Feng Shui kuhinja

Copyright
Copyright: archinspire.com
Pročitano: 13394 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(5 glasova)

U Feng Shui-ju kuhinja predstavlja zdravlje i blagostanje ukućana.
Ona predstavlja mesto gde se priprema hrana, a kako hrana održava život, kuhinja simbolizuje ljubav, ishranu, znanje, zdravlje - sve ono što život znači! Samim tim kuhinja predstavlja i najbitniju prostoriju u domu!

Zbog toga smo izdvojili par Feng Shui pravila i saveta koji vam mogu pomoći u uređenju vaše kuhinje:

- zastupljena su dva elementa – VODA  i VATRA. Oni nažalost u bliskom susretu deluju destruktivno i zato je preporučljivo da se potrudimo da ih koliko je moguće što više razdvojimo. VODI pripadaju sudopera, frižider, zamrzivač i mašina za sudove. VATRI pripadaju šporet, mikrotalasna, bojler. Najidealniji raspored bi bio kada ova dva elementa ne bi bila smeštena jedan kraj drugog, jedan iznad drugog ili jedan preko puta drugog.

- Kuhinja mora uvek biti čista, uredna, provetrena i dobro osvetljena.

- Svi aparati koji se koriste moraju biti uvek ispravni.

- Preporučena boja je zelena, ali u svakom slučaju to su svetle boje.

- Najbolji materijal za izradu kuhinje je drvo, dok se radni stolovi od metala ne preporučuju. Takođe imajte u vidu da je plastika VATRA a da taj element već preovlađuje kuhinjom.

- Jedno od glavnih pravila koje važi u Feng Shui-ju je da prostorije ne budu prenatrpane, tako da potrudite se da vam police ne budu pune svim i svačim.

- Oštre predmete trudite se da držite sakrivene u fiokama.

- Ukoliko imate prozor, potrudite se da sudopera bude ispod njega.

- Feng Shui stručnajci skreću pažnju da je izuzetno bitan položaj šporeta. On mora biti postavljen tako da osoba koja kuva nije okrenuta ledjima ka ulazu, znači da u svakom trenutku vidi ko ulazi, ne sme biti na severozapadu, direktno ispod prozora ili noseće grede, na isti zid sa wc školjkom ili krevetom.

Ukoliko je vaša kuhinja već napravljena i ne postoji mogućnost da premestite šporet nemojte se brinuti postoje i Feng Shui “lekovi” koji mogu ublažiti neke situacije:

- Ako je šporet okrenut ka zidu a vi nemate mogućnost bočnog pogleda ka ulazu, postavite ogledalo iznad njega kako biste videli ko ulazi, ili zakačite neko zvonce na ulazu kako biste bili upozoreni da je neko ušao.

- Ako nemate mogućnost da izmenite raspored šporeta, frižidera i sudopere pa su jedan pored drugog ili preko puta možete da uradite sledeće:

- Stavite između njih neku šarenu posudu ili figuru od keramičkih pločica u zelenoj ili svetlo plavoj boji na samom zidu između njih.

- Postavite zelenu ili plavu podnu prostirku.

- Prekrijte ceo pod zelenim ili plavim pločicama.

- Osnovno pravilo što se tiče biljaka je da imaju zaobljene i mesnate listove i da izbegavate kaktuse i sušeno i plastično cveće. Kao preporuka za kuhinju je bambus ili začinsko bilje koje možete zasaditi u malim saksijicama i staviti da visi u korpicama.

Priredio: 
  • 1 Ljubce 30. maj, 2011. 17:18:18
    U mojoj kuhinji je apsolutno sve suprotno Feng shui kuhinji :/ moram da ubacim lekove
    ...super clanak :-)

    Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava