Hrana koja ne prija vašem kućnom ljubimcu

copyright
Copyright: petmeds.com
Pročitano: 981 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(4 glasova)

Metabolizam kućnih ljubimaca se dosta razlikuje od ljudskog, pa neke namirnice prosto ne treba davati našim kucama i macama. Porešna hrana im može prouzrokovati manje neprijatnosti poput gasova i mučnine, ali u nekim slučajevima može dovesti do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ako niste sigurni šta to tačno ne prija vašem ljubimcu, pogledajte spisak namirnica kojima ih ne biste trebali hraniti.


Alkohol - verovatno nije ni potrebno napominjati, ali hajde da skrenemo pažnju - pivo, vino, rakija, hrana koja sadrži alkohol...ništa od ovoga nikada ne treba davati ljubimcu. I najmanja količina alkohola može itekako oštetiti jetru vašeg ljubimca i izazvati dijareju, povraćanje, komu, pa čak i smrt.
Avokado - iako je avokado izuzetno blagotvoran po zdravlje ljudi, ljubimcima ne prija jer sadrži supstancu persin. Ova supstanca u većim količinama može otrovati vašeg ljubimca, a ptice, psi i zečevi su naročito osetljivi.
Crni i beli luk - ovo povrće, bilo u prahu, sirovo ili kuvano, može dovesti do anemije ljubimca. Male količine su dozvoljene, ali ako preterate, vaš ljubimac će se osećati slabije, bez daha i imaće smanjen apetit.
Grožđe - sveže ili suvo, grožđe ne treba davati ljubimcima jer ne prija njihovom bubregu.
Orasi, bademi, lešnici, makadamija - samo pet, šest komada ovih orašastih plodova može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme vašem kućnom ljubimcu. Makadamija je naročito opasna jer može izazvati povraćanje, ubrzani puls srca, pa čak i paralizu.
Čokolada - ne treba je davati ljubimcu zbog supstance teobromin koja se nalazi u njoj. Od ove supstance vaš ljubimac može dobiti dijareju i dehidrataciju celog organizma.
Sirovo meso/kosti/jaja - ovo ne treba davati ljubimcu jer može sadržati štetne bakterije kao što su salmonela i ešerihija koli, ali još jedan razlog je to što sirova jaja sadrže enzim avidin koji može izazvati razne probleme sa kožom i krznom ljubimca.
Preslana hrana - malo slanog pomfrita ili pereca neće štetiti vašem ljubimcu, ali ako preterate sa slanom hranom, vaš ljubimac može imati povišenu telesnu temperaturu, dijareju, dehidrataciju organizma, podrhtavanje, neuravnoteženost elektrolita...
Xylitol - to je zaslađivač koji se nalazi u mnogim gotovim proizvodima (slatkišima, pecivima..) i može izazvati nagli skok insulina kod vašeg ljubimca, kao i otkazivanje jetre. Generalno ne treba davati ljubimcima hranu bogatu šećerom jer dovodi do dijabetesa i problema sa desnima.
Kvasac za testo - može izazvati bolove i gasove u digestivnom traktu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava