• 5 razloga zbog kojih bi trebalo jesti sapodilu

    5 razloga zbog kojih bi trebalo jesti sapodilu

    Sapodila je voće i vodi poreklo iz Azije. Slična je jabukama i ima jedinstveni slatki ukus. Ljuska je braon boje kada je plod zreo. Evo zašto bi trebalo uzeti u obzir sapodilu:

    Visok nivo vlakana utiče na pravilan rad digestivnog sistema.

    Izvor je energije zbog količine ugljenih hidrata u plodu.

    Ovo voće je bogato antioksidansima koji štite ćelije od slobodnih radikala.

    Kao bilo koji plodovi sa visokim sadržajem vitamina C i sapodila je značajna jer jača imuni sistem.

    Pomaže u iskašljavanju zbog čega se često koristi za tretiranje problema respiratornog trakta.

     442
  • Čili

    Čili

    "Kada kažeš ljuto, misliš na čili?" Ovaj izuzeto pikantan začin, poreklom iz Srednje Amerike, vremenom je postao simbol gurmanskih specijaliteta Meksika, ali se podjednako često koristi i u tajlandskoj, španskoj i afričkoj kuhinji, sastavni je deo indijskog karija, a omiljen je i u Teksasu. Ni mađarski gulaš ne može da prođe bez njega. Ovaj začin se dobija mlevenjem ili drobljenjem čili paprike, kod nas poznatije kao feferone, a stepen ljutine čini sastojak kapsaicin koje se nalazi u semenkama. Na osnovu toga postoje blaže vrste kao što su pepperoncini i pasilla, srednje ljute jalapeno, kajenska paprika i tabasco (najpopularnije) te izuzetno ljute naga viper i infinity chili. Pored ljutine, kapsaicin daje čiliju i mnoga lekovita svojstva - odlična je prevencija artritisa, smanjuje nivo holesterola, po nekim istraživanjima umanjuje stanice raka, poboljšava probavu i ubrzava metabolzam te je dobar i u borbi protiv kilograma. Može se koristiti i u jelima sa povrćem, kao dodatak ribi i jajima, čorbama, a najviše u raznim umacima i marinadama. Naravno, nikada nećete pogrešiti ako svoj gulaš začinite ovim popularnim začinom.

     1779
  • Kalendar branja lekovitih biljaka

    Kalendar branja lekovitih biljaka

    Volite da koristite lekovite biljke koje ste sami ubrali? Evo kalendara kada se koja bere. Naravno pre svega morate biti upoznati sa tim koja biljka kako izgleda, gde je možete pronaći  i na koji način se koristi.

    Januar: Imela.

    Februar: Imela, zubača i pirevina, maslačak, cvet podbela (konjsko kopito)...

    Mart: Zubača, hrastova i druge kore, jagorčevina, kopriva, krušina, ljubičica, maslačak, pirevina, podbel, veliki čičak, srčenjak (trava od srdobolje ili trava od srca), pupoljci od topole, breze i drugog drveća, bedrenika, vodopija (gologuza, cikorija,golica), vrbova kora...

    April: Božur, dobričica, glog, gorka detelina, jagorčevina, kamilica, kopriva, ljubičica, dan i noć, maslačak, ognjica (oman, žuti kolotoč, volujsko oko), plučnjak, podbel (cvet i list), čičak, rusa (lastina trava, zmijino mleko, lastavičina suza), rusomača (pastirska torbica, hoću-neću), srčenjak (trava od srdobolje ili trava od srca), trn...

    Maj: Božurov i bagremov cvet, bokvica, breza, bunika, đurđevak, divlji kesten, dobričica, glog, gorka detelina, gorocvet, islandski lišaj, jagoda, kamilica, kopriva, kesten pitomi, kopriva mrtva, kupina, lazarkinja (ivanjsko cveće), lipa, maslačak, majčina dušica, matičnjak, milogled, plučnjak, podbel, zova, žalfija...

    Juni: Beli slez, bokvica, borovnica, breza, brusnica, buhač, bunika, dan i noć, digitalis, divizma, dobričica, glog, gorka detelina, hajdučica, kesten pitomi, jagoda, jagorčevina, kantarijon, kičica, kopriva mrtva bela, kruška, kupina, malina, matičnjak, majčina dušica, majska ruža, nana, nar, neven, orah, pelin, plučnjak, rusomača, rutvica, rastavić, različak, crni slez, suručica, kamilica, divlji mak, velebilje, virak, vranilovka, zova...

    Juli: Bokvica, borovica, breza, brđanka, brusnica, bunika, divlja ruža, hajdučka trava, islandski lišaj, jagoda, kadulja ili žalfija, kantarijon, kim, kokotac, kopriva, kopriva bela mrtva, kupina, lavandula, lipa, matičnjak, miloduh, mrazovac, nana, orah, pelen, podbel, rastavić, rosulja, slez beli, slez crni, sitnica, tatula, timijan, titrica, troskot, velebilje, divlji mak, vidac, virak (rosanica, biserka plašt device Marije), zova, žavornjak (delfinijum)...

    Avgust: Bokvica, borovnica, brđanka, bunika, čemerika, crvotočina, hajdučica, hmelj, ivansko cveće, islandski lišaj, kantarijon, kim, klek, kopriva, kupina, majoran, majčina dušica, miloduh, neven, pelen, petrovac, podbel, crni i beli slez, smilje, smrduša, srcopuc, razgon, različak, vidac, vratič...

    Septembar: Čemerika, divlja ruža (šipak), drenjine, hmelj, hrastova kora i žir, islandski lišaj, klekinje, lincura, morač, mrazovac, nana, nar, neven, orah, oskoruša, pasulj, pelen, peršun, pirevina, repušina, sapunjača (crvena i bela), beli slez, tatula, trava od srca, trandavilje, trnjine, velebilje, zečji trn, sladić, zubača...

    Oktobar: Angelika, brđanka (moravka, brđanka, vučji zub), čemerika, dunja, glog, jedić, kopriva, lincura, maslačak, morač, pasulj, peršun, čičak, sapunjača, beli slez, trava od srdobolje, srčenjak, trnjine, zečji trn, slatki koren, zova...

    Novembar: Gloginje, iđirot, smreka, maslačak, macina trava, zubača, čičak, trava od srdobolje, bundevino seme, zečji trn, zubača...

    Decembar: Imela

     4646
  • Lekovita svojstva lišća jagoda

    Lekovita svojstva lišća jagoda

    Lišće jagoda može se koristiti za pripremu raznih čajeva i njihovi hranljivi sastojci mogu se kombinovati sa drugim biljkama zarad različitih lekovitih dejstava. Listovi jagoda se suše i koriste prvenstveno protiv stresa i za ublažavanje bolova u zglobovima. Sadrže esencijalne minerale i vitamine koji mogu da pruže širok spektar pogodnosti. Pre upotrebe, konsultujte lekara zbog potencijalnih interakcija sa nekim od lekova.

    Listovi jagode koriste se za poboljšanje varenja jer sadrže tanin, molekule koji se vezuju za proteine, amino kiseline, alkaloide i druga jedinjenja koja mogu uticati na digestivni trakt. Samim tim, lišće jagoda smanjuje simptome mučnine, nadutost, grčeve u stomaku i reguliše dijareju.

    Jedinjenja koja se nalaze u listovima jagoda mogu pomoći u povlačenju vode iz zglobova, što ublažava bol i otoke povezane sa artritisom i reumom. U studiji objavljenoj 2000. godine u časopisu „Neuroimmunomodulation", istraživači ukazuju da kafeinske kiseline mogu da budu korisne kao anti-inflamatorno jedinjenje.

    Lišće jagoda sadrži minerale u tragovima i vitamine. Gvožđe, kalcijum i vitamin C samo su od nekih najprisutnijih, a važnih za održavanje telesnih funkcija. Ipak, budite oprezni, prvi simptomi alergije na jagode ili njihvo lišće su: oticanje lica i vrata, otežano disanje i osip na koži. Ukoliko osetite bilo koje od navedenih simptoma nakon konzumiranja listova jagoda ili njihovih ekstrakta, obavezno se obratite lekaru.

     880
  • Izbegnite sezonske prehlade uz pomoć ovih pet namirnica!

    Izbegnite sezonske prehlade uz pomoć ovih pet namirnica!

    Sezonske prehlade najviše pogađaju respiratorni sistem, a mogu uzrokovati i nekoliko tipova virusa. Najbolja odbrambena linija je izbegavanje bliskog kontanta sa zaraženim osobama. Ipak, nekoliko namirnica takođe može biti od koristi jer mogu smanjiti simptome kao što su: bolovi u grlu, slabost i mučnina.

    Đumbir – Čim osetite bolove u mišićima izazvane gripom uz potencijalno visoku temperaturu, posegnite za ovom moćnom biljkom. Istraživanja sugerišu da đumbir može smanjiti oticanje zglobova i brojne bolove. Dokazano je i da pomaže u prevenciji mučnine.

    Beli luk – Sadrži tip vlakana koji jačaju imuni sistem i pospešuju varenje. Da biste zaista iskoristili sve prednosti koje nudi, iseckajte sirovi beli luk i ostavite ga da odstoji 10 do 15 minuta jer ćete na taj način omogućiti aktiviranje korisnih jedinjenja.

    Govedina – Bogata je cinkom koji jača imuni sistem i štiti vas od sezonskih prehlada.

    Pasulj – Proteini u pasulju pomažu u balansiranju tečnosti u organizmu, poboljšavaju imuni sistem i pomažu obnovu ćelija.

    Narandže – Pored toga što su super osvežavajuće, narandže su veliki izvor vitamina, minerala i fitohemikalija koji udruženi povoljno utiču na celokupan organizam.

     477
Veoma ukusna poslastica koja će vam se sigurno svideti. Probajte, prijatno!
Od preostalih belanaca napravila sam puslice.
Možete duplirati sastojke i testo držati u frižideru i do pet dana, pa po potrebi od njega praviti lepinje, krofne, mekike, piroške...
Predlog za ukusan doručak.
Idealno je u danima posta.
Lagani i osvežavajući, tope se u ustima!
Strana 1 od 1258