• Da li bezalkoholna pića izazivaju depresiju?

    Da li bezalkoholna pića izazivaju depresiju?

    Američka akademija za neurologiju objavila je studiju, objašnjavajući korelaciju između konzumiranja bezalkoholnih pića i depresije. Učestvovalo je više od 263.000 ispitanika uzrasta od 50 i više godina, pa se pokazalo da je grupa onih koji su konzumirali do 4 čaše bezalkoholnih pića dnevno razvili veću šansu za pojavu depresije (čak do 30 odsto). Nasuprot tome, ljudi koji piju četiri šoljice nezaslađene kafe dnevno imaju 10 odsto manje šanse da razviju bilo kakav oblik depresije ili anksioznosti.

     330
  • Lekovita svojstva kokosa za koje možda niste znali

    Lekovita svojstva kokosa za koje možda niste znali

    - Bogat je brojnim vitaminima i mineralima, a sadrži i masne kiseline koje su snažni saveznici u borbi protiv brojnih bolesti.

    - Kokosova voda se zbog kalijuma preporučuje ukoliko je vaš organizam dehidrirao.

    - Preporučuje se kod brojnih upala, infekcija ali i u borbi protiv herpesa, bronhitisa, astme...

    - Pomaže u izlučivanju insulina.

    - Jača zube i kosti.

    - Podstiče regeneraciju tkiva.

    - Kokosovo ulje pomaže radu štitne žlezde.

     1280
  • Veza između težine i moždanih funkcija

    Veza između težine i moždanih funkcija

    Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi žele da smršaju, ali ako vam je potrebno još malo motivacije, istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" u avgustu ove godine ukazuje na interesantnu vezu između moždanih funkcija i težine.

    Prema toj studiji, gojazni ljudi imaju i do 35% veću šansu od dobijanja Alchajmerove bolesti, u poređenju sa ljudima čija je težina u granicama izmeđi 18 i 25 BMI. Istraživanje je sprovedeno na ženama koje su imale operaciju smanjivanja želuca i pokazalo je da su im se kognitivne funkcije poboljšale nakon operacije.
    Još uvek nije utvrđeno koji su mehanizmi u pitanju, ali za sada je pretpostavka da postoji direktna korelacija između rezistencije na insulin i upale mozga koji ugrožava kognitivne funkcije.

    Dobre vesti su, međutim, da za poboljšanje nije potrebna operacija, već da i sami možete doprineti zdravlju svog mozga prirodnim gubitkom kilograma i zdravijom ishranom.

     1112
  • Ruzmarin - biljka za bolje pamćenje

    Ruzmarin - biljka za bolje pamćenje

    Ova mediteranska biljka vekovima predstavlja lek koji se uvažava i vrlo cenjen začin. Zato ga svaki dobar gastronom rado koristi u pripremi hrane.

    Ruzmarin sadrži nekoliko desetina antioksidansa – jedinjenja koji pomažu u odstranjivanju slobodnih radikala. Među antioksidansima posebno se ističe efikasnost ruzmarinske kiseline.

    Poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sećanja.

    Efikasan je i u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne.

    Čaj od ruzmarina može da vam pomogne ukoliko vas muči nadutost.

    Koristi se i kao sredstvo za bolju cirkulaciju krvi i podizanje niskog krvnog pritiska.

    Kupka od ruzmarina korisna je u jutarnjim satima jer razbuđuje i osvežava organizam.

    Tanin gorke materije i drugi važni sastojci u ruzmarinu jačaju imunitet i poseduju sedativna, diuretska, kao i antiseptična svojstva. Deluju i protivupalno, a mogu ublažiti i jake napade astme.

    Pomaže u borbi protiv glavobolje i grčevima u stomaku.

    Samo jedna šolja čaja od ruzmarina pojačava preporučeni dnevni unos vitamina i minerala.

    Idealan je lek za osobe sa slabom cirkulacijom.

     843
  • Zašto je važno jesti urme?

    Zašto je važno jesti urme?

    Osim što regulišu krvni pritisak i štite od moždanog udara, urme smanjuju i nivo "štetnih" holesterola i povoljno deluju na rad srca. Prepune su prirodnim šećerima, stoga pružaju energetski podsticaj, utoliko da mogu biti zamena čokoladici. Pružaju velike količine gvožđa, pa štite od anemije i zamora. Njihov intezivan ukus ubrzano stvara osećaj sitosti. Povećavaju seksualnu želju, utiču na probleme sa zatvorom i osteoporozom. Bogate su selenom, manganom, bakrom i magnezijumom. Preporučuju se i u borbi protiv brojnih sezonskih alergija. Pomažu kod otoka i ublažavaju bolove. Možete ih čuvati u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi i to do šest meseci.

     1517
Da li ste probali princez krofne sa čokoladnim kremom. Ako niste onda je ovo pravi recept za vas.
Još jedna poslastica u čaši od više vrsta voća. Ovaj put sam kombinovala jabuke, maline i crvene i crne ribizle sa šlagom. Osvežavajuće i ukusno i zato delim recept sa…
Za voćne poslastice u čaši nikada ideje ne presušuju. Ovaj desert je tako osvežavajući u kombinaciji sa grčkim jogurtom, nakiselim mangom i jagodama. Meni je lepši samo sa mangom ali…
Volim šareni pasuslj i kada dodju topli dani kuvam ga sa dosta povrća i začina uz dodatak malo suvog mesa i kulena. Uz dodatak salate je odličan letnji ručak.
Jednostavan kolač s kajsijama za koji vam ne treba puno materijala a ni vremena da ga napravite. Idealan za ove vrele dane. Možete da koristite i drugo sezonsko voće po…
Da li volite smuti? Ovaj od banane i ananasa obogaćen matičnjakom, koji mu daje osvežavajući ukus limuna, je jedan od onih koji se lako pravi, a hranljiv je i osvežava.
Strana 1 od 1274