Jagnjetina

copyright
Copyright: asiaarabiafood.com
Pročitano: 3116 puta
Kategorija: Meso
Ocena teksta:
(5 glasova)

Jagnjetina odavnina predstavlja jedno od najkvalitetnijih i najukusnijih vrsti mesa. Po hrišćanskom verovanju, jagnjetina se servirala na Poslednjoj večeri, te i danas predstavlja nezaobilazni deo Uskršnje trpeze. No, istorija kaže da se jagnjetina počela konzumirati pre oko 10.000 godina u Aziji, voleli su je i Rimljani, dok su je u Severnu Ameriku preneli Španski osvajači u 16.veku.

Jagnjetina status viskokokvalitetnog mesa zaslužuje pre svega zbog obilja proteina, gvožća, cinka i vitamina B12. Naime, proteini u jagnjećem mesu sadrže skoro sve esencijalne masne kiseline, 100 grama ovog mesa zadovoljava petinu dnevnih potreba organizma za gvožđem i trećinu dnevnih potreba za cinkom, a porcija jagnjetine sadrži celokupnu količinu B12 vitamina koja je ljudskom organizmu potrebna za jedan dan.

Zbog svog sastava, krto jagnjeće meso se preporučuje za snižavanje lošeg holesterola i stabilizaciju šećera u krvi, prevenciju anemije i jačanje imuniteta.

100 grama jagnjetine sadrži samo 230 kalorija. Od nje se može praviti gulaš, može se peći u rerni u kombinaciji sa krompirom i drugim povrćem, ili se može praviti u obliku ražnjića. Odlično se kombinuje sa ruzmarinom ali i orijentalnim začinima kao što je kari.

Jagnjeće meso je lako probavljivo, pa je često prvo meso koje se koristi za ishranu male dece.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava