• Apetit, mršavljenje i hrom

    Apetit, mršavljenje i hrom

    Hrom je mineral koji može da smanji želju za ugljenim hidratima i pospeši gubitak kilograma. On uravnotežuje nivo šećera u krvi i od adekvatnog unosa hroma zavisi normalan metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata.

    Telu je potrebno veoma malo hroma, ali većina ljudi pati od nedostatka ovog minerala. To se dešava zbog toga što je hroma sve manje u zemljištu, stoga i u biljkama, a time i u ishrani. Nedostatak hroma ne samo što će vam povećati stomak, već vas dovodi i u opasnost od dijabetesa, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.
    Simptomi nedostatka hroma su: gojaznost i teško kontrolisanje telesne mase, insulinska neosetljivost, metabolički sindrom i visok nivo LDL holesterola i triglicerida.

    Hrom utiče na jedan od primarnih uzroka dobijanja na težini - fluktuirajućem nivou šećera u krvi. Osim toga, ovaj mineral je preporučen i u lečenju depresije, policističnih jajnika i dijabetesa.

    Namirnice koje sadrže hrom su: brokoli, zelena salata, crni luk, leguminoze, paradajz i integralne žitarice.

     2431
  • Kako pravilno rukovati noževima

    Kako pravilno rukovati noževima

    Postoje tri osnovna pravila u vezi sa upotrebom noževa u kuhinji:

    • Koristite samo oštre noževe, jer tupi mogu da skliznu sa onoga što sečete, što će skoro obavezno dovesti do povrede.
    • Daska za sečenje treba da bude drvena ili plastična, nikako od nekog drugog materijala.
    • Noževe nemojte prati u mašini, već ručno, i to odmah nakon upotrebe. Ovako će duže ostati oštri.

    Od noževa koji su prikazani na videu, najveći se koristi za osnovno sečenje (na kockice, kolutiće, štapiće i sl.); mali je za ljuštenje voća, vađenje koštica iz voća i odstranjivanje viška masnoće sa mesa; dok se nazubljeni nož koristi za sečenje paradajza i hleba.

     2100
  • Karen MacNeil

    Karen MacNeil

    Karen Meknil je jedan od vodećih stručnjaka za vino u Sjedinjenim Državama. Autor je nagrađivane knjige „The Wine Bible", prepoznate kao najsveobuhvatnije delo o vinu napisane od strane američkog autora. Njeni članci o hrani i vinu objavljivani su u više od 50 časopisa i novina uključujući i „The New York Times", „Food and Wine", „U.S.A. Today", „Elle", „Cooking Light" i „Town & Country". U saradnji sa svojim timom stručnjaka, Karen se konsultuje i razmenjuje iskustva sa seminara i programa za korporativne klijente, firme i pojedince. Kreatorka je i osnivačica Rud Centra za profesionalne studije vina. Magazin „Time" je Meknilovu 2004. godine doslovno proglasio američkom misionarkom vina.

     603
  • Nezasluženo loša reputacija krompira

    Nezasluženo loša reputacija krompira

    Jadni krompir, bije ga loš glas, a ovo povrće koje se lako i jeftino proizvodi bio je osnova ishrane milionima ljudi vekovima.

    Krompir je krcat vlaknima, hranljivim sastojcima i ugljenim hidratima. Zbog velikog udela ugljenih hidrata, krompir nije preterano popularan među ljudima koji su na dijeti. Međutim, umerena konzumacija ugljenih hidrata neće vam smetati, posebno kada su u pitanju kompleksni ugljeni hidrati, kao u krompiru.

    Ovo povrće pripada istoj porodici kao patlidžan, paprika i paradajz, a postoji oko 100 jestivih varijeteta.
    Krompir se može pripremati na milion načina - što zavisi od vrste kojoj pripadaju. Npr. crveni krompir ima manje skroba, kremastiju strukturu i nešto je slađi, a najčešće se peče u rerni ili prži. Beli krompir odličan je izbor za pire i za salatu od krompira. Slatki krompir je botanički različit od prve dve navedene vrste, a boja mu varira od bele, preko narandžaste, do ljubičaste. Ova vrsta postala je popularna u poslednjih nekoliko godina, ne samo zbog veoma primamljivog ukusa, već i zbog visokog procenta beta karotena i vitamina A i C.
    Krompir je dobar izvor vitamina A i B6, minerala bakra, kalijuma i mangana, kao i vlakana (mada se ona u većini slučajeva nalaze u ljusci).

     1114
  • Večera: šta jesti, a šta izbegavati?

    Večera: šta jesti, a šta izbegavati?

    - Polovina obroka bi trebalo da bude na bazi voća ili povrća.

    - Vodite računa o unosu belančevina.

    - Koristite više začina i svežih biljaka kako biste smanjili količinu masti i soli.

    - Što više zelenog povrća u vidu salata.

    Izbegavajte:

    - Izbegavajte prženu hranu.

    - Salate sa kremastim prelivima na bazi majoneza.

    - Obroke bazirane na crvenom mesu.

    - Testo.

    - Vodite računa da unos dodatnih soli, masti i šećera svedete na minimum.

     166
Brzinski doručak za savršen početak dana. Količina je za 1 osobu. Posebno je interesantno deci zbog "sakrivenih" jaja.
Predlog za doručak... Pita je veoma sočna i ukusna, a krajnje jednostavna za pripremu.
Miris i ukus, vraća u detinjstvo :)
Deca obožavaju ovu paštetu :)
Strana 1 od 1250