• Zašto piti toplu čokoladu?

    Zašto piti toplu čokoladu?

    Doktor Vil Klover autor je knjige „Eat Chocolate, Lose Weight“ i navodi da redovnom konzumacijom čokolade sa visokim sadržajem kakaoa činimo uslugu našem organizmu. Topla čokolada bogata je antioksidansima, vlaknima i proteinima. Utiče na gubitak apetita zbog čega se preporučuje svima koji se bore sa viškom kilograma. Oleinska kiselina u toploj čokoladi može smanjiti nivo lošeg holesterola, a antiinflamatorna jedinjenja mogu sprečiti rizik od srčanih problema. Poznato je da smanjuje anksioznost jer utiče na hormon kortizol.

     962
  • Semenke lana - izvor zdravlja

    Semenke lana - izvor zdravlja

    Semenke lana neki nazivaju i najmoćnijom hranom na planeti, a postoje i dokazi koji kažu da njegovom konzumacijom smanjujete rizik od srčanih obolenja, moždanog udara, kancerogenih obolenja i dijabetesa.

    Sadrži vitamine A, F, E, B, omega 3, 6 i 9 masne kiseline, kojima je bogatiji čak i od ribljeg mesa.

    Smanjujete rizik od srčanih obolenja, moždanog udara, kancerogenih obolenja i dijabetesa.

    Lanena sluz je najodgovornija za uticaj lana na probavu, jer podstiče rad lenjih creva - najčešćeg problema mnogih ljudi.

    Lan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana neophodnih u ishrani, poseduje lecitin, koji može rastvarati masti i snižavati nivo holesterola.

    Semenke lana jačaju imuni sistem i preventiva su za brojne upalne bolesti.

    Stabilizuju bolni menstrualni ciklus.

    Ubrzavaju zarastanje opekotina od sunca.

    Laneno seme u sebi sadrži elemente natrijuma, magnezijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora, cinka, selena i druge.

     1212
  • Feng Shui kuhinja

    Feng Shui kuhinja

    U Feng Shui-ju kuhinja predstavlja zdravlje i blagostanje ukućana.
    Ona predstavlja mesto gde se priprema hrana, a kako hrana održava život, kuhinja simbolizuje ljubav, ishranu, znanje, zdravlje - sve ono što život znači! Samim tim kuhinja predstavlja i najbitniju prostoriju u domu!

    Zbog toga smo izdvojili par Feng Shui pravila i saveta koji vam mogu pomoći u uređenju vaše kuhinje:

    - zastupljena su dva elementa – VODA  i VATRA. Oni nažalost u bliskom susretu deluju destruktivno i zato je preporučljivo da se potrudimo da ih koliko je moguće što više razdvojimo. VODI pripadaju sudopera, frižider, zamrzivač i mašina za sudove. VATRI pripadaju šporet, mikrotalasna, bojler. Najidealniji raspored bi bio kada ova dva elementa ne bi bila smeštena jedan kraj drugog, jedan iznad drugog ili jedan preko puta drugog.

    - Kuhinja mora uvek biti čista, uredna, provetrena i dobro osvetljena.

    - Svi aparati koji se koriste moraju biti uvek ispravni.

    - Preporučena boja je zelena, ali u svakom slučaju to su svetle boje.

    - Najbolji materijal za izradu kuhinje je drvo, dok se radni stolovi od metala ne preporučuju. Takođe imajte u vidu da je plastika VATRA a da taj element već preovlađuje kuhinjom.

    - Jedno od glavnih pravila koje važi u Feng Shui-ju je da prostorije ne budu prenatrpane, tako da potrudite se da vam police ne budu pune svim i svačim.

    - Oštre predmete trudite se da držite sakrivene u fiokama.

    - Ukoliko imate prozor, potrudite se da sudopera bude ispod njega.

    - Feng Shui stručnajci skreću pažnju da je izuzetno bitan položaj šporeta. On mora biti postavljen tako da osoba koja kuva nije okrenuta ledjima ka ulazu, znači da u svakom trenutku vidi ko ulazi, ne sme biti na severozapadu, direktno ispod prozora ili noseće grede, na isti zid sa wc školjkom ili krevetom.

    Ukoliko je vaša kuhinja već napravljena i ne postoji mogućnost da premestite šporet nemojte se brinuti postoje i Feng Shui “lekovi” koji mogu ublažiti neke situacije:

    - Ako je šporet okrenut ka zidu a vi nemate mogućnost bočnog pogleda ka ulazu, postavite ogledalo iznad njega kako biste videli ko ulazi, ili zakačite neko zvonce na ulazu kako biste bili upozoreni da je neko ušao.

    - Ako nemate mogućnost da izmenite raspored šporeta, frižidera i sudopere pa su jedan pored drugog ili preko puta možete da uradite sledeće:

    - Stavite između njih neku šarenu posudu ili figuru od keramičkih pločica u zelenoj ili svetlo plavoj boji na samom zidu između njih.

    - Postavite zelenu ili plavu podnu prostirku.

    - Prekrijte ceo pod zelenim ili plavim pločicama.

    - Osnovno pravilo što se tiče biljaka je da imaju zaobljene i mesnate listove i da izbegavate kaktuse i sušeno i plastično cveće. Kao preporuka za kuhinju je bambus ili začinsko bilje koje možete zasaditi u malim saksijicama i staviti da visi u korpicama.

     13359
  • Mitovi o alergiji i intoleranciji na mlečne proizvode

    Mitovi o alergiji i intoleranciji na mlečne proizvode

    Prvi mit - alergija na hranu nije isto što i intolerancija. Ta dva termina se odnose na dve različite stvari. Alergija označava stanje kada imuni sistem reaguje na neposredni nadražaj, a reakcije variraju od blagih do smrtno opasnih. Blagi su povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i kijanje, dok su ozbiljniji problemi sa disanjem, oticanje usana i disajnih puteva i gubitak svesnosti. Preko 90% alergijskih reakcija izazvano je jednom od ovih 8 namirnica - mleko, žitarice, kikiriki, orah, jaja, soja, riba i morski plodovi.
    Intolerancija na hranu, sa druge strane, jeste reakcija digestivnog sistema i simptomi se ispoljavaju kada pojedete određenu količinu hrane, a simptomi su mučnina, nadutost, dijareja i gasovi. Ovo najčešće izazivaju mlečni proizvodi i žitarice.

    Drugi mit - kada vam jednom dijagnostifikuju alergiju, nikad više ne smete jesti tu hranu. Alergije na hranu se mogu razviti u svim dobima života i mnoga deca su pogođena ovim, ali je moguće da kasnije u životu više nemaju reakcije na hranu na koju su bili alergični u detinjstvu. Testove treba regularno ponavljati, da bi se utvrdilo jeste li i dalje alergični.

    Treći mit - morate izbegavati mleko i mlečne proizvode ako ste intolerantni na laktozu. Odrasli i adolescenti kojima je dijagnoza intolerancija na laktozu mogu da tolerišu oko 12 grama laktoze, što je otprilike jedna šolja mleka ili jogurta. Količina laktoze varira u određenim namirnicama, tako da se ti ljudi mogu držati onih sa nižim postotkom poput švapskog sira, jogurta, kiselog mleka i mocarele. Jogurt je posebno preporučljiv.

    Četvrti mit - ljudi koji su alergični na mleko mogu da piju mleko bez laktoze. Mleko bez laktoze je i dalje mleko, tako da nije dobar izbor za ljude zaista alergične na mleko. Međutim, za ljude koji imaju intoleranciju na mleko, ovo je savršen izbor.

     1348
  • Veza između buke i gojaznosti

    Veza između buke i gojaznosti

    Švedska studija sprovedena u Stokholmu na uzorku od 5000 ljudi pokazala je da stanovnici bučnijih područja (oni koji žive u blizini aerodroma, pruga, ili prometnih saobraćajnica) imaju veće šanse da budu bucmastiji od ljudi koji žive u mirnijim krajevima.

    Buka izaziva manjak sna i povećanje nivoa stresa u organizmu, a postoji bojazan i od pojačanog lučenja kortizola koji stimuliše rast masnih ćelija. Prema studiji, najviše na masi dobijaju ljudi koji su blizu aerodroma, potom pruga i najzad saobraćaja.

     1435
Ukusna štrudla sa orasima.
22652
Đevreci koje možete pripremiti za doručak ili večeru.
3878
Simpatična hrskava srca.
1554
Mekan i jednostavan desert. možete napraviti od svežih ili smrznutih malina.
2966
Ovo je prvi kolač koji sam napravila. Mnogo godina kasnije je i prvi kolač koji je moja ćerka napravila.
8389
Slatkiš koji se brzo spremi, a još brše pojede.
2702