• Napravite domaće jabukovo sirće

    Napravite domaće jabukovo sirće

    Jabukovo sirće ne samo da daje poseban ukus svakoj salati, već je i sve popularniji saveznik u borbi protiv kilograma, jača organizam, a posebnu primenu ima i što se tiče spoljašnje primene jer daje sjaj suvoj kosi, čisti lice od bubuljica....nije tajna da su jabukovo sirće koristile i egipatske faraonke koje su se negovale sirćetnim kupkama.

    Ako želite malo da eksperimentišete i napravite svoju domaću verziju jabukovog sirćeta, iznenadićete se kako ga je lako napraviti. Za početak, potrebno vam je dosta jabuka (barem kilogram) koje treba oprati, iseći na manje komade (nemojte ljuštiti koru) i odstraniti trule delove. Komadiće jabuke potom grubo izmutite u presi za sok ili blenderu. Dobijen gusti sok od jabuke (u kojem treba da su vidljivi komadići kore i unutrašnjosti) sipajte u posudu u koju ćete dodati gljivice kvasca i tu posudu dobro zatvorite. Ostavite da odstoji minimum mesec dana i privremeno odstranite sa površine nakupljenu penu i protresite posudu. Na kraju, dobijeno jabukovo sirće ocedite kroz lanenu krpu i spremno je za upotrebu.

     1276
  • Zašto je važan biotin?

    Zašto je važan biotin?

    Biotin, takođe poznat kao vitamin H, je sastavni deo vitamina B kompleksa. Rastvorljiv je u vodi i ukoliko ga organizam ne iskoristi oslobađa se kroz urin. Sintetiše se uz pomoć bakterija koje nastaju u debelom crevu.

    Vitamin H pomaže telu da unetu hranu pretvori u energiju neophodnu za svakodnevno funkcionisanje. Važan je za rast i regeneraciju ćelija, utiče na proces sinteze DNK, RNK i nukleinske kiseline. Neophodan je u proizvodnji masnih kiselina. Važan je jer pospešuje rekaciju tela na insulin.

    Pivski kvasac je odličan izvor biotina. Jedan paket kvasca pruža od 1,4 do 14 mikrograma biotina. Parče inregralnog hleba poseduje između 0,02 i 6 mikrograma vitamina H. Bademi, kikiriki i orasi su značajni izvori ovog vitamina.

    Jaja, posebno žumanca, imaju najveću koncentraciju biotena. Kuvano jaje sadrži od 13 do 25 mikrograma. Mlečni proizvodi, posebno mleko i sir, su prirodni izvori vitamina H. Većina svežeg povrća, riba i pojedino voće sadrže biotin u određenim količinama.

     1131
  • Osnovne karakteristike tradicionalne mozambičke kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne mozambičke kuhinje

    Mozambička tradicionalna kuhinja zasniva se na morskim plodovima, kukuruznim kašama, pirinču, pasulju, indijskom orahu, piletini i raznim začinima. Čaj i kafa se obično ispijajui uz svežu ribu ili lagani slatki hleb. Ručak kao glavni obrok servira se u podne. Svežih morskih plodova ima na gotovo svakom koraku. Škampi, lignje, jastozi su široko dostupni i najčešće se serviraju sa rižom. Najčešće posluživana hrana odraz je afričkog porekla. Supa je popularno predjelo, a neretko se sastoji od kukuruza ili boranije. U siromašnijim krajevima u glavno jelo spada kukuruzna kaša i pasulj. Za dezert se obično služi voće, puding ili peciva. Čaj, kafa i vino su najpopularniji napici koji se obično uvek nude gostima.

     1096
  • Namirnice koje zaustavljaju glad

    Namirnice koje zaustavljaju glad

    Kokice – Četiri šolje kokica sadrže oko tri grama hranljivog materijala. Bogate su vlaknima i proteinima zbog čega brzo izazivaju osećaj sitosti.

    Jabuke, pomorandže i kruške – Bogate šećerima i prirodnim vlaknima, služe kao koristan izvor održive energije. Ukoliko pojedete jabuku 20 minuta pre obroka, smanjićete količinu unosa hrane. Zbog visokog sadržaja vode i pomorandže utiču na osećaj sitosti. Kruške sadrže pektin koji usporava varenje i podstiče osećaj sitosti dok pruža niz hranljivih materija neophodnih za funkcionisanje čitavog tela.

    Jaja – Uvek dobar izbor, zbog visokog sadržaja proteina i amino kiselina koje aktiviraju hormone u crevima i tako suzbijaju rast apetita. Svako jaje sadrži oko 140 kalorija i 12 grama proteina – što svakako govori da nećete tako brzo osetiti glad.

     748
  • Apetit, mršavljenje i hrom

    Apetit, mršavljenje i hrom

    Hrom je mineral koji može da smanji želju za ugljenim hidratima i pospeši gubitak kilograma. On uravnotežuje nivo šećera u krvi i od adekvatnog unosa hroma zavisi normalan metabolizam masti, proteina i ugljenih hidrata.

    Telu je potrebno veoma malo hroma, ali većina ljudi pati od nedostatka ovog minerala. To se dešava zbog toga što je hroma sve manje u zemljištu, stoga i u biljkama, a time i u ishrani. Nedostatak hroma ne samo što će vam povećati stomak, već vas dovodi i u opasnost od dijabetesa, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.
    Simptomi nedostatka hroma su: gojaznost i teško kontrolisanje telesne mase, insulinska neosetljivost, metabolički sindrom i visok nivo LDL holesterola i triglicerida.

    Hrom utiče na jedan od primarnih uzroka dobijanja na težini - fluktuirajućem nivou šećera u krvi. Osim toga, ovaj mineral je preporučen i u lečenju depresije, policističnih jajnika i dijabetesa.

    Namirnice koje sadrže hrom su: brokoli, zelena salata, crni luk, leguminoze, paradajz i integralne žitarice.

     4188
Brzo se pravi i dobro dođe za letnje dane.
Brzo i lako.
Brzo i lako.
Brzo i ukusno.
Lako se prave.
Strana 1 od 1387