• Brzo i lako čišćenje blendera

    Brzo i lako čišćenje blendera

    Šta vam je potrebno? Topla voda i deterdžent za sudove. Da, to je sve!

    Uputstva:

    Sipajte toplu vodu do polovine blendera. Dodajte samo kap deterdženta. Uključite blender i pustite ga da radi oko 10 sekundi. Nakon toga, blender temeljno isperite.

     863
  • Saveti za pečenje piletine kojih se ne morate pridržavati

    Saveti za pečenje piletine kojih se ne morate pridržavati

    Postoje jela čiju pripremu ne bi trebalo komplikovati jer sama po sebi ne zahtevaju više od usredsređenosti na nekoliko uobičajenih saveta. Jedno od takvih jela je i pečena piletina. Sigurno ste dobijali najrazličitije savete za to kako da tretirate meso pre i nakon pečenja, da bi piletina bila što ukusnija. Navešćemo vam nekoliko kojih se ne morate pridržavati jer nemaju naročit uticaj na kvalitet i ukus mesa.

    Začinite piletinu solju i ostavite da odstoji – nepotreban korak koji može dovesti do toga da meso ima sunđerastu teksturu.

    Pecite meso u zasebnoj posudi zarad očuvanja ukusa i teksture – ne libite se da piletini dodate krompiriće, ili drugo omiljeno povrće, soseve ili premaze. Možete jedino uticati na bogatstvo ukusa.

    Dodajte puter ili ulje – potpuno nepotrebno. I bez toga, uz prisustvo vode, meso će ostati kompaktno, a kožura će biti hrskava.Učestalo prevrćite meso tokom pečenja – ne morate sve dok kožura ne postane zlatno braon. Čak će se i onda meso ravnomerno ispeći.

     1786
  • 10 vrsta najgoreg neorganskog voća

    10 vrsta najgoreg neorganskog voća

    Organski proizvodi koštaju čak 40 odsto više u odnosu na konvencionalne koji svakako sadrže više pesticida.

    Breskve - sadrže 62 pesticida što u nekim slučajevima može biti potencijalno opasno kada je reč o razvoju brojnih bolesti.

    Jagode - utvrđeno je laboratorijskim testovima da sadrže 59 različitih pesticida.

    Jabuke - odlučite se za kupovinu oganskih, kako biste izbegli 42 pesticida u neorganskim voćkicama.

    Organske borovnice su najsigurnija opcija, osim ukoliko se ne odlučite na unos 52 pesticida.

    Nektarine sadrže nešto manje, oko 33 pesticida.

    Trešnje - i to domaće posebno, čak i u poređenju sa uvoznim višnjama. Sadrže zabrinjavajuće visok nivo pesticida.

    Grožđe - sadrži oko 34 hemikalije.

    Malina takođe ne izostaje, ali daleko manje sadrže kruške sa 28 hemikalija.

    Paradajz sadrži skoro najniži nivo štetnih hemikalija, u odnosu na sve pomenute namirnice.

     1371
  • Čaj od nane - saveznik u očuvanju zdravlja

    Čaj od nane - saveznik u očuvanju zdravlja

    Čaj od nane je ukusan i osvežavajući način na koji možete uticati na poboljšanje vašeg zdravlja, posebno zbog njegove sposobnosti da poboljša varenje, ublaži bol, eleminiše upale, opusti telo i um, eleminiše loš zadah, pomogne u gubitku težine i poboljša imuni sistem. Malo li je?

    Njegov uticaj na digestivni sistem je značaja, a njegova osnovni elemenat koji je možda najvredniji deo njegove organske strukture je mentol.

    Jednostavno, čaj od nane je vrsta infuzije za organizam. Ne sadrži kofein tako da čaj od nane možete piti pred spavanje kako biste se opustili i umirili.

    Zbog svog ukusa spada u jedne od najpopularnijih čajeva na svetu, ali jedno od njegovih osnovnih prednosi je što hladi telo iznutra a čini da se znojite "spolja". Tako da, ukoliko imate groznicu uz pomoć čaja od nane možete smanjiti svoju telesnu temperaturu pa čak i ublažiti brojne upale.

    Sprečava nadimanje, grčeve i stimuliše varenje, kao i pravilan rad creva. Deluje kao analgetik, ima umirujući efekat.

    Ublažava mučninu, smiruje kašalj i samim tim povoljno deluje na respiratorne organe. Opušta mišiće grla i grudnog koša, eleminiše simptome prehlade.

    Poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima. Sadrži mnoštvo vitamina od kojih je najdominantniji vitamin B.

    Pomaže apsorpciji hranljivih materija kako bi telo obavilo svoje funkcije na pravilan način.

    Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u ustima i nakupljanja katrana u gornjem delu disajnih puteva, a često se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice.

     1305
  • Aronija - lekovita svojstva

    Aronija - lekovita svojstva

    Aronija vodi poreklo iz Severne Amerike, a od 20. veka uzgaja se širom Istočne Evrope. Ne sadrži tragove pesticida jer pri uzgoju ne zahteva hemijsku zaštitu protiv raznih štetočina i bolesti. Plod se koristi za proizvodnju sokova, sirupa, čajeva, dok je sušena aronija poznata po svojim antioksidativnim svojstvima. Naročito je popularna u alternativnoj medicini. Velika prednost u konzumiranju aronije je pre svega očuvanje i održavanje zdravlja urinarnog trakta. Poboljšava cirkulaciju krvi, jača krvne sudove i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Sadrži veliku količinu fenola koji "dezinfikuju" krvotok i telo, utiče na brže zarastanje rana, uklanja toksične materije iz organizma, smanjuje upale... Među najvećim prednostima je regulisanje krvnog pritiska. Sok ili čaj od aronije se preporučuje svakome ko ima problema sa krvnim pritiskom. Veliki broj studija analizirao je uticaj aronije na dijabetes i pokazalo se da može biti korisna u prevenciji i kontroli. Dokazano je da pomaže u lečenju stomačnih problema, uključujući čir na želucu i regulisanje dijareje. Bobice aronije sadrže veliku količinu karotena koji štiti ćelije oka od oštećenja i formiranja katarakte. Bogate su flavonoidima antioksidanata, pa štite oko od upala. Aronija se koristi i za regulisanje telesne težine jer reguliše nivo masti.

     1240
Kremasta torta sa makom, šumskim voćem, pudingom i čokoladom
Ukusno, brzo i jednostavno.
Brauni od gotove smeše sa dodatkom  pomorandže i slatke pavlake, jednostavno, sočno i ukusno.
Domaća štrudla sa posebnim nadevom od jabuka.
Strana 1 od 1719