• Zašto jesti klice pasulja?

  Zašto jesti klice pasulja?

  Pored toga što su bogate vitaminom C, klice pasulja sadrže i bioflavonoide koji umanjuju stres i povećavaju nivo melatonina.

  Zahvaljujući prisustvu znatne količine vitamina B6 i B12, smanjuju mogućnost za razvoj makularne degeneracije.

  Zbog prisustva gvoža, klice pasulja jačaju imuni sistem i štite telo od upala i infekcija.

  Bogate vitaminom K, klice pasulja obezbeđuju i zaštitu od brojnih kardiovaskularnih bolesti.

  Mangan koji se nalazi u klicama pasulja koristan je za izgradnju jakih kostiju. U kombinaciji sa kalcijumom, vitaminom D, magnezijumom, cinkom i bakrom, poboljšava koštanu masu i smanjuje rizik od osteoporoze.

   759
 • Šest namirnica za koje niste znali odakle potiču

  Šest namirnica za koje niste znali odakle potiču

  Kanadska slanina – uprkos svom imenu, kanadska slanina je nastala u Velikoj Britaniji.

  Dansko pecivo – još jedna namirnica čije je ime zbunjujuće. Nastalo je u Beču, a u Danskoj ovo pecivo zovu "bečki hleb".

  Kolačić sudbine – iako je rasprostranjeno mišljenje da je kolačić sudbine kineskog porekla, ovu namirnicu izmislili su Japanci.

  Pomfrit – sama reč sugeriše da je jelo francusko, i ko god to pomisli bio bi samo delimično u pravu, jer jeste u pitanju francuski jezik, ali samo jelo se prvi put pojavilo u Belgiji.

  Kivi – voćka koja nosi ime ptičice sa Novog Zelanda ne potiče i sama odatle, već iz Kine.

  Vorčester sos – ovaj engleski klasik prvi put je napravljen u Indiji.

   1763
 • Feng Shui kuhinja

  Feng Shui kuhinja

  U Feng Shui-ju kuhinja predstavlja zdravlje i blagostanje ukućana.
  Ona predstavlja mesto gde se priprema hrana, a kako hrana održava život, kuhinja simbolizuje ljubav, ishranu, znanje, zdravlje - sve ono što život znači! Samim tim kuhinja predstavlja i najbitniju prostoriju u domu!

  Zbog toga smo izdvojili par Feng Shui pravila i saveta koji vam mogu pomoći u uređenju vaše kuhinje:

  - zastupljena su dva elementa – VODA  i VATRA. Oni nažalost u bliskom susretu deluju destruktivno i zato je preporučljivo da se potrudimo da ih koliko je moguće što više razdvojimo. VODI pripadaju sudopera, frižider, zamrzivač i mašina za sudove. VATRI pripadaju šporet, mikrotalasna, bojler. Najidealniji raspored bi bio kada ova dva elementa ne bi bila smeštena jedan kraj drugog, jedan iznad drugog ili jedan preko puta drugog.

  - Kuhinja mora uvek biti čista, uredna, provetrena i dobro osvetljena.

  - Svi aparati koji se koriste moraju biti uvek ispravni.

  - Preporučena boja je zelena, ali u svakom slučaju to su svetle boje.

  - Najbolji materijal za izradu kuhinje je drvo, dok se radni stolovi od metala ne preporučuju. Takođe imajte u vidu da je plastika VATRA a da taj element već preovlađuje kuhinjom.

  - Jedno od glavnih pravila koje važi u Feng Shui-ju je da prostorije ne budu prenatrpane, tako da potrudite se da vam police ne budu pune svim i svačim.

  - Oštre predmete trudite se da držite sakrivene u fiokama.

  - Ukoliko imate prozor, potrudite se da sudopera bude ispod njega.

  - Feng Shui stručnajci skreću pažnju da je izuzetno bitan položaj šporeta. On mora biti postavljen tako da osoba koja kuva nije okrenuta ledjima ka ulazu, znači da u svakom trenutku vidi ko ulazi, ne sme biti na severozapadu, direktno ispod prozora ili noseće grede, na isti zid sa wc školjkom ili krevetom.

