• Kajsija

    Kajsija

    Kajsija je poreklom iz Kine i Kirgistana ali se gaji u svim krajevima gde je topla klima. Osim samog ploda jestivo je i samo jezgro koštice, pa zbog toga kajsija spada u koštunjavo voće. Sveža kajsija sadrži šest puta manje kalorija nego suva. Kajsiju smo navikli da konzumiramo svežu, u kompotu, sok, sušenu, marmelada, džem, kao deo torti i kolača... U našim prostorima je dosta poznata i rakija od kajsije. Kajsija se može koristiti kao diuretik, laksativ, antioksidans, a povoljno deluje pri čišćenju organizma od raznih toksina.
     12559
  • Chef

    Chef

    Evo jedne zabavne komedije o kuvanju, snovima i istrajnosti koju nikako ne smete propustiti.

    Karl Kasper je glavni kuvar prestižnog restorana u Kaliforniji. Nakon naredbe šefova da, umesto svojih kreativnih i inovativnih đakonija, na meni restorana stavi uobičajenu i već proverenu hranu, Karl dobija izuzetno loše kritike blogera Remzija Majkla. Da stvar bude još gora, Karl vređa Remzija na Twitteru, ne znajući da te kritike postaju javne. Karl ubrzo dobija otkaz i zajedno sa svojim sinom (sa kojim je u lošim odnosima) i prijateljem Martinom unajmljuje kamion sa kojim putuje širom Amerike i promoviše svoje jedinstvene recepte.

    Ono što ovaj film čini posebnim jeste činjenica da na zabavan način prikazuje kako je bitno negovati odnose sa porodicom, verovati u svoje odluke i biti istrajan, bilo da je reč o kulinarstvu ili bilo kojoj drugoj oblasti u životu. Na gledaocima je da na kraju otkriju kako će se razviti njegov odnos sa sinom, da li će mu na kraju stari šefovi i bloger Remzi odati priznanje i da li će uspeti u nameri da otvori svoj restoran u kojem će se služiti njegovi lični recepti.

    Nije loše napomenuti da u ovom filmu glumi čitava plejada popularnih holivudskih zvezda kao što su Sofija Vergara, Skarlet Johanson, Oliver Plat, Dastin Hofman i Robert Dauni Junior.

    Takođe, posebno oduševljava soundtrack filma koji čini mnoštvo kvalitetnih rok, bluez i džez pesama koje ćete sigurno slušati sledeći put dok budete pripremali svoje đakonije.

     575
  • Zašto je važno jesti banane

    Zašto je važno jesti banane

    Banane su voće koje deluje kao probiotik i stimulišu rad creva.

    Banane mogu smanjiti telesnu temperaturu tela tokom vrelih letnjih dana.

    Utrljavanjem unutrašnjosti kore banane možete sprečiti svrab i iritaciju na koži.

    Konzumiranjem jedne banane između obroka možete stabilizovati nivo šećera u krvi i smanjiti jutarnju mučninu.

    Dve banane pre napornog treninga ili na pauzi održavaju šećer u krvi i sprečavaju grčeve u mišićima.

    Bogate pektinom, banane pomažu pri varenju i oslobađanju toksina iz organizma.

    Banane smanjuju otoke, jačaju nervni sistem, pomažu u proizodnji belih krvnih zrnaca i sadrže visok nivo vitamina B6.

    Bogate kalijumom, banane utiču na krvni pritisak i štite od srčanog i moždanog udara.

     846
  • Uticaj pržene ribe na zdravlje

    Uticaj pržene ribe na zdravlje

    Riba je dobar izvor proteina. Ovaj esencijalni nutrijent pružiće vam energiju i regenerisaće oštećene ćelije.

    Pržena riba sadrži veoma malo masti.

    Sadrži više Omega 3 masnih kiselina koje su od velike važnosti kada je reč o zdravlju srca.

    Visok nivo vitamina D i kalcijuma uticaće na zdravlje kostiju.

    Značajan je saveznik u sprečavanju bolesti organa za disanje.

     250
  • Energetske i hranljive vrednosti: karfiol

    Energetske i hranljive vrednosti: karfiol

    Karfiol pripada porodici kupusa, ima snažna antioksidativna svojstva, bogat je vitaminom C kao i magnezijumom. Čisti toksine iz organizma, čuvar je srca i krvnih sudova. Odličan je saveznik u borbi protiv prehlada i gripa. Od svih hranljivih sastojaka, najviše sadrži vodu.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 25 kcal

    Ugljeni hidrati: 4,97 g

    Proteini: 1,92 g

    Masti: 0,28 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2 g

    Niacin: 0,51 mg

    Vitamin A:

    Vitamin C: 48, 2 mg

    Vitamin E: 0,1 mg

    Vitamin K: 15, 5 mg

    Natrijum: 30 mg

    Kalijum: 299 mg

    Kalcijum: 22 mg

    Gvožđe: 0,42 mg

    Magnezijum: 15,3 mg

    Cink: 0,27 mg

     452
Ako želite da malo promenite nešto u svakodnevnoj pripremi hrane, ili da iznenadite prijatno vaše goste sa nekim novim specijalitetom, isprobajte recept za hrskave prepelice.
20103
Krem supa od karfiola je veoma ukusna i hranljiva, u letnjim danima vam može zameniti ceo obrok.
15863
Uvek se pitamo šta uraditi sa gomilom kuvanih jaja koji nam ostanu posle Uskrsa??? Dobro,Uskrs je odavno prošao,ali u ovom receptu ću Vam objasniti kako da iznenadite Vaše goste sa…
11954
Kada sam prvi put čula za gulaš sa pivom prvo mi je prošlo kroz glavu da je to nešto penasto i gorko...nikako ukusno, ali kada sam ga probala momentalno sam…
23669
Francuskog krompira se uvek setimo nakon Uskrsa kada nam ostane velika količina kuvanih jaja i ne znamo šta ćemo sa njima. Ali to ne mora biti uvek tako, ovo jelo…
21362
Ukoliko želite da vam se meso prosto topi u ustima marinirajte ga pre pripreme.
25891
Strana 1199 od 1217