Rotkvica

copyright
Copyright: healthyfig.com
Pročitano: 1612 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(4 glasova)

Rotkvica je povrtna biljka sa korenom crvene boje, te saksonski naziv ove biljke - reod znači obojiti krv crvenom. Gaji se preko tri milenijuma, a po nekim spisima nastala je u Južnoj Aziji kultivisanjem divlje vrste Raphanus raphanistrum, što znači "kultivisani kupus".

Rotkvice su idealno povrće za redukciju telesne težine jer sadrže samo 16 kalorija na 100 grama, obiluju tečnošću i vlaknima, ubrzavaju probavu i potpomažu pražnjenje creva, a opet stvaraju osećaj sitosti. Takođe, ublažavaju i hemoroide, a za to je posebno dobro barem dva puta dnevno piti sok od rotkvica. Nije loše napomenuti i to da je ovo povrće posebno dobro za sve disajne organe, ublažava kašalj, prehladu i grip, ali i ozbiljnije zdravstvene probleme disajnih organa kao što je bronhitis.

Rotkvice mogu poslužiti kao izuzetno lepa dekoracija, pa se često koriste kao predjelo, no rotkvice možete izrendati i dodati raznim salatama, zatim ih možete u kombinaciji sa lukom koristiti kao prilog testenini, ili pak prodinstati na malo putera i poslužiti kao prilog mesu. Nećete pogrešiti ni ako ih sitno naseckate i dodate u čorbu. Odlično se slažu sa celerom i šargarepom.

No, samo nam to nije jasno, zašto je ovo zanimljivo povrće, sa svim svojim blagodetima, u Srednjem veku smatrano simbolom svađe? Pretpostavljamo zato što su se svi prepirali ko će uzeti više.

Priredio: 
Tagovi:
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava