Olimpen - najčuveniji restoran u Norveškoj

copyright
Copyright: perfectbeers.wordpress.com
Pročitano: 1053 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(0 glasova)

Čuveni norveški restoran Olimpen (Olympen) je pomalo kao i grad Oslo u kojem se nalazi - tokom godina se značajno promenio ali je zadržao svoj prepoznatljiv identitet. Lociran u srcu obnovljenog dela grada Grenlanda (Grønland), "Lompa" (kako ga lokalci zovu) već 125 godina predstavlja pravi simbol norveške gastronomije.

Olimpen može da se pohvali zaista dugom istorijom. Prvi put je otvoren još davne 1892. godine od strane pivare Schous i u narednih deset godina je ovaj prostor iznajmljivan za potrebe lokalne pozorišne trupe. Svoju orvu reinkarnaciju, kao kafić, doživljava 1904. godine kada ga otkupljuje bračni par Jensen, a već 1927. godine ga poznati arhitekta Lars Baker (Lars Backer) renovira, menja fasadu, proširuje, menja. Ali "Lompa" nije samo obična pivara ili kafić, već i značajan deo kulturne istorije Osla. Naime, tokom 60-ih godina prošlog veka, ovaj grad je kulturološki bio podeljen na "istočni" i "zapadni" deo, i upravo je Olimpen bio omiljeno mesto okupljanja "istočnjaka". 2007. godine usled nove renovacije, konačno dobija današnji izgled, ali zadržava svoj prvobitni stil po kojem je i postao poznat - a to su teški lusteri, tamna drvenarija i možda i najbitniji detalj - slike čuvenog Hansa Henrika Sarca (Hans Henrik Sartz) iz 1928. godine.

U Oslu, gradu u kojem je ishrana po restoranima pravi luksuz, Olimpen uspeva da napravi balans te servira hranu koja je u isto vreme i ukusna, ali i pristupačna za tamošnje prilike. Naravno, pripremaju se tipični nordijski specijaliteti - jela od jaja, škampa, rena, krompira, smeđeg putera, a najprodavaniji dezert su marinirane jagode sa kremom. Što se tiče pića, vidi se da je ovo mesto nekada bila pivara - na meniju je čak 150 vrsti piva!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava