• Najnezdravija hrana na svetu

    Najnezdravija hrana na svetu

    Epidemija gojaznosti, bolesti srca, dijabetes i niz drugih oboljenja mogu biti povezani sa lošom ishranom bogatom mastima i šećerom. Brza hrana je vodeća na listi, ali je potrošači i dalje konzumiraju bez obzira na rizike.

    Dimljeno meso, slanina, kobasica i niz drugih mesnih prerađevina su na vrhu liste koja se odnosi na hranu koju bi trebalo izbegavati. Mesne prerađevine su u 42 odsto slučajeva rezultat srčanih oboljenja koja su i dalje vodeći uzrok smrti.

    Peciva, pržena hrana i margarin su namirnice koje sadrže trans masti štetne po zdravlje: oštećuju krvne sudove i povećavaju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

    Rafinisano brašno nalazi se u tortama, kolačima i grickalicama čija je većina hranljivih materija i vlakana uklonjena tokom mlevenja. Uzrokuje glad ubrzo nakon jela, a može da doprinese i osećaju umora. Rafinisani beli šećer je takođe u sastavu navedenih namirnica, a povezan je sa stvaranjem karijesa i povećava rizik od hroničnih bolesti.

     2252
  • Saveti za domaćice iz 1956. godine

    Saveti za domaćice iz 1956. godine

    Kada bi zakoračile u svet kulinarstva, pedesetih godina prošlog veka mlade kuvarice bi specijalitete pripremale prema savetima svojih majki, ali i obimnih kuvara. Naime, kuvari su u to vreme, pored recepata, sadržali i savete koji bi domaćicama pomogli da se lakše snađu u novoj ulozi.
    Prenosimo vam deo o obradi i spremanju namirnica iz "Kuhara" objavljenog 1956. godine.
    - Šlag od belanaca se može brže napraviti ako se prethodno doda nekoliko kapi vode, soka od limuna ili malo soli. Ne sme se praviti u aluminijumskom posuđu, jer će pocrneti. Slično će se desiti i sa šlagom i slatkom pavlakom.
    - Žumance se može sačuvati nekoliko dana ako se stavi u šoljicu i prelije hladnom vodom ili uljem.
    - Prašak za pecivo pre upotrebe treba pomešati sa brašnom, i pred kraj, zajedno sa brašnom dodati testu, jer prašak ne sme doći neposredno u dodir sa tečnošću. Testa pripremljena sa praškom ne smeju duže da stoje jer prašak u dodiru sa vlagom brzo gubi svoje dejstvo.
    - Bademi se brže i lakše ogule ako se preliju ključalom vodom, a lešnici ako se na kratko stave u vruću rernu. Lešnike protrljajte između dlanova, i ljuska će brže spasti.
    - Suvo grožđe pre upotrebe očistite od peteljki i operite u vrućoj vodi, zatim isperite u hladnoj i osušite, jer je uvek veoma prljavo. Neposredno pre upotrebe, pogotovo ako ga dodajete biskvitnom ili vazdušastom testu uvaljajte suvo grožđe u brašno, jer će inače skliznuti, odnosno, pasti na dno pleha. Mnogo je sočnije i testu daje prijatan ukus ako se nekoliko sati pre upotrebe poprska rumom.
    - Puding koji se upotrebljava kao nadev za razne kolače dok je vruć treba preliti sa malo hladne vode da se na površini ne bi skorio. Posle nekoliko minuta voda se odlije.
    - Testo koje sadrži mnogo masnoće ne sme se mesiti toplim rukama ni u toploj kuhinji. Ruke se rashlade u hladnoj vodi, zatim osuše. Prethodno treba ohladiti sve namirnice od kojih se testo priprema. Testo u kom masnoće prilikom mešanja omekšaju ili počnu da se tope neće biti prhko, a i njegova struktura će se promeniti.
    - Stara glavica karfiola neće se raspasti prilikom kuvanja ako se zavije u čistu belu krpu i stavi u vrelu slanu vodu da se kuva.
    - Mašinicu za meso lakše ćete očistiti posle mlevenja ako na kraju sameljete komad starog hleba.
    - Izrendane kore limuna i pomorandže mogu se sačuvati ako ih odložite u male teglice ređajući sloj šećera, sloj korica.
    - Limun se može čuvati duže vreme ako se stavi u staklenu posudu i prelije hladnom vodom, koja se mora češće menjati. Star, isušen limun postaje upotrebljiv ako se izvesno vreme potopi u hladnoj vodi.
    - Tvrd, skoren punomasni sir će omekšati ako se nekoliko sati drži potopljen u mleku.
    - Ukus i neprijatan miris užegnute masti može se odstraniti ako se ona pretopi i ostavi da proključa. Još dok je vrela, u nju stavitinekoliko glavica crnog luka, a zatim procediti u čistu posudu.
    - Ako mast jako prska, dodajte malo kuhinjske soli, ili prilikom prženja stavite u tiganj zrno pasulja.
    - Jaja prilikom kuvanja neće popucati ako se u vodu stavi malo soli. Isto važi za kuvanje krompira u ljusci.
    - Ako je jelo zagorelo, poklopljenu posudu stavite pod mlaz hladne vode dvadesetak minuta. Nakon toga jelo preručite u čistu posudu. Neprijatan miris i ukus će biti znatno ublaženi ili će čak nestati.
    - Neprijatan miris pri kuvanju kupusa, kelja ili karfiola može nestati ako se u vodu doda komad crnog hleba.
    - Neprijatan miris pri prženju ribe može se ublažiti ako se u ulje stave dve kriške jabuke i prže zajedno sa ribom. Ako se priprema veća količina ribe, jabuke treba nekoliko puta menjati.
    - Ako posuđe i ruke poprime miris ribe, u vodu za pranje treba dodati malo sirćeta, a ruke istrljati kuhinjskom solju.
    - Promrzao krompir, koji ima neprijatan, sladunjav ukus, biće upotrebljiv i ukusan ako se pre upotrebe drži pola sata u hladnoj vodi.
    - Presoljeno jelo može se ublažiti ako mu se doda nekoliko komadića krompira, koji se kasnije izvade.
    - Gotova jela treba odmah skinuti sa šporeta i ostaviti na hladno mesto, jer toplota, makar i blaga, štetno utiče na hranljive sastojke. U slučaju da se mora podgrejati, uzima se samo količina koja je trenutno potrebna.
    -Podgrejana jela su siromašnija vitaminima. Oni se mogu donekle nadoknaditi dodavanjem iseckanog peršuna ili povrća od kog je jelo pripremljeno.

