Celer je dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim korenom koja se danas u našim krajevima najviše koristi kao dodatak raznim supama i čorbama, mada mnogi ne znaju da se može koristiti na mnogo više načina. Ukus mu je slatkast i blago ljut, ali opet izuzetno aromatičan. Postoje beli celer, zeleni celer, i celer koji podseća na belu repu. Osim u supama i čorbama, njegovi listovi se mogu koristiti i u raznim salatama, kao dodatak raznom kuvanom povrću, a možete ga i sitno naseckati i dodati u razne marinade za pečeno meso, ribu ili roštilj. Ni seme ovog začina nije za bacanje, može se osušiti i pomešati sa solju i time se dobije izuzetno ukusan začin koji se može koristiti za posipanje slanih peciva. Smatra se da je odličan diuretik, smanjuje celulit, a mnogi tvrde i da zbog velike količine vitamina K jača nervni sistem.
Magnezijum je mineral od presudnog značaja za pravilan rad mišića, bubrega i srca. To je četvrti najzastupljeniji mineral u telu. Samo jedan procenat magnezijuma odlazi u krvotok, dok se većina skladišti u ćelijama i kostima. Uravnotežena količina ovog minerala može pomoći u sprečavanju grčeva i malaksalosti.
Preporučeni dnevni unos magnezijuma za muškarce preko 30 godina je 420mg, a za žene 320mg. Tinejdžerima je potrebna veća količina. Spanać i drugo zeleno povrće su dobar izvor magnezijuma, kao i bademi, indijski orah, soja i krompir.
Losos i sardine - Bogate su omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za optimalnu funkciju mozga, kao i memoriju. Jedite ribu bar tri puta nedeljno.
Jaja - Jedan od najvećih izvora holina, hranljivog sastojka koji je važan za neurotransmitere asamim tim i memoriju.
Orasi - Sadrže antioksidant koji štiti mozak od slobodnih radikala.
Ginko - Travari oduvek koriste ovu biljko upravo u svrhu poboljšanja memorije. Poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu.
Ruzmarin - Eterično ulje ruzmarina korišćeno je od davnina za podsticanje mentalnih performansi.
Slatki krompir ili batat nema nikave morfološke sličnosti sa krompirom osim što mu nalikuje i što se priprema na isti način. Slatkastog je ukusa i zbog toga i svog izgleda dobio je svoje ime. Možete ga naći u žuto beloj, narandžastoj pa i crvenoj boji. Veoma je bogat beta-karotenom koji pomaže u sprečavanju nekih vrsta karcinoma (pankreas, želudac...). Takođe je bogat kalijumom, vitaminom B6, vitaminom C. Poreklom je iz Južne Amerike ali najveći proizvođać sa oko 80% učešća je Kina.
Tritikale je nastao ukrštanjem pšenice i raži. Nastao je krajem 19. veka u Škotskoj i Nemačkoj. Namera je bila stvoriti viskokvalitetnu pšenicu tolerantnu na brojne bolesti. Ono što je naknadno otkriveno jeste da sadrži više vitamina i minerala u odnosu na druge vrste. Zbog visokog sadržaja vlakana i mangana može uticati na uravnoteženje nivoa šećera u krvi. Ukoliko je redovno konzumirate povećaćete efikasnost apsorpcije hranljivih materija i sprečićete nadimanje, grčeve i druge ozbiljnije poremećaje digestivnog trakta. Utiče i na efikasnost opštih telesnih funkcija, a izvor mangana, folne kiseline su od suštinskog značaja za proizvodnju ćelija. Mangan je najzastupljeniji od svih minerala i ima ga 300 odsto više u odnosu na preporučeni dnevni unos.