Paradajz nije zamena za zaštitu od sunca, ali likopen u plodu može imati fitozaštitni efekat. Redovno konzumiranje paradajza može povećati zaštitu od UV zračenja. Studija iz 2006. godine potvrdila je…
Konzumiranje gela iz lista aloe vere može smanjiti nivo šećera u krvi. Još jedna od prednosti odnosi se na suzbijanje upala. Koristi se i kao sredstvo za ispiranje usta, a…
Kinoa i heljda popularne su iz istog razloga: ni jedna ni druga ne sadrže gluten. Uporedili smo njihove najprisutnije hranljive vrednosti kako bismo saznali šta je zdravije! Vrednosti (na 100…
Kelj i brokoli ne samo da su bogati hranljivim sastojcima, već pružaju i fitohemikalije koje štite imuni sistem. Usko su povezani jer pripadaju porodici Brassica. Šta je zdravije? Procenite sami!…
Mango je tropsko voće koje je prepoznatljivo po svom slatkom ukusu i visokom sadržaju hranljivih sastojaka. Sve dok plod potpuno ne sazri, kora je zelene boje. Kada sazri – poprima…
Trans masti su oblik nezasićenih masti. Dolaze u prirodnom i veštačkom obliku. Prirodne se nalaze, na primer, u mlečnim proizvodima i mesu. Umereni unos ovih masti ne deluje štetno. Međutim,…