• Pečurke i očuvanje zdravlja

    Pečurke i očuvanje zdravlja

    Pečurke nisu baš svakome po ukusu, ali čak ni oni koji ih ne vole ne mogu da poreknu da su pečurke izuzetno važan saveznik u borbi protiv mnogih poremećaja.

    Pečurke se povezuju sa nižim rizikom za dobijanje raka dojke, prema studijama urađenim u Kini i Južnoj Koreji. One takođe onemogućavaju umnožavanje ćelija raka prostate. Ovaj eksperiment je urađen na miševima, ali naučnici veruju da će se isti efekat dogoditi i kod ljudi.

    Jedna portobelo pečurka srednje veličine izvor je oko 20% preporučenog dnevnog unosa selena, trećine unosa bakra, a sadrži kalijuma koliko i banana srednje veličine. Značajno je i to da su sve vrste pečurki bogate mineralima, a da zadržavaju svoje nutrijente i dinstane i na žaru i propržene.

    Ako vam sve ovo nije dovoljno, studije pokazuju i to da ako zamenite meso pečurkama u jednom obroku nedeljno, izgubićete i do 3 kg godišnje, bez drugih korekcija u ishrani.

     1572
  • Prednosti zelenih jabuka

    Prednosti zelenih jabuka

    Zelene jabuke imaju nekoliko prednosti u odnosu na sve ostale. Započnite jutro ovom poslasticom pre svakog doručka, osetićete brojne promene. Možete ih dodavati i u salate, šejkove, praviti sokove... Evo nekoliko razloga zbog kojih je važno da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

    1. Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utiču na "unutrašnju" ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva. Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.

    2. Ukoliko uvrstite makar dve zelene jabuke u vašu svakodnevnu ishranu smanjićete nivo šećera u krvi, snizićete nivo holesterola i istovremeno optimizovaćete zdravlje jetre.

    3. Mnogi isključuju zelene jabuke iz ishrane zbog njihove fruktoze. Međutim, zelene jabuke sadrže pektin koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

    4. Ukoliko patite od artritisa ili artroze - zgrabite zelenu jabuku odmah! Osetićete promene.

    5. Zelene jabuke povećavaju nivoe vitamina K koji pomaže telu u borbi protiv infekcija i prehlada.

     9607
  • Jeff Osaka

    Jeff Osaka

    Džef Osaka rođen je u Los Anđelesu. Oduvek je bio fasiniran ugostiteljstvom, ali se kuvanjem nije bavio sve do svoje 28. godine. Osaka je, prema mišljenju brojnih vrhunskih kuvara, jedan od najboljih na Zapadnoj obali. Pored brojnih pohvala od strane svojih kolega, brojni kritičari ističu njegov neizbrisiv doprinos kulinarskom svetu.

    "Twelve" je restoran u kojem je oduvek želeo da radi, a njegov naziv povezuje sa godišnjim dobima. "Smatram da postoje više od četiri godišnja doba, kao što postoje i sastojci koji su dostupni tokom nekoliko meseci godišnje, što i te kako utiče na meni bilo kog restorana."

    Najveća inspiracija mu je majka i period odrastanja tokom koga je mnogo vremena provodio pomažući joj u kuhinji. Osakin deda bio je vlasnik restorana, pa je i na taj način naučio brojne trikove. Japanska kuhinja i kupus pita su mu obeležile detinjstvo. Njegovi omiljeni sastojci menjaju se u skladu sa godišnjim dobima, a najviše voli da priprema losos. Najmanje voli bele tartufe. "Uvek sam tvrdio da je so najpotcenjeniji sastojak, samo zato što brojni kuvari ne umeju da odrede savršenu meru." Osaka prezire beli biber: "Brojni šefovi su insistirali na njegovom korišćenju, ali bez obzira na to koliko ga sameljete i dalje ima ukus izmeta". Sastojak bez kog ne može je puter. "Puter je moj slatki greh, sa njim nikad ne znam kada je dosta."

     2086
  • Jabukovo sirće protiv peruti

    Jabukovo sirće protiv peruti

    Jabukovo sirće poznato je u svetu zdrave ishrane po svojim lekovitim svojstvima. Budući da ima dovoljno kiselosti u sebi, ono ne samo da pomaže u uklanjanju peruti već otežava rast gljivica koje i dovode do perutanja kože glave. Napravite rastvor od pola čaše vode i pola čaše jabukovog sirćeta i uz pomoć boce sa raspršivačem nanesite na kosu nakon šamponiranja. Ostavite da odstoji 15 minuta pre ispiranja. Ovaj proces ponovljajte dva puta nedeljno i nakon mesec dana primetićete rezultate.

     862
  • Da li ste čuli za kinesku anđeliku?

    Da li ste čuli za kinesku anđeliku?

    Kineska anđelika je biljka koja se hiljadama godina upotrebljava u tradicionalnoj kineskoj medicini. Dostupna je i u obliku kapsule, čaja ili tečnog ekstrakta. Uspeva na hladnijim temperaturama i obično se sreće u planinskim predelima Kine, Japana i Koreje. Vekovima je korišćena za ublažavanje simptoma depresije, pa čak i za lečenje konstipacije. Danas se najčešće koristi za uravnoteženje hormona i ublažavanje simptoma menopauze. Sve zdravstvene prednosti ove biljke potiču od kumarina, prirodnog sastojka mnogih biljaka. Sadrži i druga korisna jedinjenja poput ferulinske kiseline i fitosterola. Ima jak, gorak ukus koji je sličan anisu. Studija časopisa „Food and Function“ pokazala je da kineska anđelika snižava nivo šećera u krvi.

     1296
Ukusna i jednostavna večera!
5901
Krckavi, ukusni pileći kroketi sa dimljenom slaninom!
6106
Pravi čokoladni užitak!
2534
Pravi užitak nakon dobrog ručka!
4132
Kako historičari navode,Muhallebi je bila poslastica služena pri kraju svečanosti, priređene u čast posjete engleskog ambasadora Sir Daniel Harvey-a Mehmetu IV,27.7.1675.godine. Njena jednostavnost i ukus ni danas nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.…
21522
Hljeb sa karakterističnim šarama i bojom, koju mu daje romal-glazura, nastao je u provinciji Khorasan, na istočnoj granici Irana (po čijim stanovnicima, Barbarima, je i dobio naziv)! Najčešće se služi…
2023