Ishrana deteta mlađeg uzrasta - namirnice koje treba da se nađu na meniju

Pročitano: 705 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(0 glasova)

Period u odrastanju dece od prelaska na čvrstu ishranu pa do polaska u školu, predstavlja posebno izazovno vreme za roditelje, te se javljaju dileme oko pripreme hrane, namirnica koje treba da budu sastavni deo ishrane, onih koje treba izbegavati i slično.

Ishrana deteta je neiscrpna tema o kojoj se može diskutovati na više načina, a kako je svako dete različito, tako mu treba i pristupiti. Ipak postoje osnove od kojih se polazi, pa ćemo vam u nastavku teksta predstaviti glavne namirnice koje treba da se nađu u ishrani svakog deteta i upoznaćemo vas sa njihovim benefitima.

#1 Mlečni proizvodi - izvor kalcijuma i vitamina D

Mlečni proizvodi čine jedan od važnih segmenata svakodnevne ishrane odraslih osoba, ali i dece. Konzumiranjem različitih mlečnih proizvoda u preporučenim dnevnim količinama doprinosite svom organizmu na više načina. U dečijoj ishrani, posebnu ulogu igra ispijanje mleka, kao napitka blagog i prijatnog ukusa, na koji se dete navikava još od samog rođenja.

Kompanija koja proizvodi mlečne proizvode, a koja je vaš izbor za kupovinu proizvoda od mleka, pre svega treba da se ističe po dugoj tradiciji, dobroj reputaciji i dokazanom kvalitetu. Upravo ove dve stavke predstavljaju faktore na osnovu kojih ćete se odlučiti da baš njoj poklonite svoje poverenje i iz njenog asortimana izaberete mlečne proizvode za čitavu porodicu.

Vratimo se na ulogu mlečnih proizvoda u dečijoj ishrani.

Izuzev pomenutog mleka, pomenućemo i jogurt koji predstavlja izuzetno blagotvoran fermentisan mlečni proizvod, koristan za razvoj deteta. Oba pomenuta artikla biće sjajan izvor kalcijuma i vitamina D koji su izrazito korisni za razvoj čitavog koštanog sistema, dok vitamin D pospešuje i mnoge druge procese u dečijem organizmu.

#2 Voće i povrće - omogućite detetu neophodnu dnevnu dozu raznovrsnih vitamina

Verujemo da ste više puta čitali o značaju voća i povrća u dečijoj ishrani, te da se od najranijeg detinjstva trudite da uvedete ove namirnice u svakodnevne obroke vašeg deteta. Namirnice treba da se uvode po posebnim pravilima, te o njima možete razgovarati sa pedijatrom.

Na ovaj način ćete dobiti informacije koje voće i povrće se uvodi u kasnijoj dobi, kako ne biste narušili varenje i negativno uticali na osetljiv digestivni trakt deteta.

Svakako, savet koji je univerzalan za svako dete jeste da uvodite jednu po jednu namirnicu kako biste uočili reakcije deteta i sprečili eventualne negativne efekte, ali i zapazili da li vaše dete ima alergije ili intoleranciju na određene voćke i povrćke.

Kada su u pitanju bebe, prvo se uvodi kuvano i ispasirano povrće u vidu kaše, a nakon hranljivih povrćki, pažljivo implementirajte i voće u manjim količinama, s obzirom na to da je bebi nešto teže da svari fruktozu koju voće sadrži.

U kasnijoj dobi, raznovrsno sveže voće i povrće ima izuzetan značaj i unosom ovih zdravih namirnica vaše dete će prikupiti mnogobrojne vitamine i minerale potrebne za odbranu od infekcija i sveobuhvatnu zaštitu organizma.

Na kraju ćemo dodati da optimalnu količinu vitamina i minerala poseduje sezonsko voće i povrće, što zapravo znači da je ona voćka, odnosno povrćka koja je sazrela na suncu najbogatija nutrijentima, što je čini idealnom za dečiju užinu.

#3 Žitarice - obezbedite optimalno varenje vašem detetu

Značaj žitarica nam na najbolji način prikazuje piramida ishrane, u kojoj se ove namirnice čine najveći procenat u svakodnevnoj dečijoj ishrani.

Određena istraživanja pokazuju da se u dečiju ishranu prvo uvode upravo žitarice (ili povrće) koje se mogu istaći bogatim sadržajem mikronutrijenata i jedan su od najboljih izvora energije. U najranijem uzrastu posebno mesto u dečijoj ishrani treba da zauzmu žitarice poput prosa, heljde, kinoe, pirinča i kukuruza (palenta).

Ugljeni hidrati koji su jedan od važnijih nutrijenata u žitaricama, a s obzirom na to da se sporo razlažu, pružaju organizmu konstantan dotok energije. Izuzev zadovoljavanja energetskih potreba deteta, žitarice pospešuju proces varenja i izvor su brojnih vitamina i minerala (posebno žitarice od celog zrna koje se uvode nakon navršene 1. godine života).

devojcica jede lubenicu

#4 Navike koje se formiraju u dečijem uzrastu traju celog života

Dakle, tanjirom vašeg deteta treba da dominiraju žitarice, povrće i mlečni proizvodi, dok su voće i ceđeni voćni sokovi idealni za užine između obroka.

Izuzev zdravih i nutritivno bogatih namirnica, od najranijeg detinjstva treba se fokusirati na navike u ishrani deteta, koje je najbolje utemeljiti upravo u ovom periodu. Deca bi trebalo da imaju 3 glavna obroka i dve užine. Obroke treba pažljivo dozirati, te ne preterivati sa količinom hrane, a čim dete bude spremno, treba razvijati naviku samostalnog hranjenja.

Šta treba izbegavati u ishrani deteta?

Nakon što smo vam dali savete za najbolje namirnice u ishrani deteta, pozabavićemo se i onime što treba da izbegavate u pripremi hrane, ali i koje namirnice ne bi trebalo da uključujete u dnevne obroke svoga deteta.

Pre svega, pomenućemo slatkiše i grickalice, koje su za dečiji organizam štetne kao i za organizam odrasle osobe (i više), te bi trebalo izbegavati konzumiranje ovakvih proizvoda. Takođe, prilikom spremanja obroka detetu, predlažemo da izbegavate peviše začinjenu hranu, kao i pripremu masne hrane sa zaprškom.

Na kraju ćemo vam predložiti da se posavetujete sa stručnjakom u vezi sa doziranjem obroka, načinom ishrane, a izuzev pedijatra, pomoć možete potražiti i u stručnoj literaturi, odnosno u knjigama sa receptima za mališane i savetima za uspešno razvijanje navika u ishrani.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava