• Kurkuma

    Kurkuma

    Začin kurkuma (lat. Curcuma longa), koji pripada porodici đumbira, već više od pet milenijuma spada u red najpopularnijih i najzdravijih indijskih začina. Potiče iz tropskih krajeva Južne Azije, pa otuda i drugi naziv za kurkumu - indijski šafran. Mnogi ne znaju da je upravo kukruma najbitniji sastojak indijskog začina kari, kojem daje specifičnu žutu nijansu. Zbog te svoje intenzivne žute boje, kurkuma se osim u ishrani koristi i za bojenje jogurta, sireva, putera i senfa. No, ovaj orijentalni začin se u mnogim kulturama koristi i kao lek, jer zbog svog glavnog sastojka kurkumina pomaže u prevenciji dijabetesa, artritisa, ima snažno antioksidativno i antikancerogeno dejstvo te po nekim istraživanjima štiti organizam od raka dojki, prostate i pluća. Pored kurkumina, ovaj indijski začin sadrži i visok nivo vitamina B6, kalijuma, mangana, gvožđa ali i biljnih vlakana, zbog kojih povoljno deluje na rad metabolizma. Ljut i aromatičan ukus kurkume će najviše doći do izražaja ako ga kombinujete sa pirinčem, piletinom, kuvanim jajima, povrćem kao što je karfiol, brokoli, boranija ili crni luk, a nećete pogrešiti ni ako ga stavite u majonez ili standardni preliv za salatu. U hladnim zimskim danima se možete ugrejati toplim čajem od kurkume, tako što ćete supenu kašiku ovog začina preliti sa litar ključale vode, dodati malo đumbira i kardamoma, još malo prokuvati i piti dok je još vruće.

     1106
  • Bitka putera - šta je zdravije, badem ili kikiriki?

    Bitka putera - šta je zdravije, badem ili kikiriki?

    U poslednjih nekoliko godina puter od badema preuzeo je primat kao najzdraviji puter. Međutim, on nije jeftin (često košta i duplo više nego kikiriki).

    Kada govorimo o ugljenim hidratima, mastima i proteinima puter od kikirikija i puter od badema su gotovo identični. Trideset grama putera sadrži oko 200 kalorija i 7 grama proteina i dosta zdravih masti.

    Kada, pak, govorimo o mikronutrijentima, tu već počinju da se vide razlike. Badem ima više magnezijuma i vitamina E. Magnezijum je važan za zdravlje kostiju i centralni nervni sistem, a vitamin E je moćan antioksidant koji se ne može naći u mnogim vrstama hrane. Badem takođe ima više kalcijuma i gvožđa od kikirikija.

    Kikiriki može da izazove nadimanje, jer je tehnički mahunarka, a ne orašasto voće, dok badem brže i efikasnije može da zasiti, tako da je bolji izbor za ljude koji žele da oslabe.

    Dakle, pobednik je jasan, ako možete da birate, posegnite za puterom od badema.

     2156
  • Bled je u Sloveniji poznat ne po dvorcu, nego po - krempitama!

    Bled je u Sloveniji poznat ne po dvorcu, nego po - krempitama!

    Iako je mnogima prva asocijacija na slovenačko jezero Bled, dvorac koji se nalazi u njegovom centru, mnogi meštani, ali i turisti će vam reći da se u jednoj lokalnoj poslastičarnici nalaze najbolje krempite i da bi, ako ima pravde, ovo mesto trebalo da bude poznato upravo po njima.

    U pitanju je poslastica koja vodi poreklo još iz doba Austrougarske monarhije, i svaka država ima neku svoju verziju i naziv. Nebitno da li ćemo je nazvati krempita, kremšnita, kremovka, kremeš ili kremna rezina, moramo se složiti sa tim da nema ko je barem jednom nije probao. A sve više komentara sugeriše da oni koji nisu, treba to da urade u poslastičarnici Park hotela na Bledu.

    Na ovom mestu, još od 1953. godine, svoju poslastičarsku čaroliju izvodi poznati pekar Ištvan Lukačević, rodom iz Vojvodine.
    Pri izradi poslastice, sve mora biti u znaku broja sedam: lisnato testo se sedam puta prevrće, krem se kuva sedam minuta, a svi kolači se seku u kvadrate čije stranice iznose sedam centimetara.

    U ovoj poslastičarnici se dnevno proda oko 3.500 komada krempita, a rekord je oboren 70-ih godina prošlog veka, kada je tokom jednog okupljana klizača na ledu, prodato čak 7.000 komada.

    Trenutno se na internetu može naći recept ove krempite, ali smo sigurni da, bez pogleda na Bled i Alpa koji se naziru u pozadini, neće imati isti ukus.

     45
  • Ječmena trava - saveznik protiv brojnih bolesti

    Ječmena trava - saveznik protiv brojnih bolesti

    U sadejstvu sa vitaminom E i beta karotenom, ječmena trava je poznata kao izuzetno moćan dobavljač brojnih enzima. Efikasna je u prevenciji i tretmanu kancera zahvaljujući enzimu koji eleminiše slobodne radikale i pruža energiju. Takođe neutrališu efekte vodonik peroksida koji se stvara tokom disanja. Reguliše stres i drži nivo holesterola pod kontrolom. Vitamin E u ječmenoj traci reguliše optimalni nivo hormona, a vitamin K igra ključnu ulogu kada je reč o zdravlju kostiju. Deluje i kao neurotransmiter, jača koncentraciju i utiče na bolje pamćenje. Pored folne kiseline, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, ječmena trava bogata je i bakrom, fosforom, manganom i cinkom. Sadrži 30 odsto više kalcijuma, vitamina B1 i 11 u odnosu na kravlje mleko. A sadržo o pet puta više gvožđa u odnosu na spanać. Obiluje proteinima i pomaže obnovi i rastu mišića. Koristi se za lečenje anemije, artritisa, kožnih bolesti i visokog krvnog pritiska. Odaberite dve vrste omiljenog voća, iscedite ih u sokovniku i umešajte ječmenu travu. Ovaj zdravi napitak konzumirajte makar jednom nedeljno i osetićete rezultate.

     822
  • Angelique Schmeinck

    Angelique Schmeinck

    Kreativna, inovativna i inspirativna - tako se u tri reči može opisati trenutno najpopularnija holandska majstorica kuvanja - Angelique Schmeinck (Anhelik Smejnk).

    Rođena je 4. juna 1964. godine, a kulinarstvom počinje da se bavi sa samo 16 godina u rodnoj Holandiji. Od onda ne prestaje da zadivljuje svetsku javnost svojim neobičnim idejama i tehnikama koje primenjuje pri spremanju svojih recepata, a našoj publici je najpoznatija kao TV lice na popularnom kanalu 24 Kitchen.

    Za sebe kaže da je izuzetno avanturističkog duha, pa ni ne čudi to što je 2003. godine otvorila neobičan restoran CuliAir - to je u stvari leteći balon koji može da primi do 14 osoba. Zamislite da letite nebom dok vam Anhelik sprema ukusne đakonije!

    Anhelik se može pohvaliti i time da je upravo ona jedna od dve žene u Holandiji koje imaju titulu majstora kulinarstva, a objavila je i nekoliko vrlo uspešnih knjiga. Naime, njena knjiga "Een Mond vol. Kunst" je proglašena za "najinovativniji" kuvar na svetu, dok je knjiga "SmaakVrienden" 2011. proglašena za "najzabavniji" kuvar u Holandiji.

    Pored svega ovoga, osnovala je i kompaniju "Ukus po želji" čiji je glavni cilj da podstakne i druge poznate kuvare i kompanije da još više eksperimentišu prilikom kreacije raznih jela.

    Posebno Vam preporučujemo njen najnoviji recept - crveno voće sa sirupom od bosiljka, a sastojke i način pripremanja ove ukusne letnje poslastice možete naći na sledećem linku: http://www.24kitchen.rs/recipe/crveno-voce-sa-sirupom-od-bosiljka

     954
Ruske kape ili šubare su sitni kolačići posuti kokosovim brašnom pa izgledaju kao šubare. Veoma su ukusne i kremaste. Možete ih još uvek pronaći u tradicionalnim poslastičarnicama.
31692
Kao klinci obožavali smo da doručkujemo kuvane đevreke sa jogurtom. Umeju da budu nezgodni za one koje nemaju dobre zube, ali kada se umoče u jogurt sve je ok. Ako…
9672
Intresantana ideja za ukusni i nesvakidašnji desert. Puding sa prelivom od banane, jabuke i suvog grožđa. Ukoliko ne volite ukus ruma, možete ga izbaciti iz recepta, dodajte samo par kapi…
10715
Kozunak je za neke deo rumunske kuhinje, za neke bugarske, ostali tvrde da potiče iz Nemačke ili Italije, a za mene on dolazi pravo iz bakine kuhinje. Nema praznika bez…
9646
Recept za rusku salatu, ali slatku :) Torta se zove ruska salata zbog toga što ima svega i svačega seckanog na kockice kao i sama ruska salata. Probajte veoma je…
Recept za jednostavan kolač sa predivnom čokoladnom kremom. Ukoliko više volite vanilu slobodno izostavite čokoladu.
5275
Strana 1194 od 1254