Upoznajte meksičku kuhinju po regionima: šta probati u restoranima Meksika

Pročitano: 392 puta
Kategorija: Zanimljivosti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Meksiko je jedna od najposećenijih zemalja sveta i omilljena destinacija turista sa svih meridijana. Rado ga posećuju kako turisti iz Severne i Južne Amerike, tako i Evropljani, ali i putnici iz ostalih delova sveta. Arheološki ostaci drevne civilizacije Maja i Asteka, neke od najlepših plaža na svetu i nadaleko poznata meksička kuhinja koja je pod zaštitom UNESCO-a, samo su deo turističke ponude.

Ako ste ljubitelj dobrog zalogaja, i ukoliko vam se nekad u životu ukaže šansa, ne propustite putovanje u Meksiko. A pre nego što fizički kročite na tlo ove predivne zemlje, pridružite nam se u ovom pisanom proputovanju i upoznajte znamenitosti, istoriju i pre svega čuvenu meksičku kuhinju. Mi se nadamo da ćemo vam ovim tekstom bar malo dočarati Meksiko, a glavni fokus je, naravno, na hrani koju tamo možete probati. Krenimo redom.

#1 Severni region - govedina sa roštilja, sirevi i buritosi

Severni region, koji se proteže prema granici sa SAD, je najveća od svih sedam oblasti Meksika i obuhvata deset saveznih država. Jedna od najpoznatijih znamenitosti i prirodnih lepota na severu svakako je Bakarni kanjon, veći i dublji od svetski najpoznatijeg Velikog kanjona (SAD). Na ovoj lokaciji nalazi se zapravo 6 rečnih kanjona zadivljujućeg izgleda, sa puno staza za pešačenje, pa ako ste ljubitelj prirode i dolazite na sever zemlje, ne propustite da posetite ovo odredište.

Kada je reč o kuliranskoj ponudi Severnog Meksika, obavezno probajte govedinu sa roštilja i razne sireve koje pripremaju lokalci. Najpoznatiji sirevi ovog kraja su ranchero, queso fresco i cuajada. Iz ovog dela Meksika takođe potiče i jedno od najpoznatijih meksičkih jela u celom svetu - reč je o buritosima.

Prvi buritosi koji su se pravili ovde sastojali su se od crnog pasulja i topljenog sira koji su se umotavali u tortilju. Vremenom su dodavani začini, meso, luk i pirinač. Danas ne postoji jedinstven recept za buritose, jer se priprema od različitih sastojaka i može biti različitog ukusa, zavisno od grada ili regiona u kome se nalazite. O kopijama u svetu da i ne govorimo.

tortilja meksicka hrana

#2 Oblast severnog Pacifika - čuvena meksička tekila

Najveća svetska slava ove oblasti, kada je reč o hrani i piću, dolazi iz savezne države Halisko. Tamo žive farmeri koji proizvode čuvenu tekilu. Ova savezna država pokriva preko 80% proizvodnje plave agave, a meksički zakon zabranjuje da bilo koje piće proizvedeno van ovog područja nosi naziv tekila. Iako se proizvodi i u drugim državama Meksika, po saveznim zakonima, tekila koja nije iz Haliska može se prodavati isključivo pod imenom “mezkal”.

Kod nas, ali i u većini drugih zemalja sveta vlada pogrešno mišljenje da se tekila pije na eks. Proputovanjem kroz Meksiko, ne samo u državi Halisko, već i u ostalim saveznim državama, primetićete da lokalno stanovništvo pije tekilu sasvim polako, uživajući u svakom gutljaju i to bez limuna i soli.

Zanimljivo je spomenuti da je originalna meksička tekila toliko cenjena među ljubiteljima dobre kapljice da spada u grupu najskupljih alkoholnih pića na svetu. Verovali ili ne, za bocu Dijamantske tekile Ley .925 potrebno je izdvojiti čitavo bogatstvo - neverovatnih 3.500.000 dolara, a tolika cena je verovatno vezana za činjenicu da se pakuje u staklenu ambalažu ukrašenu dijamantima.

tekila

#3 Južna pacifička obala - meso divljih zečeva

Iako se ne može poreći privlačnost većih meksičkih odmarališta na južnoj obali, postoje neka manja priobalna mesta koja će vam oduzeti dah i vaš odmor učiniti savršenim. Što se hrane tiče, treba istaći dve lokacije - gradić Iktapu i malo ribarsko selo Zihuaranejo. Iktapu je poznat i po proizvodnji kokosa i manga i tu možete probati razne specijalitete koji sadrže ove namirnice. Sa druge strane, selo Zihuaranejo je poznato po rajskoj plaži, čistom moru, odmoru u miru i tišini i po ribljim specijalitetima.

Međutim, ako malo zađete od obale prema kopnu pronaći ćete savršena mesta i restorane gde služe hranu po tradicionalnoj recepturi staroj i po nekoliko stotina godina. To su pre svega jela sa piletinom i svinjetinom, ali lokalci koji se bave ugostiteljstvom često pripremaju tradicionalne specijalitete i od mesa divljih zečeva.

Jedno upozorenje - na jugu Meksika se neka jela još uvek pripremaju od mesa armadilosa, a nije isključeno da se u nekim salatama nađu čak i pojedine vrste insekata, skakavci na primer, što za Meksikance predstavlja pravi delikates.

Zanimljivo je da se u ovom delu Meksika ljute (čili) paprike osušene i cele postavljaju na vrh jela koje se priprema, za razliku od ostatka sveta gde se one seckaju i koriste za soseve.

Južna pacifička obala je obavezna destinacija za sve one koji doputuju u Meksiko i imaju hrabrosti da probaju jedinstvene meksičke specijalitete koji sadrže razne, u najmanju ruku “neobične” sastojke.

#4 Južni region - cochinita pibil, prasetina sa listovima banana

Poluostrvo Jukatan na jugoistoku Meksika, koje razdvaja Meksički zaliv od Karipskog mora, ima neverovatne plaže, tirkizno more kao stvoreno za uživanje, i neverovatnu, možda i najbolju kulinarskih ponudu u zemlji.

Kada je u pitanju turizam, tu se najviše izdvajaju na daleko poznata odmarališta Kankun, Plaja del Karmen i ostrvo Kozumer, sve u saveznoj državi Kintana Ro. Jednim imenom ih nazivaju i Rivijera Maja, koja je, pogađate, dobila ime po drevnom narodu Maja koji su živeli upravo na ovim prostorima.

Kada govorimo o civilizaciji Maja, moramo spomenuti najposećenije arheološko nalazište u Meksiku koje se takođe nalazi u ovoj oblasti - veličanstveni grad Čičen Ica, jedan od najbolje očuvanih ostataka majanske civilizacije, koji je pod zaštitom UNESC-a. Još jedna zanimljiva lokacija u ovom delu Meksika je impresivni Karakol - skoro 1000 godina stara opservatorija koja nam svedoči o tome koliko su Maje bile napredne.

Što se tiče kuhinje, ona je naravno pod velikim uticajem jela koja potiču iz civilizacije Maja, ali i iz Španije. Najpopularnije jelo u regionu je cochinita pibil, marinirana prasetina ispečena u listovima banane sa dodatkom citrusa i anato pastom.

meksicka hrana na ulici

#5 Centralni Meksiko - takosi, elote, sope

Oblast Centralnog Meksika obuhvata pet saveznih država i federalni distrikt Meksiko Siti. U njemu se nalaze veliki gradovi poput Peuble, Idalga i naravno Meksiko Sitija. Osim glavnog grada koji se ubraja u pet najvećih gradova sveta, centralni deo Meksika je poznat i po jednom od najvećih vulkana na svetu. Reč je o jako aktivnom vulkanu Popokatepetl, koji je čest predmet interesovanja istraživača i zaljubljenika u prirodu.

U centralnom Meksiku ne treba zaobići ni grad Gvanahuato koji se takođe nalazi na listi UNESCO-ve kulturne baštine. To je grad u istoimenoj saveznoj državi koji će od vas zahtevati da pešačite, kako biste videli veličanstveno pozorište Huarez, prelepu staru crkvu San Dijego i puno starih kolonijalnih zgrada. Gvanahuato je poznat kao grad umetnosti. U njemu se nalazi mnoštvo galerija a oni koji imaju jači stomak mogu posetiti i čuvenu izložbu Mumija iz Gvanahuata.

Nemojte propustiti da obiđete Piramidu sunca, zaostavštinu Asteka, treću po veličini piramidu na svetu. Na samom vrhu piramide nekada se nalazio hram u kome su se Asteke molile i prinosile žrtve svojim božanstvima.

Kada je reč o hrani, kao i u svim velikim gradovima sveta i u ovim meksičkim se brzo živi, pa je veoma razvijena ulična prodaja hrane. Na svakom koraku naići ćete na kioske ili pokretne kamione koji prodaju takose, elote, sope i tamale. Uglavnom su to jela za čiju pripremu nije potrebno puno vremena, ali su prilično ukusna kada se pravilno pripreme.

Bez obzira u koji deo Meksika planirate da putujete, sigurno je da ćete se susresti sa potpuno novom kulturom, istorijom, ali i kuhinjom čije specijalitete nesumnjivo trebate probati. Jedno je sigurno, Meksiko vas neće ostaviti radovnodušnimi.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava