• Uticaj holesterola na mozak

    Uticaj holesterola na mozak

    Veruje se da je glavni razlog za nastanak ateroskleroze ishrana bogata zasićenim i trans mastima. Oni predstavljaju osnovni faktor rizika za bolesti srca, ali visok holesterol može uticati i na moždanu funkciju. Istraživanja pokazuju da je lečenje visokog holesterola kompleksan zdravstveni problem.

    Holesterol je i dobar i loš za organizam. S jedne strane, telo koristi holesterol za proizvodnju hormona i za održavanje ćelijskih membrana. Visok nivo holesterola može imati ozbiljne posledice po zdravlje, u smislu sužavanja krvnih sudova što stvara pritisak i onemogućava uravnotežen protok krvi. Sve navedeno povećava rizik od stvaranja smrtonosnih ugrušaka koji mogu izazvati moždani udar ili infarkt.

    Iako holesterol može imati štetne posledice, takođe je važan za zdravo funkcionisanje mozga. Mozak sadrži oko 25 odsto holesterola i koristi ga za sintezu neurotransmitera. Mozak ne može izvući holesterol iz krvi, pa zato mora da obezbedi sopstvene zalihe.

     536
  • Saveti za pravilnu ishranu

    Saveti za pravilnu ishranu

    1. Ne izbegavajte doručak jer je jedan od najvažnijih obroka. Jedan od izbora mogu biti jaja ili prebranac sa integralnim hlebom. Musli sa voćem ili jogurtom je uvek dobar izbor.

    2. Jedite više voća i najmanje tri šolje različitog povrća dnevno, makar i u vidu salate.

    3. Vežbajte najmanje sat vremena svaki dan ili što više šetajte. Fizička aktivnost je važna za vaš metabolizam, kao i imuni sistem.

    4. Jedite sporije, češće i u manjim količinama.

    5. Neka vaša užina bude bogata proteinima. Izbegavajte grickalice i masnu hranu.

    6. Konzumirajte više tečnosti jer je esencijalna za osnovne funkcije vašeg organizma. Izbegavajte gazirane napitke.

     714
  • Kako kafa utiče na krvne sudove?

    Kako kafa utiče na krvne sudove?

    Oslanjate se na svoju jutarnju kafu kao jedinog saveznika u pokušaju da ostanete budni? Kofein – aktivni sastojak koji ima brojne efekte na vaše telo. Ponekad mogu biti neprijatni. Jedan primer jesu krvni sudovi. Adenozin je neurotransmiter u vašem mozgu koji pomaže u dilataciji vaših krvnih sudova i usporava aktivnost nervnih ćelija što čini da se osećate umorno. Jedan od načina na koji kofein deluje jeste povezivanje receptora za adenozin u vašem mozgu. To znači da umesto širenja krvnih sudova, dolazi do sužavanja. Ipak, širi krvne sudove u plućima tako da može olakšati disanje.

     435
  • Piletina

    Piletina

    Čuva zdravlje i novčanik.

    Proteini su ključan deo ljudske ishrane, jer ih organizam koristi za stvaranje novih ćelija i održavanje i obnovu starih. Belančevine takođe imaju ulogu u proizvodnji enzima koji utiču na varenje, metabolizam i skladištenje sala.

    Piletina sadrži visokokvalitetne proteine, koji sadrže sve neophodne aminokiseline, uz nizak postotak masti. Uz to, mast iz piletine je uglavnom nezasićena, tako da je veoma korisna za organizam, što kao rezultat ima činjenicu da je piletina meso koju lekari najčešće preporučuju kao alternativu crvenom mesu. Pileće belo meso je jedno od najzdravijih mesa kojim možete da obradujete svoje telo.

    Jedna šnicla (100 gr) pilećeg belog mesa bez kosti i kože sadrži svega jedan gram zasićene masti, uz manje od 4 grama ukupne masti.

    Ista količina mesa ima 31 gram proteina, što je više od polovine preporučenog dnevnog unosa za odraslu ženu.

    Piletina prirodno sadrži nizak procenat natrijuma, svega 74 mg u 100 grama mesa.

    Piletina je odličan izvor niacina (vitamin B3), vitamina B6 i B12. Sadrži i gvožđe.

    Odrastao čovek dnevno ne bi trebao da konzumira više od 20 grama zasićenih masti dnevno, a kako piletina ima izuzetno mali procenat zasićenih masti, ovo meso je odličan izvor proteina, bez bojazni od preteranog postotka zasićenih masti.

    Dok je belo meso najpopularniji deo pileta, ni bataci i druga tamna mesa nisu loš izbor za vašu kuhinju. Iako ona sadrže nešto više masti i vezivnog tkiva nego belo meso, ono se bolje pokazuje na roštilju, jer zbog nešto većeg postotka masti i kolagena ostaje sočno čak i na visokim temperaturama.

    Najmasniji deo piletine je koža, sa 41 grama masti u porciji od 100 grama. Međutim, pošto se retko koje jelo služi sa tolikom količinom kože, ovo nije problem.

    Ovo meso je odlično u kuhinji jer se može spremati na milion načina, lako upija arome iz začinskog bilja, može se jesti topla ili hladna, u salati ili kao glavno jelo, a cena ovog mesa je mnogo manja nego cena svinjetine, junetine ili nekog drugog mesa.

     2017
  • Simptomi trovanja mesom

    Simptomi trovanja mesom

    Trovanje mesom je rezultat bakterijske kontaminacije usled nepravilnog skladištenja ili kuvanja. Simptomi variraju od veoma blagih do izuzetno ozbiljnih, zavisno od stepena prisutnih bakterija kao i od njihove vrste. Blago trovanje hranom često biva rešeno samo od sebe, ali ozbiljnije trovanje može da zahteva medicinski tretman.

    Crevni sistem reaguje na najezdu bakterija pre svega kroz grčeve, nadutost, gasove i mučninu. Kako vaše telo pokušava da se oslobodi bakterija, čest rezultat je dijareja i povraćanje. Neke od bakterija izazivaju i krvarenje koje traje i do tri dana. U nastojanju da se izbori, telo povećava svoju telesnu temperaturu što rezultira groznicom. Dehidriranost, malaksalost i upala mišića su još neki od mogućih simptoma koji su znak za ozbiljnu medicinsku intervenciju. Ukoliko imate zamagljen vid ili vidite duplo, osetljivi ste na svetlo, teško govorite i imate problema sa gutanjem hrane - hitno se javite lekaru.

     1936
Meso japanske prepelice pomalo potseća na meso divljači - tamno je, slatkasno i naravno veoma ukusno. Počastite sebe, svoju porodicu ili prijatelje ovim specijalitetom i uživajte uz muziku Zvonka Bogdana,…
20887
Ako želite da malo promenite nešto u svakodnevnoj pripremi hrane, ili da iznenadite prijatno vaše goste sa nekim novim specijalitetom, isprobajte recept za hrskave prepelice.
20513
Krem supa od karfiola je veoma ukusna i hranljiva, u letnjim danima vam može zameniti ceo obrok.
16038
Uvek se pitamo šta uraditi sa gomilom kuvanih jaja koji nam ostanu posle Uskrsa??? Dobro,Uskrs je odavno prošao,ali u ovom receptu ću Vam objasniti kako da iznenadite Vaše goste sa…
12505
Kada sam prvi put čula za gulaš sa pivom prvo mi je prošlo kroz glavu da je to nešto penasto i gorko...nikako ukusno, ali kada sam ga probala momentalno sam…
24201
Francuskog krompira se uvek setimo nakon Uskrsa kada nam ostane velika količina kuvanih jaja i ne znamo šta ćemo sa njima. Ali to ne mora biti uvek tako, ovo jelo…
21743
Strana 1236 od 1254