• Loši uticaji hemikalija u hrani

    Loši uticaji hemikalija u hrani

    Hrana sadži hranljive materije neophodne za zdravlje, ali može uključivati i hemikalije koje povećavaju rizik od brojnih bolesti. Njih izazivaju: pesticidi, herbicidi, đubriva, konzervansi, veštačke boje i arome, kao i industrijski proizvedene masti i zaslađivači. Vrlo često se neke od ovih supstanci ni ne pojave na nalepnicama za prehrambene proizvode.

    Voće i povrće koje sadrže ostatke pesticida mogu biti opasni po zdravlje ljudi svih uzrasta. Proizvođači koriste konzervanse poput nitrita i sulfida kako bi prepađenoj hrani produžili rok trajanja. Važno je znati da naše telo pretvara nitrite u kancerogene materije pod nazivom nitrozamini. Sulfiti se koriste radi očuvanja sušenog voća, vina i može povećati rizik od napada astme. Veštačke boje takođe povećavaju rizik od brojnih bolesti, a industrijski proizvedene masti utiču na gojaznost i povećavaju rizik od dijabetesa.

     510
  • Uzroci lošeg zadaha

    Uzroci lošeg zadaha

    Doručak je veoma važan obrok i ukoliko ga preskočite, vaše pljuvačne žlezde nisu toliko aktivne, što isušuje usta i dovodi do lošeg zadaha.

    Ljubitelji kafe se verovatno ne bi odrekli jutarnje kafe, pa čak i po cenu lošeg zadaha koji je sve intezivniji što više kafe pijete.

    Loše bakterije nataložene u usnoj duplji su samo jedan od mogućih uzroka lošeg zadaha. Perite i jezik svaki put kada perete zube i to činite dva ili tri puta dnevno.

    Obično, čim postanete svesni lošeg zadaha posegnete za žvakaćom gumom, misleći da će rešiti vaš problem. Međutim, osim što mogu uzrokovati karijes, takođe utiču na pojačan loš zadah nakon nekoliko sati.

    Protein je neophodan našem telu za normalno funkcionisanje, ali ima uticaj na zadah. Ukoliko želite da smršate, nemojte biti ograničeni na jednu grupu hrane, posebno ne preterujte sa unosom proteina. Sve je u umerenosti.

    Ponekad, sporedni efekti pojedinih lekova mogu biti povezani sa lošim zadahom. To nikako ne sme biti razlog usled kog biste prestali sa konzumacijom lekova. Obavezan je savet sa lekarom.

     580
  • Pivo na tostu? Što da ne!

    Pivo na tostu? Što da ne!

    Ako volite ukus piva, ali ne možete sebi da dozvolite da po ceo dan budete supijani, biće vam drago da čujete da jedna italijanska kompanija napravila bezalkoholni namaz koji sadrži 40% piva.

    Ovaj prilog se proizvodi od 2012, ali tek od skora se može naći na internacionalnom tržištu, gde se reklamira kao odličan dodatak siru, ili u kombinaciji sa tostom. Ima glatku, ali lepljivu strukturu, i nema ukus sličan ničemu što ste probali dosad.

    Kako biste se malo bolje upoznali sa ovim proizvodom, pogledajte video.

     1307
  • Simptomi prolećnih prehlada

    Simptomi prolećnih prehlada

    Odrasli obično preleže dve do četiri prehlade godišnje, dok deca šest do deset. Najučestalije su predprolećne, a njihovi simptomi su međusobno veoma slični. Infekcija nosa se vrlo lako spušta u grlo, ali i na respiratorne organe zbog čega je neophodno sa prevencijom početi na vreme.

    Curenje nosa - Jedan od najčešćih simptoma. Količina sluzi iz nosa se povećava kada se imuni sistem bori protiv virusne infekcije. Traje i do nekoliko dana, a postaje žućkasta kada infekcija prolazi.

    Otok nosne sluznice - Odnosi se na začepljenje nosa i karakterističan je simptom koji u proseku može trajati sedam dana do čak dve nedelje.

    Kijavica - Virusna infekcija nosa i disajnih puteva je razlog kijanja, ponekad je praćena i svrabom.

    Bol u grlu - Sluz iz nosa koja se sliva niz grlo je obično razlog ovog simptoma. Disanje na usta zbog zapušenog nosa takođe može dodatno iritirati i činiti grlo suvim.

    Glavobolja - Manji broj ljudi pati i od blage glavobolje. Često zbog povećanog pritiska u sinusima.

    Kašalj - Ukoliko se prehlada proširi i na respiratorne organe, kašalj je jedan od glavnih simptoma.

    Groznica - Blaga telesna temperatura (37 stepeni celzijusa) koja se postepeno može povećavati ponekad je takođe karakteristika jake prehlade.

     676
  • Masline, maslinovo ulje i zdravlje

    Masline, maslinovo ulje i zdravlje

    I masline i maslinovo ulje smatraju se zdravim namirnicama prvenstveno zbog toga što sadrže nezasićene masne kiseline. Kulture čija ishrana podrazumeva dosta ovih kiselina imaju manji broj stanovnika koji boluju od kardiovaskularnih oboljenja, raka i gojaznosti, jer telo ove vrste masti drugačije razlaže i čuva.

    Zelene masline, koje su ubrane pre nego što sazru, imaju više polifenola, dok crne masline koje zriju na drvetu, pa se onda beru imaju veći procenat ulja. I jedne i druge su odličan izvor gvožđa, bakra i vitamina E.
    Masline se ne mogu jesti direktno sa drveta, jer su tvrde i gorke, već se konzerviraju u teglama, čime se uklanjaju gorke komponente, plod omekšava i obogaćuje im ukus.

    Postoji jedna velika razlika između maslina i maslinovog ulja - ulje je doslovce 100% masna kiselina, dok je taj procenat u maslinama 20%. Rezultat toga je da jedna kašika ulja ima 120 kalorija, a 10 maslina svega 40 kalorija.

    Ima još drugih razlika - masline sadrže dosta soli, jer se obično čuvaju tako što se kisele, dok ulje uopšte ne sadrži so; proces kiseljenja uklanja mnogo polifenola iz maslina, dok su oni sačuvani u ulju; u maslinama se nalaze vlakna, kojih nema u ulju.

    Kao što vidite i masline i ulje imaju nedostatke i prednosti, a dobro ćete učiniti ako u svoju ishranu uvedete i jedno i drugo.

     1908
Da li ste probali princez krofne sa čokoladnim kremom. Ako niste onda je ovo pravi recept za vas.
Još jedna poslastica u čaši od više vrsta voća. Ovaj put sam kombinovala jabuke, maline i crvene i crne ribizle sa šlagom. Osvežavajuće i ukusno i zato delim recept sa…
Za voćne poslastice u čaši nikada ideje ne presušuju. Ovaj desert je tako osvežavajući u kombinaciji sa grčkim jogurtom, nakiselim mangom i jagodama. Meni je lepši samo sa mangom ali…
Volim šareni pasuslj i kada dodju topli dani kuvam ga sa dosta povrća i začina uz dodatak malo suvog mesa i kulena. Uz dodatak salate je odličan letnji ručak.
Jednostavan kolač s kajsijama za koji vam ne treba puno materijala a ni vremena da ga napravite. Idealan za ove vrele dane. Možete da koristite i drugo sezonsko voće po…
Strana 1 od 1274