Celer

copyright
Copyright: healthyfig.com
Pročitano: 2010 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(3 glasova)

Celer (lat. Apium graveolens) je zeljasta biljka koja je opšte poznata kao nezaobilazni deo domaćih supa, čorbi i ostalog variva. Može se koristiti koren, drška i lišće koje je izuzetno aromatičan začin, bilo da je sitno iseckano bilo da je sveže (uglavnom kao dodatak salatama).

Celer kakav poznajemo danas nastao je u 17.veku kultivisanjem divljeg celera i trenutno su poznate tri vrste ovog povrća: zeleni, beli i celer čiji koren podseća na belu repu.

Zbog svoje blagodeti po zdravlje celer je još u Staroj Grčkoj važio za simbol lepote, dok je u Rimu predstavljao simbol pobede. U našoj, slovenskoj mitologiji se smatra da je afrodizijak.

Otkud tolika popularnost celera? Pre svega zbog pregršti minerala i vitamina koje sadrži u sebi, a tu su kalijum, kalcijum, fosfor, vitamini C i B, karoten...posebno je pogodan za dijetalnu ishranu jer sadrži malo kalorija, a opet podstiče metabolizam i razmenu materija u organizmu. Posebno je zdrav sok od celera jer deluje umirujuće i smanjuje celulit, a oblozi od ovog soka pomažu u lečenju mnogih kožnih oboljenja.

No, osim u čorbi ili kao sok, celer možete koristiti i u raznim salatama, možete ga grilovati i poslužiti uz meso i ribu, takođe možete isprobati nešto novo i umesto klasičnog pirea od krompira, pripremiti pire od celera. Odlično se slaže sa ruzmarinom, a posebno je ukusan ako ga ispečete pa prelijete majonezom ili nekim drugim kremastim namazom.

Poseban savet, celer u vreloj vodi brzo izgubi sve dragocene sastojke, pa se trudite da ga kuvate što kraće, po mogućnosti samo par minuta na pari.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava