• Beli luk

    Beli luk

    Za beli luk (lat.Allinum sativum) svi znamo da je najveći neprijatelj zadaha i poljubaca, vampira i drakula, ali mnogi ne znaju da ovo super povrće iz porodice ljiljana ima u sebi nekoliko stotina zdravih komponenti (vitamina, minerala, aminokiselina) koje su dragocene za ljudski organizam.

    Iako je jedno od najstarijih biljnih kultura na svetu, smatra se da potiče iz srednje Azije, ali gotovo da ne postoji narod koji već hiljadama godina ne koristi beli luk kao osnovnu namirnicu u svakodnevnoj ishrani.

    U nekim krajevima poznat i kao češnjak, beli luk je jedna od retkih biljnih vrsta koje u sebi sadrže sumpor, koji je ljudskom organizmu preko potreban jer smanjuje nivo holesterola i štiti od mnogih maligih bolesti. Beli luk je takođe jedan od najjačih prirodnih antibiotika i uništava mnoge bakterije u organizmu: strafilokoke, ešerihiju koli, kandidu... posebno se preporučuje onima koji imaju problema sa organima za varenje ili koji imaju otežan rad jetre i žuči.

    Beli luk se u kulinarstvu može koristiti na zaista mnoge načine: nezaobilazni je deo italijanskih brusketa (u kombinaciji sa maslinovim uljem, bosiljkom i paradajzom), grčkih salata (npr možete ga zajedno sa krastavcem dodati u jogurt), dok mnogi ne mogu da zamisle gulaš i druga kuvana variva bez prethodno proprženog crnog i belog luka na malo ulja. Beli luk takođe možete konzervisati u ulju ili sirćetu i tako poslužiti uz meso ili pečenu ribu.

     1258
  • Raž

    Raž

    Smatra se da je raž počela da se gaji u Turskoj i da je odatle prenešena u druge delove sveta. Osim za proizvodnju brašna koristi se i za proizvodnju piva i viskija. Sadrži dosta proteina i vitamine A, E i K, magnezijum fosfor, kalijum, selen...
     32670
  • Maslinovo ulje kao saveznik u čišćenju!

    Maslinovo ulje kao saveznik u čišćenju!

    Maslinovo ulje je i više nego zdrav dodatak ishrani! Može se koristiti kao sredstvo za čišćenje masnih naslaga ali i za održavanje radnih površina.

    Aparati i kuhinjski pribor od nerđajućeg čelika – Uklonite masne naslage sa sirćetom, a zatim koristite malo maslinovog ulja nakapanog na tkaninu da biste vratili sjaj i uklonili mrlje.

    Kožne stolice – Obnovićete boju i vratićete sjaj na istrošenim kožnim sedištima. Pokušajte i sa cipelama, kaiševima ili kožnim jaknama.

    Kuhinjski elementi – Pomešajte maslinovo ulje sa limunovim sokom i prebrišite drvene kuhinjske elemente, police, stolice. Rezultati će biti i više nego vidljivi!

    Srebrni escajg – Na pamučnu tkaninu nakapajte maslinovog ulja. Kružnim pokretima ćete vrlo lako očistiti escajg i vratiti mu sjaj.

     624
  • Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj: da ili ne?

    Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj: da ili ne?

    Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici ne utiče na kalorijski sadržaj hrane. Vitamini u hrani su osetljivi mikroelementi koji su telu neophodni kako bi ga održavali zdravim. Kuvanjem hrane smanjuje se sadržaj vitamina, a to se posebno odnosi na povrće. Mikrotalasna peć doprinosi uništavanju hranljivih materija, ali ne i smanjenju sadržaja vitamina.

     1142
  • Napravite sami eterično ulje!

    Napravite sami eterično ulje!

    Ruzmarin, lavanda, bosiljak, kamilica, kantarion, menta - izbor je na vama! Šačicu biljke po izboru prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoji na toplom i sunčanom mestu minimum tri dana. Nakon toga, smesu procedite kroz filter za kafu i dobili ste eterično ulje!

    Eterična ulja su od višestruke koristi: pojedina pomažu u lečenju brojnih kožnih oboljenja, a koriste se i za čišćenje ili kao osveživač prostora.

     1201
Jednostavan i brz za pravljenje. Prava poslastica...! :)
Lubenicu i vodu meriti šoljom od 3 dl, a šećer i vodu meriti čašom od 2 dl. Osvežite se ovim veoma ukusnim napitkom.
Po želji, možete naseckati ljutu papričicu i upržiti je zajedno sa ostalim sastojcima. Ovo je moje omiljeno jelo. Uz sir i vruću pogaču dobićete savršen obrok. Prijatno!
Pravi, domaći sirup. Veoma je ukusan.
Strana 1 od 1359