Autofagija - proces obnove tela uz pomoć hrane

Pročitano: 161 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(0 glasova)

Zamislite da se u vašem telu nalazi tim malih "unutrašnjih čistača" koji se brinu o vašem zdravlju na jedan vrlo jedinstven način. Upravo je to autofagija - biološki fenomen koji omogućava ćelijama da se same održavaju i obnavljaju prirodnim putem. Iako se na prvi pogled može činiti kao naučna fantastika, ovaj proces je stvaran i odigrao je veliku ulogu u evoluciji mršavljenja.

Kako bi rezultati ove dijete bili uspešni, potrebno je povesti računa i o namirnicama koje unosimo. Postoje određene vrste hrane koje mogu pomoći u aktiviranju autofagije i podstaći telo da se oslobodi štetnih supstanci. U nastavku pričamo o njima.

Uvod u autofagiju

Autofagija, što doslovno znači "samojedenje", je fiziološki proces kojim ćelije recikliraju i uklanjaju oštećene ili nepotrebne komponente unutar sebe. Kao pravi majstori samoodržanja, ćelije koriste autofagiju kao sredstvo za održavanje ravnoteže i obnavljanje svojih vitalnih funkcija.

Kako se ovaj proces odvija? Recimo da ćelija ima svoju malu fabriku koja proizvodi proteine i druge molekule koji su joj potrebni za normalno funkcionisanje. Kao što se u svakoj fabrici vremenom nakupljaju otpaci i neupotrebljivi materijali, isto se dešava i u ćelijama. Autofagija je poput radnika u fabrici koji se bavi recikliranjem otpada, čisteći i razgrađujući oštećene proteine, oštećene delove ćelije i druge nepotrebne materijale.

Prvo, ćelija formira nešto poput "omotača" oko komponente koju želi da razgradi. Taj omotač, poznat kao autofagosom, sadrži enzime koji su odgovorni za razgradnju materijala unutar njene strukture. Nakon formiranja autofagosoma, on se spaja sa specijalizovanom organelom u ćeliji koja se naziva lizozom, gde se zapravo odvija proces razgradnje. Kao da ćelija ima sopstvenu fabriku za reciklažu.

Autofagija ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i sprečavanju raznih bolesti. Kroz ovaj proces, ćelije uklanjaju štetne materijale, poput oštećenih proteina, i time smanjuju rizik od nakupljanja otpada koji može izazvati oštećenja tkiva. Takođe, autofagija može da pomogne u održavanju energetske ravnoteže u telu, posebno u uslovima gladovanja ili stresa, tako što reciklira unutarćelijske resurse kako bi obezbedila energiju za preživljavanje.

Ova sposobnost ćelija da same sebe čiste ima brojne zdravstvene benefite. Autofagija se povezuje sa produženjem životnog veka, poboljšanom krvnom slikom, boljim radom mozga, jačanjem imunog sistema i smanjenjem rizika od raznih bolesti, uključujući rak, dijabetes i neurodegenerativne poremećaje. U stvari, pojedini istraživači smatraju autofagiju ključem za održavanje zdravlja i usporavanje procesa starenja.

Da bismo podržali i podstakli ovaj prirodni mehanizam, važno je da vodimo zdrav način života. Fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i dovoljno sna su bitni činioci za održavanje optimalne autofagije. Takođe, post ili periodični prekidi u ishrani mogu je aktivirati i podstaći sve te zdravstvene dobrobiti. Dok se mnogi ljudi plaše osećaja gladi ili odgađanja obroka, autofagija nam pokazuje da povremeno gladovanje može biti itekako korisno.

jabuka krastavac

Kako pokrenuti autofagiju?

Periodični post je najčešći izbor onih koji su otkrili sve čari autofagije. To može biti post od 16 sati dnevno ili jedan ili dva dana posta u nedelji. Izaberite način koji vam najviše odgovara i započnite polako. Važno je da slušate svoje telo i da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što započnete bilo kakav novi režim ishrane.

Kao što izbegavamo brzu hranu koja može biti štetna za naše telo, isto važi i za naše ćelije. Smanjite unos prerađene hrane, šećera i zasićenih masti. Umesto toga, uključite u svoju ishranu sveže voće i povrće, orašaste plodove, ribu i druge izvore zdravih proteina.

Fizička aktivnost je važna za zdravlje, ali i za podsticanje autofagije. Uključite u svoju rutinu vežbe koje kombinuju kardio i trening snage. Intervalni trening može biti posebno koristan jer može pomoći da se podstakne brži proces samočišćenja.

Autofagija se najviše aktivira tokom noći. Zato je važno da imate dobar san i da se opustite pre odlaska na spavanje. Isključite elektronske uređaje barem sat vremena pre spavanja, čitajte knjigu ili meditirajte kako biste se smirili i pripremili za kvalitetan san.

Stres može negativno uticati na autofagiju. Zato se opustite, smešite se i uživajte u životu. Pozitivno raspoloženje će podstaći zdravu funkciju ćelija.

Namirnice koje pomažu u pokretanju autofagije

Kada se suzdržavate od unošenja hrane tokom određenog perioda, a najčešće u odnosu 16:8, telo koristi postojeće resurse za energiju. U ovom trenutku, autofagija dolazi do izražaja. Vaše ćelije, kako bi obezbedile potrebnu energiju za funkcionisanje, počinju razgradnju oštećenih proteina i organela. Ovo je najsličnije prolećnom čišćenju ili detoksu. Ipak, za određene namirnice se veruju da mogu ubrzati autofagiju.

Jedna od takvih namirnica je zeleni čaj. Osim što je ukusan i osvežavajući, zeleni čaj sadrži aktivne komponente poput epigalokatehin galata (EGCG) koje mogu podstaći samoćišćenje ćelija. Ova moćna supstanca pomaže u regulaciji gena koji su odgovorni za ovaj proces, tako da redovno ispijanje zelenog čaja može biti itekako korisno.

Još jedna namirnica koja podržava autofagiju je kurkuma. Ova začinska biljka bogata je kurkuminom, koji ima snažna antioksidativna svojstva. Kurkumin može aktivirati autofagiju tako što inhibira određene enzime koji je obustavljaju. Stoga, dodavanje kurkume u ishranu može biti odličan način da podstaknete ovaj važan biološki proces.

Brokoli je još jedna fantastična namirnica sa ovog spiska koju treba redovno konzumirati. Ova zelena „kraljica povrća“ sadrži jedinjenje poznato kao sulforafan, koje ima antioksidativna svojstva i može stimulisati autofagiju. Dakle, jedite brokoli često i uživajte u njegovim blagodetima za zdravlje.

Namirnice koje takođe vredi istaći su bobičasto voće poput borovnica, malina i kupina. Ove slatke i sočne poslastice su pune antioksidanata koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Takođe, bobice su bogate vlaknima i vitaminom C, što podstiče čišćenje organizma i pokretanje autofagije.

avokado zdrava grana

Saveznik autofagije je i zdrava masnoća, poput maslinovog ulja i avokada. Ove namirnice sadrže mononezasićene masti koje pomažu u održavanju ravnoteže holesterola i podržavaju zdravlje srca. Takođe su bogate antioksidantima, koji su ključni za pokretanje ovog procesa.

I na kraju, ali ne manje važno, imamo orašaste plodove poput badema, oraha i lešnika. Ovi ukusni i hrskavi zalogaji su bogati zdravim mastima, vlaknima i vitaminima koji pomažu u održavanju zdravlja ćelija.

Naravno, treba napomenuti da se autofagija ne postiže samo ishranom. Redovna fizička aktivnost i post su takođe mehanizmi koji mogu aktivirati ovaj proces. Dakle, kombinovanje zdravih namirnica sa pravilnom vežbom i periodičnim postom može biti idealan pristup za podršku autofagiji i očuvanje zdravlja na ćelijskom nivou.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava