7 namirnica koje mogu ublažiti simptome gorušice

Pročitano: 732 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(2 glasova)

Mnogi ljudi povremeno doživljavaju problem sa vraćanjem kiseline, odnosno gorušicom ili žgaravicom, kako se još naziva.

Iako može biti simptom ozbiljnijih stanja, kao što je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), najčešće je gorušica uzrokovana hranom koju jedemo.

Samim tim, eliminacijom namirnica koje izazivaju gorušicu, a to su pre svega kisele namirnice, pržena i izrazito masna jela, jako začinjena jela i slično, mogu da drastično pomognu kod rešavanja ovog problema.

Pored toga, postoje određene namirnice za koje se zna da smanjuju, ublažavaju i pomažu kod smanjenja simptoma gorušice.

U nastavku donosimo pet namirnica koje mogu da pomognu ukoliko imate problema sa vraćanjem kiseline i ovim neprijatnim osećajem.

1. Integralne žitarice

Integralne žitarice su minimalno obrađene i sadrže sva tri dela zrna: endosperm, klicu i omotač. 

U poređenju sa rafinisanim žitaricama, kao što su belo brašno ili beli pirinač, integralne žitarice imaju znatno veću količinu dijetetskih vlakana, vitamina i minerala.

Ovo uključuje B kompleks vitamina, gvožđe, selen, kalijum, magnezijum i druge važne mikronutrijente.

Pored toga što su nutrititivno mnogo bogatije, hrana bogata vlaknima pomoćiće u apsorpciji želudačne kiseline i smanjiti tegobe gorušice.

2. Đumbir

Đumbir ima lekovita svojstva i antiinflamatorna svojstva koja ga čine jednim od najboljih prirodnih lekova za varenje. 

Konzumacija đumbira stvara alkalnu sredinu, što znači da će smanjiti nivo kiseline u stomaku i smanjiti iritaciju gastrointestinalnog trakta. 

Najlakši način da se đumbir uvede u ishranu je pravljenja čaja od korena đumbira, koji je samo potrebno iseckati na tanke listove i prokuvati u vodi, nakon čega se čaj može konzumirati.

Druga alkalne namirnice uključuju banane, karfiol i dinju.

Još jedna osobina đumbira je i da se ponaša kao prirodni analgetik, i može pomoći kod različitih bolova, od glavobolje, pa sve do zubobolje nakon ugradnje zubnih implanata na primer.

3. Voće i povrće

Gotovo svo voće i povrće smanjuje želudačnu kiselinu, a posebno ono bogato vlaknima, kao što je korenasto ili zeleno lisnato povrće.

Ipak, treba biti oprezan sa nekoliko vrsta voća i povrća koje zapravo mogu da pogoršaju simptome. 

Iako izuzetno zdrav, beli luk će gotovo sigurno pogoršati simptome gorušice, budući da stimuliše stvaranje želudačne kiseline. Osim njega, trebalo bi izbegavati i crni luk, paradajz i paprike.

Kada je reč o voću, trebalo bi izbegavati citruse, poput grejpfruta ili pomorandže.

voce i povrce

4. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su izuzetno bogate proteinima, vlaknima i dobrim mastima, a pored toga staraju alkalnu sredinu u digestivnom traktu.

Kombinacija ovih nutrijenata i sposobnosti da smanje kiselost sredine utiče pozitivno na smanjenje tegoba kada je reč o vraćanju kiseline.

Naravno, sa konzumacijom orašastih plodova treba biti umeren, budući da su izuzetno kalorični, ali i da sadrže veliku količinu masti. 

Ukoliko se konzimiraju u prevelikoj količini zapravo mogu dovesti da pogoršaju stanje, stoga, ključ je u umerenosti. Šaka orašastog voća je sasvim dobra i dovoljna porcija.

5. Mahunarke

Na kraju, mahunarke su jedna od najzdravijih namirnica, a povećan unos ove grupe namirnica direktno dovodi do smanjenog rizika od razvoja bolesti digestivnog trakta, uključujući i kancer debelog creva.

U grupu mahunarki spadaju pasulj, sočivo, soja, grašak i leblebije.

One sadrže malo masti, ali su zato izrazito bogate proteinima i vlaknima, kao i mineralima kao što su folati, kalijum, gvožđe i magnezijum.

Nabrojane karakteristike pomoćiće da se neutrališe želudačna kiselina i smanje tegobe koje uzrokuje njeno prisustvo u prevelikoj količini.

mahunarke

6. Mleko i mlečni proizvodi

Lista namirnica koje pomažu kod vraćanja kiseline koja ne sadrži mleko i mlečne proizvode poput jogurta u svakom slučaju ne bi bila kompletna.

Mleko sa manjim procentom mlečne masti, a posebno jogurti sa niskim sadržajem masti, ponašaju se kao privremena barijera između sluznice želuca i kiselog sadržaja u njemu, i mogu pružiti gotovo trenutno olakšanje simptoma.

I mleko i jogurt deluju na isti način i pružaju olakšanje, no čini se da jogurt može biti još korisniji kada je reč o pomoći kod ovog stanja.

Naime jogurt sadrži manju količinu laktoze koja može smetati određenom broju ljudi, a sadrži probiotike, dobre bakterije koje će doprineti zdravlju digestivnog trakta.

Kada je narušen odnos dobrih i loših bakterija u crevima, mogu se javiti različiti problemi sa varenjem, uključujući i vraćanje kiseline.

Osobe koje su na biljnoj ishrani mogu probati sa jogurtom na biljnoj bazi, kao što je jogurt od soje koji takođe sadrži probiotske kulture.

7. Soda bikarbona

Iako nije namirnica u pravom smislu te reči, soda bikarbona je uobičajen prirodni lek za gorušicu.

Soda bikarbona pomaže da se eliminiše višak kiseline u želucu budući da je prirodno alkalna.

Osim toga što se može lako koristiti kod kuće, ona je često i deo lekova i suplemenata protiv gorušice.

Upotreba sode bikarbone kao pomoć protiv gorušice podrazumeva da se pola kafene kašičice rastopi u pola čaše vode, odnosno u oko 120 ml vode, nakon čega je dobijeni rastvor potrebno popiti.

Zaključak

Gorušica može biti veoma neprijatan i uporan problem, no vrlo često nije reč o težim stanjima već isključivo o nešto intenzivnijem lučenju želudačne kiseline, kao posledica hrane i pića koja osoba konzumira.

Namirnice okidači su kisele, jako začinjene i izuzetno masne namirnice i napici, kao i pržena i prerađena, industrijska hrana.

Srećom, određene namirnice mogu pomoći u ublažavanju tegoba, no ukoliko se gorušica javlja često i kućni načini za njeno rešavanje ne pomažu, potrebno je javiti se lekaru radi utvrđivanja uzroka vraćanja kiseline.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava