• Pitagora - otac vegetarijanizma?

    Pitagora - otac vegetarijanizma?

    Antički grčki filozof Pitagora, danas je svetu poznat kao tvorac mnogih matematičkih teorema, a mnogi ga smatraju i ocem geometrije. Ipak, mnogi ne znaju da je ovaj Grk vekovima slavljen i kao otac vegetarijanizma. Naime, dijeta koja je podrazumevala potpuno izbacivanje mesa iz svakodnevne ishrane, sve do sredine 19. veka bila je poznata kao "Pitagorina dijeta".

    Međutim, vegetarijanci su postojali davno pre Pitagorinog doba. Mnogi antropolozi se slažu u tome da su ljudi jeli isključivo biljke još na samom početku civilizacije. Uostalom, biljke (za razliku od životinja) ne mogu nigde da pobegnu, a u to vreme adekvatno oružje za lov još uvek nije pronađeno. Vremenom, praisotrijski čovek je sve više jeo meso, ali je biljna ishrana i dalje činila bazu.

    Pitagora i njegovi sledbenici praktikovali su vegetarijanski način ishrane iz nekoliko razloga, a ponajviše zbog religijskih i etičkih načela. Pitagora je verovao da sva živa bića imaju dušu, te da ni životinje nisu izuzetak. Zanimljivo je to da je Pitagora branio i konzumiranje pasulja, jer je verovao da su ljudi i pasulj stvoreni od istog materijala.

    Ubrzo nakon Pitagorine smrti, njegovi sledbenisi i poštovaoci su vratili pasulj u svakodnevnu ishranu, ali su i dalje izbegavali meso. Njegovi principi uticali su na generacije i generacije akademika i verskih mislioca, što je dovelo do toga da je sredinom 19. veka u Engleskoj osnovana prva "Unija Vegetarijanaca". Po principima ove unije, trezvenost, samokontrola i samoodricanje bili su usko povezani sa idealima vegetarijanizma, dok se ishrana bazirana na mesu poistovećivala sa pohlepom, pijanstvom i generalno nedoličnim ponašanjem.

    Tek 1960-ih godina vegetarijanstvo postaje mejnstrim i među građanima srednje klase, a ponajviše među omladinom. Tome je najviše doprineo mladi student Frensis Mur Lap, tvorac bestselera "Ishrana za mladu planetu". U ovoj knjizi, on preporučuje vegetarijanstvo ne iz etičkih i religijskih razloga, već zbog toga što ishrana bazirana na biljkama ima mnogo manji uticaj na životnu sredinu.

    A danas? Može se reći da je vegetarijanstvo uzelo maha više nego ikada, i to zbog zaista širokog spektra razloga: neki zbog popularizovanja ishrane bazirane na sirovim namirnicama (takozvane "presne ishrane"), neki zaista zbog religijskih principa, a neki zbog svirepog načina na koji se životinje tretiraju u procesu proizvodnje mesa za ljudsku ishranu.

     1934
  • Zašto jesti puter od badema?

    Zašto jesti puter od badema?

    Puter od badema utiče na nivo kalcijuma i bakra. Oba minerala igraju značajnu ulogu u komunikaciji moždanih ćelija i održavaju funkciju nervnog sistema. Kalcijum takođe utiče na funkcionisanje mišića i jača kosti. Bakar utiče na proizvodnju melanina koji štiti kožu od štetnih UV zračenja. Dve kašike bademovog putera sadrže oko 111 mg kalcijuma što čini 11 odsto preporučenog dnevnog unosa.

    Znatne količine magnezijuma doprinose sintetisanju masnih kiselina potrebnih za skladištenje energije. Kašika bademovog putera sadrži oko 89 mg magnezijuma, što je 28 odsto preporučenog dnevnog unosa za žene i 21 odsto preporučenog dnevnog unosa za muškarce. Dve kašike bademovog putera uvećavaju unos vitamina E za 7,8 mg.

    Izaberite prirodni bademov puter bez šećera, hidrogenizovanih masti i drugih aditiva. Koristite ga isto kao i puter od kikirikija. Odličan je dodatak voću i žitaricama.

     1655
  • Da li se puter mora čuvati u frižideru?

    Da li se puter mora čuvati u frižideru?

    Puter sadrži oko 80 odsto masti zbog čega je sadržaj vode mnogo manji i stoga je manje verovatno da sadrži bakterije ukoliko se izostavi njegovo čuvanje u frižideru. Često je napravljen od pasterizovanog mleka zbog čega je manje sklon bakterijskom rastu. So u puteru takođe umanjuje rast bakterija. Ključno je ne izlagati ga kiseoniku ili svetlosti.

     1239
  • Kako žalfija utiče na organizam?

    Kako žalfija utiče na organizam?

    Istraživanja su pokazala da čak i male količine žalfije mogu uticati na povećanu koncentraciju, na zdravlje srca i jačanje imunog sistema. Žvakanje njenih listova nije najprijatnije zbog intezivne arome, ali je ovo najefikasniji način iskorišćavanja svih organskih jedinjenja. Brojna jedinjenja u žalfiji utiču na neutralizaciju slobodnih radikala i sprečavaju stvaranje oksidativnog stresa. Bogata je vitaminom K koji igra ključnu ulogu u razvoju gustine kostiju.

     1037
  • Lepi ljudi besplatno jedu u restoranu u Kini

    Lepi ljudi besplatno jedu u restoranu u Kini

    Jedan restoran u istočnom delu Kine deli besplatne obroke ljudima koji se uklapaju u određene estetske standarde.

    Proporcije nosa, usta, očiju i celokupnog lica pažljivo se proučavaju i oni koji prođu test, dobijaju besplatan obrok. Ponuda važi za do 50 osoba dnevno.

    Pre obroka, potencijalni dobitnici bivaju fotografisani, a njihove fotografije pregleda i ocenjuje tim lokalnih plastičnih hirurga. Cilj ovog eksperimenta je promovisanje plastičnih operacija, koje su već veoma popularne u Aziji, posebno u Južnoj Koreji. Ovi hirurzi posmatraju to kao besplatnu konsultaciju.

    Gradske vlasti nisu posebno oduševljene ovom praksom i uklonile su ogromni znak kojim se reklamira ova akcija restorana. Menadžer restorana je izjavio da se akcija nastavlja, čak i bez znaka.

     

     1634
Sos od paradajza je klasičan sastav svake zimnice. Ovaj je malo drugačiji jer sadrži neke začine koji nisu uobičajeni za paradajz sos a daju mu posebnu aromu.
20924
Slatko od smokvi je jedno od specifičnih i ređe se priprema u našim krajevima. Ovo je malo drugačije jer sadrži vino i rum, ali ne brinite se samo će mu…
20801
Žele od jagoda možete koristiti kao gotov desert ili za pripremu raznih slatkiša. Šta god da odaberete nećete pogreštiti.
16762
Idealno za hladne zimske dane, brzo, lako i interesantno. Može se koristiti kao prilog i kao glavno jelo.
27051
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
48050
Sutlijaš nema ko ne voli, tako jednostavan a tako ukusan. Jeli smo ga u vrtiću, kod bake, u poslastičarnici… ali ipak mamin mi je oduvek bio najslađi zbog toga što…
26321