Kim - i začin i lek

copyright
Copyright: i.ytimg.com
Pročitano: 2085 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(0 glasova)

Upotreba semenki crnog kima je posebno bila odomaćena u starom Egiptu. Prilikom ispitivanja Tutankamonove grobnice, među ostalim stvarima nađena je i bočica ulja crnog kima, što ukazuje da se verovalo da će mu on biti potreban u zagrobnom životu.

Kim raste u srednjoj Europi, severnom delu Azije i Afrike.

Njegova primena je jednostavna – dodaje se jelima kao začin ili se pravi čaj od semenki kima.

U medicini prvenstveno se koristi kao sredstvo protiv stvaranja gasova i nadimanja, u lečenju različitih crevnih bolesti poput aerofagije i meteorizma, ali i za sprečavanje stvaranja gasova, jačanje želuca kod dispeptičkih tegoba.

Čisti želudac i creva od katara, otklanja parazite, utiče na varenje hrane u želucu, pomaže kod dispepsije i lošeg zadaha iz usta.

Ulje se u medicini koristi i za lečenje bolnih mesta na telu lokalnom primenom.

Dejstvo kima biće najefikasnije ako se svakodnevno konzumira u okviru obroka kao začin ili kao čaj, koji se kod bolesti disajnih organa može mešati s anisom, sa dodatkom meda.

Poseban značaj ima za žene: pospešuje menstruaciju, smiruje grčeve materice, ublažava porođajne bolove i pomaže izlučivanje majčinog mleka u vreme dojenja.

Crni kim takođe podiže nivo energije, pomaže protiv alergija koje se ispoljavaju na koži, ekcema, akni, psorijaze i čireva.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava