• Kako su se hranili gladijatori?

    Kako su se hranili gladijatori?

    Gladijatori su bili sportske zvezde starog Rima. Nove analize njihovih kostiju ukazuju na to da im je režim ishrane bio većinom vegeterijanski, sa dosta žitarica i pretečama sportskih pića (na bazi pepela).

    Pepeo zvuči ne preterano primamljujuće, ali dr Fabijan Kanc, profesor forenzičke medicine u Beču, objašnjava da je biljni pepeo korišćen za bolje zaceljivanje kostiju. Nešto slično radimo i danas, kada pijemo mineralne suplemente koji sadrže magnezijum i kalcijum.

    Studija je analizirala udeo kolagena i minerala u kostima 53 osobe. Kosti potiču iz drugog ili trećeg veka pre nove ere iz nalazišta u današnjoj Turskoj, a kako su rezultati pokazali, gladijatori su najverovatnije bili vegeterijanci.

     2767
  • Spelta

    Spelta

    Spelta, ili kako je neki nazivaju krupnik, je žitarica organskog porekla koja je prvi put kultivisana u Južnoj Aziji. Na Bliskom Istoku se koristila još pre 9.000 godina i odatle se prenela na Evropu. U početku se koristila kao hrana za konje, a danas spada među najtraženije žitarice i za ljudsku ishranu, pre svega zato što sadrži jako malo glutena, a i zbog svog prijatnog slatkastog, orašastog ukusa.

    Ova žitarica sadrži visok nivo aminokiselina među kojima su leucin, metionin, fenilalanin i trptofan koji proizvodi serotonin, hormon koji je zaslužan za dobro raspoloženje i koncentraciju. Takođe, spelta sadrži i skoro sve vitamine B grupe, kao i kalcijum, magnezijum i selen koji štiti od raka. Generalno se preporučuje za lečenje dijareje, opstipacije, grčeva i migrene. Održava normalan nivo šećera u krvi pa se posebno preporučuje dijabetičarima.

    Od speltinog brašna možete praviti ukusan hleb koji je izuzetno hranljiv i dugo održava sitim, a zanimljivo je to što se od ljuspe spelte prave anatomski jastuci za spavanje, kao razne prostirke, dušeci i jastuci za trudnice i bebe.

     2617
  • Osnovne karakteristike tradicionalne severnokorejske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne severnokorejske kuhinje

    Hranu Severne Koreje karakterišu brojne tradicionalne namirnice i drevne tehnike pripreme. Mnoga jela su globalno popularna. Korejsku kuhinju definiše zdrava ishrana sa mnogo nutritivnih vrednosti. Zbog glavnih sastojaka i procesa pripreme, korejsku kuhinju karakterišu jaki začini. Jela se zasnivaju na pirinču, rezancima, povrću i mesu. Severnokorejska kuhinja usklađuje toplo i hladno, grubo i meko, čvrsto i tečno, a akcenat je i na savršenoj ravnoteži boja što je ujedno i odraz jedinstvene kulture i tradicije ove zemlje.

     929
  • Neke namirnice koje sadrže do 100 kalorija

    Neke namirnice koje sadrže do 100 kalorija

    Rotkvice - do 17 kalorija po prosečnoj porciji

    Iako sadrže veoma malu količinu kalorija, odličan su izvor vitamina C.

    Celer - 6 kalorija

    Snižava holesterol, obiluje vitaminom K i dijetalnim vlaknima. Sprečava delovanje slobodnih radikala i podstiče rad belih krvnih zrnaca.

    Tikvice - do 31 kalorija

    Bogate vlaknima, kalijumom, vitaminom B6, vitaminom K i manganom.

    Krastavci - 22 kalorije

    Obiluju vodom, snižavaju holesterol, krvni pritisak, eleminišu toksine iz tela, odličan su izvor vitamina...

    Šljive - 30 kalorija

    Prepune antioksidanata, bogate vlaknima, belančevinama i određenim mineralima.

    Grejpfrut - 37 kalorija

    Odličan izvor vitamina C, ubrzava metabolizam, odličan je saveznik za očuvanje zdravlja srca i hidrira kožu.

    Jagode - 49 kalorija

    Sadrže manje količine omega 3 masnih kiselina, bogate su antioksidansima kao i vitaminom C.

     1455
  • Nepravilno odmrzavanje mesa

    Nepravilno odmrzavanje mesa

    Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi je veoma opasno zbog velike količine bakterija. "Zona opasnosti" je temperatura između 40 i 140 stepeni - opseg u kojem bakterije rastu i množe se brzo. Drugi loš način je odmrzavanje u toploj vodi iz istih razloga.

    Tri sigurna i bezbedna načina odmrzavanje - u frižideru, hladnoj vodi ili u mikrotalasnoj pećnici.

     442
Kraljičina čorba se lako priprema uz malo strpljenja.
25384
Navikli smo da ih jedemo isključivo u klasičnoj varijanti - punjene melevenim mesom. Nemojte se plašiti isprobajte sve varijante koje vam padnu na pamet, evo i jedne veoma zanimljive ideje.
36956
Od trenutka kada sam shvatila da ne postoji ništa jednostavnije od pripreme podvarka još više ga volim!
44223
Za sve mogu da kažem NE, ali za sladoled NIKADA!  Ovo je recept koji pravim u duploj meri sa raznim dodacima i nikada mi nije dovoljno!
8269
Obožavam krompir na bilo koji način. Ovo sam skoro probala i fantastično je. Možete ih služiti kao dodatak nekom jelu, uz bilo koji sos... pustite mašti na volju u svakom…
Klasična nedeljna poslastica posle koje možete samo da poližete prste i odremate!
30659