• Kako regulisati mučninu nakon obroka?

    Kako regulisati mučninu nakon obroka?

    Dehidracija dodatno utiče na osećaj mučnine. Telo čini 70 odsto vode, zbog čega je od suštinskog značaja redovan I uravnotežen unos tečnosti.

    Fluktuacija hormonskih nivoa kao I učestale promene raspoloženja utiču na pojavu mučnine koja može uticati na to da izbegavate obroke. Najbolja opcija je da jedete po malo, više puta tokom dana. Umesto tri obilna obroka, usredsredite se na šest manjih.

    Đumbir pomaže kod brojnih gastrointestinalnih problema. Parče đumbira uz jutarnji čaj regulisaće varenje, a samim tim I osećaj mučnine nakon obroka.

     874
  • Mak - riznica zdravlja

    Mak - riznica zdravlja

    Da li ste znali da je mak najveći izvor kalcijuma od svih namirnica koje se koriste u uobičajenoj ishrani?

    Zastupljen je u gotovo svim kuhinjama sveta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim lekovitim svojstvima. Dugo je predstavljao simbol sna i smrti, zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje i crvene boje.

    Najstariji zapisi o upotrebi maka potiču iz Mesopotamije, gde je korišćen u medicinske svrhe, ali i kao "biljka veselja". Atletičari u antičkoj Grčkoj su pre takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji.

    Mak sadrži i omega 3 masne kiseline, koje podižu imunitet i čuvaju organizam od bolesti. Ugljeni hidrati iz ove biljke daju energiju. U sitnom zrnu nalazi se mnoštvo minerala, naročito joda, mangana, magnezijuma, cinka, kalijuma i bakra.

    Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u stomaku. Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje.

    Bogat je omega 6 masnim kiselinama koje mogu da uspore razvoj multipleskleroze, zaštite kardiovaskularni sistem, regulišu krvni pritisak i zgrušavanje krvi.

    Delotvoran je i u lečenju kožnih obolenja.

    Štiti zdravlje srca, poboljšava vid, povećava protok krvi, reguliše varenje i jača kosti.

     8284
  • Neiman Marcus Chocolate Chips Cookies

    Neiman Marcus Chocolate Chips Cookies

    Priča o Neiman Marcus keksićima sa čokoladnim čipsom je urbana legenda. Da li je istinita niko ne zna, ali ono što se zna da su kolačići zaista odlični. U nastavku možete pročitati legendu, a tu je i recept ako odlučite da ih isprobate.

    Žena i njena ćerka su ručale u Neiman-Marcus Cafe-u u Dalasu kada su odlučile da uzmu desert. Obzirom da su obe jako volele keksiće odluka je pala na specijalitet kuće - "Neiman Marcus Cookie" Keksići su bili tako dobri da je žena pitala da li mogu da podele sa njom recept na šta joj je konobarica rekla "Žao mi je ali ne". Onda je žena pitala da li može da kupi recept na šta je konobarica odgovorila "da" i koštaće vas "dva, pedeset" Žena je zamolila da joj dodaju na račun.
    Nakon 30 dana dobila je izveštaj banke gde stoji iznos od "285" dolara. Znala je da je salate platila 9,95$ a maramu 20$. Kada je bolje pogledala spazila je na dnu računa stavku: "recept za čokoladni keks" 250$.
    Bila je veoma uznemirena i zvala je njihovo računovodstvo uz komentar da je konobarica rekla jasno " dva, pedeset" a ne "dvesta i pedeset". Zamolila ih je da im vrati recept a da joj oni vrate novac, što nažalost nisu prihvatili. Objasnili su joj da žele da recept bude nešto specijalno što ne može svako da priušti.
    Nakon toga žena je odlučila da sa svima koje poznaje podeli recept kako oni ne bi morali da plate 250 $.

    Recept

     3525
  • Kupus

    Kupus

    Današnji kupus koji koristimo se razvio nakon dugih godina stalnom selekcijom od divljeg kupusa. Koristili su ga još stari Rimljani i prepoznali su njegovu lekovitost. Kupus sadrži vitamin C, beta-karoten (koji u našem organizmu metabolizira u vitamin A),kalijum, gvožđe, magnezijum, bakar... Zanimljiva je činjenica da kiseli kupus sadrži veliku količinu vitamina C, pa ga je zbog toga i kapetan Kuk poneo na svoje putovanje kako bi zaštitio svoju posadu od skorbuta (bolest koja nastaje zbog nedostatka vitamina C) i uspeo je u tome. Koristi se i kod čira na želucu, upale debelog creva i preventivno kod prehlade i kašlja.
     13083
  • Plavi patlidžan ne mora da bude gorak

    Plavi patlidžan ne mora da bude gorak

    Svaki kuvar, bilo profesionalac ili amater, zna koliko gorki ukus patlidžana može biti odbojan. Zato smo pronašli dva načina na koji se taj karakteristični ukus modre biljke može ukrotiti.

    Prvi način podrazumeva da patlidžan isečete, potom ga posolite (koristite krupnu so, zato što je povrće onda neće tako lako apsorbovati) sa jedne strane. Ostavite da odstoji oko pola sata, kako bi solanin, supstanca kojoj patlidžan duguje svoju gorčinu, nestala, a potom pokupite višak vode suvom krpom.

    Drugi način podrazumeva hlađenje. Isecite patlidžan na listove i stavite ga u zamrzivač na 4 sata. Kada ga izvadite, pritisnite ga dlanom, višak vode će izaći, a sa njim i veći deo neprijatnog ukusa.

     10675
Osvežite se ovim ukusnim napitkom u vrelim, letnjim danima!
Fantastičnog je ukusa. Probajte. Prijatno!
Veoma ukusan napitak!
Uz dodatak domaćeg sira dobićete veoma ukusan doručak. Pečem ih, jer su manje masne u odnosu na pržene. Prijatno!
Služiti uz prženo ili pohovano meso i sezonsku salatu ili pak uz nešto suhomesnato. Prijatno!
Strana 1 od 1394