• Kako poširati jaje?

    Kako poširati jaje?

    Kako napraviti poširano jaje? Mnogima to deluje jako komplikovano i ne usuđuju se da probaju, ali samo pratite naša uputstva i moći ćete i i vi da se pohvalite kako znate da spremite poširana jaja.

     29045
  • Jabuka

    Jabuka

    Jabuka (lat. Malus) je drvenasta biljka iz familije Rosaceae i krasi je gusta krošnja, ovalni listovi, beličasti i rozikasti cvetovi i plodovi koji su varijacije zelene, žute i crvene boje. Vodi poreklo iz centralnih delova Azije, ali se danas uzgaja u gotovo svim delovima sveta, te po nekim procenama danas postoji čak 10.000 vrsti ovog voća. Postoje razne varijacije ukusa jabuka, od slatkih, slatko - kiselih do izrazito kiselih vrsta. Kod nas su najpopularnije vrste Crveni delišes, Zlatni delišes, Ajdared, Jonagold, Greni Smit... Nije ni čudo što jabuka važi za rajsko voće, jer nema energetsku vrednost pa je odlična za dijetalnu ishranu, ali je zato izuzetno bogata vitaminom C (čak 40 mg po jabuci), a sadrži i vitamine A, E, B i beta - karoten, kao i 20 različitih antioksidanata. Zanimljivo je da 100g jabuka sadrži čak 3,3 grama vlakana, što je desetina preporučene dnevne količine. Zbog visokog sadržaja fruktoze i glukoze, nadoknađuje umor i pomaže u koncentraciji. Ali ovde njene dobrobiti ne prestaju; dokazano je da smanjuje holesterol, otčepljuje krvne sudove (zato se posebno preporučuje pušačima!) a zahvaljujući pektinu i celulozi poboljšava rad creva. Pored limuna, najbolji je saveznik u mršavljenju. Naime, neka istraživanja pokazuju da jedna jabuka pre svakog obroka znatno smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Iako je, naravno, najzdravije pojesti sirovu jabuku, od nje se mogu praviti i ukusni sokovi, džemovi, kompoti i kolači (gotovo da nema ko nije probao čuvenu pitu od jabuka), ali se od ovog voća može praviti i zdravija varijanta čipsa tako što se jabuke narežu na tanke kolutiće i peku na srednjoj temperaturi ili se prosto ostave par sati na suncu da se osuše. U narodu se od jabuka često pravi i sirće koje je odličan dodatak raznim salatama. Zanimljivo je da se u narodu jabuka često koristila za čišćenje zuba, jer se smatra da žvakanje ove voćke uništava i do 90% bakterija u usnoj duplji, tako da znate šta vam je činiti kad sledeći put ostanete bez paste za zube!

     1272
  • Kako crna čokolada utiče na zdravlje?

    Kako crna čokolada utiče na zdravlje?

    Crna čokolada je gotovo najpopularniji sastojak brojnih slatkiša na svetu, ne samo zbog prijatnog mirisa i ukusa već se pokazala veoma korisnom i za fizičko i za emocionalno zdravlje. Bogata je antioksidansima pa je odgovorna za sprečavanje nagomilavanja slobodnih radikala. Povećava nivo energije, pa utiče i na bolju koncentraciju. Ukoliko ste loše volje, pojedite tablu crne čokolade jer sadrži anandamidom koji je odgovoran za osećaj blagostanja. Stimuliše proizvodnju serotonina i pomoći će vam da se opustite. Visok nivo magnezijuma pomaže popravci DNK i izgradnji novih ćelija. Crna čokolada je idealna u borbi protiv zatvora. Sadržaj cinka može regulisati anemiju. Teobromin, komponenta tamne čokolade, može pomoći u suzbijanju hroničnog kašlja usled prehlade. Visok nivo fosfora i kalcijuma jača mišiće i kosti, a može sprečiti probleme sa visokim holesterolom, osteoporozom i brojnim drugim hroničnim problemima.

     1229
  • Prednosti i mane kukuruza u ishrani

    Prednosti i mane kukuruza u ishrani

    U nekim slučajevima, kukuruz može loše uticati na organizam. Iako obezbeđuje niz vitamina i antioksidanata, neki ljudi su osetljivi ili alergični na sam kukuruz ili proizvode na bazi kukuruza.

    Kukuruz sadrži vitamine B i B-6 i vitamine A i E u tragovima. Bogat je mineralima poput gvožđa, magnezijuma, fosfora, selena i cinka. Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza, oslobađaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala.

    Šolja kukuruza sadrži oko pet grama proteina, što je oko deset odsto preporučene dnevne doze.

    Takođe, jedna šolja pruža samo 143 kalorije jer se oko 73 procenta kukuruza sastoji od vode. Samim tim, kukuruz je idealan za regulisanje telesne težine.

    Ipak, kukuruz sadrži visok nivo ugljenih hidrata zbog čega umereno povećava nivo šećera u krvi. Jedna porcija ima 31 gram ugljenih hidrata, što je skoro četvrtina preporučene dnevne doze.

    Ukoliko imate alergiju na kukuruz prepoznaćete neke od neželjenih simptoma: otok grla i jezika, otežano disanje, grčevi i izuzetno nizak krvni pritisak. U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Prinston, kukuruzni sirup značajno povećava abdominalne masti usled dugotrajnog konzumianja.

     2867
  • Zabavna strana hrane

    Zabavna strana hrane

    Hrana je bitan činilac u životu, o njoj razmišljamo svaki dan, a u ovom tekstu saznaćete neke od zabavnih činjenica koje verovatno niste čuli ranije.

    • Ako zapušite nos, ne možete da odredite jedete li luk, jabuke, ili krompir
    • Kupus sadrži 91% vode
    • Šargarepa je bila ljubičasta sve do XVII veka
    • Med je jedina nekvarljiva namirnica, a u egipatskim grobnicama pronađene su posude sa medom koji je i dalje jestiv
    • Limun sadrži više šećera od jagoda
    • Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita
    • Firma Baskin Robins proizvela je sladoled sa ukusom kečapa
    • Jabuke efikasnije rešavaju problem pospanosti nego kafa
    • Originalna koka kola je bila zelene boje
    • Muskatni oraščić je izuzetno otrovan ako se unese intravenozno.
     1566
Jednostavan i lak način za pripremu ovog klasičnog jela - može i početnik u kuvanju da ga pripremi.
Super obrok za sve ljubitelje testenina.
Čorbica koja je baš ukusna i bukvalno dobar obrok.
Lep ručak ili kaloričan doručak.
Strana 1 od 1601