Zdrava hrana kojom ćete poboljšati krvnu sliku

Pročitano: 3239 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Cvekla, nar, suvo grožđe, pasulj i kelj – da li ste znali da postoji čitava lista namirnica koje mogu poboljšati vašu krvnu sliku? Stalno govorimo o tome koliko je važno da se hranimo zdravo, no da li znamo koja hrana zaista pomaže da sačuvamo zdravlje?

Koliko puta ste čuli da je bitna dobra krvna slika, nivo hemoglobina i gvožđa u krvi? Pročitajte koja hrana pozitivno utiče na krv i koje namirnice neizostavno morate imati u svom tanjiru svakoga dana.

Zašto je važna dobra krvna slika?

Krv je najvažnija telesna tečnost u telu, jer prenosi kiseonik i hranljive materije, tj. hrani naša tkiva i organe, a ujedno izbacuje otpadne materije iz organizma i reguliše telesnu temperaturu. S obzirom na to da svaki organ ima svoje specifične proteine i enzime, krvni sistem igra značajnu ulogu u održavanju optimalne koncentracije ovih organskih molekula.

Krvna slika prikazuje broj i kvalitet krvnih ćelija: eritocita, leukocita i trombocita. Kao glavni pokazatelj zdravstvenog stanja, predstavlja prvi korak u dijagnostikovanju svih oboljenja i poremećaja u organizmu. Analizom krvi najpouzdanije se otkriva anemija i druge hematološke bolesti, kao i razne infekcije, te poremećaji u metabolizmu.

Zbog toga je opšta preporuka da se jednom godišnje u preventivne svrhe u laboratoriji uradi analiza krvi koju tumači hematolog. Osim čitanja laboratorijskog nalaza, lekar specijalista hematologije proverava da li negde na telu ne postoje uvećane limfne žlezde, kao i da li su slezina i jetra normalne veličine. Uz preporuku za lečenje, lekar daje i savet koji se tiče pravilne ishrane. Pa pogledajmo, koje su to namirnice kojima se može poboljšati krvna slika.

zeleno povrce paradajz kelj

Hrana bogata gvožđem

Spisak namirnica koje imaju pozitivno dejstvo na krv vredi započeti hranom bogatom gvožđem. Kao jedan od najznačajnijih nutrijenata gvožđe ulazi u sastav hemoglobina, koji je ključan protein za prenos kiseonika u telu. Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim zrncima i od esencijalnog je značaja za normalno funkcionisanje organizma.

Najbolji način da se održi optimalan nivo hemoglobina u krvi, jeste putem pravilne ishrane, tj. uz pomoć namirnica koje predstavljaju izvor gvožđa. Na ovom popisu nalaze se suvo grožđe, cvekla, lubenica, zeleno povrće, bademi, ovsene pahuljice, soja i pečurke. Ne treba zaboraviti ni mahunarke, a u prvom redu na pasulj, grašak i boraniju. Ipak, najviše ga ima u namirnicama životinjskog porekla, kao što je crveno meso, džigerica i jaja.

Gvožđe se bolje apsorbuje kada se uzima sa vitaminom C, pa se stoga preporučuje kombinacija namirnica bogatih ovim vitaminom i mineralom. Ukoliko patite od malokrvnosti, najbolje je da pomenutu hranu konzumirate sa crvenom paprikom, narom, kao i sa citrusnim voćem.

Zdrave masti kao osnova dobre krvne slike

Decenijama unazad verovalo se u zabludu da su sve masti loše. Međutim, da bi ljudsko telo bilo snažno i zdravo pored minerala i vitamina, ugljenih hidrata i proteina potrebne su mu i masti. Govorimo o tzv. zdravim mastima, u koje ne spadaju izuzetno štetne transmasti i hidrogenizovane masti. Gde onda potražiti masnoće koje nisu hemijski modifikovane i koje mogu da doprinesu dobroj krvnoj slici i cirkulaciji?

Odgovor su koštunjavi plodovi, semenke, avokado, ali i masna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što je, primera radi, losos ili tunjevina. Masline i maslinovo ulje takođe treba uključiti na ovu listu. Zdrave masti u ovim namirnicama pomažu u održavanju sitosti i hormonske ravnoteže.

Za one koji ne mogu bez slatkiša, dobra vest je tamna čokolada sa procentom kakaa iznad 70% osim dobrim mastima snabdeva telo i izvesnom dozom gvožđa, magnezijuma i vitamina A, B i E.

maslinovo ulje cinija masline

Alkalne namirnice za jačanje imuniteta

Ph vrednost krvi kreće se između 7.35 i 7.45 zbog čega je određujemo kao blago alkalnu, tj. baznu. Kako se visoka kiselost organizma povezuje sa mnogim bolestima, nameće se logičan zaključak da u ishranu treba uključiti što više alkalnih namirnica, ne bismo li ojačali imuni sistem.

Pravilnom ishranom održava se kiselo-bazna ravnoteža u krvi, odnosno njena optimalna Ph vrednost. Namirnice koje treba izbegavati ili potpuno isključiti iz svakodnevne ishrane su veštački šećeri i industrijski prerađena hrana. Umesto njih, na tanjiru treba da se nađu prinač, semenke bundeve, kokos, badem, susam, avokado, citrusi, kokos, heljda. Zeleno lisnato povrće kao što je blitva, spanać i kupus takođe mogu da doprinesu poboljšanju krvne slike i opšteg zdravstvenog stanja.

avokado prokel zeleno povrce

Proteinske namirnice

Krvnu sliku poboljšaćete i redovnim unošenjem proteinskih namirnica u organizam. Zbog čega su važni proteini? Pre svega, belačevine igraju bitnu ulogu u strukturi ćelija, potrebne su telu da bi proizvelo enzime, hormone i antitela. Uz sve to su katalizatori brojnih biohemijskih procesa.

Hrana životinjskog porekla, kao što je belo pileće meso, riba, jaja i mlečni proizvodi predstavlja bogat izvor proteina. Redovnim unosom biljnih belančevina poput tofu sira, pečurki, mahunarki i orašastih plodova takođe možete pozitivno uticati na svoje zdravlje. Karfiol, prokelj i karfiol imaju takođe visok procenat proteina, a uz to sadrže i vitamine A, B i C i gvožđe.

Planiranje obroka – bitan korak u borbi protiv anemije

Da biste sprečili (ili pobedili) anemiju, veoma je važno da planirate svoje obroke tako da sadrže namirnice koje smo naveli. Dopunite ovaj spisak i čajem od koprive i kupinovim vinom i izbegavajte hranu koja može ometati proces apsorpcije gvožđa kao što su žitarice, kikiriki, namirnice koje sadrže gluten ili kafa. Uz dosledno i uporno praćenje ovog plana ishrane regulisaćete krvnu sliku i dovesti svoj organizam u ravnotežu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava