• Repa

  Repa

  Repa je korenasto povrće koje pripada porodici kupusnjača i čini ga koren bele boje (koji se nalazi ispod zemlje) i gornji deo koji, zavisno od količine svetlosti, može biti zelen, crven ili ljubičast. U prehrani se takođe koristi i list koji se može koristiti kao začin.

  Repa je spadala među najpopularnije povrće širom sveta još od vremena Stare Grčke i Starog Rima, a zanimljivo je to da repu Britanci nekako ne vole jer se koristila kao hrana za stoku u Velikoj Britaniji tokom 19. veka i kao zamena za krompir tokom Prvog svetskog rata.

  Oblik repe može biti okrugao ili duguljast, a ovo povrće je posebno zdravo jer obiluje vitaminima A i C, a kao svo drugo voće iz porodice kupusnjača, bogato je vlaknima i sadrži aminokiseline i oksidanse koji štite od raka. Sa malo masti i kalorija, a opet puno vode (91%), repa je odlična za sve one koji bi da sačuvaju vitku liniju. Nikako nemojte zaboraviti ni list ovog ljutkastog povrća jer se upravo tamo nalazi najviše betakarotena koji štite srce.

  Iako je repa opšte poznata kao sastavni deo čorbi, supa i zimske turšije (ukiseljena naravno), možete se poigrati sa njom i iseći je na štapiće i peći poput pomfrita, zatim repu možete blanširati i preliti kačkavaljem ili majonezom, potom možete je i koristiti čak i sirovu u letnjim salatama.

  Uz repu odlično idu orijentalni, egzotični začini kao što su kari, šafran i muškatni oraščić.

   869
 • Energetske i hranljive vrednosti: kelj

  Energetske i hranljive vrednosti: kelj

  Kelj je omiljeno povrće starog Rima, a ne bi trebalo zaboraviti da je nutritivno superioran u odnosu na većinu drugog povrća - sadrži najveću količinu proteina. Značajan je za detoksikaciju organizma, jača imuni sistem, smanjuje nivo holesterola i održava nivo šećera u krvi. Idealna je namirnica za osobe koje žele da smršaju.

  Energetska vrednost: 49 kcal

  Ugljeni hidrati: 8,75 g

  Proteini: 4,28 g

  Masti: 0,93 g

  Holesterol: 0 mg

  Dijetalna vlakna: 3,6 g

  Niacin: 1.000 mg

  Vitamin A: 9990 IU

  Vitamin C: 120 mg

  Vitamin K: 704, 8 µg

  Natrijum: 38 mg

  Kalijum: 491 mg

  Kalcijum: 150 mg

  Gvožđe: 1,47 mg

  Magnezijum: 47 mg

  Cink: 0,6 mg

   896
 • Kuhinjski trendovi u 2019. godini

  Kuhinjski trendovi u 2019. godini

  Jedan od prvih se odnosi na viseće kuhinjske elemente od metala ili drveta sa staklenim policama. Inspirisani hotelskim i maloprodajnim prostorom, ovaj trend odbacuje minimalizam koji je bio popularan prethodnih godina.

  Prijatno i smirujuće okruženje postiže se putem snažne „veze sa prirodom“. Dizajneri tvrde da je to jedino moguće kroz bezvremenski materijal – drvo.

  Ogromna popularnost belih kuhinjskih elemenata je takođe stvar prošlosti, ova godina insistira na jarkim bojama.

  Kobinacija kontrastnih tekstura se pokazala kao najzanimljivija. Ukoliko planirate da renovirate kuhinju, dizajneri savetuju da imate na umu kombinaciju kamena i metala sa rustičnim drvenim površinama.

   550
 • Voćno pivo - da nije Belgijanaca....

  Voćno pivo - da nije Belgijanaca....

  Po studiji Univerziteta u Pensilvaniji objavljenoj 2004. godine, još pre 9.000 godina su neolitski kineski zemljoradnici stvorili piće koje je bilo neka vrsta preteče voćnog piva i sadržalo je med, pirinač, glog i grožđe. Druga priča kaže kako su i Stari Egipćani proizvodili pivo sa dodatkom pomorandže, što ukazuje na to da je upotreba voća u proizvodnji piva bila prilično česta pojava.

  Ipak, u modernijem dobu dolazi do zastoja proizvodnje voćnog piva. Nemački proizvođači izbegavali ovaj tip smatrajući da pivo treba da bude "više nauka a manje umetnost", a slična situacija je bila i u Engleskoj. Belgijanci su ti kojima treba da zahvalimo na tome što su voćna piva našla put do svojih konzumenata.

  Naime, belgijske pivare su prve, 30'ih godina prošlog veka, počele sa masovnom proizvodnjom piva sa dodatkom trešnje. U pitanju je čuveni "Lambic", napravljen u Pajottenland regiji jugozapadno od Brisela. Ubrzo su se za proizvodnju koristile i maline, a 80'ih su pravljene i verzije od breskve. Za proizvodnju voćnog piva, dosta su se koristile i banane, grožđe, kao i ananas. Danas ova vrsta piva važi za jedno od omiljenijih pića tokom vrelih letnjih dana, a naročito je popularno među ženskom populacijom.

  Doduše, Lambic piva su u poslednje vreme često kritikovana zbog niskog kvaliteta, tj prevelike upotrebe veštačkih zaslađivača i sirupa, ali im se ne može poreći to da su voćna piva zahvaljujući njima doživela povratak na velika vrata.

   428
 • Saksijsko uzgajanje šargarepa

  Saksijsko uzgajanje šargarepa

  Sve što je neophodno jeste da posejete seme u tankom sloju, u zemlji i slojevima peska bez kamenja. Za veće saksije izaberite okrugle ili mini šargarepe. Čuvajte je na hladnom i tamnom mestu. Usev pokrijte folijom ili postavite ogradu dugačku oko 60cm kako bi je zaštitili od mušica. Redovno zalivanje je neophodno.

   85
Ako volite čokoladu onda je ovo idealan kolač za Vas.
Veomo ukusne slane krofnice...
I pita i salčići....
Predivne mini krofnice mogu poslužiti kao divan desert za proslave!
Pravi, domaći sirup. Za sve ljubitelje zove.
Po bakinom receptu!
Strana 1 od 1333