• Pijte između 6 do 8 čaša vode dnevno, a evo i zašto!

  Pijte između 6 do 8 čaša vode dnevno, a evo i zašto!

  - Ukoliko želite da smanjite telesnu težinu, voda je vaš idealan saveznik. Lakše ćete sagoreti unete kalorije, a održavaćete telo hidriranim.

  - Imate problem sa glavoboljom? Verujte, voda je rešenje!

  - Redovna konzumacija vode smanjuje rizik od pojave kamena u bubregu.

  - Ukoliko je vaše telo svakodnevno hidrirano, vaša fizička kondicija biće osetno bolja.

  - Voda utiče na pravilan rad digestivnog sistema i uklanja toksine iz tela.

   647
 • Dilema - belo meso ili bataci?

  Dilema - belo meso ili bataci?

  U poslednjih nekoliko godina tamno meso postaje sve popularnije, mada primat i dalje ima belo meso. Smatra se da je početnu popularnost tamno meso dugovalo povoljnijoj ceni, ali vremenom su se kupci navikli na bogat ukus i sočnost tog mesa u odnosu na belo, tako bataci imaju sve više poklonika.

  Zaključili smo da ima dosta ljudi koji smatraju da su bataci ukusniji, ali da li su i zdraviji?

  Jedna porcija belog mesa bez kože sadrži oko 140 kalorija i 12 grama masti (od čega je 9 grama zasićeno), dok batak bez kože sadrži 170 kalorija i istu količinu masti (od čega su 3 grama zasićene).

  Da biste držali porcije pod kontrolom, možete svoje meso poslužiti i sa kostima, jer ćete izigrati svoj mozak time što će obrok izgledati veće, a biće u osnovi manji.

  Takođe, umesto da koristite pileće batake, možete odabrati ćureće, jer imaju dosta proteina, uz manje kalorija (135), uz svega jedan gram zasićenih masnih kiselina.

  I jedna i druga vrsta mesa imaju svoje poklonike, tako da definitivnog odgovora nema. Iako bataci imaju više kalorija, manja količina masti ide im u prilog, dok je belo meso već omiljena vrsta mesa velikom broju ljudi, zahvaljujući svom visokom postotku proteina i malom postotku masti.

   

   3225
 • Najnezdravija hrana na svetu

  Najnezdravija hrana na svetu

  Epidemija gojaznosti, bolesti srca, dijabetes i niz drugih oboljenja mogu biti povezani sa lošom ishranom bogatom mastima i šećerom. Brza hrana je vodeća na listi, ali je potrošači i dalje konzumiraju bez obzira na rizike.

  Dimljeno meso, slanina, kobasica i niz drugih mesnih prerađevina su na vrhu liste koja se odnosi na hranu koju bi trebalo izbegavati. Mesne prerađevine su u 42 odsto slučajeva rezultat srčanih oboljenja koja su i dalje vodeći uzrok smrti.

  Peciva, pržena hrana i margarin su namirnice koje sadrže trans masti štetne po zdravlje: oštećuju krvne sudove i povećavaju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

  Rafinisano brašno nalazi se u tortama, kolačima i grickalicama čija je većina hranljivih materija i vlakana uklonjena tokom mlevenja. Uzrokuje glad ubrzo nakon jela, a može da doprinese i osećaju umora. Rafinisani beli šećer je takođe u sastavu navedenih namirnica, a povezan je sa stvaranjem karijesa i povećava rizik od hroničnih bolesti.

   1254
 • Tri prednosti drvenih daski za sečenje u odnosu na plastične ili staklene

  Tri prednosti drvenih daski za sečenje u odnosu na plastične ili staklene

  1. Iako se može činiti da je plastika neporozna i da ne može apsorbovati tečnosti, oštećenja njene površine od noževa otežavaju čišćenje. Drvene daske za sečenje, sa druge strane, ne zadržavaju bakterije nakon pranja na visokoj temperature. U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Viskonsinu, testirane su bakterije koje uzrokuju trovanje hranom. Ove bakterije postavljene su na daske za sečenje od sedam različitih vrsta drveta i četiri vrste plastike. I naravno, drvo je nadmašilo plastiku.
  2. Daske za sečenje od drveta ne oštećuju noževe kao što to čine staklene daske.
  3. Drvene daske mogu se iznova brusiti i premazivati netoksičnim mineralnim uljima što ide u prilog njihovom veku trajanja.

  Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

   175
 • Omiljeni restoran Ernesta Hemingveja je ujedno i najstariji na svetu

  Omiljeni restoran Ernesta Hemingveja je ujedno i najstariji na svetu

  Najstariji restoran na svetu i omiljeno mesto poznatog pisca Ernesta Hemingveja je restoran Sobrino de Botin koji se nalazi u srcu Madrida.

  Njega su još davne 1725. godine otvorili francuski kuvar Žan Botin i njegova supruga i početku je takođe služio i kao gostionica i prenoćište. Zanimljivo je to što je restoran u početku nosio naziv Casa Botin, da bi nakon smrti vlasnice, gospođe Botin, njen nećak preuzeo posao i preimenovao ga u Sobrino de Botin ("nećak Botina").

  Danas je Botin priznat kao jedan od najboljih restorana koji služe tradicionalne kastiljske specijalitete od kojih su najpoznatije pečene svinjske grudi i pečena jagnjetina. Oni se spremaju u izvornoj, 300 godina staroj peći na drva, i uglavnom služe uz specijalan sos od crnog i belog luka, čili papričica, suvog belog vina, pire sosa i lovorovog lista. Ne zvuči loše, nije Hemingvej bio od juče.

   245
Osvežavajuća voćna poslastica koja u vreme kada temperature dostižu preko 30 stepeni C može itekako da vas osveži a ne treba puno vremena da se napravi. Pojedino voće u bašti…
Sezona je šljiva i uveliko su stigle šljive koje se zovu ringlovi. Nisam istraživala zašto ih tako zovu ali su meni uvek bile interesantne jer ih ima u više boja…
Za ove mafine sam upotrebila cukini tikvicu iz moje bašte. Njena tamna kora je lepo našarala mafine. Kada su se ispekli nešto mi nisu delovali transparentno ali kada su se…
Uglavnom pravim klasični domaći sladoled ali ponekad koristim i gotov iz kesice za neku bržu varijantu. Ovaj put sam zamislila da sladoled bude u obliku torte. Koristila sam sladoled iz…
Krenula je sezona breskvi i ove godine su lepo rodile. Iskoristite to i napravite kašu od breskvi, koju možete višestruko da upotrebite. Može da bude dodatak uz kolače, u krem…
Volim gibanicu spremljene na sve moguće načine, jer puno eksperimentišem. Ova je s tikvicama. Meni se dopala a nadam se da će i vama. Zato iskoristite sezonu tikvica i napravite…
Strana 1 od 1272