• Aronija - lekovita svojstva

    Aronija - lekovita svojstva

    Aronija vodi poreklo iz Severne Amerike, a od 20. veka uzgaja se širom Istočne Evrope. Ne sadrži tragove pesticida jer pri uzgoju ne zahteva hemijsku zaštitu protiv raznih štetočina i bolesti. Plod se koristi za proizvodnju sokova, sirupa, čajeva, dok je sušena aronija poznata po svojim antioksidativnim svojstvima. Naročito je popularna u alternativnoj medicini. Velika prednost u konzumiranju aronije je pre svega očuvanje i održavanje zdravlja urinarnog trakta. Poboljšava cirkulaciju krvi, jača krvne sudove i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Sadrži veliku količinu fenola koji "dezinfikuju" krvotok i telo, utiče na brže zarastanje rana, uklanja toksične materije iz organizma, smanjuje upale... Među najvećim prednostima je regulisanje krvnog pritiska. Sok ili čaj od aronije se preporučuje svakome ko ima problema sa krvnim pritiskom. Veliki broj studija analizirao je uticaj aronije na dijabetes i pokazalo se da može biti korisna u prevenciji i kontroli. Dokazano je da pomaže u lečenju stomačnih problema, uključujući čir na želucu i regulisanje dijareje. Bobice aronije sadrže veliku količinu karotena koji štiti ćelije oka od oštećenja i formiranja katarakte. Bogate su flavonoidima antioksidanata, pa štite oko od upala. Aronija se koristi i za regulisanje telesne težine jer reguliše nivo masti.

     534
  • Zakintos

    Zakintos

    Zakintos ili Zante je treće po veličini jonsko ostrvo. Smatraju ga najlepšim grčkim ostrvom. Južni deo Zakintosa je niži i ravniji, dok je severni planinski deo i uglavnom ogoljen. Najviši vrh ostrva je Vrahionas na 758 metara nadmorske visine. Celo ostrvo se prostire na površini od 409 km, dužine od 40km a širine od 20km. Plaže su uglavnom uvalice okružene visokim stenama. Na Zakintos možete doći avionom ili feribotom iz najbližih kopnenih luka.
    Najbolji način za kretanje ostrvom je da iznajmite auto ili motor. Takođe možete koristiti lokalni prevoz koji je dobro organizovan ili da iznajmite bicikl ukoliko volite da vozite po brdovitom terenu na velikim temperaturama.

     5233
  • Restoran Vega 8 International

    Restoran Vega 8 International

    Restoran Vega 8 International je otpočeo sa radom 2008. godine. Od tada gosti u izuzetno prijatnom ambijentu mogu probati italijansku kuhinju u kombinaciji sa tradicionalnim srpskim jelima.

    Restoran ima 9 zaposlenih. Osoblje je veoma mlado, raspoloženo i uvek spremno da ponudi osmeh i specijalitete kuće.

    Enterijer restorana predstavlja harmoniju starinskog i modernog dizajna dok kontrast koji iz toga proizilazi restoranu daje jedinstvenu atmosferu i veoma prijatan ambijent u kojem se gosti rado opuštaju i borave.

    Na izuzetno bogatom meniju gosti mogu pronaći tradicionalna srpska jela ali i veliki broj italijanskih specijaliteta kao što su paste, pene i razne vrste rižota, dok su posebni specijaliteti restorana Vega 8 International - bifteci. Bifteke možete dobiti na više desetine načina - gorgonzola sos, crni biber, zeleni biber i mnogi drugi načini a kao poseban kuriozitet je svakako biftek u sosu od semena bundeve - specijalitet koji se svakako mora probati.

    Restoran se nalazi na međunarodnom putu Beograd - Temišvar i kao takav turisti ga rado posećuju obzirom da su cene pristupačne a meni bogat i veoma raznovrstan. Naravno ovu ponudu upotpunjava izuzetno bogata karta pića u kojoj se pored raznih domaćih vina mogu pronaći i veoma poznata i tražena italijanska vina.

    Intalijansko-srpski restoran i picerija Vega 8 International je rado posećeno mesto u kojem mladi mogu uživati picama, pastama, tagliatelama, vitaminskim salatama, a porodice u posebnim paketima - porodičnim ručkovima. Naravno, ni poslovni ljudi nisu zaboravljeni, pa za njih postoje posebne pogodnosti koje redovnim gostima omogućavaju razna iznenađenja i popuste.

    Dobrodošli!

     4771
  • Koje je optimalno vreme za večeru?

    Koje je optimalno vreme za večeru?

    Kada se suočite sa ovim pitanjem, treba uzeti u obzir dva velika faktora - kada je bio ručak i kada je vreme za spavanje?

    Četiri sata nakon ručka dovoljno je vremena da se stomak isprazni i da nesmetano možete da sebi priuštite novi obrok. Ako je pauza između ručka i večere duža od četiri sata, ne bi bilo loše da ubacite užinu pre večere.

    Gravitacija baš i nije uvek prijateljski nastrojena i ne volimo je previše (npr. kad se pentramo uz neko strmo brdo), ali naš stomak voli gravitaciju, jer ona pomaže varenju. Dobro pravilo je da ne treba jesti u okviru od sat vremena pred spavanje. Inače, ideja da se sva hrana koju pojedete nakon izvesnog vremena (npr. 6 popodne) sva hrana pretvara u mast je pogrešna.

    Ako ste i posle večere gladni, možete uzeti neku užinicu (ako imate više sati do polaska u krevet), a ako vam je dosadno i želite da grickate nešto, zapamtite, hrana ne treba da bude razbribriga.

     901
  • Nisu sve kalorije iste

    Nisu sve kalorije iste

    Računica je poprilično jasna - ako želite da smršate, morate smanjiti svoj dnevni kalorijski unos. Međutim, gledanje samo na broj kalorija, ne i na njihov kvalitet vodi do nezdravih izbora. Što nas dovodi do pitanja - kada govorimo o mršavljenju, da li je zaista važno koju vrstu hrane biramo, ukoliko ne preteramo sa kalorijama?

    Uporedite obrađenu hranu poput čipsa sa porcijom orašastog voća npr. Ako i jedno i drugo ima 160 kalorija, da li je zaista bitno šta ćemo od toga pojesti? Možda i nije. Pre nekoliko godina, profesor na univerzitetu u Kanzasu oslabio je skoro 15 kg na dijeti koja se sastojala od slatkiša. To je uspeo zato što je unosio 1800 umesto 2800 kalorija koje su njegovom telu bile potrebne.

    Međutim, pre nego što odlučite da oprobate njegov metod, razmotrite to da kada jedemo, naše telo mora da razloži tu hranu. Varenje takođe sagoreva kalorije i čini oko 10% našeg metabolizma. Potrebno je manje energije da se svare ugljeni hidrati ili masti nego proteini. Ali, ubedljivo se najmanje kalorija potroši kada se vari procesirana hrana. Nedavna studija je pokazala da se čak 50% manje kalorija troši na varenje industrijske od prirodne hrane.

    Procesirana hrana čini da brže ogladnite, a često i negativno utiče na dijetu (čak i kad je kalorijski unos korektan). Ovim vrstama hrane nedostaju svi važni nutrijenti, a obiluju šećerima, solima i mastima. Povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa.

    Dakle, nije sve stvar kalorija, ima nečeg i u zdravlju.

     997
Špagete obožavam tako da ih pravim veoma često. Evo moje verzije špageta sa mesom.
Neizbežna salata na svim slavljima u našim krajevima.
14796
Uživajte u novim ukusima, specifičnim. U ovim hladnim danima, dok sedite u svom toplom domu, priuštite sebi ovakav kolač. Prijatno.
Heljda se retko koristi u našoj ishrani ali je izuzetno zdrava. Preporučuje se da se brašno koristi "razređeno" jer je dosta jako. Ja sam pomešala sa belim pšeničnim brašnom i…
30712
Dugo sam se kanila da napravim cupcakes. I konačno je došao i taj dan. Od silnih iceinga, filinga i ostalih “inga” napravila sam kombinaciju onoga što ja volim i onoga…
6462
Još jedan recept moje drage tetke sa Novog Zelanda. Kari supa je odličan izbor za hladne zimske dane.  Količina je dovoljna za 6 osoba. A možete je servirati uz tost…
6405
Strana 1194 od 1228