Bled je u Sloveniji poznat ne po dvorcu, nego po - krempitama!

copyright
Copyright: sava-hotels-resorts.com
Pročitano: 2093 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Iako je mnogima prva asocijacija na slovenačko jezero Bled, dvorac koji se nalazi u njegovom centru, mnogi meštani, ali i turisti će vam reći da se u jednoj lokalnoj poslastičarnici nalaze najbolje krempite i da bi, ako ima pravde, ovo mesto trebalo da bude poznato upravo po njima.

U pitanju je poslastica koja vodi poreklo još iz doba Austrougarske monarhije, i svaka država ima neku svoju verziju i naziv. Nebitno da li ćemo je nazvati krempita, kremšnita, kremovka, kremeš ili kremna rezina, moramo se složiti sa tim da nema ko je barem jednom nije probao. A sve više komentara sugeriše da oni koji nisu, treba to da urade u poslastičarnici Park hotela na Bledu.

Na ovom mestu, još od 1953. godine, svoju poslastičarsku čaroliju izvodi poznati pekar Ištvan Lukačević, rodom iz Vojvodine.
Pri izradi poslastice, sve mora biti u znaku broja sedam: lisnato testo se sedam puta prevrće, krem se kuva sedam minuta, a svi kolači se seku u kvadrate čije stranice iznose sedam centimetara.

U ovoj poslastičarnici se dnevno proda oko 3.500 komada krempita, a rekord je oboren 70-ih godina prošlog veka, kada je tokom jednog okupljana klizača na ledu, prodato čak 7.000 komada.

Trenutno se na internetu može naći recept ove krempite, ali smo sigurni da, bez pogleda na Bled i Alpa koji se naziru u pozadini, neće imati isti ukus.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava