Spelta, ili kako je neki nazivaju krupnik, je žitarica organskog porekla koja je prvi put kultivisana u Južnoj Aziji. Na Bliskom Istoku se koristila još pre 9.000 godina i odatle…
Tef (lat. Eragrostis tef) je žitarica sa izuzetno sitnim zrnom koja čini osnovnu hranu u državama Istočne Afrike. Smatra se da su tef prvi put pripitomili još 8.000 godina pre…
Kamut (lat. Triticum turanicum) je drevna žitarica slična durum pšenici koja se još pre četiri milenijuma gajila u starom Egiptu. Vekovima je bila zaboravljena, a postoji urbana legenda da ju…
Sirak (lat. Sorghum vulgare) je žitarica koja pripada porodici Gramineae i najsličnija je žitarici proso. Njena prapostojbina je Afrika, mada se danas najviše proizvodi u Indiji i Kini. Koristi se…
Amarant (lat. Amarantus retroflexus) je pomalo zapostavljena žitarica poreklom iz Perua, po sastavu najsličnija kinoi. Koristili su je još drevni Asteci, a danas se najviše uzgaja i koristi u Indiji,…
Bulgur je obrađena pšenica, kako bi joj se skratilo vreme kuvanja i pripreme. Prvo se pšenici ukloni ljuska, delimično se skuva, zatim suši i na kraju usitini. Prema veličini usitnjenosti…