• Ublažite gorušicu pravilnom ishranom

    Ublažite gorušicu pravilnom ishranom

    Gorušica je neugodan osećaj peckanja ili čak žarenja u želucu i grudima koji se polako preko jednjaka penje do grla i javlja se odmah nakon obilnijeg i masnog obroka. Smatra se da pogađa skoro petinu svetske populacije i ako se jako retko javlja, ne pretstavlja veliki problem. Međutim, ako vas želudačna kiselina muči više puta nedeljno, možda je vreme da povedete računa o ishrani, jer dugotrajna gorušica može stvoriti i ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su oštećenje sluznice jednjaka i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), koju prati otežano gutanje, promuklost, suv kašalj i konstatan bol u predelu stomaka.

    Pre svega, ako imate problema sa gorušicom treba da izbegavate bilo koji alkohol, gazirana pića, kafu i citrusne sokove. Što se tiče jela, izbacite svu masnu, prerađenu, previše začinjenu i ljutu hranu, kao i onu koja je pržena na mnogo masti i ulja.

    Preporučljivo je svo voće sem citrusnog, a najviše prijaju banane. Što se tiče povrća, može se jesti sve osim luka, dok su mnogi primetili da im ni paprike ne prijaju, pogotovo ako su spremljene u vidu đuveča ili ajvara. Izbegavajte i žumance. Pošto su meso i proteini bitni za pravilan rad organa, jedite samo meso sa niskim procentom masnoće (i to obareno) i ribu. Od ugljenih hidrata, najviše se preporučuje zob koji je zbog visokog procenta minerala i rastvorljivih vlakana savršen saveznik u borbi protiv gorušice. Sličan pozitivan efekat imaju i mahunarke, integralni pirinač i kuskus.

    Još par preporuka: ako vam pravilna ishrana nije donela željene rezultate, postoji još par stvari na koje treba da obratite pažnju. Pre svega, jedite više manjih obroka. Obilan obrok pritiska mišić između želuca i jednjaka i veće su šanse da će nastati gorušica iako ste uneli zdrave namirnice. Ako ste gojazni, smršajte jer salo okupljeno oko abdomena takođe stvara pritisak na želudac. Krećite se posle svakog obroka i izbegavajte kaiševe i preusku odeću. Za kraj, ostavite duvan - po mnogim studijama upravo duvanski dim sprečava čišćenje kiseline iz jednjaka.

    Pravilna ishrana može u dosta velikoj meri potpomognuti lečenje gorušice, ali ako nakon dužeg vremena simptopi i dalje ne prestaju, najbolje je da se konsultujete sa lekarom koji će vam prepisati lekove koji će podupreti vaš put do izlečenja.

     2188
  • Kako odabrati posuđe

    Kako odabrati posuđe

    Odabir pravog posuđa za kuvanje može biti prava muka, pogotovo danas kada je ponuda ogromna. Sa svih strana su reklame kako je baš to posuđe baš ono što vam je zaista potrebno! Ali da li je to baš tako? Mi ćemo pokušati da vam pomognemo da odaberete posuđe koje odgovara vašim potrebama, jer pored fizičkog izgleda tu su, druge bitnije stavke kao materijal izrade njegove prednosti i mane. Prvi i najbitniji korak je odabrati materijal od kog je izrađeno posuđe. Kako bi znali šta vam odgovara pokušaćemo da vam predočimo karakteristike određenih materijala od kojih se najčešće izrađuje posuđe.

     17608
  • Pepino

    Pepino

    Pepino (Solanum muricatum) je egzotično voće iz Južne Amerike, najverovatnije iz Perua, neki izvori tvrde da su ga još stare Inke gajile. Iako je ovo tropsko voće u Evropu stiglo još krajem 18.veka, može se reći da i dalje spada u red voćki koje se retko nalaze na trpezama Evropljana. Danas se najviše konzumira i uzgaja na Novom Zelandu i u državama Latinske Amerike (Ekvador, Bolivija, Kolumbija). Plod pepina je žućkaste boje sa modrim, ljubičastim šarama i ukus podseća na kombinaciju dinje i kruške. Neki tvrde da ih ukus podseća na krastavac, pa otud španski naziv za pepino - kačuma, što znači krastavac za salatu. U zavisnosti od uzgoja može biti veličine šljive ili čak poveće tikve. Iako se najčešće jede sirov ili kao nezaobilazni deo tropske voćne salate, u mnogim kulturama se koristi kao glavno jelo, i to tako što se proprži na malo ulja sa puno začina i servira uz paradajz ili papriku sa kojima se odlično slaže. Ukus pepina takođe možete ulepšati i začinima kao što su cimet i anis, a nećete ni pogrešiti ako ga prelijete limunovim sokom. Pepino je voće izuzetno bogato vitaminom C i kalcijumom, te je dobro za kosti i zube, a posebno je pogodan za ishranu dijabetičara.

     1882
  • Pet namirnica bogatih „zdravim" mastima

    Pet namirnica bogatih „zdravim" mastima

    Zdrave masti obuhvataju ulja na bazi biljaka koje čine mono ili polinezasićene masti.

    Losos i sardine su dobri izvori zdravih omega 3 polizasićenih masti.

    Jaja su alternativni izvor omega tri masnih kiselina.

    Meso je bogato nezasićenim mastima, dok obrađeno meso sadrži zasićene masti.

    Najbolji izvori su mahunarke. Jedan od važnih saveta se svodi na činjenicu da bi trebalo izbegavati ili makar ograničiti unos hrane sa visokim sadržajem nezdravih zasićenih masti.

     1634
  • Moderna daska za sečenje!

    Moderna daska za sečenje!

    Ako imate iPad i češto ga koristite u kuhinji ali ste uvek bili zabrinuti za bezbednost vašeg omiljenog tableta onda je vašim mukama došao kraj. Na ovogodišnjem MacWord sajmu predstavljena je daska za sečenja koja je namenski dizajnirana za korišćene uz iPad. Naime na dasci se nalazi žleb u kojem se može veoma lako uglaviti iPad. Na ovaj način će Vaši omiljene recepti biti uvek na dohvat ruke a uz zaštitne kesice koje se isporučuju moće ćete iPad i da koristite bez bozajni da će se po njemu nešto prosuti. Uz dasku se isporučuje još nekoliko dodataka koji omogućavanju korišćenje iPad-a i van daske.

    Ipak, vreme će najbolje pokazati da li će ovakvi proizvodi imati svoju primenu ili će ipak tableti u kuhinji biti korišćeni kao što je prikazano na donjem video klipu.

     12032
DInstani grašak i lepljivi pirinač: jednostavno, brzo, neobično i ukusno.
Brza i jednostavna poslastica.
Za doručak, za večeru, izbor je vaš.
Doručak, užina, večera. 
Fina okrepljujuća čorba.
Voćni sok prepun vitamina.
Strana 1 od 1718