• Osam važnih pravila za upotrebu daski za sečenje

    Osam važnih pravila za upotrebu daski za sečenje

    1. Izbegavajte seckanje mesa i povrća na istoj dasci

    Koristite zasebne daske za meso i povrće. Razmislite o obeležavanju namene daski prema bojama: crvena za seckanje sirovog mesa, a zelena za povrće. Ukoliko više volite drvene daske, koristite trake za obeležavanje.

    2. Kako rešiti problem seckanja na „klizavim“ daskama?

    Uštedite vreme i čim primetite da vam daska klizi tokom rada, stavite vlažni papirni ubrus ispod nje. Izbegavajte upotrebu krpa ili peškira, bilo kakvog materijala zbog koga bi vaša podloga za rad bila neravna.

    3. Izaberite odgovarajuću veličinu prema nameni

    Da biste bili sigurni da li je veličina vaše daske odgovarajuća, postavite nož koji koristite dijagonalno preko ploče. Površina ploče bi trebalo da bude nekoliko centimetara veća od noža.

    4. Izbegavajte pranje u mašini za pranje sudova

    Bez obzira da li je u pitanju drvo ili plastika, daske ne bi trebalo odlagati u mašinu za sudove gde su izložene toploti zbog koje mogu pucati.

    5. Sprečite preteranu apsorpciju vode

    Vrlo je jednostavno. S vremena na vreme premažite dasku pčelinjim voskom ili mineralnim uljima bez mirisa kako ne bi došlo do isušivanja drvenih daski.

    6. Izbegavajte podloge od stakla i mermera

    Osnovni razlog – noževi gube na oštrini.

    7. Koristite dasku pravljenu od bambusa?

    Ukoliko je osnova vaše daske pravljena od bambusa, uložite novac u čelični nož. Bambus je teži od drveta i brže će otupiti oštrice svih drugih noževa.

    8. Kada je pravo vreme za zamenu daski?

    Istrošene ivice, pukotine ili veliki broj ogrebotina nastalih prilikom sečenja su odlične za razvoj brojnih bakterija, pa su i osnovni pokazatelj da bi dasku trebalo zameniti.

     751
  • Bulgur

    Bulgur

    Bulgur je obrađena pšenica, kako bi joj se skratilo vreme kuvanja i pripreme. Prvo se pšenici ukloni ljuska, delimično se skuva, zatim suši i na kraju usitini. Prema veličini usitnjenosti bulgur može biti fino mleveni, srednje mleveni, krupno mleveni i celo zrno. Od ovoga zavisi i njegova upotreba.
    Ima veću hranljivu vrednost od kus kusa i pirinča, pa se koristi i kao njihova zamena.
    Što se tiče hranljivih vrednosti bogat je karbohidratima, koji su primaran izvor energije kod mnogih ljudi. Takođe ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica, a pored toga sadrži vitamine B i cink i gvožđe, kao i vlakna. Preporučuje se kod dijeta upravo zbog karbohidrata i dijetetskih vlakana koja pomažu kod borbe protiv raka, dijabetesa i bolesti srca. Kada ga uporedimo sa smeđim pirinčem, bulgur ima duplo manje kalorija i duplo više dijeteteskih vlakana.
    Bulgur tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. Koristi se i kod menopauzne iritabilnosti. Posebno je dobar za decu i srarije osobe.
    Energetska vrednost: 1500 kJ (360 kcal); vlakna 8 g; belančevine 12.5 g; ugljenohidrati 69 g (od čega 0.8 g šećeri); masnoće 1.75 g (od čega 0.2g zasićenih masti); kalijum 410 mg
    Bulgur se koristi u grčkoj, turskoj, mediteranskoj, bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji kao deo različitih pilava, jela sa povrćem i supa. Ovo su dva najjednostavnija recepta.

    izvor: herbateka

     2707
  • Činjenice koje niste znali o pistaćima

    Činjenice koje niste znali o pistaćima

    Žetva ovog ukusnog orašastog voća traje do oktobra, a kada se ovaj težak posao završi, vreme je za uživanju u ukusu, kao u zabavnim činjenicama koje ćete ovde saznati.

    Pistaći su u Iranu poznati kao "nasmejani orah", a u Kini ga zovu "srećni orah".

    Pistaći se spominju u Bibliji, a ljudi uživaju u njegovom ukusu bar 9000 godina.

    Svoju intenzivnu boju duguju antioksidantima.

    Oni su odličan izvor proteina, vlakana, magnezijuma, tiamina i fosfora, kao i vitamina B6, bakra i mangana.

    Pistaći su po vrsti bliski mangu.

    Istraživanja pokazuju da 50 grama pistaća dnevno snižava holesterol i smanjuje rizik od srčanog udara.

     1633
  • Šta bi trebalo da znate pre konzumacije vina?

    Šta bi trebalo da znate pre konzumacije vina?

    Obratite pažnju na etiketu – Nakon što ste pažljivo odabrali flašu vina sa najaktuelnijom etiketom, da li ste ikada okrenuli bocu i proverili njen sastav? Uopšteno govoreći, vaše telo želi ono vino koje ima nizak sadržaj šećera i sulfata, bez aditiva – koji su glavni krivci vašeg mamurluka i loše probave.

    Jedna čaša vode na čašu vina – Da biste održali nivo hidratacije, uverite se da pijete jednu čašu vode po čaši alkohola. Ovo ne samo da daje šansu vašem telu da asimiluje alkohol, već vam garantuje i jutro bez mamurluka.

     437
  • Upoznajte steviju

    Upoznajte steviju

    Kada se pomene stevia, ljudi obično pomisle na relativno nov prirodni zaslađivač, koji je trenutno veoma popularan u industriji hrane. Međutim, stevia je rod od preko 240 vrsta, od kojih je samo jedna prirodno slatka.
    List stevije sadrži dve vrste sastojaka, jedan koji je 200-300 puta slađi od šećera i drugi koji je 300-400 puta slađi od šećera. Taj drugi sastojak je osnova za proizvodnju zaslađivača na bazi stevije.

    Biljka stevia potiče iz južne Amerike, najviše je ima u Paragvaju, a može se naći i u severnoj Argentini.
    Iako je relativno nova (u SAD je registrovana kao dijetetski dodatak 1994.), ljudi koji žive u oblastima gde stevija raste koristili su ovu biljku stotinama godina ranije. Tek 1884. švedski naučnik Bertoni sproveo je prvu studiju o steviji, imenovao njene aktivne sastojke i približio je drugim zemljama.

    Stevia ne sadrži kalorije i ne utiče na nivo šećera u krvi, što je čini idealnom za dijete, ili za ljude koji boluju od dijabetesa.
    Nakon godina istraživanja ne postoje dokazi o štetnosti upotrebe ove biljke i njenih ekstrakata u ishrani, ali u istraživanjima sprovedenim na životinjama, stevia je povezana sa neplodnošću.

    Sve zamene za šećer imaju i dobre i loše strane, a to što je nešto prirodno ne znači da je nužno i bezbedno za konzumaciju (setimo se samo otrovnih pečurki). Čak i prirodni zaslađivači mogu škoditi, ako se neumereno koriste. Međutim, uz normalnu upotrebu, zasad ne postoje indikacije da je stevia opasna.

     910
Bombice pune suvog voća, savršen ukus!
Odlične čokoladice za sve kokosoljupce.
Predivna je pogača!
Sjajni kolači sa domaćim lisnatim testom! :)
14. januara slavi se Mali Božić, odnosno Vasiljevdan i proslava Nove godine. Vasilica je ime dobila po svetom Vasiliju. Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko,…
Strana 1 od 1294