• Piment

    Piment

    Piment (Pimenta dioica) je neobičan začin gorkastog ukusa, poreklom sa Jamajke, koji neodoljivo podseća na biber. Otuda i drugi naziv za piment - jamajkanski biber, dok su ustaljeni nazivi za ovaj začin i pimento, najgvirc, karanfilićev biber. Kao začin je veoma rasprostranjen širom sveta, koristi se u raznim tradicionalnim kuhinjama, mada možemo reći da je najpopularniji u Meksiku i na Karibima odakle i potiče.
    Njegova aroma neodoljivo podseća na biber, klinčić, muškatni oraščić i cimet pa je s pravom dobio epitet "začina za sve". Piment se u kulinarstvu najviše koristi kao dodatak sosevima, marinadama, odlično se slaže uz svinjsko i teleće meso, upotpunjuje ukus raznim varivima i ribljoj čorbi, dok se u mlevenom obliku najviše koristi kao dodatak kompotu od šljiva. Posebno zanimljivo je to što je domorocima Amerike služio i kao začin za čokoladu. Piment se, osim za ishranu, može koristiti i za čuvanje namirnica. Naime, piment ubija mikrobe u hrani koji izazivaju razne bolesti, kao što su bakterija salmonela, ešerihija koli i listerija. Osim toga, zbog svoje glavne komponente, eugenola, piment leči probleme sa probavom, umiruje gasove i grčeve u stomaku, a posebno se preporučuje dijabetičarima koji bi trebalo da ga koriste umesto bibera.

     1984
  • Kako izbaciti toksine iz tela?

    Kako izbaciti toksine iz tela?

    Postoji nekoliko osnovnih principa uz kojih se ubrzano možete rešiti toksina iz vašeg tela. Uzimajući kratak predah tokom jela možete u potpunosti "skrenuti" energiju koja se troši na regulisanje probavnog sistema na eleminisanje toksina iz tela. Međutim, važan je savet lekara zbog mogućih neželjenih reakcija.

    Povećajte unos vode koja je od suštinskog značaja za brojne telesne funkcije.

    Redovnije jedite sveže voće i povrće, mahunasto voće i češće pijte ceđene sokove jer time pomažete detoksikaciji tela ali i poboljšavate rad probavnog sistema.

    Izbacite unos šećera, kofeina, smanjite unos mlečnih proizvoda, alkohola i nikotina.

    Trenirajte ali ne u cilju da preforsirate svoje telo, već u granicama mogućnosti tako da vremenom povećavate intezitet. Ukoliko preforsirate svoje telo možete izazvati brojne neželjene efekte: dehidracija, gubitak mišićne mase, učestale nesvestice...

    Dve kašike jabukovog sirćeta, kašika meda, voda i limun po ukusu su energetski koktel koji osim što suzbija glad, takođe i čisti telo od toksina.

     1286
  • Signali tela koje ignorišemo: dehidratacija

    Signali tela koje ignorišemo: dehidratacija

    Prvi signal: suva usta

    Zašto: Usne su odraz zdravlja i hidratacije celog tela. “Ako ste dobro hidrirani, usne će vam biti dobro hidrirane”, kaže dr Elizabet Lipski, klinički nutricionista. Manje vode u telu znači manjak hidratacije kože – našeg najvećeg organa u telu.

    Ostali signali: glavobolje, retko uriniranje, suva koža...

     582
  • Antioksidanti smanjuju rizik od raka bubrega

    Antioksidanti smanjuju rizik od raka bubrega

    Prednosti antioksidanata dobro su poznate. Istraživanje je pokazalo da su od ključnog značaja kao "podrška" imunog sistema i sprečavaju bolesti kao što je rak. Najviše ih ima u voću i povrću. Naravno, sadržaj vlakana pojačava lekovita svojstva. Antioksidanti mogu se naći u organskoj kafi, čaju, sirovoj čokoladi, orahu... Smanjuju upale koje mogu dovesti do bolesti srca ili do dijabetesa.

    Rak bubrega je među prvih deset najčešćih vrsta raka. Postoje dve vrste: jedan napada centralni deo, a drugi utiče na sluzokožu. Trenutna istraživanja su jednako i podstrek za unos antioksidanasa kao efikasno sredstvo za zdravlje ćelija bubrega. Konzumirajte brokoli, jabuke, banane u što većim količinama. Istraživači veruju da karotenoidi u ovim namirnicama sprečavaju oksidativna oštećenja DNK. Razlog više da jedete što više, pre svega sirovog, voća i povrća svaki dan.

     1242
  • Skupi alkoholni kokteli - napravite ih sami!

    Skupi alkoholni kokteli - napravite ih sami!

    Dok zimi uglavnom posežemo za kuvanim vinom ili kuvanom rakijom, leto je pravo vreme za osvežavajuće alkoholne koktele! No, postoji jedan problem - dosta su skupi (i u maloprodaji a i u kafićima). Zato se ne ustručavajte i probajte i sami da napravite svoj omiljeni koktel, isplativije je! Ne morate se striktno držati pravila, igrajte se sastojcima, bojama i oblikom čaša u kojima ćete servirati, ko zna, možda i izmislite neki novi popularni napitak :)

    Sex On The Beach
    Sastojci: za jednu veliku čašu je potrebno 200ml soka od brusnice, 100ml soka od narandže, 75ml vodke i 75ml likera od breskve.
    Samo zmiksajte sve sastojke u šejkeru, a na kraju možete obojiti grenadinom. Servirajte sa puuuno leda!

    Pina Colada
    Sastojci: 50ml belog ruma, 25ml kokosovog krema, 25ml bilo kojeg običnog krema ili šlaga, 200ml soka od ananasa.
    Pomešajte sve sastojke sem običnog krema, njega dodajte na kraju pri vrhu čaše.

    Woo Woo
    Sastojci: 25ml likera od breskve, 25ml vodke i 50ml soka od brusnice.
    Izmiksujte prvo liker i vodku, pa tek na kraju dodajte sok od brusnice. Na kraju čašu ukrasite četvrtinom limete

    Mojito
    Sastojci: pola limete (isecite na četiri dela), pet listova mente, kašičica šećera, 50ml ruma, soda voda i po želji par jagoda.
    Prvo stavite limetu, listove mente i šećer u čašu i usitnite i pomešajte što više možete. na kraju dodajte rum i tek malo soda vode. Na kraju, možete dodati i komadiće jagode.

    Martini
    Sastojci: 75ml džina i 15ml suvog vermuta
    Mešajte u posudi ova dva satojka nekih pola minuta, zajedno sa ledom. Na kraju dodajte maslinu, a ako dodate i sok od masline, dobićete čuveni dirty martini.

    Cuba Libre
    Sastojci: pola limete, 60ml svetlog ruma (najbolje bakardi) i čaša koka kole.
    U čašu punu leda dodajte rum, zatim iscedite unutra limetu, i na kraju dopunite kolom.

     1752
Ako nemate inspiraciju šta da skuvate u toplim letnjim danima i ako vam se ne stoji kraj šporeta evo super ideje! Salata od tunjevine sa svežim povrćem.
23566
Fantastičan napitak za tople letnje dane. Krvara Meri će vas osvežti, probuditi i oraspoložiti! Priprema se brzo i lako, pozovite društvo, sednite na terasi i uživajte uz predivan specifičan ukus…
13311
Sarmice od vinovog lista me uvek podsete na Grčku i more. Moja mama ih služi uz kiselu pavlaku, ali ja volim da dodam i koju kap limuna.
20938
Juče sam ostala bez ručka pa sam bila primorana da spremim nešto od onoga što mi se nalazi u frižideru. Izbor nije bio veliki ali je zato bilo veoma ukusno!
31554
Kisela čorba od mlade boranije se lako i brzo priprema a veoma je ukusna i osvežavajuća.
15782
Brzi kolač od višanja volimo svi da jedemo, postoje mnoge varijante, a evo i jedne sa slatkom pavlakom i jogurtom.
36395