Tri saveta za lakši i udobniji rad u kuhinji

Pročitano: 700 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Da li ste od onih koji obožavaju da provode vreme u kuhinji ili pak retko zalazite u nju? Da li vas odbija spremanje hrane jer se osećate izgubljeno u kuhinji, a kuvanje prostog jela vam često oduzima previše vremena? Ili se možda vrlo dobro snalazite u kuhinji, ali vam se ipak čini da vam je potrebna malo bolja organizacija?

Bilo da se osećate kao majstor u kuhinji ili vam je ona strana teritorija, evo par stvari na koje treba da obratite posebnu pažnju kako biste postigli lakši i udobniji rad u kuhinji.

Izaberite dobru odeću za rad

Verovatno ste primetili da kuvari i ostali radnici u kuhinji restorana uvek nose one prepoznatljive kuvarske uniforme. Da li se ponekad pitate čemu one služe i da li je to samo moda? Postoji više razloga zbog kojih su uniforme obavezne u svakoj kuhinji, a najvažniji od njih su udobnost i zaštita.

Udobnost

Kuvarske uniforme su pre svega udobne i korisne za rad u kuhinji. Osim toga, one izgledaju profesionalno i gostima ulivaju poverenje u iskustvo i kvalitet rada osoblja u restoranu. Zašto kuvarske uniforme izgledaju baš tako? Možda ste se nekada zapitali zašto kuvari nose široke pantalone i kecelje. Kod kuvarske odeće je najbitnije da je ona udobna i praktična. Pa tako, kada odlučite da spremate svoje omiljeno jelo, postarajte se da izaberete odeću koja vam je najudobnija.

Zaštita

Međutim, udobnost nije jedina stavka na koju treba da obratite pažnju prilikom pripremanja hrane. Još jedna vrlo važna stvar je zaštita. Da li ste primetili da kuvari nose dugačke rukave prilikom kuvanja? To sigurno nije jer im je hladno u blizini onih velikih rerni i šporeta pored kojih provode ceo svoj radni dan.

Dugačka odeća ih zapravo štiti od opekotina koje bi mogli dobiti od vrelog ulja i hrane koju pripremaju. Zato izaberite neku majcu dužih rukava, kako biste bili sigurni da nećete dobiti opekotine od vrelog ulja ili vode koji će verovatno prskati tokom vašeg spremanja hrane.

Kecelja je obavezna!

Nemojte zaboraviti na kecelju. Većina nas verovatno nema naviku da oblači kecelju prilikom rada u kuhinji. Možda nam to deluje previše ozbiljno i uštogljeno, ili nam je možda samo mrsko i želimo da uštedimo vreme preskačući ovakve sitne i nebitne korake. Međutim, kecelja i nije toliko nebitan korak kao što se možda čini!

Koliko god vam nebitna i “za po kući” bila odeća koju ste izabrali da obučete tokom kuvanja, verovatno ne želite da završi sa mrljama od hrane. Zato potrošite minut svog vremena i stavite kecelju pre nego što započnete pripremu hrane.

zena u kuhinji za sporetom

Obezbedite sebi prostor za spremanje hrane

Još jedan način da sebi olakšate rad u kuhinji jeste da sebi obezbedite prostor u kuhinji. Verovatno vam se puno puta desilo da, tek što ste počeli da spremate hranu, kad ono odjednom nemate mesta gde da stavite sve što vam je potrebno.

Zato unapred isplanirajte i dobro pripremite prostor u kome ćete kuvati. Sklonite sve stvari sa stola ili radne površine na kojoj ćete pripremati hranu, a koje vam nisu potrebne za spremanje tog jela. Tako ćete sebi ostaviti dovoljno prostora za sve namirnice koje su vam potrebne, kao i činije i tanjire u koje ćete ih odlagati.

Nabavite neophodnu opremu za rad

Razmislite šta vam je sve potrebno za svakodnevno spremanje vaših obroka. Daska za sečenje, odgovarajući noževi, činijice za odlaganje hrane, činija za sjedinjavanje sastojaka… Da li posedujete sve što vam je potrebno?

Mnogo nas je koji u kuhinji nemamo baš sve što nam treba, ali se dovijamo na razne načine. Koristimo nedovoljno oštre noževe, seckamo povrće na tanjiru ili guramo sve iseckane sastojke na jedan kraj daske. Možda ne primećujete, ali to vam dodatno otežava rad u kuhinji.

Šta vam je sve potrebno prilikom kuvanja?

Razmislite šta je to što vam treba za jela koja obično spremate i nabavite ga. Osnovna oprema od koje možete početi jesu daska za sečenje, oštri noževi i ljuštač za povrće za pripremu namirnica. Zatim špatula, hvataljka za hranu i rupičasta kutlača za lakše baratanje hranom tokom pripreme.

I naravno, ne zaboravite na dobar tiganj za prženje i šerpu za kuvanje hrane. Ukoliko više volite da spremate torte i kolače, obavezno odlučite koju vrstu kolača želite da pravite, pa shodno tome odaberite i odgovarajući pleh ili modlu za kolače.

kuvanje noz persun secenje

Ne zaboravite na namirnice!

Pored sveg neophodnog pribora za kuvanje, takođe je preporučljivo da u kuhinji uvek imate spremne najnužnije namirnice, kako vam se ne bi desilo da u sred kuvanja shvatite da vam je ponestalo brašna ili praška za pecivo. I naravno, nakon što ste završili sa kuvanjem, ne zaboravite da jelo koje ste napravili i ostale namirnice pravilno odložite kako bi oni što duže očuvali svoju svežinu.

Ukoliko ste imali nedoumice oko toga kako da sebi olakšate rad u kuhinji, nadamo se da smo vam pomogli u tome. I ne plašite se da eksperimentišete. Samo hrabro i srećno u vašim budućim kulinarskim pustolovinama!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava