• Origano

  Origano

  Origano je aromatična zeljasta biljka, poreklom iz južnih krajeva Evrope. Kod nas je poznat i kao mažuran, mravinac, crnovr, vranilovka, dok je latinski naziv Origanum vulgare. Najčešće se koristi u italijanskoj kuhinji u sušenom obliku kao začin, jer tada ima najintenzivniji ukus. Neizostavan je deo raznih pica, lazanja, koristi se kao dodatak jelima od sira, jaja, ribe, kao i u raznim salatama i čorbama, a izuzetno je popularan i u grčkoj, američkoj i meksičkoj kuhinji. Bogat je antioksidantima i sadrži vitamin K, gvožđe i kalcijum te povoljno deluje na organe za varenje, disanje i na nervni sistem. Ulje od origana je posebno zdravo jer obično sadrži dva polifenolna jedinjenja: karvakrol i timol, koji su najjači prirodni antiseptici.

   3003
 • Paradajz

  Paradajz

  Paradajz je poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Pronađeni su dokazi da su ga kultivisale civilizacije Inka i Asteka. U Evropi počinje da se primenjuje u ishrani tek u 18 veku jer se do tada smatrao otrovnim ukrasnim biljem. Trenutno ga najviše koriste Italijani i mediteranski narodi. U našoj ishrani paradajz se dosta koristi kako svež tako i obrađen u obliku soseva, sokova, kao dodatak prilikom kuvanja, konzervira se ... Dokazano je da paradjaz čisti organizam i da ima antioksidansko i antiseptičko dejstvo. Sadrži vitamine A, B, C, D, K, gvožđe i dosta drugih hranjivih sastojaka.
   19001
 • Temišvar - grad parkova

  Temišvar - grad parkova

  Temišvar se nalazi na samo 165 km od Beograda, 144 km od Novog Sada, 78km od Vršca, 93 km od Zrenjanina, 78 km od Kikinde, 163 km od Subotice.

  Sa svojih 450 000 stanovnika najveći je grad Banata. Četvrti grad po veličini u Rumuniji. Interesantna je činjenica da je ime dobio po reci Tamiš iako leži na reci Begej. Razlog tome je što su nekada ranije tokovi ovih reka bili isprepleteni ali su posle veštačkim putem razdvojeni.

  Temišvar je kroz vekove pretrpeo uticaj različitih kultura i zbog toga danas predstavlja veoma interesantan spoj kultura i zanimljivu destinaciju za putovanje. Rimljani su ga koristili kao važno utvrđenje, Tatari su ga razrušili u 13. veku, Turci su ga osvojili 1552. i zadržali svoju vlast do 1718. kada su na red došli Austrijci i tu ostali dva veka. U Temišvaru je 1989. počeo ustanak protiv Nikolaja Čaušeskua, jednog od najpoznatijih svetskih diktatora. Što se tiče arhitekture najveći uticaj su imali Habsburgovci i zbog toga se danas Temišvar sa ponosom nosi nadimak “Mali Beč”.

  Na prvom zvaničnom popisu 1720. većinsko stanovništvo je bilo srpske nacionalnosti, danas taj procenat iznosi svega 2%, ali je i dalje najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Tu se nalazi i sedište Eparhije Temišvarske Srpske pravoslavne crkve kao i savez Srba u Rumuniji.

  Temišvar je poznat po tome što je prvi evropski grad koji je koristio ulično osvetljenje, a pored Njujorka drugi u svetu. Takođe je prvi evropski grad gde je uveden tramvajski prevoz.

  Zahvaljujući svojoj blagoj klimi Temišvar ima puno javnih trgova i bujno zelenilo, pa ga neretko zovu i gradom parkova. Veoma je lako istražiti ga pešice. U centru se nalaze tri trga –Trg Pobede, Trg Slobode i Trg Ujedinjenja.

