• Naučno je dokazano - mocarela je najbolji sir za picu

    Naučno je dokazano - mocarela je najbolji sir za picu

    Vaša čula su vam to verovatno već saopštila, ali sad je naučno i dokazano da je mocarela najbolji sir za picu. Međutim, znate li zašto je to slučaj?

    Istraživači na jednom australijskom univerzitetu nedavno su objavili istraživanje koje se bavilo ovim pitanjem. Odgovor leži u jedinstvenim šemama rastapanja i tamnjenja koje mocarela ima. Ovo je utvđeno ne samo empirijski, već i specijalnim kompjuterskim softverom, koji je kvantifikovao uniformnu boju sira. Merila se takođe i rastegljivost, nivo vlažnosti, procenat masti i temperatura na kojoj se sir topi.

    Čedar i edamer nisu bili dovoljno elastični, grijer i provolon su previše masni, a ementaler nije dovoljno vlažan.

    Ukoliko vas interesuje tok eksperimenta, pogledajte video.

     2993
  • Hrana koju je najbolje konzumirati tokom letnjeg perioda

    Hrana koju je najbolje konzumirati tokom letnjeg perioda

    Paradajz – bogat antioksidansima I vitaminom C. Sadrži korisne fitohemikalije kao što je likopen koji sprečava razvoj hroničnih bolesti.

    Tikvice – značajne za hidrataciju jer su su bogate vodom. Snižava nivo holesterola I pospešuje zdravlje srca.

    Lubenice – povrće koje takođe sadrži visok nivo vode, a pored hidriranosi štiti ćelije od oštećenja izazvanog izlaganju suncu.

    Jogurt – bogat proteinima I bakterijama koji deluju kao probiotik čime održavaju zdravlje vašeg probavnog sistema.

    Kajsije, breskve, nektarine – bogate dijetetskim vlaknima, vitaminom A, C I antioksidansima.

    Orašasti plodovi – smanjuju nivo holesterola zbog prisustva mononezasićenih I polinezasićenih masti.

     310
  • Crni luk

    Crni luk

    Iako se mnogima pri samu pomisao seckanja ovog povrća zavrti u glavi zbog suza koje obavezno proteku, crni luk (lat. Allium cepa) je u mnogim krajevima širom sveta nezaobilazni deo gulaša, variva i drugih čorbi, dok je kod nas obavezan deo roštilja.

    U narodu poznat i kao crvenac, ljutika, kapula i mrki luk, odavnina je dobar saveznik ljudskog zdravlja pa su ga koristili još pre pet hiljada godina. U Egiptu su faraone sahranjivali sa glavicom crnog luka, dok su ga u Indiji, Staroj Grčkoj i RImu koristili za lečenje mnogih bolesti. Danas su najveći uzgajivači ovog povrća zemlje Dalekog Istoka, Rusija i SAD.

    No, ono zbog čega je luk najzdraviji jeste činjenica da, isto kao i beli luk, sadrži redak element sumpor (zbog kojeg i ima jak, ljutkast ukus), koji je dragocen po zdravlje, a jako malo biljaka ga sadrži u sebi. Mnogi ne znaju da redovna upotreba luka smanjuje nivo glukoze u krvi, pa je ovo povrće odlično za ishranu dijabetičara. Takođe, sok od luka je odličan za lečenje mnogih kožnih bolesti kao što su akne, bradavice, opekotine i osip.

    Što se tiče ishrane, crni luk zaista spada među najomiljenije sastojke koji se koriste u kuhinjama širom sveta. Koristi se u raznim varivima, u paprikašu, čorbama, ili sirov kao deo mnogih letnjih salata. Zajedno sa avokadom, paprikom i paradajzom, čini ukusni i svetski poznat umak Gvakamole.

    Jedan od načina da ublažite ljutinu i peckanje očiju prilikom seckanja jeste to da luk prvo posolite i ostavite da odstoji.

     678
  • Kupus

    Kupus

    Današnji kupus koji koristimo se razvio nakon dugih godina stalnom selekcijom od divljeg kupusa. Koristili su ga još stari Rimljani i prepoznali su njegovu lekovitost. Kupus sadrži vitamin C, beta-karoten (koji u našem organizmu metabolizira u vitamin A),kalijum, gvožđe, magnezijum, bakar... Zanimljiva je činjenica da kiseli kupus sadrži veliku količinu vitamina C, pa ga je zbog toga i kapetan Kuk poneo na svoje putovanje kako bi zaštitio svoju posadu od skorbuta (bolest koja nastaje zbog nedostatka vitamina C) i uspeo je u tome. Koristi se i kod čira na želucu, upale debelog creva i preventivno kod prehlade i kašlja.
     11896
  • Zeleni kamut – prirodni „čistač“ jetre

    Zeleni kamut – prirodni „čistač“ jetre

    Zeleni kamut je jedan od prerađenih suplemenata koji se proizvodi od pšenice. Poznat je kao „super hrana“ jer hlorofil u njemu pomaže telu da detoksikuje jetru. Visok sadržaj aminokiselina značajan je za pravilan rad sistema za varenje. Kamut je od velike važnosti i za obnovu oštećenih krvnih ćelija. Koristi se kao lek protiv brojnih infekcija i upala. Pomaže u smanjenju visokog nivoa holesterola.

     506
Ravanija je starinski veoma jednostavan recept turskog porekla. Ko voli može ukrasiti sitno seckanim orasima.
48682
Šumska tajna su predivne mlečne kuglice.
16782
Kocke sa keksom i čokoladom se lagano pripremaju a još laganije pojedu. Uživajte!
39105
Testenina sa rukolom i tunejvinom je jednostavna za pripremu a veoma osvežavajuća. Možete koristiti bilo koju vrstu testenine.
8897
Mafine sa višanjama volimo svi da jedemo, testo je skoro isto kao i za brzi kolač od višanja samo što su mafini interesantniji i moderniji.
32765
Pre neki dan sam u radnji kupila kore od heljdinom brašna pa rekoh ajde da isprobam i to. Pošto me je mrzelo da tražim recept iskoristila sam svoj za gibanicu.…
49683
Strana 1199 od 1250