Kako da imate spreman obrok tokom radne nedelje?

Pročitano: 92 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Tokom radne nedelje, mnogi često posegnu za nekim gotovim obrocima koje mogu kupiti u supermarketu, usled nedostatka vremena za pripremu ručka koji bi poneli na posao. Ovi gotovi obroci se čine praktičnim i lako dostupnim, međutim, važno je biti svestan toga da oni nisu nužno hranljivi i dobri za nas i naše zdravlje.

Ukoliko želite da se zdravo hranite i uživate u domaćoj hrani, organizacija je ključna. Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da imate spreman obrok tokom radne nedelje.

Prvi korak - čist prostor

Čišćenje se može učiniti kao mukotrpan i naporan posao, ali kvalitetne i čiste radne ploče za kuhinju kao i ugodan i uredan prostor u kojem se osećate prijatno su neophodni za kuvanje. Kada imate čist prostor i spremnu radnu površinu, priprema hrane će vam doći kao užitak.

Ovo znači da treba redovno da pospremate za sobom, čistite ostatke hrane, i tokom same pripreme operete sudove i vratite sve na svoje mesto. Ukoliko ne živite sami, možete raspodeliti obaveze i na taj način sebi olakšati.

Takođe organizujte radnu površinu tako da vam sve bude na dohvat ruke i pregledno. Ukoliko često posežete za blenderom, seckalicom ili nekim drugim kuhinjskim aparatom, nemojte ih vraćati u kuhinjske elemente. Tako ćete uštedeti vreme tokom pripreme i moći ćete da uživate u ostatku dana.

Drugi korak - planiranje obroka

Ukoliko to ne želite, naravno da ne morate da isplanirate jelovnik za narednih sedam dana, ali će vam to itekako značiti. Za početak, možete razmisliti o jelima za naredna dva, tri dana i potom kupiti potrebne namirnice.

U slučaju da niste sigurni šta biste mogli da spremite, uvek možete potražiti neke recepte na internetu i na osnovu svojih namirnica odabrati najbolji. Takođe, možete i koristiti veštačku inteligenciju poput ChatGPT-a i dobiti kompletan jelovnik po vašim smernicama.

Možete ukucati namirnice koje trenutno imate ili one koje ne biste smeli da konzumirate i dobijete jelovnik za narednih nedelju dana, a na vama je samo da ih pripremite.

Najbolje bi bilo kada biste mogli tokom vikenda da pripremite svoju hranu i spakujete je u frižider. Hranu možete čuvati u plastičnim ili staklenim posudama za hranu, kako biste sačuvali njenu svežinu.

U slučaju da ne želite da provedete vikend u kuhinji, možete naseckati voće i povrće koje nameravate da upotrebite tokom nedelje ili izmerite potrebne sastojke i odvojiti ih, te na taj način sebi kasnije olakšati.

posude hrana povrce

Zašto pripremiti obrok unapred?

Priprema obroka unapred može značajno doprineti mentalnom i fizičkom zdravlju. Kada ne morate da brinete o tome šta ćete jesti, možete se posvetiti nekim drugim stvarima. Ovo vam omogućava da iskoristite slobodno vreme na način koji vam prija, umesto da ga provodite u kuhinji.

Osim što vam pruža nešto čemu možete radovati, priprema omiljenog jela vam može biti dodatni podstrek da započnete novi dan i efikasnije ispunite svoje obaveze.

Kada koristite sveže namirnice koje kupujete na lokalnoj pijaci, znate da je kvalitet mnogo bolji u odnosu na one koje se koriste u gotovim obrocima koje kupujete u supermarketu. Biranjem namirnica i kuvanjem svog ručka možete da izbegnete dodavanje nepotrebnih aditiva, konzervansa ili velike količine soli i šećera koji loše utiču na zdravlje.

Štaviše, na ovaj način štedite i svoj novac, a i pomažete očuvanju životne sredine podržavajući lokalne proizvođače. Gotovi obroci često dolaze u plastičnoj ambalaži koja dodatno zagađuje našu sredinu, te na ovaj način smanjujete i svoj ekološki otisak.

Koje namirnice ne bi smeli da čuvate nekoliko dana u frižideru?

Razmislite o temperaturama za čuvanje različitih vrsta namirnica i koristite odgovarajuće posude kako biste produžili njihov rok trajanja. Postoji nekoliko namirnica koje ne bi trebalo jesti nekoliko dana ili sati nakon obrade i koje nikako ne biste smeli podgrevati. Kada se prvi put termički obrade, nitrati koji se često nalaze u zelenom lisnatom povrću nisu opasni po zdravlje.

Međutim, kada se jelo ohladi i potom ponovo podgreje, nitrati se pretvaraju u nitrite, a zatim u nitrozamine, što su kancerogena jedinjenja. Takođe, ukoliko na primer pirinač odmah nakon hlađenja ne stavite u frižider, već ga držite na sobnoj temperaturi, stvaraju se toksini koji mogu izazvati zdravstvene tegobe.

Kada je u pitanju meso ili krompir, podgrevanjem dolazi do pojave i razmnožavanja bakterija koje takođe mogu izazvati probleme sa probavom kao i trovanje hranom. Osim bakterija, problem se može javiti i u vidu degradacije proteina koja dovodi do ubrzanog procesa kvarenja hrane i nastanka toksina, odnosnopromene ukusa i teksture hrane.

U namirnice koje ne bi trebalo podgrevati spadaju:

Dobro organizovan radni prostor predstavlja srž efikasne pripreme obroka. Kada je radni prostor čist, bez nereda i sve je na svom mestu, proces pripreme hrane postaje mnogo lakši i prijatniji.

Pažljivo isplanirani zdravi obroci doprinose našem fizičkom zdravlju, pružajući nam energiju i hranljive materije potrebne za optimalno funkcionisanje našeg tela. Zato vam savetujemo da pokušate da implementirate nove navike u svoj život.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava