Ukiseljene crvene paprike

Odlična zimnica.

Pročitano: 3768 puta
Kategorija: Zimnica
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Sastojci

po želji količina crvenih paprika

po potrebi sirće, so, šećer

po potrebi lovorov list, biber u zrnu

po želji beli luk i peršunov list

malo konzervansa

Priprema

Paprike oprati, očistiti od semena i još jednom oprati. Ostaviti da se suše. Zagrejati rernu na najjače, pa slagati papriku u pleh, kratko ih zapeći, više se greju. Značete da je gotova kad blago posvetli i omekša. Odlagati ih u posudu sa poklopcem. Količina paprike zavisi od želje, proizvoljno, može da varira od 5 do 15 kg, a utrošak materijala ćete proceniti sami. Bitno je da paprike ne budu prepečene, jer ne treba da se ljušte. Za to vreme usitiniti beli luk i peršun, malo posoliti i odložiti. U drugoj posudi pomesati 1 kašičicu soli i 2 kašičice šećera. Takođe pripremiti konzervans i sirće. Ređati paprike u čiste zagrejane tegle, dodati beli luk i peršun, poprašiti kašičicom mešavine soli i šećera, poprskati sa malo sirćeta, staviti koji lovorov list i zrna bibera, i prstohvat konzervansa. Ređati tako red paprika, red ostalih namirnica, dok se tegla ne napuni. Svaki red lagano sabijati. Ostaviti dva prsta od vrha tegle.

Tako spremljenu papriku poklopiti tanjiricem i ostaviti preko noći, umotanu u ćebe. Sutradan ce paprika malo naleći i pustiti i svoj sok. Povezati tegle i odložiti.

Savet:

Nisam mogla da dam tačne mere, jer ja spremam veću količinu, ali, ono što je bitno to je razmera šećera i soli ,koji ,kad se potroši, možete ponoviti. Dovoljna je jedna nepuna kašičica sirćeta na svaki red paprike, a beli luk i peršun stavite po želji. Paprike imaju divan ukus, nisu prekisele, probajte... Može se pokušati i sa manjom količinom, ovo je starinski recept, kad se nisu koristile merilice... Prijatno!

Napisao: 
Prethodni recept
Turšijica
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava