• Karfiol kao lek

  Karfiol kao lek

  Karfiol je povrće koje pripada porodici kupusa.

  Karfiol sadrži sumporna jednjenja koja su glavni uzročnik njegovog oštrog mirisa i ukusa.

  Sadrži velike količine kalijuma koji reguliše otkucaje srca i održava telo hidriranim.

  Jedna šolja seckanog karfiola sadrži samo 27 kalorija, u poređenju sa jednom bananom koja sadrži 105 kalorija.

  Karfiol ima iznenađujuću količinu vitamina C koji je važan za zdravlje kože i mozga.

  Kuvanjem karfiol gubi na oštrini ukusa, ali gubi veliki broj hranljivih materija. Da bi sačuvao svoju prirodnu boju dodajte jednu kašiku mleka ili limunovog soka u ključalu vodu.

  Ne preporučuje se osobama koje imaju poremećaja u varenju, bolesti želuca i creva zbog velikog sadržaja celuloze.

  Istraživanje sprovedeno na Onkološkom institutu univerziteta u Pitsburgu, pokazalo je da fenetil, koji se oslobađa sečenjem ili žvakanjem karfiola, usporava formiranje krvnih sudova koji hrane određene vrste raka i tako sprečava širenje tumora.

  Sadrži i nešto karotina i hlorofila, ima izvesno dejstvo i na sprečavanje pojave raka pluća, kojem su naročito izloženi pušači.

   783
 • Peršun i limun za čišćenje bubrega

  Peršun i limun za čišćenje bubrega

  Detoksikacija bi trebalo da postane navika u našim svakodnevnim životima koja je od izuzetnog značaja za celokupno zdravlje, Svrha je čišćenje i uklanjanje toksina iz tela. U suprotnom može doći do većih komplikacija poput kamena u bubregu. Stoga pijte dosta tečnosti i ograničite unos mlečnih proizvoda kao i prerađene hrane. Zamenite proteine iz životinjske hrane proteinima biljnog porekla. Izbegavajte alkohol i unosite što manje soli. Peršun vam može pomoći jer je snažan antioksidans koji pomaže regeneraciju ćelija i olakšava rad bubrega. Bogat je mineralima koji uklanjaju toksine i masti iz bubrega. Smanjuje visok krvni pritisak, a i pomaže telu da izbaci višak tečnosti. Sok od limuna jača bubrege i krvne sudove. Pospešuje čišćenje celokupnog organizma i utiče na zdravlje bubrega.

   1336
 • Evo šta bi trebalo da konzumirate ukoliko imate groznicu

  Evo šta bi trebalo da konzumirate ukoliko imate groznicu

  Najbolji način za borbu protiv groznice je konzumiranje tečnosti. Takođe, trebalo bi da jedete hranu sa niskim sadržajem natrijuma, a visokom koncentracijom vode. Banane mogu povratiti izgubljeni kalijum, agrumi sadrže flavonoide koji smanjuju zapaljenja i pojačavaju funkcije imunoloških ćelija. Učestalo konzumiranje probiotičkih namirnica može takođe regulisati telesnu temperaturu. Unos proteina je značajan jer pomaže vašem imunom sistemu da dobije energiju potrebnu za borbu protiv infekcija.

   146
 • Saveti za zamrzavanje mesa

  Saveti za zamrzavanje mesa

  Ako ne planirate da koristite meso u roku od nedelju dana nakon kupovine, zamrznite ga u plastičnoj foliji. Za duže skladištenje, čuvajte meso u kesama za zamrzivače. Održavajte temperaturu zamrzivača na 0 stepeni ili niže. Pečeno goveđe meso možete čuvati u zamrzivaču maksimum 12 meseci, jagnjeće pečenje do 9 meseci, svinjsko do 6 meseci. Kada želite da odmrznete meso, najpre ga iz zamrzivača prebacite u frižider, pa ga tek onda prebacite na sobnu temperaturu. Ne potapajte meso u vrelu vodu kako bi se što pre odledilo, na taj način gubi svoja svojstva i aromu.

   1276
 • Osnovne karakteristike tradicionalne gvatemalske kuhinje

  Osnovne karakteristike tradicionalne gvatemalske kuhinje

  Gvatemala nema nacionalno jelo, ali ima mnogo specijaliteta koji su postali deo svakodnevne ishrane. Baš kao i za vreme Maja, kukuruz je i dalje glavna namirnica. Najčešće se jede u obliku tortilja, obično se služi toplo i umotano u tkaninu. Crni pasulj je neizbežan. Pirinač, jaja i sir su takođe među omiljenim namirnicama. Meso se često služi u čorbama ili kuvano u začinjenim sosevima. Popularna je i pečena ili pržena govedina, avokado sa lukom i začinima se veoma često služi. Gvatemalska kafa smatra se jednom od najboljih na svetu. Sladak voćni sok pomešan sa vodom ili mlekom, nazvan likuado, osvežavajuća je alternativa.

   606
Recept za bakine kolače, vafle, galete ili kako ko zove koji garantuje uspeh.
Ovaj put sam htela da ne bude običan hleb pa sam hlebno testo obogatila sirom, začinima i sušenim čeri paradajzom. Ovako obogaćeno testo se pokazalo kao odlična zamena za hleb.
Čeri paradajz imam u bašti tako da sam, sve ono što nismo pojeli kroz salatu ili ostavila za zimu na drugi način, osušila pa količina koju sam navela u receptu…
Da papaline mogu da budu spremljene u rerni i na taj način izbegnete prženje istih u puno ulja, zaprljan šporet i miris ribe koji se teško ukljanja, dokaz je moj…
Fantastičnog je ukusa.
Mekana i ukusna.
Strana 1 od 1263