Skrivena opasnost u ribi

Copyright
Copyright: culinar.timpul.md
Pročitano: 1235 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(2 glasova)

Riba jeste jedna od najboljih izvora proteina, ali zbog zagađenja svih vodotoka na zemlji ostaje pitanje da li je riba dovoljno bezbedna za jelo. Ovo je pitanje oko kojeg se lome koplja, tako da kada birate svoju hranu morate biti oprezni oko količine i vrste ribe kojom se hranite. Posebno oprezne treba da budu trudnice, jer su fetusi veoma osetljivi na povećanu koncentraciju žive u organizmu.

Ova vrsta hrane se veoma lako vari i sadrži dosta omega-3 masnih kiselina i vitamina. Međutim, morska riba, a u poslednje vreme i rečna opasna je zbog zagađenog staništa. Najveća opasnost vreba od žive, zbog toga što je riba lako apsorbuje, a kada je čovek pojede može se u organizmu zadržati i više meseci. Živa je veoma opasna za organizam, jer utiče na svaki organ i sistem organa, posebno na mozak. Pošto utiče na toliki broj organa, trovanje živom se relativno teško dijagnostifikuje. Svake godine se u Americi rodi oko 300 000 dece sa povišenim nivoom žive u organizmu, što ih izlaže većem riziku od moždanih oštećenja i poremećaja u učenju.

Veliki predatori obično sadrže najviše nivoe žive, jer se hrane manjom ribom koja već sadrži živu. Osim njih, relativno veliku dozu žive sadrži i tuna, dok je najzdravija riba po ovom pitanju divlji losos sa Aljaske, koji prema ispitivanjima već godinama sadrži najniži nivo zagađivača. 

Slatkovodna riba takođe može da sadrži živu, ali to zavisi od toga da li u blizini njenog staništa postoji teška industrija koja može da zagadi vodu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava