Namirnice i jela koja deca obožavaju

Pročitano: 1565 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(0 glasova)

Svakodnevno pripremanje obroka za celu porodicu nekada ume da bude veoma zahtevno, s obzirom na to da je potrebno prilagoditi hranu različitim ukusima.

Situacije se dodatno komplikuje kada vaša deca postanu dovoljno velika da mogu rezonovati šta im se to sviđa od hrane, a šta bi radije preskočili. Zato se roditelji u najvećem broju slučajeva trude da prilagode ishranu tako da ona bude dovoljno zdrava, ukusna, ali i da što lepše izgleda, kako bi deci bila primamljivija.

Deca u najvećem broju slučajeva jesu izbirljiva kada se radi o hrani, pa je zato potrebno napraviti balans između zdravih obroka i pripreme nečega što mališani zaista žele da jedu, poput slatkiša ili nekih njima popularnijih jela.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o namirnicama i jelima koje deca obožavaju.

Koliko su mlečni proizvodi popularni među mlađim generacijama?

Na ovo pitanje je poprilično teško dati univerzalan odgovor iz razloga što mnoga deca izbegavaju obično mleko, ali zato rado uživaju u drugim mlečnim proizvodima, poput čokoladnog mleka ili voćnog jogurta.

Mleko i mlečni proizvodi značajni su kvalitetan razvoj mišića, kostiju i zuba kod dece, pa se preporučuje unos ovih namirnica u bilo kom obliku u umerenim količinama.

Činjenica je da deca obožavaju čokoladno mleko zbog njegovog ukusa i lepih pakovanja koje ga čine dodatno privlačnim. Čokoladno mleko poseduje izbalansirano količinu šećera i proteina značajnih za brži oporavak mišića kod dece nakon fizičkih aktivnosti.

Za razliku o mleka, možemo reći da je jogurt ipak malo popularniji kod mlađih, s obzirom da se često jede uz omiljeno pecivo iz pekare i tako čini savršenu kombinaciju za početak dana.

Takođe, voćni jogurt je čest izbor mališana zbog svojih raznovrsnih ukusa u kojima ga možemo pronaći. Osim toga je i zdrav, pa se roditelji često odlučuju da ga spakuju kao sastavni deo užine za svoje dete.

Čokoladni šejk ili smuti sa raznovrsim voćem su omiljene poslastice i mlečni dodatak ishrani kojima se deci povećava unos zdravih sastojaka, a način njihove pripreme i serviranja je ono što dodatno privlači mlade.

Pica je omiljeno jelo na rođendanskim zabavama

Pica je jako čest izbor kada se radi o svakodnevnoj ishrani, ali i jako popularna za zabave različitog karaktera, posebno kod mlađih. Lako se priprema, može se jesti rukama, pa je stoga praktična, a osim toga definitivno je jedno od omiljenih jela za decu.

Pomenuto jelo se može pripremati sa raznovrsnim sastojcima i na taj način prilagoditi različitim ukusima, bez obzira da li ste gurman koji obožava meso, ili ste vegetarijanac. Sa druge strane, vašim mališanima je privlačno bogatstvo ukusa i kombinacija sastojaka koje ovo popularno jelo sadrži.

Osim toga, mnogi prelivi i dodaci za picu sadrže glutamat, proteinsku kiselinu koja podstiče naš mozak i stvara nagon za njegovim daljim unosom. Jedan od faktora koji picu čini tako ukusnom je i proces karamelizacije, gde dolazi do toga da šećer postaje braon tokom pripremanja pice, čiji sastojci jesu bogati pomentuim sastojkom.

Bitno je napomenuti da pica jeste zaista ukusno jelo, koje će pričiniti veliko zadovoljstvo vašem detetu. Sa druge strane, sadrži veliki broj ugljenih hidrata i masti, a one mogu nepovoljno uticati na povećanje gojaznosti, te se savetuje ograničeno konzumiranje pomenutog jela.

pica

Omiljeni slatkiši najmlađih

Postoje neke poslastice koje odrasle mogu obradovati i učiniti da se vratimo u detinjstvo, a deci omogućiti da stvore lepe uspomene na svoje bake koje su uživale u pripremanju hrane za njih.

Jedan od takvih domaćih specijaliteta definitivno su kiflice sa džemom. Pripremaju se brzo i lako, a donose radost svim generacijama pri samom mirisu tokom njihovog pripremanja.

Nije moguće govoriti o omiljenim slatkišima za decu, bez da pomenemo sladoled, kao jednu od najboljih opcija za osveženje tokom letnjih dana. Takozvani ledeni sladoledi su uvek odličan izbor posle igre sa drugarima nakon školskih časova, dok su oni mlečni sjajan dezert nakon ručka.

Šećerna vuna je jedan od tradicionalnih slatkiša, karakterističnih za vašare ili pešačke zone u većim gradovima. Deca se uvek obraduju ovom specifičnom slatkišu koji se pravi od istopljenog šečera u kristalu i pretvara se u niti raznih boja posredstvom električne mašine.

Medeno srce je poslastica za sve generacije, a mlađi se posebno obraduju kupovnim medenjacima koji dolaze u lepom pakovanju. Oni malo stariji poprilično cene ovaj kolač proizveden u kućnim uslovima sa domaćim sastojcima.

Kao roditelj uvek morate voditi računa o količini šećera koje vaše dete unosi u svoj organizam, jer veći unos šećera od dozvoljenog može imati negativne posledice. Sa druge strane, umerenom konzumacijom slatkiša deca obnavljaju energiju potrebnu za dnevne aktivnosti.

Odabirom zdravih namirnica, deci obezbeđujemo dovoljan unos svih potrebnih nutrijenata za njihov razvoj. Čest je slučaj da mladi više vole slatkiše i drugu popularnu hranu, koja nije baš najzdravija, te je stoga potrebno redovno kontrolisati njihovu ishranu. Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vas asociramo na neke zanimljive namirnice koje deca vole i ukazali na njihove prednosti i mane. Budite pažljivi kada se radi o izboru hrane za vaše mališane.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava