• Hrana i sujeverje

    Hrana i sujeverje

    Nije nepoznato da su se u starim vremenima, raznim pojavama i predmetima pripisivale razne magijske moći, pa su se tako razvila i razna sujeverja vezana za određene namirnice. Ovo su samo neka od najznamiljivijih verovanja, za neka ste sigurno čuli, a možda čak i isprobali. U svakom slučaju, nije za odmet znati:


    Stari Egipćani su verovali da luk tera zle duhove. Svaki put kada bi dali neku zakletvu, stavili bi jednu ruku na glavicu luka. U modernijim vremenima se veruje i da pirinač (simbol bogatstva i prosperiteta) takođe tera zle duhove, pa u nekim istočnjačkim narodima postoji tradicija da se na svadbi baca pirinač kako bi oterao zlo od mladog venčanog para.


    U Mađarskoj se na prag nove kuće stavljala so kako bi sačuvala nove stanare od zlih duša, a Evropljani (koji su verovali u vampire) bi na krov kuće prskali neku vrstu senfa da se vampiri ne bi približavali njihovom domu. Japanci, na primer, tokom njihovog festivala setsuben stavljaju zrnevlja pasulja u mračne uglove kuće kako bi sprečili uticaj zle magije.


    Verovatno najpoznatiji ritual je onaj koji je vezan za beli luk. Naime, u Evropi se vekovima verovalo da je upravo on najbolji zaštitnik i od vampira, i od zlih duša, crne magije...pa su ljudi imali naviku da stavljaju "ogrlice" od belog luka oko vrata.
    No, nisu sva sujeverja vezana za teranje zlih sila. Jaja odavnina predstavljaju simbol plodnosti, pa bi farmeri širom sveta stavljali slomljena jaja na obradivu zemlju sa nadom da će dobro roditi. U Kini, dugačke nudle označavaju dugačak život, tako da se po pravilu nudle ikada ne seku, nego tako dugačke konzumiraju. Što se tiče čaja, ne sme se nikada stavljati mleko pre šećera u njega, inače se osoba koja je to uradila nikada neće venčati, a ako se na kraju ispijanja čaja nađe nerastopljen šećer na dnu šolje, neko će se zaljubiti u vas.


    Zanimljiva sujeverja vezuju se i za razno voće, na primer za banane, grožđe i narandže. Smatra se da moreplovci i ribari nikada ne treba da ponesu sa sobom bananu, jer će im doneti oluju i loš ulov. U Južnoj Americi postoji tradicija da se početkom godine pojede 12 zrna grožđa i pri tom svako označava mesec u godini. Ako je zrno slatko, taj mesec će biti uspešan, a ako je gorko, biće neuspešan. Možda najednostavnije i najsmešnije sujeverje vezuje se za narandže - ako nekome poklonite narandžu, ta osoba će se zaljubiti u vas. Isprobajte, možda stvarno upali!

     1300
  • Energetske i hranljive vrednosti: jabuke

    Energetske i hranljive vrednosti: jabuke

    Jabuka potiče iz centralnih delova Azije, a smatra se da je hibridnog porekla. Prvi podaci o kultivaciji jabuke vezuju se za uzgoj u svernoj Mesopotamiji u drugom milenijumu pre nove ere. Značajne su pre svega zbog činjenice da sadrže više vlakana od većine žitarica, prepune su pektina i smanjuju nivo holesterola u krvi. Regulišu krvni pritisak i štite od kardiovaskularnih bolesti. Zbog prisustva fitohemikalija umiruju disajne puteve, a pozitivno utiče i na rad bubrega, jetre i žuči. Jača imunitet jednako koliko štiti od bakterija i virusa.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 52 kcal

    Ugljeni hidrati: 13,081 g

    Proteini: 0,26 g

    Masti: 0,17 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,40 g

    Niacin: 0,09 mg

    Vitamin A: 54 IU

    Vitamin C: 4,6 mg

    Vitamin E: 0,18 mg

    Vitamin K: 2,2 µg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 107 mg

    Kalcijum: 6 mg

    Gvožđe: 0,17 mg

    Magnezijum: 5 mg

    Cink: 0,04 mg

     717
  • Kako najlakše očistiti rende?

    Kako najlakše očistiti rende?

    Kada je u pitanju čišćenje ovog moćnog kuhinjskog pomagala, vaš verni prijatelj je – limun. Ukoliko rende niste očistili odmah nakon upotrebe, potreban vam je još jedan saveznik- so.

    Zahvaljujući kiselini, limun će brzo i lako očistiti i njamanju mrlju. Takođe, limun možete preseći na pola, umočiti u so i u rukama ćete imati još jače sredstvo za čišćenje. Pokušajte!

     784
  • Zašto se gojimo?

    Zašto se gojimo?

    Jedno nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo da se u poslednjih nekoliko godina više nego ikada troši na programe mršavljenja, razne preparate i napitke, članarine u fitnes centrima i slično, a sve s namerom da se dosegne idealna težina. Pa otkuda onda i podatak da se prosečna težina iz godine u godinu povećava? Lekari i nutricionisti glavnim „krivcima" za naše nove slojeve sala smatraju više sati rada, manje vežbe, ulazak u mirnije vode stalne veze i veće porcije hrane. Cosmo je pokušao da (raz)otkrije uzroke gojenja i načine na koje možemo sebi da pomognemo. I to uspešno!
    Pretrpavate tanjir

    U poslednjih 20 godina porcije hrane postaju sve veće, kao i tanjiri. Uporedimo li staro posuđe sa onim koje danas koristimo, uvidećemo da je razlika u veličini neverovatna. Kada sipate hranu imajte u vidu koliko energije trošite. Ako radite neki fizički zahtevan posao, sigurno će vam trebati više hrane nego nekome ko ceo dan provodi sedeći za stolom.

    Šta činiti: Naučite kolika bi trebalo da bude zdrava porcija. Meso i piletina bi trebalo da budu veličine špila karata, gomilica žitarica za doručak neznatno veća od sijalice, a povrće, testeninu i pirinač sipajte u količini koja bi odgovarala veličini stisnute pesnice. Nutricionisti savetuju da i pre i posle podne gricnete nešto sitno kao užinu (najbolje voće), kako dok dođe vreme za obrok ne biste bili mrtvi-gladni. Večeru servirajte u manjem tanjiru ili činijici koju koristite za spremanje muslija, umesto u tanjiru za glavno jelo ili dubokom tanjiru za testeninu.
    Osećate se umorno i pod stresom

    Kada telo oseća da je pod pritiskom, prebacuje se na primitivni bori-se-ili-beži mehanizam funkcionisanja, koji može da dovede do gomilanja kilograma. „Vi pod stresom u stvari postajete mašina za proizvodnju sala, jer za njegovu proizvodnju su potrebne određene hemijske supstance koje organizam pod uticajem stresa obilno luči", objašnjavaju stručnjaci. A ako ste preumorne da biste spremile sebi pristojan obrok, veća je i verovatnoća da ćete jesti neku brzu hranu.

    Šta činiti: Potrudite se da svake noći spavate po 8 sati. Navijte budilnik da zvoni 10 minuta ranije da biste stigli da napravite zdrav obrok; na radnom stolu držite malu činiju sa voćem i svakodnevno odvojte nešto vremena za odmor - makar to bilo i samo 15 minuta. Za vreme pauze za ručak izađite u šetnju, idite na jogu ili fitnes - jer vežbanje je odličan način da se oslobodite napetosti!
    Jedete kao muško

    To što jedete isto koliko i vaš dečko/otac/brat mogao bi da bude glavni uzrok vaše gojaznosti. „Žene troše manje energije, odnosno ne sagorevaju metabolizmom i kroz aktivnosti toliko kalorija kao muškarci", kažu nutricionisti. Dodajte tome i testosteron i jasno je da ne možemo da jedemo isto. „Muškarci su pošto imaju više testosterona mišićaviji", objašnjavaju stručnjaci. „A mišići sagorevaju više kalorija nego salo, zato će muškarci na iste aktivnosti potrošiti više kalorija nego žene."

    Šta činiti: Ako vaš dečko kuva, same sebi sipajte kako biste kontrolisale količinu hrane. Muškarci imaju tendenciju da trpaju hranu u sebe kao lopatom, zato vi posle svakog zalogaja spustite viljušku i nož na sto i uživajte u ukusu hrane. Stomaku je potrebno 20 minuta da pošalje signal mozgu da je pun - zato jedite polako. A pri vežbanju se usredsredite vežbe opterećenja koje su usmerene na jačanje mišića i pomažu vam da sagorite masti.
    U ishrani vam nedostaje vlakana

    Iako problemi sa stomakom (sindrom iritabilnog kolona i/ili zatvor) neće zaista dovesti do povećanja težine, definitivno izazivaju gadno nadimanje, zahvaljujući kome se osećate i izgledate deblje nego što jeste. Glavni uzroci zatvora su nedovoljan unos tečnosti i dijetnih vlakana, kao i nedovoljno vežbe.

    Šta činiti: „Održavajte uredan rad creva tako što ćete se potruditi da svakog dana unesete 30 grama vlakana", savetuju nutricionisti. Na pakovanju hrane proverite koliki je sadržaj dijetnih vlakana. Dobra vest je da većina namirnica sa visokim sadržajem vlakana ima malu količinu masti. Jabuka srednje veličine ima oko 4,5 g vlakana, kriška integralnog hleba 2 g, a 100 g prirodnih (neprepečenih) muslija ili ovsenih pahuljica sadrži oko 3 g. „Ako vam ne ide od ruke da unesete dovoljno vlakana, dodajte razne vrste pasulja (najlakše je onih iz konzerve) u različite salate, sosove za špagete i jela koja možete kombimovati sa ovim povrćem."
    Volite da popijete pićence... ili tri

    Većina ljudi zaboravlja da alkohol ima dvostruko štetno dejstvo na liniju. Prvi štetan efekat je to što sadrži puno kalorija - čaša vina je ekvivalentna čokoladici. Druga loša stvar proizilazi iz toga što dok god imate alkohola u organizmu jetra ne uspeva da se bavi razgradnjom bilo čega drugog. To znači da će vam sav taj šećer iz alkohola otići pravo u kukove. Što baš i ne pomaže da izgledate seksi u farmerkama, zar ne?

    Šta činiti: Alkohol smatrajte poslasticom, savetuju nutricionisti. Povedite računa da naručite piće koje bi vam zaista prijalo, a ne tek bilo koje. I izbegavajte žestoka pića ili bilo šta što ćete verovatno brzo „slistiti".
    Preskačete doručak

    Ovo ste već puno puta čuli, ali da ponovimo: istina je preskakanje obroka zaista usporava metabolizam i često, kada konačno dočekate obrok, dovodi do prejedanja. A od svih obroka najvažnije je ne preskakati doručak. „Kada ne doručkujete organizam počinje da funkcioniše kao kada je izložen gladovanju", upozoravaju nutricionisti. „A to znači da taloži zalihe masti koje bi kasnije mogao da iskoristi."

    Šta činiti: Da biste pokrenuli metabolizam neka doručak bude najobilniji obrok tokom dana. A da bi i tokom ostatka dana radio „punom parom", održavajte ga u pogonu užinama sa niskim sadržajem masti sredinom prepodneva i popodneva. To ne znači da ceo dan treba da jedete, već samo da povedete računa da telo stalno razgrađuje masti i oseća se sito i zadovoljno. Na primer, izaberite omlet sa povrćem ili voće i jogurt.

    Izvor: Cosmopolitan.rs

     8301
  • Značaj mango semenki za zdravlje

    Značaj mango semenki za zdravlje

    Prednosti upotrebe semenki manga gotovo da su nepoznate. Pored toga što sadrže vitamine A, C i E, izvor su mnoštva minerala. Semenki manga su izrazito značajne jer pomažu u održavanju nivoa hemoglobina u krvi. Upravo semenke manga mogu regulisati tipične simptome anemiije: bledilo, umor i glavobolju. One povoljno utiču i na digestivni sistem, ali i na smanjenje lošeg holesterola. Seme ovog ukusnog voća može sniziti visok krvni pritisak. Semenke manga mogu uticati na nivo glukoze u krvi. Vodite računa da konzumirate seme zelenog manga jer nije još uvek sazrelo i u potpunosti je meko pa se lakše reže nožem.

     1081
Odlično jelo sa piletinom.
Odlično kao toplo predjelo.
Može se praviti od svežih paprika a može i sada sa paprikama iz zamrzivaća, jednako je ukusno.
Staro Vojvođansko jelo, po malo zaboravljeno ali ja ga čuvam od zaborava zato što je mnogoooo ukusno.
Veoma ukusan namaz, odličan za doručak ili večeru.
Zanimljiva kombinacija odličnog ukusa.
Strana 1 od 1298