  Trg Pobede (Piata Victoriei) odlikuju elegantne barkone zgrade. Na južnom kraju trga nalazi se Rumunska Pravoslavna Katedrala koja je izgrađena oko 1940. godine i ima specifičan zeleni i crveni crep. Ispred katerdrale se nalazi spomen muzej revolucije u čast onima koji su izgubili svoje živote tokom revolucije 1989. godine. Sa druge strane trg se spaja sa trgom Opere, gde se i nalazi zgrada pozorišta i Opere.

  Na trgu Ujedinjenja (Piata Unirii) sa jedne strane leži impozantna Rimsko-katolička crkva a odmah preko puta je Srpska saborna crkva i sedište eparhije. Na istom trgu nalazi se i Nikolas Lenau Koledž (Liceul Nicolas Lenau) sagrađen 1761. godine koji je bio prvo pozorište u Temišvaru.

  Na Trgu Slobode (Piata Libertatii) nalazi se stara gradska kuća i razni kipovi.

  Naša preporuka je da se obavezno prošetate gradskim trgovima, probate đevreke (covrigi) raznih ukusa ispred zgrade Opere, popijete kaficu u jednom od kafića na Trgu Ujedinjenja dok uživate u predivnom pogledu na sam trg i zgrade oko njega.

  Što se shoppinga tiče Temišvar vam nudi jedan od najvećih tržnih centara na Balkanu- Julijus Mol (Iulius Mall). Otvoren je u 2005. i predstavlja najveći tržni centar van Bukurešta u Rumuniji. Nalazi se na samo petnaesetak minuta pešačenja od Trga Ujedinjenja na površini od 64.000 kvadratnih metara.  Ima preko 330 radnji, 2500 parking mesta, sprat sa restoranima, kutak za decu… Više o radnjama koje možete tamo naći pogledajte na zvaničnom sajtu Iulius Mall-a.

  Ukoliko vas zanima uređenje doma sve vezano za enterijer i eksterijer možete naći u Praktikeru i Baumax-u na samom ulazu u Temišvar iz pravca Beograda. U njihovoj blizini se nalazi i Metro Cash&Carry i Hipermarket Real.

  Temišvar je predivan grad koji vam može ponuditi nezaboravan dan bez razlike da li ste krenuli u šetnju sa porodicom, šoping sa prijateljima, kulturnu posetu. Brzo, lako i jednostavno se stiže do Temišavara, na granicama nema gužve. Može se desiti da vam zatraže na granici da pokažete 250 eura po osobi ili potvrdu iz banke da imate taj novac na računu. Vinjeta košta 3 eura i kupuje se odmah na graničnom prelazu. Do samog centra se lako stiže, ima dosta parking prostora a veoma je lako snaći se po centru grada.

  Ostaje vam samo da se spakujete i krenete na put županije Timiš, kako biste uživali u lepotama Temišvara!

   27783
 • Suši nije nastao u Japanu

  Suši nije nastao u Japanu

  Iako danas svi znamo ovo jelo kao specijalitet japanske kuhinje, suši nije nastao u Japanu.

  Jelo nalik današnjem sušiju pravilo se u jugoistočnoj Aziji još u IV pre nove ere. Riba je bivala zasoljena zajedno sa pirinčem da bi se sačuvala, a nakon nekoliko meseci fermentacije, riba je korišćena za ishranu, dok se pirinač više nije koristio. Jelo je stiglo u Japan tek u VIII veku, preko Kine, a Japanci su prvi počeli da jedu i pirinač.

  Ako niste preveliki ljubitelj sirove ribe, možete probati i korejski specijalitet sa slike, gotovo je identičan kao japanska varijanta, ali je meso termički obrađeno pre upotrebe.

   1081
 • Odvajanje belanceta i žumanceta nikad nije bilo lakše

  Odvajanje belanceta i žumanceta nikad nije bilo lakše

  Retko je koji od poslova u kuhinji omraženiji od razdvajanja žumanceta i belanceta. Međutim, postoji mnogo lakši i brži način za to.

  Ovaj video pokazaće vam kako da jednostavno rešite ovaj kuhinjski problemčić, uz pomoć obične plastične flaše.

   5966
Probajte, nećete se pokajati. Prijatno!
Za doručak ili za večeru.
Strana 1 od 1277