• Da li ste čuli za kinesku anđeliku?

    Da li ste čuli za kinesku anđeliku?

    Kineska anđelika je biljka koja se hiljadama godina upotrebljava u tradicionalnoj kineskoj medicini. Dostupna je i u obliku kapsule, čaja ili tečnog ekstrakta. Uspeva na hladnijim temperaturama i obično se sreće u planinskim predelima Kine, Japana i Koreje. Vekovima je korišćena za ublažavanje simptoma depresije, pa čak i za lečenje konstipacije. Danas se najčešće koristi za uravnoteženje hormona i ublažavanje simptoma menopauze. Sve zdravstvene prednosti ove biljke potiču od kumarina, prirodnog sastojka mnogih biljaka. Sadrži i druga korisna jedinjenja poput ferulinske kiseline i fitosterola. Ima jak, gorak ukus koji je sličan anisu. Studija časopisa „Food and Function“ pokazala je da kineska anđelika snižava nivo šećera u krvi.

     1296
  • Čišćenje masnih naslaga u kuhinji može biti lako!

    Čišćenje masnih naslaga u kuhinji može biti lako!

    Odstojale mrlje od masti ili ulja teže se uklanjaju, a da ne dođe do razmazivanja. Evo nekoliko saveta za to kako očistiti šporet ili radnu površinu u kuhinji od masnih naslaga, ostataka hrane i slično...

    Čistu, suvu krpu umočite u sirće i njom brišite radnu površinu. Isperite tkaninu toplom vodom i još jednom pređite preko lepljivih delova kako biste ih u potpunosti uklonili.

    Uljem protiv ulja! Očvrsli, lepljivi slojevi biljnih ulja pomešanih sa prašinom su noćna mora svake domaćice. Ulje ima sposobnost da omekša i zapravo nije toliko teško ukloniti pomenute mrlje. Sve što vam je potrebno – 75 g sode bikarbone rastvorene u 1 l tople vode i čišćenje može da počne!

     2020
  • Julia Child

    Julia Child

    Julia Carolyn Child, rođena 15. avgusta 1912, a umrla takođe u avgustu 2004. godine, je bila čuvena američka kuvarica, spisateljica, TV ličnost i novinarka, zahvaljujući kojoj su lepote francuske kuhinje približene domaćicama širom sveta.

    Julia je u rodnoj Kaliforniji završila politehničku školu, u Njujorku je radila kao novinarka, a posle Drugog svetskog rata odlazi sa mužem u Francusku gde se upoznaje sa čarima tradicionalne kuhinje te zemlje. Ona je naime, tada pohađala šestomesečni kurs u svetski poznatoj školi kuvanja Cordon Bleu i shvatila da je njen životni cilj da i široj javnosti predstavi recepte koje je naučila da sprema tokom boravka u Parizu.

    Tako je Julia 1961. godine, nakon odbijanja mnogih izdavačkih kuća, uspela da objavi knjigu "Mastering the Art of French Cooking". Knjiga je istog trenutka postala bestseler, pet godina se nalazila na vrhu liste najprodavanijih kuvara, a i dan danas predstavlja neizostavno štivo za sve one koji žele da se oprobaju u spremanju francuskih jela.

    Zbog velikog uspeha ove knjige, ubrzo je snimljena i kulinarska TV emisija "The French Chef" koja je se prikazivala na čak 96 TV stanica i koja je osvojila Emi nagradu za najbolju emisiju koja se bavi kulinarstvom. Tokom decenija koje su usledile, snimila je još tri TV emisije (Julia Child and Company, Julia Child i More Company, Dinner at Julia's) i objavila nekoliko takođe uspešnih kuvara.

    O njenom uspehu i značaju u svetu kulinarstva dovoljno govori činjenica da je ona prva žena koja je pimljena u Kulinarsku kuću slavnih. 2002. godine je u Američkom nacionalnom muzeju održana izložba sa eksponatima koji su se koristili tokom snimanja njenih TV emisija, a pre sedam godina je snimljen film o njenom životu i delu - Julia&Julia.

    2012. godine, na stogodišnjicu njenog rođenja, poznati restorani širom sveta su organizovali "Nedelju Julie Child" tokom koje su, specijalno njoj u čast, pripremali francuske specijalitete koje je ona osmislila ili volela da sprema.

     4349
  • Jamajkanski biber – smanjuje upale i ublažava bolove

    Jamajkanski biber – smanjuje upale i ublažava bolove

    Ovaj moćan začin potiče od sušenog ploda pimento biljke. Gaji se u Centralnoj Americi, Meksiku. Bobice se uzimaju kada su zrele nakon čega se suše na suncu. Ključan je sastojak u karipskoj kuhinji. Usvojen je i od strane mnogih drugih kultura širom sveta uključujući Bliski Istok i delove Severne Amerike. Ono što ovaj začin čini još intrigantnijim jeste visoka koncentracija hranljivih sastojaka i organskih jedinjenja. Njegova najveća prednost je smanjenje upala i ublažavanje bolova. Ima i određene analgetičke komponente koji omogućavaju smanjenje bolova nakon hirurških intervencija. Eliminiše probleme sa digestivnim sistemom kao što su dijareja, mučnina, povraćanje i nadutost. Snažan je antioksidans zbog čega je savršen za neutralizaciju slobodnih radikala. Štiti od bakterijskih patogena i povoljno utiče na zdravlje zuba.

     1918
  • Poreklo kečapa

    Poreklo kečapa

    Prvobitno ime mu datira iz 17. veka i potiče iz Kine. Najpre je pravljen od ribljeg rasola i začina. Holanđani i Englezi obožavali su ovu vrstu sosa. Kao jedan od glavnih sastojaka dodati su i šampinjoni, da bi tek kasnije bila osmišljena varijanta sa paradajzom. Prvi kečap na bazi paradajza pojavio se 1812. godine, a opisao ga je naučnih i hortikulturista Džejms Mejz koji je paradajz nazvao "ljubavnim jabukama".

     915
Čokoladni rolat sa bananama ili kako ga popularno zovu "mačje oči"!
9333
Ukusne kiflice sa bananama!
4435
Najbolji kolač od kajsija. Provereno dobro pa savetujem da ga obavezno probate! :)
4964
Super hrskava i veoma ukusna pileća krilca.
8366
Slatko od trešanja spremno za posluženje.
5049
Fina i ukusna rebarca da se počastite za nedeljni ručak ali naravno i za bilo koji drugi :)
3545