  Ukoliko je vaša kuhinja već napravljena i ne postoji mogućnost da premestite šporet nemojte se brinuti postoje i Feng Shui “lekovi” koji mogu ublažiti neke situacije:

  - Ako je šporet okrenut ka zidu a vi nemate mogućnost bočnog pogleda ka ulazu, postavite ogledalo iznad njega kako biste videli ko ulazi, ili zakačite neko zvonce na ulazu kako biste bili upozoreni da je neko ušao.

  - Ako nemate mogućnost da izmenite raspored šporeta, frižidera i sudopere pa su jedan pored drugog ili preko puta možete da uradite sledeće:

  - Stavite između njih neku šarenu posudu ili figuru od keramičkih pločica u zelenoj ili svetlo plavoj boji na samom zidu između njih.

  - Postavite zelenu ili plavu podnu prostirku.

  - Prekrijte ceo pod zelenim ili plavim pločicama.

  - Osnovno pravilo što se tiče biljaka je da imaju zaobljene i mesnate listove i da izbegavate kaktuse i sušeno i plastično cveće. Kao preporuka za kuhinju je bambus ili začinsko bilje koje možete zasaditi u malim saksijicama i staviti da visi u korpicama.

   12612
 • David Chang

  David Chang

  Rođen je u malom američkom gradu Arlingtonu u državi Virdžiniji, gde je od svog oca, koji je držao dva malena bistroa, naučio prve tajne kulinarskog zanata. Tada nije ni slutio da će jednog dana upravo on biti zaslužan za porast popularnosti azijskih specijaliteta, i to kao vlasnik imperije koju čine petnaest najuticajnijih restorana azijske kuhinje ("Momofuku" restorani)

  U početku se činilo da će David krenuti putem religije - završio je Teološku školu na koledžu Triniti, ali ubrzo nakon diplomiranja upisuje Francuski kulinarski institut i "peče" svoj zanat u glavnom gradu Japana, Tokiju. Posle toga, vraća se u SAD gde kratko radi po lokalnim kafićima, i u leto 2004. konačno otvara svoj prvi Momofuku Noodle Bar. Zbog velikog uspeha ovog, u sledećih par godina otvara još četrnaest restorana od kojih je jedan lociran u Australiji, jedan u Vašingtonu, pet u Torontu, i osam u Njujorku.

  Zanimljivo je to što naziv "Momofuku" na japanskom znači "srećna breskva", ali David tvrdi da je baš ovaj naziv odabrao kako bi odao počast pronalazaču instant nudli, a to je Momofuku Ando.

  Očekivano, na meniju njegovih restorana se nalaze nudle i pirinač na sto načina, piletina sa susamom, itd, a najčešći dodaci su pečurke i soja sos.

  Njegovi restorani su dobitnici dve Mišelinove zvezde, a David Chang se više puta našao na listi 100 najuticajnijih osoba na planeti. Njegov veliki fan je čuveni kuvar Antony Bourdain.

   1358
 • Prednosti korišćenja himalajske soli

  Prednosti korišćenja himalajske soli

  Zdravlje sinusa – Himalajska ružičasta so ubija bakerije i materije koje usled zagađenog vazduha mogu biti zaglavljene u vašim nosnim šupljinama. Koristite je kao sredstvo za inhalaciju kako biste očistili svoj respiratorni sistem.

  Reguliše hidrataciju – Obezbeđuje telo elektrolitima koji regulišu hidrataciju.

  Snižava krvni pritisak – Zbog visokog sadržaja natrijuma, himalajska so ima sposobnost snižavanja krvnog pritiska.

  Smanjuje kiselinski refluks – Neuravnoteženi pH je problem mnogih ljudi koji dovodi do mnogobrojnih vrtsta zdravstvenih problema. Promešajte jednu kašičicu himalajske soli u čaši vode sobne temperature i pijte jednom dnevno kako biste neutralisali višak želudačne kiseline.

   727
Odličan rolat.
Keksiće možete dekorisati po svom izboru. Srećna Nova godina i Božić!
Medenjake dekorišite sa svojim mališanima i uživajte u novogodišnjoj čaroliji. Srećni praznici!
Ukusan sitni kolač.
Odličan kolač uz popodnevnu kafu ;)
Strana 1 od 1398