• Mogu li dijabetičari jesti banane?

    Mogu li dijabetičari jesti banane?

    Američko udruženje dijabetičara ukazuje na to da ljudi sa dijabetesom mogu jesti bilo kakvu vrstu voća, uključujući i banane. Važno je rasporediti redovnu konzumaciju ravnomerno tokom dana kako bi izbegli nagle promene nivoa šećera u krvi. Takođe, ne bi trebalo zaboraviti da voće sadrži ugljene hidrate na koje morate računati ukoliko planirate svoj desert.

    Ukoliko imate dijabetes, morate voditi računa o količini i vrsti ugljenih hidrata koje unosite u organizam. Koristeći insulin, ugljeni hidrati se pretvaraju u glukozu što vam daje energiju neophodnu za funkcionisanje. Dijabetičari imaju visok nivo glukoze, pa pošto voće sadrži visoke količine ugljenih hidrata i ukoliko ih konzumirate u većoj količini, imaćete više glukoze u odnosu na nivo sa kojim vaše telo može da se izbori. Važno je uspostaviti balans, a ne izbaciti pojedino voće iz ishrane.

    Dakle, banane, posebno prezrele su prihvatljiva alternativa i između obroka, kao zamena za grickalice, posebno osobama sa dijabetesom tip 2.

     21482
  • Kako žalfija utiče na organizam?

    Kako žalfija utiče na organizam?

    Istraživanja su pokazala da čak i male količine žalfije mogu uticati na povećanu koncentraciju, na zdravlje srca i jačanje imunog sistema. Žvakanje njenih listova nije najprijatnije zbog intezivne arome, ali je ovo najefikasniji način iskorišćavanja svih organskih jedinjenja. Brojna jedinjenja u žalfiji utiču na neutralizaciju slobodnih radikala i sprečavaju stvaranje oksidativnog stresa. Bogata je vitaminom K koji igra ključnu ulogu u razvoju gustine kostiju.

     1066
  • Hranom do bržeg zarastanja rana i posekotina

    Hranom do bržeg zarastanja rana i posekotina

    Proteini su esencijalni za obnovu oštećene kože, kolagena ili pak krvnih sudova. Ukoliko ste se povredili ili jednostavno imate ranu koja sporo zarasta neophodan vam je unos proteina kojih najviše ima u ribi, soji, pasulju, nisko-masnim mlečnim proizvodima i jajima. Za rehabilitaciju kože glavnu ulogu odigrava kolagen koji zavisi od prisustva vitamina C. Drugi dobri izvori su paradajz, jagode, paprike, brokoli, spanać, kupus i prokelj. Ukoliko nemate dovoljno vitamina A, proces zalečenja može biti spor. Vitamin A je izuzetno važan na samom početku zarastanja jer sprečava infekciju uklanjanjem štetnih bakterija i stimuliše sintezu kolagena. Telo ne može da proizvede kolagen bez cinka, dok gvožđe dostavlja neophodan kiseonik u oštećenim delovima. Njihov nedostatak odlaže obnovu tkiva. Ove minerale najbolje je unositi putem žitarica.

     11766
  • Pravilno održavanje drvenog kuhinjskog pribora

    Pravilno održavanje drvenog kuhinjskog pribora

    Drveni kuhinjski pribor je esencijalan iz više razloga: ne provodi toplotu, ne oštećuje posuđe i ne utiče na ukus hrane koju pripremate. Čišćenje putem mašine za pranje posuđa može skratiti vek trajanja pribora od drveta, stoga imajte na umu i druge alternative. Preporučuje se korišćenje kokosovog ulja i čiste kuhinjske krpe kako bi se izbeglo oštećenje drveta, a uklonile sve mrlje i bakterije. Nakon čišćenja, posuđe je potrebno isprati toplom vodom. Jaki začini ponekad mogu ostaviti tragove koje je teško očistiti. Imamo rešenje! Najpre pribor potopite u vrelu vodu i ostavite da odstoji ne više od 5 minuta. Nakon toga, izvadite pribor iz vode, pospite kuhinjskom soli i utrljajte limun sve dok se so ne otopi. Zatim isperite hladnom vodom i odložite pribor na sušenje.

    Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

     1310
  • Božićne večere širom sveta

    Božićne večere širom sveta

    Od Amerike do Okeanije, svaka zemlja ima jelo koje se obično jede za Božić. U ovom tekstu videćete praznične običaje za trpezom na svim kontinentima.

    U Australiji Božić dolazi na leto, tako da nije neobično da svaka porodica pravi božični roštilj.

    Na Fidžiju se pravi piletina punjena belim lukom i začinima, kao i riba umotana u lišće od banane.

    U Ujedinjenom kraljevstvu na meniju je ćuretina, a za desert ide Božićni puding pun sušenog voća i začina, uz dodatak brendija.

    Južna Italija ima svoje običaje, koji podrazumevaju "gozbu od 7 riba", tako da su na meniju različite vrste ribe i morskih plodova.

    Francuzi uživaju u luksuznoj večeri koja se služi posle ponoći, a Francuzi se časte sočnim ostrigama, nežnim mesom od jastoga i guščijom džigericom.

    Šveđani po običaju jedu posebnu vrstu sutlijaša sa ubačenim bademom. Veruje se da će onaj ko nađe badem imati sreće u narednoj godini. 

    Na Antarktiku ćete uživati u tradicionalnoj ćuretini, uz dodatak konzerviranog povrća.

    Piknici i roštilji nisu neobični za Božić u Argentini, a glavno jelo je često teletina u ukusnom sosu od tune.

    Brazilci su takođe ljubitelji ćuretine, koju često upotpune pirinčem, svežim salatama i širokim izborom voća i brazilskih oraha.

    Za Božić u Kostariki počastićete se krmenadlama i kolenicama, uz dodatak pirinča i pasulja i svežih salata.

    Popularni Božićni slatkiš u Kanadi su "slatkiši od kokošijih kostiju". Nemojte da vas zavara to neobično ime, u pitanju su ružičasti štapići od cimeta, punjeni čokoladnim filom. 

    Na Grenlandu bi vas počastili jelu od kitove kože i masti, sličnom našoj slanini, i mesom od lokalne ptice koja je bila umotana u kožu od foke mesecima, dok se gotovo nije raspala.

    Amerikanci su ljubitelji ćuretine, a od pića časte se egnogom, slatkim kremastim pićem pravljenim od jaja, šećera i mleka, uz dodatak žestokih pića i cimeta.

    U Africi se, u zavisnosti od zemlje do zemlje služi ili jagnjetina na roštilju ili paprikaš od jagnjetine ili piletine.

    Indijci su takođe ljubitelji jagnjetine, a za desert im sleduje posebna vrsta sutlijaša.

    Na Filipinima običaj je peći prase na ražnju.

    Najneobičniji je običaj u Japanu - od '70-ih se tamo jede KFC i to se naručuje i po nekoliko meseci unapred kako bi se izbegle gužve. 

     2155
Idealno za hladne zimske dane, brzo, lako i interesantno. Može se koristiti kao prilog i kao glavno jelo.
27250
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
48140
Sutlijaš nema ko ne voli, tako jednostavan a tako ukusan. Jeli smo ga u vrtiću, kod bake, u poslastičarnici… ali ipak mamin mi je oduvek bio najslađi zbog toga što…
26385
Torta sa ananasom i jogurtom je veoma osvežavajuća poslastica idealna za letnje dane.
11409
Bečki specijalitet, samo za obožavaoce čokolade!
19395
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
11577