uvek tako, ovo jelo…
21430
Ukoliko želite da vam se meso prosto topi u ustima marinirajte ga pre pripreme.
25978
Ako nemate inspiraciju šta da skuvate u toplim letnjim danima i ako vam se ne stoji kraj šporeta evo super ideje! Salata od tunjevine sa svežim povrćem.
21088
Fantastičan napitak za tople letnje dane. Krvara Meri će vas osvežti, probuditi i oraspoložiti! Priprema se brzo i lako, pozovite društvo, sednite na terasi i uživajte uz predivan specifičan ukus…
11323
Sarmice od vinovog lista me uvek podsete na Grčku i more. Moja mama ih služi uz kiselu pavlaku, ali ja volim da dodam i koju kap limuna.
18257
Strana 1210 od 1228