     

    Izvor:blic.rs

     10310
  • Višnja

    Višnja

    Višnja (lat. Prunus cerasus) je vrsta dvenastih skrivenosemenica čiji se crveni plodovi koriste u ljudskoj ishrani. Pripada porodici ruža (Rosaceae) i poreklom je iz Male Azije, odakle se preko Grčke prenela i u naše krajeve i ostatak Evrope, dok je danas Rusija najveći proizvođač višanja. Kao i većinu koštunjavog voća, i nju krasi blago kiselkast ukus. U domaćoj kuhinji se najviše koristi za pravljenje raznih vrsti džemova, kompota, sokova, ali i kremova, kolača, pita i sladoleda. Zanimljivo je da neki narodi prave vruć sos od višanja koji se servira uz meso i kuvan krompir, a itekako je popularna i čuvena višnjevača (rakija). Višnje su bogat izvor vitamina C, B i kalijuma i biljnog pigmenta antocijana, te su dobar antioksidans, jačaju krvne sudove, štite srce i leče anemiju. Smrzavanjem ne gube dragocene sastojke, tako da se mogu koristiti tokom cele godine. Ipak, treba paziti sa upotrebom ovog voća jer sadrže dosta šećera, pa se ne preporučuje dijabetičarima.

     5307
  • Extremno mršavljenje

    Extremno mršavljenje

    Nova tehnologija, koja će se uskoro pojaviti na tržištu, obećava efikasan, ali i pomalo degutantan način gubljenja kilograma. Naime, hrana bi trebalo da se direktno ispumpa iz stomaka korisnika.

    Aspire Bariatrics LLC, koji se nalazi u Pensilvaniji trenutno pokušava da patentira AspireAssist, cev koja se implantira u stomak i koja vadi sadržaj van tela, a koja dozvoljava ispumpavanje oko 30 posto obroka nakon konzumiranja. Time se, kako tvrde dizajneri, sprečava apsorpcija prekomernih kalorija.

    U detaljima patenta je naveden i slučaj žene srednjih godina, koja je imala oko 100 kilograma, a koja je tokom 59 nedelja izgubila skoro 40 kilograma. Nakon svakog obroka ona bi popila 1,5 l vode, a onda bi uz pomoć cevi i šprica iz svog stomaka izvlačila polusvarenu hranu.

    U zahtevu za patent je navedeno i nekoliko vrsta hrane koje mogu začepiti cev, a među njima su karfiol, brokoli, kineska hrana, grašak, pereci, čips i biftek.

    Izvor: b92 (klix.ba)

     10195
  • Snizite nivo triglicerida uz pomoć hrane

    Snizite nivo triglicerida uz pomoć hrane

    Povišen nivo triglicerida može izazvati ozbiljnije komplikacije. Nivo triglicerida raste ukoliko unosimo isuviše kalorija.

    Spanać sadrži veliku količinu luteina, koji deluje kao melem za naše arterije. Uklanja masti koje se zadržavaju na njihovim zidovima.

    Jabuke smanjuju nivo masti. Bogate su pektinom i ubrzavaju metabolizam.

    Ovas su najbolje žitarice koje možete konzumirati kako bi spustili nivo triglicerida. Pobrinuće se za osećaj sitosti, a ukloniće višak masti.

    Limun utiče na brže sagorevanje masti. Najbolje je svakodnevno konzumirati limunadu napravljenu od polovine lilmuna.

     1234
Osvežite se ovim ukusnim napitkom u vrelim, letnjim danima!
Fantastičnog je ukusa. Probajte. Prijatno!
Veoma ukusan napitak!
Uz dodatak domaćeg sira dobićete veoma ukusan doručak. Pečem ih, jer su manje masne u odnosu na pržene. Prijatno!
1421
Služiti uz prženo ili pohovano meso i sezonsku salatu ili pak uz nešto suhomesnato. Prijatno!
Strana 1 od 1394