Filmovi o hrani koje ne smete propustiti

Copyright
Copyright: wellandgood.com
Pročitano: 3290 puta
Kategorija: Filmovi
Ocenite tekst:
(4 glasova)

Razumevanje o tome odakle hrana stiže u supermarkete, šta treba jesti, a šta ne, kako treba jesti i kako ostati zdrav je konstantan pritisak modernog društva.

Zato je sjajno kada talentovani umetnici upakuju kompleksne teme u poučne i zanimljive dokumentarce, koji razjašnjavaju mnoge nedoumice. Dokumentarci imaju sposobnost da ljudima pokažu šta se dešava iza kulisa industrija hrane.

Super Size Me - ovaj klasik, nastao pre 10 godina dokumentovao je efekte ishrane isključivo u Mek Donaldsu tokom jednog meseca. Kao posledica ovog filma, Mek Donalds je prestao da nudi ogromne obroke.

King Corn - dva prijatelja sa fakulteta sele se u Ajovu da gaje kukuruz i da nauče nešto o ovoj zanimljivoj biljci. Budući da je kukuruz čest izvor hrane i kod nas, korisno je pogledati ovaj film.

Food Matters - pokret "hrana kao medicina" oživljava u intervjuima sa nutricionistima i homeopatama, koji govore o tome kako preterano prerađena hrana, pesticidi i farmaceutska industrija utiču na zdravlje.

Food, Inc. - mnogima je ovaj film bio prvo mesto gde su čuli za "pink slime", odnosno ružičastu pastu od mesa i kojekakvih životinjskih ostataka od koje se prave viršle. Treba spomenuti da je ovo delo bilo nominovano za Oskara.

Forks Over Knives - pogled na veganstvo i napore doktora da spreče kardiovaskularne bolesti bezmesnom ishranom.

GMO OMG - Džeremi Sajfert vodi svoju porodicu na put širom Amerike, kako bi saznali što više mogu o GMO hrani, njenoj rasprostranjenosti i uticaju na zdravlje.

Lunch Hour - film novijeg datuma koji se bavi ishranom dece u školama.

Fresh - mnogi od ovih dokumentaraca su poprilično depresivni, ali to ne važi za ovaj, jer se on fokusira na pozitivne primere ljudi koji se bore da poprave stanje i izgrade nove sisteme.

Fat, Sick& Nearly Dead - Australijanac Džo Kros je bolestan i gojazan i dolazi u Ameriku da za dva meseca pokuša da resetuje svoje zdravlje.

The Future of Food - jedan od prvih filmova koji je skrenuo pažnju na GMO hranu, još pre nego što je većina znala za nju.

Napisao: 
Prethodni film
Food Matters
Sledeći film
Super Size Me
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava