• Promocija vinarije Rnjak u kući vina RAB - Vršac

    Promocija vinarije Rnjak u kući vina RAB - Vršac

    Posetili smo kuću vina RAB koja je organizovala promociju proizvoda vinarije Rnjak i proizvoda La Fantane. U prijatnoj atmosferi uz vođstvo somelijera i pozadinskom muzikom tamburica krenuli smo na neverovatno putovanje koje je vodilo put Ružice Rnjak preko salate “Romana” pa do Chardonnay vina. Usledili su Sauvignon Blanc uz Saltim Boca. Pred kraj večeri trijumfalno je otkriven dragulj Cabernet Sauvignon uz teletinu ispod sača i desert u obliku tufahija.

    Na stolu tokom cele večeri bilo je prisutno grožđe uz domaći hleb iz kuhinje kuće vina RAB.

    Vinarija Rnjak se nalazi u tradicionalnom vinskom kraju u selu Gudurici (Južni Banat), na podnožju Vršačkih planina. Osvojili su značajne nagrade pa da nabrojimo neke:

    SAUVIGNON BLANC (2015.)

    • BeoWinefair 2016. - zlatna medalja
    • Vinofest Vršac 2016. - srebrna medalja

    CHARDONNAY (2015.)

    • BeoWinefair 2016. - bronzana medalja
    • Vinofest Vrsac 2016. - zlatna medalja
    • The Balkans International Wine Competition 2016., Sofija - bronzana medalja

    ROSE (2015.)

    • Vinofest Vršac 2016. - srebrna medalja

    CABERNET SAUVIGNON (2014.)

    • Vinofest Vršac 2016. - srebrna medalja

    Aktivnosti vinarije Rnjak možete pratiti putem facebook stranice na adresi: facebook.com/vinarijarnjak/. Detaljnije o kući vina Rab iz Vršca pogledajte na internet stranici: www.rab.rs

     2652
  • Saksijsko uzgajanje bilja: lovor

    Saksijsko uzgajanje bilja: lovor

    Ova začinska biljka može se uzgajati kao žbun ili kao drvo. Nakon sadnje raste veoma sporo i potrebno je minimum dve godine kako bi njen rast bio intezivniji. Što više raste, iziskuje sve više prostora. Đubrenje je veoma važno, naročito na svake dve godine nakon presađiavanja biljke. I ovoj začinskoj biljci potrebna je dobra drenaža, a najbolje uspeva na umereno vlažnom tlu. Količina vode u zemljištu određuje oblik korena, zbog čega je zalivanje neophodno tek kada se zemlja u potpunosti osuši. Lovor voli polusenku, a otporan je i na niske temperature.

     549
  • Koji nutrijenti se gube ukoliko jabuka oksidira?

    Koji nutrijenti se gube ukoliko jabuka oksidira?

    Jabuke su bogate polifenolima u kojima su snažni antioksidansi koji podstiču imunitet i neutrališu štetne slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja ćelija i igraju ključnu ulogu u razvoju degenerativnih oboljenja kao što su artritis i srčana oboljenja.

    Bleda površina sveže isečene jabuke postaje braon kada je izložena vazduhu. Ovaj proces nastaje kada određeni enzim reaguje sa kiseonikom i fenolnim jedinjenjima u jabuci. Gubi se nivo vitamina C, ali i kvercetina... Ukoliko želite da sprečite da vam isečene jabuke potamne, jednostavno ih stavite u frižider. Ovo će znatno usporiti hemijske reakcije, pa tako i proces oksidacije. Takođe, možete upakovati jabuku u foliju ili teglu kako biste sprečili da dođe u kontakt sa vazduhom. Još jedno rešenje je da isečenu jabuku stavite u vodu.

     3240
  • Vitamini u kruškama

    Vitamini u kruškama

    Kruške su veoma zdravo voće koje postoji u različitim oblicima i veličinama, u zavisnosti od regiona u kome se gaji. Njihova zrnasta struktura je ono što ih odvaja od ostalog voća. Jedna kruška pruža 133 kalerija i sadrži mnošto vitamina važnih za zdravlje tkiva.

    Vitamin C, koji štiti ćelije od oštećenja i stimuliše bela krvna zrnca, je samo jedan od obilja vitamina koje sadrži kruška.

    Vitami K je od vitalnog značaja za efikasno zgrušavanje krvi i možete ga pronaći upravo u ovom izvoru zdravlja.

    Vitamin A je prisutan u tragovima. Poznato je da utiče na vid, pravilno funkcionsanje imunog sistema, razvoj kostiju i reproduktivnih organa.

     1173
  • Kako regulisati mučninu nakon obroka?

    Kako regulisati mučninu nakon obroka?

    Dehidracija dodatno utiče na osećaj mučnine. Telo čini 70 odsto vode, zbog čega je od suštinskog značaja redovan I uravnotežen unos tečnosti.

    Fluktuacija hormonskih nivoa kao I učestale promene raspoloženja utiču na pojavu mučnine koja može uticati na to da izbegavate obroke. Najbolja opcija je da jedete po malo, više puta tokom dana. Umesto tri obilna obroka, usredsredite se na šest manjih.

    Đumbir pomaže kod brojnih gastrointestinalnih problema. Parče đumbira uz jutarnji čaj regulisaće varenje, a samim tim I osećaj mučnine nakon obroka.

     1255
Topli, krckavi kroketi od krompira sa šunkom i sirom...eksplozija predivnih ukusa!
19550
Predivna kombinacija ukusa i mirisa. Ugrejaće vas i oraspoložiti u hladnim zimskim danima. Po želji možete dodati i malo pirinča.
11655
Pancerote, piroške, pica pancerote, nazovite ih kako god želite opet će biti fantastične. Možete ih puniti po želji.
7462
Ova slana torta je veoma ukusna, kremasta, osvežavajuća i izdašna. Ukoliko je pripremite za vaše slavlje nećete se pokajati.
18451
Kombinacija mirisa i ukusa pečenih paprika i suve slanine će izmamiti osmeh na vašem licu i otvoriti vam apetit. Ovaj složenac možete služiti kao hladno predjelo ili salatu.
16405
Ovaj recept je dovoljan za četri osobe. Ali obzirom da je jelo preukusno ipak napravite malo više.
4178